Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 16:09

Hozzászólás a témához  [ 649 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Következő
Induktivitás mérő 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vettem két OPA2652-őt, 1db 10MHz-es 5V-os r-t-r OPA-t az AD illesztéséhez, és megrendeltem a regulátorokat.
A program lassan megszületik, mert ez a PIC néhány meglepetést tartogat a korábbbiakhoz képest, de ez csak az én bajom, mert csak késleltet, de nem hiúsít meg semmit.
Mondjuk örültem volna, ha legalább az IC vásárlásához kifejtetted volna a véleményedet, ha már úgy is erre jártál a terminalon, na de biztosan nem értél rá! Remélem nem hátrálsz ki, miután már elég sok pénzt és időt rááldoztam erre a projectre, aminek Te lennél a szellemi motorja! Minden alkatrész lassan megvan, hamarosan kelleni fognak a képletek! Bízom benne, hogy számíthatok még rád, és elhagyod végre a felesleges cseszegetést, a kákán is csomó keresését, és végre hatékonyan tudunk együttműködni! Ezt a békát is lenyelhetnéd, a helyett, hogy nekem esel!
Köszönöm!

kedd okt. 14, 2008 17:33
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
Közben találtam regulátorokat is, de úgy kell megrendelni, ami idő, addig más módon folytatom a próbákat, ne tévesszen meg, ha ez idő alatt zeneres, vagy egyéb megoldást látsz! :!:

Erre a megoldásra gondoltam, a továbbiakban ezt használom a próbák során, amíg meg nem jönnek a regulátorok.
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/Fejleszt/tapegyseg_v2.GIF
Ezzel megvalósult, hogy egy tápról megy a 74HC04, a PIC(3,3V), és az A/D. Az OPA-k továbbra is külön tápon maradnak egyelőre.
Rá fogok mérni a tápokra menet közben, hogy milyen jelek ülnek rájuk, a fellépő áramoktól, de az a gyanúm, hogy amíg nem mérünk vele, semmilyen változást nem látok majd. Igaz, hogy a méréskor sem fog asszimetrikus áram folyni, ami elbillentené az ellenállás osztót. De a tekercses méréseket már a végleges táppal kell végezni.

hétf. okt. 13, 2008 14:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megnéztem az AD8055-öt és a OPA2652-t.
Az AD8055 nem tud akkora áramot, és lassabb is. Disszipációja is csak a DIP tokosnak nagyobb, de kis hűtéssel az SMD tokon is meg lehet közelíteni hasonló hőleadást.
Ráadásul fajlagosan drágább, mert az OPA duál. Ebből két db elég az áramkör kritikus részeihez.

Ha nem értesz egyet, jelezd, mert holnap lehet hogy arra járok és veszek kettőt!

hétf. okt. 13, 2008 12:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben találtam regulátorokat is, de úgy kell megrendelni, ami idő, addig más módon folytatom a próbákat, ne tévesszen meg, ha ez idő alatt zeneres, vagy egyéb megoldást látsz! :!:

hétf. okt. 13, 2008 10:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még egy gondolat ehhez a megoldáshoz:
Idézet:
Ne vacakolj a schottky-kkal, nincs értelme! 4148, oszd le a feszt, és kész!

Rendben a pozitív feszültséget ezzel meg lehet oldani, de mi lesz a negatív 700mV-al? Az OPA kimenetén táptól függően -2V...+7V jelenhet meg a közös testponthoz(nem a virtuális testhet) képest!

.....
Ez sehogy nem lesz jó! Korábban már a 0,5MHz-es sebességre is azt mondtad, hogy nem jó, Most ezt a diódákkal szépen elrontjuk még 100ohm, 20pF esetén is 1MHz-re, márpedig ennél kisebb diódát nem hiszem, hogy lelnék!

Mit szólnál egy rail-to-rail-os kimenetű OPA-hoz, ami az A/D tápjáról menne és illesztené a különbségképző OPA mérendő jelét az A/D bemenetére? Én ezt tudnám elképzelni jó megoldásnak, ami minden eddig felmerül nehézséget kiküszöbölne.
pl. ez jó lenne? http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21811e.pdf
(+/-1V-ot kibír a bemenetén, amit sokkal könnyebb kezelni, 5MHz-es, szimpla tápos...)
Vagy ez, Ez 10MHz-es
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21812e.pdf
Várom véleményed!

hétf. okt. 13, 2008 7:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Az A/D-nek meg nem kötelező 0 és 5 V feszt adni, működhet az 1...4 V tartományban is.

Akkor most ki kapkodja a fejét? Ezt írtad korábban, mikor én kisebb referenciafeszről kérdeztelek:
SPafi írta:
Teljesen jó lesz az 5 V.

Most meg már 4V-is jó.
Megaztán:
SPafi írta:
Ha nem változtatunk a mérési elven, 100 % túllövés is lehet üzemszerűen, úgyhogy névlegesen 1,25 V-os amplitúdóra kellene méretezni a tekercsen a feszültséget.

Ha 4V lesz a referencia fesz, akkor hogy fog beleférni az 5Vpp-s üzemszerűen mérendő fesz?

Idézet:
Egyébként ezt a referenciát a csodálatos z-diódás tápodról kell leosztani.

Többször kértelek, hogy adj a regulátor IC tippet! Kritizálni könnyű! Berajzolni egy IC-t szintén!
Jelenleg nincs alkatrészem. Egy új ötletem van, de azt ki kell próbálnom, hogy működik-e(délután). Neked nincs új ötleted?!
A referenciát arról osztom(ha osztom) amiről kell, nincs lemaradva semmi.
Idézet:
A leosztáshoz a virtuális földet kell alapul használni, ahogy a mért jel leosztásához is, ezért azt egy kicsit erősebbre kell méretezni.

Ezért nem akarom osztani, ha van egyszerűbb megoldás, csak a megfelelő diódát kell használni, amit be is kéne szerezni előbb.

Idézet:
Konkrétan semelyikre, de az összes lehetséges esetet végig kellene gondolni, hogy mi van akkor, ha az egyik táp már felállt, de a másik még nem, és elkezdenek egymásnak ordibálni az áramkörök, hogy "ébresztő"!

Egy trafó két tekercséről meg lehet oldani a két tápot. Ez pont elegendő feléledési sebesség lesz, és nem okozhat semmi gondot. Amúgy sem látok olyan pontot, ahol ez gond lenne, most is külön kapcsolgatom őket...

Idézet:
S miért jó ez?

40MIPS, 16bites TTL fogadására alkalmas port. DS funkciók. De mi amúgy ezzel a bajod?

Idézet:
Ja, ha legközelebb nem találsz ki rá egy újabb elnevezést. Mert ezt a "+/-2,5V-os testpont"-ot most először használtad. Remélhetőleg egyúttal utoljára is, mert totál illogikus, hiszen hozzá képest nem +/-2,5 V-osak a referenciafeszültségek.

Idefigyelj SPafi! Kezd a búrám tele lenni a felesleges köreiddel!
1. Nem most nevezem így először(mindig így neveztem), akkor értetted! (nincs kedvem idézgetni, túdom, a fejed nem káptalan, csak az enyémnek kell annak lennie!)
2. Mi az hogy nem logikus? A +/-2,5V tápnak a testpontja az egyetlen valós közös testpont a digitális(PIC, A/D) és az analogrész TTL részének! Az osztott pedig a virtuális testpont!

De úgy nevezem ahogy Te akarod, csak mond meg minek nevezzem! :x

Idézet:
Aztán majd szophatunk egy kellemeset a hálózati zavarok kiszűrésével is.

Azon a hídon majd akkor megyünk át, ha odaértünk...
(mellesleg az AD felbontása nem akkora, hogy gondot kéne okozzon bármilyen tápzavar ha csak nem egyre kisebb referenciafeszt álmodsz meg. De majd tényleg meglátjuk!)

Idézet:
Én azt szerettem volna.

Tőlem mehet akkuról is, csak akkor kellenek megfelelő és kapható regulátorok!

hétf. okt. 13, 2008 5:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
ui.:
Aztán majd szophatunk egy kellemeset a hálózati zavarok kiszűrésével is.
Akkumulátorról nem mehetne a cucc?

vas. okt. 12, 2008 21:47
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:43-kor.

vas. okt. 12, 2008 21:23
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Legyen 100 ohm. Nem kell 300 mV-nál kisebb nyitófesz. Be kell tenni utána egy 0,85-ös feszültségosztót!

Ez jó ötlet.
De ha esetleg lehetne valahol kapni BAT63-at, akkor osztóra se lenne szükség. Ez egy pont ide való dióda lenne. :
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... we6811.pdf
De ez még jobb lenne, mert az előző sem tudja nagyobb áramnál a 300mV-ot.
http://www.zetex.com/3.0/pdf/ZHCS1000.pdf
Ez viszont elég nagy kapacitású. (0V-nál 100pF-nél is nagyobb..)

Idézet:
ez magában rejt néhány problémalehetőséget. Pl. ki- és bekapcsoláskor nem biztosított a perifériák bemeneti határadatainak betartása.

Nem értem pontosan melyikre gondolsz.

Idézet:
Miért 3,3 V? Többet nem bír az a PIC?

Igen, ez egy 3,6V-os példány.

Idézet:
+/-2,5V-os testpont" Az nálam a virtuális földet jelentené, de te minden bizonnyal nem ezt érted alatta, ugye?

Igen nem. Ha a virtuális testpontra utalok, akkor mindig odaírom, hogy virtuális. Kicsit nehéz pontosan utalni egy-egy pontra, ez óhatatlan, de idővel megszokjuk mit minek hívunk.

Itt a tápegység, ami most a próbák alatt működik. A virtuális nullát előállító áramkör nincs rajta, az olyan amilyet Te rajzoltál.
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/Fejleszt/tapegyseg_v1.GIF

Idézet:
Ugye az A/D-nek mindkét referenciapontja ki van vezetve?

Igen. Határ értékei 0...AVdd(5V)

vas. okt. 12, 2008 19:27
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:43-kor.

vas. okt. 12, 2008 17:51
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Pontosabban részemről azért, mert nyilvánvalónak tartottam, hogy csakis a rajzomon feltüntetett +/- 2,5V-ról járhat a PIC.

A félreértés lehet abból alakult ki, hogy én nem számolok elemes táplálásra. Ragaszkodsz ehhez? (én nem)
Ha igen, akkor megoldást kell találni az általad berajzol regulátorokra! Erről már kérdeztelek, de nem válaszoltál.

Idézet:
És nekem is elárulod, hogy hogyan?

Idézet:
Que? Fogalmam sincs, hogy hogy oldottad meg. Jó lenne, ha lerajzolnád, mert egyáltalán nem csak egyféleképpen lehet ezt megoldani, és van lényegi különbség a különböző megoldások között.

Én úgy emlékszem írtam, hogy a PIC tápja galvanikusan elválasztott 5V-os és utána egy 3,3V-os regulátorral van megoldva, ahol csak a testpont van összekötve az analog részt ellátó +/-2,5V-os testpontjával. (ha ebből nem érted, akkor lerajzolom, de szerintem érthető.)

Idézet:
Miért mindig azokban a dolgokban akarod rám hagyni a döntést, amikben nem lehet optimálisan dönteni, viszont amikor objektívan meghatározható dolgokban döntök, akkor nem fogadod el?

Mit is nem fogadok el? Én csak kérdeztem néhány dolgot, mert merészeltem más megoldást keresni. Még mindig nem tudtál túl lépni ezen? Más változtatást semmit nem tettem, és nem volt olyan, amit nem fogadtam volna el tőled! Nem is értelek mi a bajod! Jó lenne ezeket a dolgokat elhagyni, és nem egymás fejéhez vagdosni vélt sérelmeinket! Semmi értelme.

Idézet:
Idézet:
erről tudom, hogy nem jó oda...

Nem tudom, hogy ezt honnan veszed.

A kapacitív problémát egy oszcilloszkóp működésének tárgyaló irodalomban olvastam, és én is így gondolom(téved a szerző szerinted?)
De ez lenne a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy az 1N4148 700mV-nyitófesszel van megálldva, az A/D pedig csak -300mV/ill. AVDD+300mV tartományban tűri a túlfeszt.
Ide tehát valami schottky kéne(20..300pF kapacitásuk van, amik 0,3V Vf-el rendelkeznek).
Ha neked megfelel, hogy az A/D bemenetére egy 100...270ohm-os ellenállást kötök, és utána a fel-le húzó diódákat, akkor még keresni kell olyan példányt, aminek kisebb a nyitófesze, mint 300mV! Ami itthon van annak több mint 400mV(0V-on 270pF), tehát nem szívesen bíznám rá a védelmet.
Ha megadod a határfeltételeket(soros ellenállás, párhuzamos dióda kapacitás), akkor próbálok keresni egy megfelelő példányt, vagy ha ismersz egyet, akkor kérlek írd meg!

Vagy marad a tápfesszel való beállítás. Ha nem működik az sem, akkor más megoldást kell találni, ami nem befolyásolja mérést de megvéd a feszektől.

vas. okt. 12, 2008 16:47
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:44-kor.

vas. okt. 12, 2008 11:33
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Szerinted az A/D-t nem kell táplálni?

Még Te mondod, hogy kapkodod a fejed!?
Írtam, hogy a PIC és az A/D külön tápról megy, csak a test pontjuk azonos az analog egység eltolt testjével. A digitális tápokról az analog résznél szó sem esett köztünk, mert nem volt miért tárgyalni. Meg van és meg is volt oldva, már akkor amikor kimértem az A/D-t.
Idézet:
Meg rémlik, mintha 3,3V-os PIC-tápról is írtál volna.

Az A/D 5V stabil tápról megy, a PIC 3,3V-ról.

Idézet:
Meg felülbíráltad a felezőmet is, ami szintén összefügg a tápellátással.

Én nem bíráltam fellül semmit, csak első körben egy egyszerű felezőt építettem, mert így volt egyszerű! Ezt láthattad a rajzon, mivel ezzel volt felépítve a próba áramkör (Az OPA-k sem a tökéletesek voltak benne, stb... próbának jó volt, ebben is magállapodtunk akkor). A végső áramkörben, de már a próbáknál is hamarosan úgy lesz megoldva a felező, ahogy Te rajzoltad.

Idézet:
A táp nem egy önálló egység, amit csak saját magában kell vizsgálni/tervezni, hanem az összes többi egységgel tökéletesen együtt kell működnie.

Szólj, ha valamelyik rész nem ezt tenné, akkor megoldom úgy. A digitális rész tápja ismert előtted, két egyszerű regulátor.
Az analog részét már lerajzoltam, ill. le fogom rajzolni azt is amit most élesztek, ami ugyanaz, kivéve a felezőt.

Idézet:
Nettó 655 Ft, FDH kft.

Ez tényleg nem vészes, és jó hogy kapható!

Idézet:
Esetleg AD8055-öt is lehetne használni. Kicsit lassabb, de talán egy kicsit jobban terhelhető, és olcsóbb.

Tiéd a döntés.

Idézet:
Idézet:
a védő diódáknak a kapacitása elrontaná az AD bemeneti sebességét.

GHz-es szkópokba megfelel, de neked nem. Na mindegy.

Mi ez a sok "Na mindegy"? Téged nem érdekel a dolog?
Mondj egy diódát ami jó lenne ide! pl. 1N4148? :wink: Mert nekem hirtelen csak ez van és erről tudom, hogy nem jó oda...

Sajnos nem élek megfelelő üzlet közelébe, és így egy alkatrész beszerzése 2-3eFt-ba kerül alkalmanként. Ezért a próbák alatt abból élek, amim van. Igyekszem keresni megfelelő diódát, és akkor ez a táp aggályod megoldódhat. Olyan kéne ami gyors, kb.300mV nyitófeszű, és kicsi kapacitású. Tudsz esetleg tippet adni?

Idézet:
Csak a mérőáramnak kell pontosnak lennie, sőt még annak sem pontosnak, csak pontosan ismertnek. Sőt még pontosan ismertnek is csak a referenciafeszültséghez viszonyítva. Kondiból a legjobb minőségűt (stabil, kis veszteségű) kell választani, a pontos érték másodlagos szempont.

Ha a különböző méréshatároknál nem egyforma háromszögjel amplitúdója, akkor minden méréshatárra külön számítást kell végezni a programban, vagy nem jól gondolom?
Ha igyekszünk a 2,5Vpp-t előállítani, hogy a túllövések is megmérhetőek legyenek, akkor némi előbeállításra szükség van, és meg kéne határozni, hogy mennyire térhet el a háromszögjel feszültsége a célértéktől.
Ha nem a kondik pontos értékével állítjuk be a kimeneti feszültséget, akkor a bemeneti ellenállással kell. Ekkor előfordulhat, hogy oda is méréshatárváltó kapcsolót kell kötni. Persze ez nem akkora gond, csak ez is változtat az eredeti rajzodon, gondoltam jelzem! :wink:

Ha más terved van, kérlek jelezd!
Én közben rajta vagyok a dolgon, de lassan haladok, mert nekem is van más dolgom, nem panaszkodás képpen, csak hogy ne idegeskedj azon, hogy ilyen "egyszerű dolog" ilyen lassan megy...

vas. okt. 12, 2008 10:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Az eredeti elképzelésemben nem szerepelt külső A/D, és még sorolhatnám a változtatásaid garmadáját.

Azt hittem csak a tápról kérdezel... Amúgy csak egy A/D- jött be a képbe, ami kapható és nem drága, emellett megfelelő, szemben a PIC A/D-jével!

Idézet:
Jó trükk volt! Először kimenetekről írsz, azán már csak 1-ről, én meg kapkodhatom a fejem.

Annál fontos, de a többire is vonatkozni fog, kivéve a rail-to-rail kimenetest, de az talán nem okoz gondot a tekercsen. Esetleg lehetne oda is dual OPA2652-t tenni? (fogalmam nincs egy ilyen IC mennyibe kerül és azt sem tudom hol szerezném be(tudom mondtad, hogy neked van, de ez még sem olyan, mint ha lehetne kapni rendesen)
Azt már régebben is írtam, hogy az AD-t védeni kell(a PIC-est is kellett volna!), és azt is, hogy ezt a táppal gondoltam megoldani, mert a védő diódáknak a kapacitása elrontaná az AD bemeneti sebességét.

Idézet:
Ez is egy megoldás.

A bemeneti ellenállást is módosíthatom és akkor legalább szabványos kondikat lehetne használni. De gondolom úgy is több darabból kell összerakni, ha pontos értéket akarunk, hogy ne kelljen külön foglakozni a mérőjel feszültségeltéréseivel.
Mi legyen szerinted?
Minden frekin halál pontos 2,5Vpp-t akarsz? Eltérés mekkora lehet?

szomb. okt. 11, 2008 15:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Idézet:
Nem változik semmi,

Mihez képest?

A eredeti elképzelésedhez képest, már ami a táp elvi megoldását érinti, csak más alkatrészekkel oldom meg, mivel nem tudok beszerezni ilyen regulátorokat.

Idézet:
Idézet:
Az OPA-k tápját pedig akkorára választanám, amekkora a kimeneteken max 5V, ill. 0V feszt eredményezne a digit testhez képest.

Már ha létezik ilyen tápfesz.

Igen, legalább is eddig több OPA-ra sikerült beállítai, remélem ezekre a spécikre is be lehet, mivel meg van adva nekik is a max kimeneti feszültség, ami ha nem is annyi a gyakorlatban, mint az adatlapon olvasható, de ahhoz nagyon közel áll. Ha a kb. 7-től 12V-os tápfeszt szabályozható táppal oldjuk meg(pl. LM317, vagy hasonló) akkor be lehet lőni, hogy a kívánt határok között legyen a fesz. Ez a probléma az utolsó különbségképző OPA-nál fontos, mivel az megy az AD-re.

Idézet:
Ha nem változtatunk a mérési elven, 100 % túllövés is lehet üzemszerűen, úgyhogy névlegesen 1,25 V-os amplitúdóra kellene méretezni a tekercsen a feszültséget. A háromszögjelet ez nem befolyásolja, csak a mérőáramot, de ha itt marad az OPA2652, akkor emiatt kell csökkenteni az amplitúdót.

Ez azt jelenti, ha jól értem, hogy az integrátor visszacsatoló kondiját növelni kell a megfelelő értékre, hogy a kiválasztott mérő frekiknél a 2,5Vpp háromszögjel álljon elő. Jól értem?

szomb. okt. 11, 2008 14:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Nyilván, hiszen az embereknél egy "pillanat", az kb. 100 ms. Az áramkörben viszont 10 kHz mellett 100 ms alatt 1000 ciklus játszódik le. Hát persze hogy elmászik 1000 ciklus alatt! Viszont 10 ciklusonként 1-et simán fel lehet használni kalibrációra!

Értem.

Idézet:
A stabilizátor témáját én már nem látom át, nem tudom hogy mit milyen feszültségről akarsz járatni.

Nem változik semmi, csak nem pont 5V lesz a Digit táp, ha nem találunk -2,5V-os low dropout-os regulátort.
De 4,7V-os zenerrel, ahogy a legutóbbi rajzon látod, jó a táp, bár azt még megvárom Te mit mondasz erre a megoldásra.
Az OPA-k tápját pedig akkorára választanám, amekkora a kimeneteken max 5V, ill. 0V feszt eredményezne a digit testhez képest. Ez megvédené a túllövésektől és a negatív fesztől az AD-t, és beleférne a 3-4V-os háromszögjel és a mért jel is. Bár ez utóbbi esetében nem tudom mekkora túllövésekre számítasz, ill. engedsz meg, amiket meg is kéne mérni és bele kell hogy férjen az AD-re menő OPA kimeneti jelébe is veszteség nélkül. Ez meghatározná a háromszögjel amplitudóját is, ha jól sejtem.

Idézet:
Ja, végülis csak 5-6 órámat raboltad el teljesen fölöslegesen az elmúlt egy héten.

Ha ez neked jelent valamit, nekem nem volt felesleges.

Idézet:
Én sem látok rajta hibát, dehát nem is én mértem. Te meg nem tudod, hogy mit kellene nézni.

És ha nem mondod el, akkor nem is fogom kitalálni, mire is gondolsz. De nem akarom az idődet rabolni...

Rajta leszek, hogy hamar meglegyenek a háromszögjelek, ahogy kéred.

pén. okt. 10, 2008 18:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Más:
Néztem az OPA2652 adatlapját(nem semmi IC!), és ott azt látom, hogy 100ohm-al terhelve +-5V-os táp esetén a kimeneti feszültség max 2,5V, tipikusan 2,2V. A táp jelenleg +-4V a rajzodon, ezen lehet, hogy emelni kell majd, főleg, ha 50ohm-al akarjuk terhelni. Remélem a +-6V táp esetén kijön belőle a jel vágás nélkül!

A másik IC-t, az OPA652-őt nem találtam meg a neten, van ehhez adatlapod?

pén. okt. 10, 2008 12:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm a választ!
SPafi írta:
mert nem akarsz megírni egy kalibrációs ciklust

Félreértesz, nálam nem fogalamzódott meg, hogy nem akarok valamit megtenni az ügy érdekében! Egyszerűen arról van szó, hogy úgy gondoltam, hogy ez a jel jó, mert nem látni rajta az általad felvetett problémák közül egyet sem. Persze szkópon nem is látható 0,5% linearitás hiba, ezért ha odaérek, bedigitalizálom, és kíváncsian várom, hogy tapasztalható-e a jelenség!

Ezzel nem azt mondom, hogy nem fogom úgy csinálni, ahogy akarod, de nem hiszem, hogy akkora erőfeszítés lenne tőled, hogy elgondolkodj más lehetőségen is és véleményezd. Nem túl jól jön ki, hogy én már több mint 100órát foglalkoztam az áramkörrel, Te meg fél órákért panaszkodsz! Elhiszem, hogy sok dolgod van, de ez akkor sem járja! Úgy gondoltam közösen csináljuk, akkor legyél partner, ne pedig diktátor, és legyél elnéző és türelmes, ha valamit nem értek annyira mint Te!

Megírom a rutint is, nem hiszem, hogy nehéz lesz, és össze fogom hasonlítani a két jelet, csak kíváncsiságból. Arra is kíváncsi leszek, mennyi ideig marad a nullán, ha magára hagyom, mert eddig az analog próbák alatt képtelenség volt ott megállítani, akár egy pillanatra is, visszacsatolás nélkül. Kiderül....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt csüt. okt. 30, 2008 12:19-kor.

pén. okt. 10, 2008 10:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem jó sajnos, mert nagyobb az Dropout-ja, mint 1,5V! De azért köszi!
Egyébként, most úgy tűnik jó lesz a Zeneres is, mert az 5V-os eltolt tápról csak a szintillesztők mennek, így nagyon kis áram folyik ott, elvileg elég a zener...

csüt. okt. 09, 2008 4:38
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Szenvedek a táppal. Még +2,5V-os táp IC-t is nehéz találni, de hogy -2,5V-osat!? Te milyen táp IC-ket használnál ide? Vagy csak a rajzon egyszerűbb volt berajzolni a regulátorokat?

negatív: LM337 (adj)
pozitív: TS1085CM-2.5

Lomexben árulják mindkettőt.

atta

szer. okt. 08, 2008 20:16
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi!
Itt tartok:
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/teszt/Lm_Analog_teszt_2.GIF
Látszólag nincs változás, de rájöttem, hogy az R14 nélkül már az OPA kimenetén is el van tolódva a nulldetektáló négyszögjel, amikor a háromszögjel a nullán áll.
Most sokkal jobb lett. Digitműszer 200mV-os DC állásban a közép nullához mérek. Szépen lehet látni mikor a háromszögjel beáll a nullára. 1-2mV-on belül megáll. Eközben látni a szkópon a háromszögjelet, ahogy a leolvasási pontosságon belül megáll a nullán.
Próbálom kicserélni a HCT-t HC-re, meglátom az mennyit változtat azon az apró eltérésen, ami az ábrán látszik.
Az ábrán a nulldetektor jele(J1 csatin mérve) van a háromszög mellett(szkóp test a digit testen). Nem volt célom, hogy fázisba állítsam, inkább a jó leolvashatóság volt a cél, hogy 50%-ra áll e be a nulldetektjel.
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/teszt/3szog_ ... szony1.JPG
Amit látsz a képen időosztásbeli eltérés, azt a fényképezőgép optikája teszi bele, hidd el, szemmel pont a vonalon van a két csúcs!
Az időalap azonos. A szkóp ócska, de használható, ha sűrűn ellenőrzöm a kalibrációt.

Ha elmondod, hogy ez a háromszögjel miért nem jó, és miben különbözik a digitálisan nyektetetthez képest, akkor tovább lépek erről és megpróbálom programból beállítani az eredeti terved szerint(bár mint említettem a jel nem marad magától a nulla közelében sem, ha a beállás után magára hagyom).
Semmiről nem vagyunk lemaradva, mert ez az áramkör alapból egyforma az eredetivel, csak a kezelés más.

(próbáltam másképp, az utolsó OPA kihagyásával, de nem működik, csak így. A két ellenállásos megoldásodat nem értem, de azt sem, hogy az mitől lenne jó, ha ez 2mV-on belül beáll nullára. Azt sem értem teljesen, hogy miért fontos, hogy ez ennyire nullán legyen, mikor a mérés tükörszimmetrikus a tekercsre nézve, és kicsatolás is különbségképző.)

szer. okt. 08, 2008 18:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi!
Közben a legegyszerűbb megoldást választottam a zenert. Nagyon kicsi Drop fesz lenne(1,15V) így ez is feltétel, de az LM azt hiszem ebben is jó lenne, csak kéne a párja...

szer. okt. 08, 2008 18:08
Hozzászólás 
watt írta:
Szenvedek a táppal. Még +2,5V-os táp IC-t is nehéz találni, de hogy -2,5V-osat!? Te milyen táp IC-ket használnál ide? Vagy csak a rajzon egyszerűbb volt berajzolni a regulátorokat?

A kérdés nem nekem szól, de találtam egy +2,5V-os stabilizátort.
http://www.national.com/pf/LM/LM2937-2.5.html
A Lomexben van ilyen IC.

-2.5V-osat én se találtam.

szer. okt. 08, 2008 15:43
gyémánt tag

Hozzászólás 

szer. okt. 08, 2008 15:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Lassú a beállása, és nagyon kevéssé hatékony

Mi az hogy lassú és kevéssé hatékony, amikor beáll és ott marad!?
Nem értelek mit akarsz egy a szkópon tökéletes háromszögjeltől még tökéletesebbet?
A jel nullája nem mászik el, és ha el is mászna hosszú idő alatt egy kicsit, akkor is vissza lehet állítani. Most már késő van, holnap készítek egy fényképet és be is digitalizálom a háromszögjelet, hogy lássuk a "görbét".

kedd okt. 07, 2008 20:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Minél jobban összehangoljuk, annál kisebbet.

Ez így már jobban hangzik!

Idézet:
Egyébként remélem, tudod, hogy ennek semmi köze sincs az offsethez?

Természetesen. Remélem nem zavar, ha két dolgot is egyszerre tárgyalunk, mert a programnál valamilyen szinten azért van közük egymáshoz, még ha nem is arra gondolsz, amire én, de ez most nem számít...

Idézet:
Majd meglátjuk, de még nagyon távol áll a kütyü készültségi foka ettől a témától.

Ne gondold, de majd tényleg meglátjuk.

Idézet:
de ha van egy jobb, és egyszerűbb módszered, mint amit már leírtam/rajzoltam, akkor mutasd!

Íme:
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/teszt/Lm_Analog_teszt_1.GIF

Arra kérlek, hogy csak a kérdést érintő áramköri részekre koncentrálj, mert a többin nincs kedvem most tépelődni, természetesen nem így lesz megoldva, de a tesztekre jó. Nem mellesleg minden mért érték elfogadható, csak pl. nem 5V az 5V, csak 4.56, de tényleg csak a visszacsatolás lenne a lényeg.. Gondoltam arra, hogy ha a komparátoron megfordítom a két bemenetet, akkor a második OPA nem is kell, de ezt még kipróbálom, mert nem biztos, hogy a bemenetek ugyanúgy viselkednek...
(most rohanok..)

kedd okt. 07, 2008 13:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:55-kor.

kedd okt. 07, 2008 13:28
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Nulla.

Ez nem túl nagy elvárás?(nem beszélve, hogy olyan, hogy 0 nincs.)
Ha analog elcsúszik, akkor digitálisan csak 25ns-es lépésekben, vagy még ennél is nagyobb időugrásokban lehet csak korrigálni(függ attól, mit kell tenni, és az mennyi és milyen utasításokkal oldható meg).
Azért forszírozom a mérőjel nullájának könnyebb kezelhetőségét célzó áramkört is(remélem nem fogsz benne hibát találni), hogy a programra minél kevesebb feladat járuljon, hogy a felmerülő idő kompenzálásokat meg lehessen tenni.

Vagy analog akarod csúsztatgatni az időt? Az nagyon nem tetszene...

kedd okt. 07, 2008 12:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:55-kor.

kedd okt. 07, 2008 11:54
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
A végleges áramkörben legfeljebb pár mV lesz. Nem azért, mert nem engedhető meg nagyobb, hanem mert könnyedén megoldható.

Kérdés, hogy mit értesz az alatt, hogy könnyedén. Mert bizony az a háromszögjel szabályzás nélkül nagyon nem akar középen maradni! Attól tartok, egy mérés idejére sem maradna, még potival korrigálva sem. Ha már potival korrigáljuk az offszetet a integrátoron, akkor miért ne lehetne visszacsatolásal operálni a nulldetektor jeléről.
Délután-estefelé érek rá, akkor felteszem a rajzot.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt kedd okt. 07, 2008 12:28-kor.

kedd okt. 07, 2008 11:50
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:53-kor.

kedd okt. 07, 2008 11:38
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megnéztem a HC -HCT kérdést. Sajnos a 74HC126 sem 2,5V-nál billen. A 74HC04 igen, de jó lenne, ha nem lenne invertálás. Ha két kaput tennék egymás után, az meg időt tolna, bár nagyon keveset(kb. 20ns).
- Ez okozna gondot a SOS jelnél?
Mert ilyen finoman nem lehet korrigálni a programban, mivel 25ns egy ciklusidő. De gondolom más is okoz fáziscsúszást(OPA?)
- Mennyire lehet pontosan tudni, hogy a háromszögjel fázisa hol jár a SOS-hoz képest? Számításaid szerint mennyi lesz ez időben, vagy mennyinek kéne lennie, normál körülmények között? Mennyi a még elfogadható eltérés, ami nem okoz zavart a számításokban?

kedd okt. 07, 2008 11:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi!
watt írta:
A SOS jelünk középnullája a próba áramkörben nem a nulldetektor 50%-os kitöltéséhez tartozik. A felezett virtuális testpont mérve nem tér el annyira, hogy ezzel lehessen magyarázni. Inkább a műveleti erősítő miatt történik a csúszás. Ezt lehet kalibrálni, ha kell. Ezen még dolgozok.

Én nem kértem, hogy keress hibát, írtam, hogy ezen még dolgozom! Leírtam, hogy a nullátmenet, nem az 50%-ra esik. Bevallom nem tudtam, hogy ez a HCT-től lehet. Ezért elnézésedet kérem, de igazából nem erre a kérdésre vártam volna a választ, nem ez volt a lényeg.

SPafi írta:
Nem tudom, hogy mit jelent a "SOS jelünk középnullája".

Bocsánat, ezt tényleg elírtam! A háromszögjelre gondoltam, nem az őt gerjesztő jelre! Ne haragudj!

Idézet:
Bár több mint fél óra gondolkodással kikövetkeztettem, hogy mi lehet a gond, de most szólok, hogy még egyszer nem leszek erre hajlandó

Kérdezz, kérlek, mielőtt felhúzod magad! :wink:

A fő kérdésem ez volt(sőt az egyedüli kérdés, ha azt nézem, hogy csak itt volt kérdőjel. :) ):
Idézet:
A háromszögjel nullátmenetének mennyire kell pontosnak lennie, ha beállt és nem változik? A mérés szempontjából számít az effektív állapot, vagy csak a változatlanság a fontos?

Milyen plusz infót adjak még ehhez?
A nullátmenet az a nullátmenet. A virtuális középnullához képes a felső és az alsó háromszögjel félpeiódusa egyforma területet fed le.
A változatlanság azt jelenti nálam, hogy nem mászik el.

Tehát fontos, hogy ez halál pontosan "nullán" legyen, vagy nem? Mennyi asszimmetria engedhető meg?

Köszönöm!

Áramkört akkor érdemes ide beszúrni, ha ezen a kérdésen túl vagyunk, mert nem szükséges a kérdés megválaszolásához szerintem.

Idézet:
Egyébként meg ezt a mérést csak közös időalappal lenne értelme elvégezni, hiszen a nulldetektornak az a feladata, hogy egy időpontot határozzon meg, amikor a háromszög keresztezi a virtuális nullát. Ha viszont ezt a két eseményt két különböző skálán ábrázolod, akkor kukába dobod a lényeget.

Megnyugtat, ha azt mondom, hogy ezzel teljesen tisztában vagyok? A csatolt képen látszik a lényeg, csak elírtam azt a SOS-t, ennyi! Egyébként nem is csatoltam volna, de akkor ez volt.
Tegnap egész nap a szkópot kalibráltam, még nem végeztem vele.
Egy öreg EMG kétsugarasról van szó, kicsit avétos, de használható. Majd a következő ábrán nem lesznek időcsúszások! :wink:

kedd okt. 07, 2008 10:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:52-kor.

kedd okt. 07, 2008 9:57
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A szkópomra ráférne egy kalibrálás, ezzel ne törődj.

A fő kérdésemre nem válaszoltál.
A válaszodtól függ, hogy egyáltalán érdekes-e az áramkör, aminek az alapja teljesen megfelel az általad felrajzoltakkal, csak ki van egészítve.

hétf. okt. 06, 2008 9:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:52-kor.

hétf. okt. 06, 2008 8:58
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi!
A háromszögjel nullátmenetének mennyire kell pontosnak lennie, ha beállt és nem változik? A mérés szempontjából számít az effektív állapot, vagy csak a változatlanság a fontos?

Azért kérdem, mert egy olyan megoldást találtam, amivel a háromszögjel nulláját szabályozottan tudom állítani. Ha kellene, lehet szabályozni programból is, de nem nagyon mászik el. Esetleg ellenőrizni lehet és kérni a finom hangolást, de akkor inkább az általad említett ellenálláslétrás beállítással oldanám meg, hogy ne kelljen kézzel állítgatni.

A SOS jelünk középnullája a próba áramkörben nem a nulldetektor 50%-os kitöltéséhez tartozik. A felezett virtuális testpont mérve nem tér el annyira, hogy ezzel lehessen magyarázni. Inkább a műveleti erősítő miatt történik a csúszás. Ezt lehet kalibrálni, ha kell. Ezen még dolgozok.

Készítettem egy képet is:
www.watt_tar1.tvn.hu/Lmero/Fejleszt/SOS ... iszony.JPG
Nem halál pontos a pozicionálás, de ettől gondolom most eltekinthetünk, mert a lényeg látszik.
Ezt 30nF-al mértem, de közben 25nF-al a feszültség 4,2Vpp lett. Az arányok nem változtak.

vas. okt. 05, 2008 15:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Miért, mi történik, ha túlvezérled az A/D-t?

Bemenete tönkre mehet. Adatlapban láthatóak a határértékek.

Idézet:
Nem akarom kihegyezni 5 V-ra, 3 V is elég. Már csak azért is, mert a túllendülésekre is kell számítani.

Rendben. Én igyekszem 4V és 5V között előállítani a jelet.
A zenernél azt tapasztaltam, hogy egy zener hamarabb terhel egy kicsit, mint a nyitó feszültsége. Ezért tranyós védelmet kellett építenem az egyik áramkörömnél, igaz ott 2V feletti jeleket kellett megenni. Ha más nem, akkor itt is megoldható úgy, de első körben a táppal próbálom megoldani, ha lehet.

Ma nem nagyon voltam itthon, így nincs újabb fejlemény.

pén. okt. 03, 2008 18:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:50-kor.

csüt. okt. 02, 2008 22:26
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én is sejtettem, hogy a jel nem lehet tökéletes, de csak sejtettem, ezért kérdeztelek. De azért még hozzá tenném, hogy nem mindegy milyen gyors a DDS! Igaz azt sem tudom, hogy mekkora eltérés lenne egy analog és egy valós 10bites felbontású DDS háromszöggel mért érték között. Mert ha lassú a DDS, akkor a magasabb frekiknél már nem 1024 részre lesz felbontva a háromszögjel, hanem sokkal kevesebbre, ráadásul nem is egyenletesen elosztva az emelkedés közben, hiszen nem is lehet. Viszont ez a 75MHz-es példány a 10KHz-es jelet képes teljes felbontásban előállítani. Én első körben úgy gondolnám, hogy így nagyon kicsik lennének a kvantálási zajok, őleg ha egy megfelelő méretű szűrővel átfognánk a két csúcs közötti átmenetet.

De első körben maradjunk analog pályán!

Jelenleg ott tartok, hogy elő kell állítanom a táplálást, amit már összeállítottam, de ma már nem próbálom ki, mert fáradt vagyok, és ilyenkor semmi sem sikerül! Nem volt itthon 2,5V-os regulátorom, nemhogy -2.5, ezért tranyókkal és zenerekkel oldottam meg, átmenetileg jónak kell lennie.
Azt hiszem, hogy a PIC-es áramkört galvanikusan elválasztott tápról járatom és csak a testet kötöm össze a "-2.5V" testponttal. A külső ~8V tápfeszt úgy kéne megválasztani, hogy ne kerülhessen negatív, vagy 5V-nál nagyobb fesz az OPA kimenetére. Ha 4Vpp a mérőjel az elég? Vagy ki akarod hegyezni 5V közelébe? Mert akkor védelmet is be kell iktatnom az AD elé. Azzal az a gond, hogy lassíthatja a mérést, mivel egy ellenállás kell legalább, hogy ha diódákat teszek a tápok felé. A diódáknak is van kapacitásuk, azok tovább rontanak a bemeneti sebességen. Szóval jó lenne, ha az OPA-tápjával lehetne kolrátozni a kimeneti feszt!

Szeretném a hétvégén elintézni ezt a részt is...

csüt. okt. 02, 2008 20:36
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:49-kor.

csüt. okt. 02, 2008 16:19
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
de miért csináljuk így, ha lehet azonnal, tökéletesen kompenzálni nulla hardverigénnyel?

Ha úgy gondolod, hogy lehet, akkor úgy csináljuk.

Idézet:
Egyelőre próbálj generálni egy jó háromszöget, és ha nem sikerül, majd akkor folytassuk!

Úgy lesz!

Idézet:
De mi lesz azon, amit most fogsz csinálni?

Most össze fogom lógatni SMD alaktrészekkel, nyákot csak akkor készítek, ha már a háromszögjel megvan, és kiegészítjük a mérő résszel is. 10KHz-et próbálom először, annál nem nagyon lehet szórási probléma. Ha még is, akkor az kiderül...

csüt. okt. 02, 2008 15:24
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:49-kor.

csüt. okt. 02, 2008 13:59
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ugye földfólia lesz a túloldalon?

Ez csak egy próbapanel...(de ezzel nincs gond, mert ez még digitális)

És mi van a potival?
Ha egy integrátorra ráeresztek egy négyszögjelet, akkor az beáll magától háromszögjellé a kimeneten, maximum nem marad nullponton. Ha az offszet feszt kompenzálom a +bemenetén egy digit potival, akkor a jel beáll középre. Ebben mi a buktató?

Idézet:
Majd megpróbálom neked egy jelalakon bejelölni a folyamatokat

Azt hiszem kezd összeállni egy kép. A 3szögjel frekije nem változik valóban, mert az integrátor nem engedi, csak a SOS "frekije", de az is csak egy perióduson belül, ha jól sejtem... Ilyenkor nem történik fázis tolás a SOS-ban, csak a beavatkozáshoz tartozó félperiódusban lesz egy ellentéses tüske?

Idézet:
Miért? Annyit akarunk? Én speciel szeretném a tipikus, kapcsoló üzemre jellemző frekiken is mérni a tekercseket.

Bennem eddig az csapódott le, hogy 100Hz, 1KHz, 10KHz, és 100KHz. Ezen kívül is akarsz még más frekit? Akkor kell egy csomó kondi meg sokállású kapcsoló. (nem szeretem a kapcsolókat és a sok kondikat, én a DDS-t szeretem! :lol: ) Na jó, majd alakul...

csüt. okt. 02, 2008 11:20
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:48-kor.

csüt. okt. 02, 2008 10:52
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Miért ezzel mi gondod lenne?
Kép
Képzelj hozzá még egy 20lábú DDS-t, vagy ha az nem lesz jó, akkor némi analog szekciót(az nagyobb lenne! :) )
Szóval ha elkészül, kapsz egy kinyomtatott vasalható mesternyomatot(esetleg egy nyákot is), és beégetem neked a PIC-et! :)

Nem mellesleg a jelen fejtegetés elvi szintű, keressük az utat a sok közül, nagyobb a füstje mint a lánga egyelőre!

ui. ha a kép eltörné a topicot szóljatok, nálam jó...

csüt. okt. 02, 2008 10:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az elejen meg gondolkoztam rajta hogy ha elkeszul a
nagy mu akkor pofatlanul kerek WATT-tol egy vasalt
nyak-ot es beegetett PIC-et.
Mostmar viszont akkora magassagokban repdestek hogy
mar gyakorlatilag lemondtam rola...

csüt. okt. 02, 2008 8:27
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kutató munkám eredménye egy nagyon jó DDS!
http://www.analog.com/static/imported-f ... AD9834.pdf
Ez egy 75MHz-es háromszög és szinusz kimenetű 10bites DAC-al szerelt példány(2500+fa).
Kérlek elemezd, hogy milyen problémát okoz a kvantált előállítás a mérőjelnél 10 bites felbontásban! Főleg annak fényében, hogy a detektálás is 10bites lesz.
Szerinted megoldható egy külső oszcival a vezérlés úgy, hogy a PIC indítaná az oszcit, ezzel szinkronba hozná a belső történésekkel a DDS-t? Vagy számít, hogy szinkronban legyenek a jelek, ha több periódus átlagát számoljuk ki a mérésnél?
szerk: Közben megnéztem, van szinkronizáló bemenete a DDS-nek, így az oszcis indítás tárgytalan.

Emellett nem látom még át, hogy a 100KHz-es mérőjelet hogy lehetne előállítani ezzel, bár az adatlap 37,5MHz-et emleget max kimeneti frekinek. Bizonyára ekkor a felbontás nagyon leromlik(négyszögjel?), vagy én értem rosszul a működését...
100KHz-hez a teljes 10bites egyenletes lépcsőkhöz 204,8MHz kéne. Tehát a valós felbontás 8 és 9 bit között (375 részre) lesz 100KHz-en 75MHz esetén, természetesen a lépések egyenetlenül lesznek elosztva az időben. Ezen a frekin ez szintén gondot okoz? Egy kondival nem lehet simítani?
Mindenesetre ha arra járok veszek egy ilyen DDS-t, mert nagyon kíváncsi vagyok milyen jelet tud produkálni. (remélem a 20megás szkópomon látszik...) Ha erre nem is lesz jó, másra biztosan fel tudom majd használni...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára watt csüt. okt. 02, 2008 10:15-kor.

csüt. okt. 02, 2008 7:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ha mindenáron D/A-val akarod előállítani a mérőjelet
Mindenáron nem!
Nem a hardver ára miatt gondoltam, inkább a ditális jelleg jobb kezelhetősége miatt.
De nézzük a tényeket.
Van egy olyan DAC, ami 3000Ft+fa.(tudom más 10e-nél járunk...)
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... D9763.html
10bites és 125Msps-es, 10%-90% kimeneti beállás 2,5nsec.
Ha 10KHz-et akarnánk, akkor az 1024 lépést 50usec alatt kéne meglépni, ami 20,48MHz órajelnek felelne meg. Ha egy ilyen órajellel léptetnénk egy 10bites számlálót, és szinkronban vezérelnénk a DAC órajelét és write jelét, akkor előállna egy 5Vpp háromszögjel, 4,88mV-os lépcsőkben.
Bevallom azért ez nem olyan egyszerű kivitelezni, mert a PIC nem képes ekkora sebességre, hacsak nem egy PIC32, de akkor az mást semmit nem csinálna, mint a DAC-ot vezérelné. És akkor még ott van, hogy ebből hogy lesz tökéletes analog jellegű 3szögjel.
Nem erőltetem, csak gondolkodom.

Az analog megoldással olyan bajaim vannak, hogy nem bízom benne, hogy kézben tudjuk tartani a nullapont elmászást. Tudom a szimulátorok nem sokat érnek, de egy integrátor esetében még a valóság tizedét sem tudja kiszámolni(MultiSim10). Eleve az hogy lehet, hogy egy olyan IC kimenetén, aminek a tápja 5V, negatív feszt számol, ill sokkal többet, mint ami a táp! Lehet én nem állítok be rajta valamit jól, de szerintem ilyen nem történhetne meg. Azoknak a jeleknek koppanniuk kéne a tápon!
De a szimulátor csak a kisebbik gond.
Lesz-e elég gyors a PIC, hogy a nulldetektortól eleve késéssel érkező jelre megfelelő időn belül tudjon válaszolni, hogy a jelet meg lehessen fogni(gyanítom igen).
Hogy lesz abból szabályos 10KHz-es 3szög, ha én beavatkozok egy ellen inpulzussal minden eltérésnél, azaz megváltoztatom a frekit menet közben? Abból milyen jel lesz? Hogy fog akkor a nulldetektor két jele között értékelhető idő eltelni, ha össze vissza rángatom alatta a jelet?
Ha nem hagyom beállni a 3szög jelet a kimeneten a 10KHz-es négyszögjelhez, hanem én erőltetek rá egy olyan vezérlő jelalakot, ami a nullán tartaná a jelet, és azt szeretném, hogy 4Vpp(vagy mennyi is kéne?) jelem legyen, akkor ott nem a visszacsatoló kondi időállandója fog dominálni? 10KHz-hez milyen kondi kell akkor? 25n? A 3szögel eredő feszültségét a kondi fogja meghatározni?
Bocs a sok kérdésért, de még sem fér a fejembe, hogy lesz ebből mérőjel az alapján, amit korábban írtál...

Mindenesetre nálam az analog rész nagyon kevés szokott lenni ha tervezek, mert én inkább bináris gondolkodású vagyok! :)

csüt. okt. 02, 2008 5:53
a fórum lelke

Hozzászólás 
...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SPafi szer. okt. 29, 2008 20:47-kor.

szer. okt. 01, 2008 22:20
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 649 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Következő