Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 10:55

Hozzászólás a témához  [ 726 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Következő
Linux - Kezdő vagyok! 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ezekre van mint fentebb is írtam,meg a lib.vers...(menet közben már a harmadik gépről írom,az elsőn még megvolt a vezérfonal..(javitás alatt álló bittyós zerkezetek)most iszok egy sört... aztán folyt köv...( hajrjá puppy-usb 256 MB!) :rulez:

szer. feb. 11, 2009 22:04
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
A cucc csak 32 bites, ez tuti.

Legalább valami tipp, hogy ha lekérdezem a programok saját verzióit ("program --version"), hogyan tudok majd abból a csomag verzióra következtetni ?

kedd feb. 10, 2009 22:56
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
:hm: Na, most megfogtál!
Emlékeim szerint kellene még a quake,ltrace,(ez biztos,mert ezzel meg tudod nézni,hogy milyen hiánya van,ha nem fut le rendesen),de a (g)libc verziója sem mindegy neki...sőt a 64 biten még bonyolódik is a dolog (longword)....évek óta nem kellett ilyen szinten belenyúlnom...,hozzáteszem a saját lustaságomon is múlik a dolog.:arrow: ..fél egészség :)

kedd feb. 10, 2009 19:48
arany tag

Hozzászólás 
Lehet ám egy NTLDR hiba nem pont Linux központú valami. Tipikus NTLDR hibánál a boot folyamat egy olyan winchester partíción kötött ki, ahová nem lett szabályosan feltelepítve a WinNT / WinXP, és a hibát a boot szektor jelezte, amikor nem sikerült a speciális helyen megtalálnia az NT Loader programot, és ezt betöltés során a hibás ellenőrző összegből találta ki, maga a boot folyamat pedig ledöglött.

----------------------------------------------

GCC környezeti kérdés. Amennyire utána lestem a teljes C development környezet még parancssori fordítónál is több dologból tevődik össze. Binutils, gcc, glibc, (kimaradt valami?). Ezeknek mind megvan a saját verziójuk, mind feltelepülnek, és ebből lesz a végeredmény, amikor egy kiadott "cc main.c" elővarázsolja nekem az "a.out" végeredményt.

A kérdés az lenne, hogy ha van egy már feltelepített környezetem (egy másik környezet részeként automatán feltelepült ez is valamilyen előre beállított opciók szerint), vissza tudom abból fejteni, hogy a fentebbi összetevők melyikének melyik verziója volt abban a csomagban ?

Meglévő környezetben persze bármit futtatni tudok, bármit meg tudok kukucskálni, csak nincs hozzá elég tapasztalatom részegységek verzió számai után kutatni már kész telepítés esetén.

kedd feb. 10, 2009 11:09
a fórum lelke

Hozzászólás 
Jól mondja vackor kolléga!Valóban végig kell zongorázni,annál a gépnél,amelyik nem tud Usb-ről rajtolni,két megoldás marad,az egyszerűbbik,hogy minden maradjon a régiben egy bootfloppy gyártása (oda kerül a Grub-ilyenkor ha az első indítható eszközként a floppy van kijelölve és benne van a lemez a linux-esetünkben a Puppy indul,ha nincs..a többi op.)
ilyenkor a filerendszer a kemény 128-265Mb-jával valahol a wincsin van egy külön partíción-elején,végén,közötte(ez,meg nem ésszerű,de lehet)..Ez,igaz a második megoldásra is
Vagy a másik beengedni a Grubot az MBR-be
Ilyenkor egy konzolos Grubbal indit ahol választhatsz:
1.Puppy Linux
2.ms "Windóz"-nem tudom a pontos szöveget...az első merevlemezről
3.BSD 2,1"Szitakötő" indítása
stb. a sorrend változhat
-Ez a kezdő felhasználók rémálma,hogy utána nem tudja a linuxot leirtani,ill.,ha leirtotta a hiányzó v.hibás Grub felirattal indul.. :D
Mind a kettőt tudja a Puppy,de előtte döntsd el,mielőtt telepíted!,
Ha,nem tetszik mielőtt leirtani akarnád írjál segítünk!-,nem eszetlenül nekiállni mint sokan:"letöröltem,oszt nem megy azóta egyik sem megy,mert a linux egy fos!":jaj: :D

hétf. feb. 09, 2009 17:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azt nem javasolnám, hogy a meghajtók beállított sorrendjét variáld. Ha egy alaplap tud usb-ről bootolni, akkor ezt tudnia kell kezelni. Szerintem azzal, hogy a sorrendet megváltoztattad, azzal még nem állítottad át magát a boot eszközt. Így most ugyanarról a meghajtóról indul a gép (és tölti az XP boot szektort), az viszont a meghajtók átrendezése miatt nem találja az NTLDR-t.

Nincs a BIOS-nak olyan opciója, hogy a SETUP-ba lépés nélkül is választhass boot eszközt? ("Boot menu", "BBS popup", illetve hasonlók?)

hétf. feb. 09, 2009 10:36
platina tag

Hozzászólás 
vackor írta:
Nekem úgy tűnik, hogy nem az usb-s telepítéssel van probléma, hanem az otthoni gépeden nem stimmel valami. Vagy nem usb-ről bootol, vagy arról, de aztán mégis valamelyik windows boot szektornál köt ki.

Igen, lehet, de nem tom miért....
Átállítom az Asrock alaplapot arra, hogy a HDD-k közül A pendrive az első, és indításkor NTLDR hibát ír.

Kicsit más: van olyan gép, melyen nem is tudok bootolni USB-ről, mivel csak a következőket ajánlja fel:
Phoenix Award BIOS:
Floppy,
LS120,
HDD-0,
SCSI,
CD-Rom,
HDD-1,
HDD-2,
HDD-3,
Zip100,
LAN

Szóval ezen nem is tudok bootolni USB-ről...

hétf. feb. 09, 2009 10:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem úgy tűnik, hogy nem az usb-s telepítéssel van probléma, hanem az otthoni gépeden nem stimmel valami. Vagy nem usb-ről bootol, vagy arról, de aztán mégis valamelyik windows boot szektornál köt ki.

hétf. feb. 09, 2009 10:07
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
off :hm: Uramisten! most olvasom,a tegnapi irományomat:egy külhoni billetyűzetű laptopról :oops:
on
AGyurma: hallgass rám semmi különös trükk nincs benne ahogy fentebb írtam-már ha félig-meddig érthető is a dolog,-nem kell semmi Unetbootin,megcsinálja a telepítő,a beállításokat a saját magad által meghatározott mentési névvel menteni kell a penre,oszt ennyi.Ja!a 2Gb-nél nagyobbat a vfat miatt először a felére kell degradálni,utána bármekkora,de ha nagyobb,lehasít 128Mb-és megformázza (vfatra akkorára telepü)l lásd fentebb..

Vackor és Nacorvus !

Megcsináltam az USB Unetbootinnal először, nem működött az otthoni gépen, majd megcsináltam CD-ről bootolt lemezről az installálást is, 512-re formázva a 2 GB-os pendrive egy részét. A mhelyi gépemen szépen fut, de az otthoni továbbra is NTLDR hibát jelez.

hétf. feb. 09, 2009 9:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
off :hm: Uramisten! most olvasom,a tegnapi irományomat:egy külhoni billetyűzetű laptopról :oops:
on
AGyurma: hallgass rám semmi különös trükk nincs benne ahogy fentebb írtam-már ha félig-meddig érthető is a dolog,-nem kell semmi Unetbootin,megcsinálja a telepítő,a beállításokat a saját magad által meghatározott mentési névvel menteni kell a penre,oszt ennyi.Ja!a 2Gb-nél nagyobbat a vfat miatt először a felére kell degradálni,utána bármekkora,de ha nagyobb,lehasít 128Mb-és megformázza (vfatra akkorára telepü)l lásd fentebb..

csüt. feb. 05, 2009 16:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
AGyurma írta:
a mhelyi gépen működik is

Azon a gépen is usb-ről indul?

csüt. feb. 05, 2009 12:15
platina tag

Hozzászólás 
vackor írta:
Sima bemásolás általában nem elég.
Hordozható eszközökre telepítéshez érdemes az UNetbootin-t használni.

Ez szuper kis progi, a mhelyi gépen működik is, de az otthoni megint NTLDR-t hiányol, az állat!

Vackor: Megpróbálom a Te ötletedet is, köszi mindkettőtöknek!
Holnap jelentkezem :)

szer. feb. 04, 2009 20:04
a fórum lelke

Hozzászólás 
"Hiányzó NTDLR":D -egy linuxnál..?-az a windózos huncfut...

A Puppyval még ezeket a köröket sem kell lefutni, amit vackor linkeltkülönösen olyan gépnél,amit lehet USB-ről startoltani.
TelepítőCD be startol...
Menü :arrow: Setup :arrow: Universal Installer és ott gyárt szépen egy usb-ről induló Puppyt,amit utána kell egy kicsit faragni,mert kb 128 Mb ra csinálja meg a kompett rendszert és ez kicsi a mentéseknek,delényegesen gyorabb lesz a start és a múködés mint CD-ről.Nem beszélve az egyéni doksik,hátterek,hálózat,stb menthetőségéről,magyarul ott folytathatja az ember a munkáját,ahol abbahagyta.

szer. feb. 04, 2009 16:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sima bemásolás általában nem elég.
Hordozható eszközökre telepítéshez érdemes az UNetbootin-t használni.

szer. feb. 04, 2009 9:30
platina tag

Hozzászólás 
Hello,

CD-ről szépen működik a Puppy Linux, azonban szeretném USB pendrive-ról is üzemeltetni.
A letöltött Puppy-t rámásoltam formázás után a pendrive-ra, de csak azt írja i, hogy "Hiányzó NTDLR" és Ctrl+Alt+Del az újraindítás.
Mit rontottam el?

kedd feb. 03, 2009 22:46
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nem igazán kell,de van benne.
A virusirtó a Utility,XF_Prot címszó alatt,a tüzfal a network alatt Linux-Firewall
Ilyen

kedd feb. 03, 2009 16:18
platina tag

Hozzászólás 
A múltkor félbehagytuk a Puppy Linuxot....
Nagyon meg vagyok vele elégedve, bár csak ritkán tudom futtatni, mivel a család nincs hozzászokva :cry:
Hogy mennyivel gyorsabb mint az XP!!!

Ha kiveszem indítás után a Puppy CD-t, akkor is fut tovább a linux? Ez nagyon állat :-)

Kell a Puppy-hoz vírusírtó vagy tűzfal?

kedd feb. 03, 2009 12:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
pajti írta:
A .so nem a dinamikus könyvtárak ? Mert ha a .so a static lib, akkor micsoda a .a ?

.so = shared object

hétf. feb. 02, 2009 14:46
arany tag

Hozzászólás 
A .so nem a dinamikus könyvtárak ? Mert ha a .so a static lib, akkor micsoda a .a ?

B tervként régóta az üzemel, hogy vmware alatt van telepített linux, és mindez a fejlesztői környezet minden egyes verziójához + biztonsági mentés is róla. Újabb fejlesztői környezet olyan 4-5 hónaponként jön ki egy, és a régebbieket nem tudom abban a pillanatban leselejtezni, azok is használatban maradnak még. Egy környezet image anyaga 3.5 giga, éshát ez egy laptop, amin másnak is el kell férnie. Előbb-utóbb megoldás kell erre a problémára. Első sorban win-t használok, linux csak ehhez az egy feladathoz kell. Ennek ellenére elkezdte felzabálni a winchesteremet.

hétf. feb. 02, 2009 10:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
Azért írtam mert,azt hittem ps-t akarsz megfúrni az is igen hasonló.
A linux könyvtárszerkezete valóban olyan mint az első idézetedben beollózott:
van egy felhasználói dinamikus könyvtár (lib):
/root/my-applications/lib/ is in the library search path,
as set by environment variable LD_LIBRARY_PATH.
Thus, any library files, names ending with or containing ".so"
will be found.
és van egy külön könyvtár (bin): ahol maguk a futtatható alkalmazások szerepelnek.
/root/my-applications/bin/ is in the executable search path,
as set by environment variable PATH.
Therefore, any executables placed in here will be found.

Meglátásom szerint,lényegesen megkönnyítené a dolgodat,ha legalább virtuális gépre telepítenél linuxot és az alól futtatnád az assemblert

vas. feb. 01, 2009 9:42
arany tag

Hozzászólás 
A GCC egy fordítóprogram. Miféle sony-ról beszélsz ?

Van egy programozható device server, amihez linux alatt van fejlesztői környezet (program fordításhoz), de jó lenne olyan windows alatt is. A gyártó viszont nem adott olyat. Nosza szétnéztem, és találtam WinARM projectet http://www.siwawi.arubi.uni-kl.de/avr_projects/arm_projects/, ami viszonylag hasonló cuccot fordít.

Az eredeti programról egy vizsgálat ezt mondja:
Idézet:
ELF 32-bit LSB executeable, ARM, version 1 (SYSV), for GNU/Linux 2.6.14, dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.14, stripped.

Míg a WinARM ilyesmit fordít:
Idézet:
ELF 32-bit LSB executeable, ARM, version 1 (ARM), statically linked, not stripped

Szóval akad egy kis különbség, amikről persze még eldöntöm, melyek a tényleg fontos eltérések, amik nem maradhatnak úgy, és melyek a tök8 kategóriák. Meg aztán le kellene cserélni a WinARM projectben lévő libeket, headereket. Egyenlőre nyelem a doksi anyagokat a make és a gcc működéséről (több megabyte-nyi text anyagról van szó), és remélem a legjobbakat.

Fő problémám a directory szerkezet. Nem tudtam nem észrevenni, hogy a linuxos arm-linux-gcc és a wines arm-elf-gcc könyvtárszerkezet több ponton is eltér. Jó lenne tudni, van-e jelentősége, és ha igen, hogyan kell majd átnevezgetnem a dolgokat.

csüt. jan. 29, 2009 21:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
pajti:
Most akkor a PS2-3 sony-féle megoldásra vagy csak úgy általánoságban a Unix rendszerre gondolsz? :D
Mert minden a helyén van linux rendszer szerint..jó egy kicsit más,de mielőtt belenyúlsz,egy Sytem Rescure-vel mentsd el!-aztán próbálkozhatsz a törésekkel-nehéz eset lesz! :lol:

csüt. jan. 29, 2009 20:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
acee79
Idézet:
elboldogul 64M rammal és 500MHz procival
. . azzal a memóval maiak közöl egy sem fut el (a proci az ok-"visszafogottan fog reagálni a rendszer),esetleg egy tűzfal ami mégkisebb egy floppyra ráfér a Coyotte,a duplájával viszont simán fut a puppy,kicsit vérszegényen és lassan.
Ill.a régebbi kernelek közül a corell,debian ...,ezeréves kernelek még a 90 évek elején készültek,a mai eszközök közül szinte semmit nem ismernek,tehát még a faxmodemet is bele kell forgatni a kernelbe,hacsaknem "hardmodem" ,nincs USB stb..
Egyébként minden disztib mellett uu. ott van a min.hardverigény-ennél lehet kisebbre is telepíteni,de akkor nem egészen 100-as magyarul szaar!-vagy semmilyen,mint esetedben,egyszerűen nincs hely (memo,ahova a rendszer töltődjön)-de ezekhez a műveletekhez időnként én is kevés vagyok ..és igen ideges amikor úgy kellene hogy menjen és mégsem :?

csüt. jan. 29, 2009 20:02
vas-tag

Hozzászólás puppy???
nacorvus írta:
Nem találja a memóriakátyán a kernel folytatását...íráshiba stb.:?
Hanyas kernelt húztad fel,mert írtam volt, a 6.25-ös egy nyűglődés a 6.17 jó még flashkártyán is!

6.25-ös volt fenn. Telepítettem a 6.17-et és ugyan az a probléma. Kernel panic.......

Van esetleg másik distribution ami elboldogul 64M rammal és 500MHz procival. Letöltésre kellene a masina.
Már próbáltam Gentoo-t, Slax-ot, DSL-ot és ezek közül van amelyik nem támogatta procit, van amelyik szintén azt mondta: Kernel panic....

Ötletek?

szer. jan. 28, 2009 22:43
arany tag

Hozzászólás 
Ismeri valaki a GCC toolchain szerkezetét ? Már úgy értem melyik könyvtárban mi van, és az mire jó a teljes fordítási folyamat közepette. Esetleg valami doksi jó lenne róla, de ilyesmit sajna nem találtam.

szer. jan. 28, 2009 21:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nem találja a memóriakátyán a kernel folytatását...íráshiba stb.:?
Hanyas kernelt húztad fel,mert írtam volt, a 6.25-ös egy nyűglődés a 6.17 jó még flashkártyán is!

szer. jan. 28, 2009 17:27
vas-tag

Hozzászólás légyszi
Sziasztok. Előre is bocs, mert nem volt időm átolvasni a fórumot, és lehet, hogy van benne megoldás a problémámra.

Puppy linuxot telepítettem egy CF kártyára, amelyik egy VIA alaplapos vékony kliensbe került be.

Boot-oláskor az alábbi tapasztalható.

Bad EIP value.
Kernel panic - not syncing: Fatal exception in interrupt

Tudna valaki segíteni. Mi a probléma. Mi az orvosság.

Előre is köszi.

kedd jan. 27, 2009 21:05
vas-tag

Hozzászólás 
meg egy kerdesem lenne.
a keffeinehez vagy a xine playerhez hogy tudok codeket fordintani.vagy egyaltalan forditanikell e oket.a netrol nem tok frissiteni mert kicsit bonyolult a netem(mobilrol megy igy mindennek meg kell adjam a proxyt es meg egyebek)szal ha leszedek egy win32-t vagy esential-t azt hogy tehetem be ezekhez?
elolre is koszi.

hétf. jan. 26, 2009 19:48
a fórum lelke

Hozzászólás 
Egyértelműen bugos! ezt egy bugrepotban vissza a Su-SE nek!
Remélem,úgy próblákoztál,hogy először a zárt meghajók telepíteése,majd utána a ViVO-s kártya.
Lehet hogy a Su-Se-nél a 32 bites teljesen jó,szükség esetén pakolhatod azokat a csomagokat is-kezelenie kell,ha ez sem jön össze,akkor az előzőből kell a kerneledbe építeni az előző működőt.(beleforgatni-ez a mágikus szó amitől rettegnek a felhasználók) :D

hétf. jan. 26, 2009 17:29
vas-tag

Hozzászólás forditasi gondok
sziasztok
most tettem fel az opensuse11.1 et(11.0 volt eddig).forditom a progikat sorra es mikor elerek az MPLAYER-hez a confirualas rendbe megy. a make-nel a kov irja

./version.sh `cc -dumpversion`
cc -I./libavcodec -I./libavformat -Wdisabled-optimization -Wno-pointer-sign -Wdeclaration-after-statement -I. -I. -I./libavutil -Wall -Wno-switch -Wpointer-arith -Wredundant-decls -O4 -march=native -mtune=native -pipe -ffast-math -fomit-frame-pointer -D_REENTRANT -D_LARGEFILE_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE64_SOURCE -DHAVE_CONFIG_H -I/usr/include/freetype2 -c -o mplayer.o mplayer.c
cc -I./libavcodec -I./libavformat -Wdisabled-optimization -Wno-pointer-sign -Wdeclaration-after-statement -I. -I. -I./libavutil -Wall -Wno-switch -Wpointer-arith -Wredundant-decls -O4 -march=native -mtune=native -pipe -ffast-math -fomit-frame-pointer -D_REENTRANT -D_LARGEFILE_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE64_SOURCE -DHAVE_CONFIG_H -I/usr/include/freetype2 -c -o vobsub.o vobsub.c
make -C libvo libvo.a
make[1]: Entering directory `/home/Jano/Desktop/egyebb/kit/MPlayer-1.0rc2/libvo'
cc -I../libavcodec -I../libavformat -Wdisabled-optimization -Wno-pointer-sign -Wdeclaration-after-statement -I. -I.. -I../libavutil -Wall -Wno-switch -Wpointer-arith -Wredundant-decls -O4 -march=native -mtune=native -pipe -ffast-math -fomit-frame-pointer -D_REENTRANT -D_LARGEFILE_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_LARGEFILE64_SOURCE -DHAVE_CONFIG_H -I/usr/include/freetype2 -c -o vo_ivtv.o vo_ivtv.c
vo_ivtv.c: In function 'ivtv_reset':
vo_ivtv.c:79: error: storage size of 'sd' isn't known
vo_ivtv.c:80: error: storage size of 'sd1' isn't known
vo_ivtv.c:84: error: 'IVTV_STOP_FL_HIDE_FRAME' undeclared (first use in this function)
vo_ivtv.c:84: error: (Each undeclared identifier is reported only once
vo_ivtv.c:84: error: for each function it appears in.)
vo_ivtv.c:87: error: 'IVTV_IOC_STOP_DECODE' undeclared (first use in this function)
vo_ivtv.c:97: error: 'IVTV_IOC_START_DECODE' undeclared (first use in this function)
vo_ivtv.c:80: warning: unused variable 'sd1'
vo_ivtv.c:79: warning: unused variable 'sd'
make[1]: *** [vo_ivtv.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/Jano/Desktop/egyebb/kit/MPlayer-1.0rc2/libvo'
make: *** [libvo/libvo.a] Error 2

valakinek otlete?
eddig akarmin probaltam ment soha nem csinalt ilyet leszedtem ujra a progit csak ez jon ki.
Neztem a libvo.a filet nincs.

vas. jan. 25, 2009 20:46
platina tag

Hozzászólás 
Köszi Vackor :D

kedd jan. 20, 2009 10:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
adamec22 írta:
Valamilyen linuxra gondoltam, hátha az gyorsabb lenne mint az Xp. Tudtok javasolni valamit?

Igen: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=37082

kedd jan. 20, 2009 9:08
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok, van nálam egy PII gép, 128mb sd ram van benne és egy matrox kártya, egyik ismerösé, netezni kell neki, és nem tudom milyen opsyst tegyek rá. Valamilyen linuxra gondoltam, hátha az gyorsabb lenne mint az Xp. Tudtok javasolni valamit?

vas. jan. 18, 2009 22:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Űrkalóz írta:
Sziasztok!
szeretnék egy új linuxot huzamosabban kipróbálni, viszont már van egy win és egy suse a gépen. a live cd-s dolog dög lomha, meg akkor kéne mégegy cd meghajtó ha még egy cd-t akarok használni a live cd mellett. szóval az a kérdésem, hogy hogyan lehetne 3 op rendszer egy gépen egy winyón, van friss backup,szóval formázás újra telepítés nem akadály.
(a két linuxot nem lehet össze hekkelni esetleg, hogy a gyökér és a /home partíció ugyanaz legyen? vagy-mivel tudok helyet csinálni még-inkább particionáljak?)

Dehogynem lehet!
A legegyszerűbb, ha megcsinálod külön a két linux disztribet, de a közös részek (pl. /home, /usr, /lib, stb ...) azok külön partíciók, és azt mindkettőben felmountolod. Így mindegyikben ugyanazt használod.
Az is az előnye, hogy ha az egyikben dolgozol valamit, az látszik a másikban is, nem kell másolgatni.
Lehetnek nehézségek is, ha pl. ugyanazt a kernelverziót használod mindkettőben, de más modulokkal, esetleg a /bin-ben más-más verziójú binárisokat akarsz. Ezért ha jót akarsz, akkor érdemes úgy csinálni, hogy csak a /home legyen közös.

szer. jan. 14, 2009 20:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
két linuxot nem lehet össze hekkelni esetleg, hogy a gyökér és a /home partíció ugyanaz legyen?

:shock: Hacsaknem orrodox rootkén(mint én nálam valóban három vagy több:gyökér,swap,+felhasználók partjai) telepítetted egy parton van,a másik part a swap

Hogyne lehetne éppen a fent emlegetett (puppy) a legjobb arra hogy akár zsebrevágható legyen a rendszer egy pendrivén-sajnos mint fentebb vázoltam- csak abban az igazi. :twisted:

Nálam Ubi,Xp,Vista,SuSe,BeOS van egy gépen,de ez számomra magas hogy egy parton legyen két op. :roll:
Értem én hogy mit szeretnél belesasolni,SŐT,használni szeretnéd a más op alatti user könyvtárat,partíciót.-röhöni fogsz ez még egy LiveCD-s linuxal is kivitelezhető,legalább olvasás erejéig,onnantól kezve a szek. mentés máshogy stb.
A legegyszerűbb slapp-sapp (feltéve ha van elég RAM a gépedben) a legutolsó puppy (4,12)egy 256MB(szüken ráfér a feleakkorára,de ott helyhiánya van)pen-linux és minden user-hez kívülről hozzáférsz :)

szer. jan. 14, 2009 16:51
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
szeretnék egy új linuxot huzamosabban kipróbálni, viszont már van egy win és egy suse a gépen. a live cd-s dolog dög lomha, meg akkor kéne mégegy cd meghajtó ha még egy cd-t akarok használni a live cd mellett. szóval az a kérdésem, hogy hogyan lehetne 3 op rendszer egy gépen egy winyón, van friss backup,szóval formázás újra telepítés nem akadály.
(a két linuxot nem lehet össze hekkelni esetleg, hogy a gyökér és a /home partíció ugyanaz legyen? vagy-mivel tudok helyet csinálni még-inkább particionáljak?)

szer. jan. 14, 2009 13:32
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ext2 v 3 a filerendszer tipusa,spb2_mbr.bin...from spblivux az meg az hogy az hová rakja a grubot-itt az MBR be rakná,de nem 100-as.
Van baja,de amikor már fent van egészen uu.lehet használni,mint usb-ről,sót talán valamivel gyorsabb is.Azért én megmaradok az USB-s megoldás mellet,mert linuxtelepítéssel nem mostanában bénáztam ennyit :) A KDE-s felület nem az én világom,de ízlések és pofonok...

vas. jan. 11, 2009 21:34
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
Gondolom a Gpart-al ext3 formáztad,majd utánna:spb2_mbr.bin...from spblivux from..azt án a két sárga ablak amiben kérdez bizonyos dolgokat..folyt köv most gyártom egy ezeérves 120MB-os wincsire-indítok

A Gpart-tal formáztam, aa utána következő szavakat nem is értettem!!! :oops:

vas. jan. 11, 2009 14:14
a fórum lelke

Hozzászólás 
Gondolom a Gpart-al ext3 formáztad,majd utánna:spb2_mbr.bin...from spblivux from..azt án a két sárga ablak amiben kérdez bizonyos dolgokat..folyt köv most gyártom egy ezeérves 120MB-os wincsire-indítok

..és neked igazságod vagyon HHD no operating system :cry:
Aztán többféle variáció után úgy döntöttem hogy le a 6.25 kernellel és a másik ISo filét tettem fel a 6.17-el(retro)
Ezzel némi kűzdelem után fent van,de maga a wincsi sz*ar.

A menet a következő universal installer,Gpart :arrow: ext2 v 3 fileredszerre formázni,tejes telepítés majd power off,menet közben a szöveges részben menteni mindent,sőt a legvégén nevet is adni neki.
De ezzel még nincs vége újraindítás után létre kell hozni egy boot mappát és ebbe a menü :arrow: system :arrow: Grub bootloader configgal belegyártani a következőket vmlinuz,linux.sys,syslinux config és megadnia Grub helyét pl /dev/sda1/boot.
Ezután már rajtol a hddről is nem kell a CD

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára nacorvus vas. jan. 11, 2009 21:25-kor.

vas. jan. 11, 2009 14:01
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
Letöltöttem én is a 412-t,mert nekem még az előző verzió volt fent.Sok különbség nincs,de a liveCD-ről elég béna a dolog,nem beszélve a gyorsaságról.
Ez,már automuntos kirakja a felismert lemezeket az asztalra.
A telepítés:Setup menüpont,Puppy univers.inst.,Internal Ide/Sata,Itt ráböksz arra a meghajtóra a mire szertnéd,majd ott a paticionálás után telepítés,annál arésznél amikor megkérdezi hogy az indítószektort hova a alegalsó lehetőséget választani vm ilyin szöveg hogy az indítószektor Mbr-be aztán várakozni amig másol,majd kiköpia telepítőCD-t reboot örül,különösen azért mert ott már bőven lesz hely filokat elmenteni.Átlőni a böngészőt a Seamonkyról,az FF-re stb
Jó kis rendszer,én ritkán használom olyan gépeken ami vírusos,nincs rajt op.stb,de csak olyanokon lehet futtatni amin van USB-boot.Ez már igy is többet tud mint a telepítőCD,amire még akkor sem tudsz menteni,ha újraírható!

Azt hiszem, én is így csináltam már 2x, de az eredméyn: boot lemez nélkül nem indul. SDA1 = puppy version 412 installed.
Akkor miért nem indul???
"Érvénytelen particiós tábla" ez van induláskor.

vas. jan. 11, 2009 13:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
Letöltöttem én is a 412-t,mert nekem még az előző verzió volt fent.Sok különbség nincs,de a liveCD-ről elég béna a dolog,nem beszélve a gyorsaságról.
Ez,már automuntos kirakja a felismert lemezeket az asztalra.
A telepítés:Setup menüpont,Puppy univers.inst.,Internal Ide/Sata,Itt ráböksz arra a meghajtóra a mire szertnéd,majd ott a paticionálás után telepítés,annál arésznél amikor megkérdezi hogy az indítószektort hova a alegalsó lehetőséget választani vm ilyin szöveg hogy az indítószektor Mbr-be aztán várakozni amig másol,majd kiköpia telepítőCD-t reboot örül,különösen azért mert ott már bőven lesz hely filokat elmenteni.Átlőni a böngészőt a Seamonkyról,az FF-re stb
Jó kis rendszer,én ritkán használom olyan gépeken ami vírusos,nincs rajt op.stb,de csak olyanokon lehet futtatni amin van USB-boot.Ez már igy is többet tud mint a telepítőCD,amire még akkor sem tudsz menteni,ha újraírható!

vas. jan. 11, 2009 12:59
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
Idézet:
Ez hülyeség.Felül ordít a piros csík, h personal storage geting full, és törljek. De honnan?
Nálam a 256-os pen-ből 124 M free
Ácsi!Azért nem mindenhatö a minirendszer alapból kb egy 120 megát foglal le és arra akarod menteni a 300 megás állományt.
Folyt köv átugrok arra...
Na: először Utilility :arrow: Resize personal storage file itt a rendszerednek adsz nagyobb helyet,ami főként My Documents mappa miatt fontos,alapból mindent oda akar menteni,amit akár szövegszerkesztőben,képekben vagy akármit a rendszer alatt mentesz.Majd mint irá is reboot.Ha nagyobb filét akarsz menteni akkor először Mount ikon és alatta mount,(rákattintasz)itt csatolod a filerendszerhez a többi mehajtót,azaz nálad a wincsi többi részét ami nemlinux.Amentés helyeként most már meg,tudod azt is adni,hogy oda mentse el és máris elférsz

Köszi, már az eddigi segítséget is, de még nincs vége a kérdéseimnek!
:lol:
Továbbra is CD-ről bootolok, sajnos. Azt hiszem, hogy sikerrel vettem a partíciók kreálását (látom őket), de nem bírom az sda1-esre telepíteni a Puppy-t. Miért nem? A Frogal-t is és Full-t is próbáltam, de valamiért nem jön össze :shock: A végén nem mentettem el egyszer sem "save to file", lehet, hogy ez baj?

szomb. jan. 10, 2009 19:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Ez hülyeség.Felül ordít a piros csík, h personal storage geting full, és törljek. De honnan?
Nálam a 256-os pen-ből 124 M free
Ácsi!Azért nem mindenhatö a minirendszer alapból kb egy 120 megát foglal le és arra akarod menteni a 300 megás állományt.
Folyt köv átugrok arra...
Na: először Utilility :arrow: Resize personal storage file itt a rendszerednek adsz nagyobb helyet,ami főként My Documents mappa miatt fontos,alapból mindent oda akar menteni,amit akár szövegszerkesztőben,képekben vagy akármit a rendszer alatt mentesz.Majd mint irá is reboot.Ha nagyobb filét akarsz menteni akkor először Mount ikon és alatta mount,(rákattintasz)itt csatolod a filerendszerhez a többi mehajtót,azaz nálad a wincsi többi részét ami nemlinux.Amentés helyeként most már meg,tudod azt is adni,hogy oda mentse el és máris elférsz

csüt. jan. 08, 2009 22:01
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
Le sem kell törölnöd maradhat az is rajta végül is elfér,lesz egy mulibootos géped.ahol kiválaszthatod,hogy ezt vagy a wint indítod.
Rárattintasz oda hogy setup és onnan simán elnavigál,meglehetősen szájbarágós módon,igaz külhoni nyelven.Kell neki min 100 MB hely,de ennél célszerűbb nagyobbat választani,ezt a lemez végéből vedd le..de majd úgy is meglátod,tényleg nagyon segítőkész.
Törölni is ue.telepíitóvel tudod mint fentebb írtam TC-neK

Most kezdem harmadszr ezt a qurva hsz-t, mert a numlock nélkül a 0 gomb mgnyomásával kivágott mindig!
Most az asztali gépen CD-ről bootolom a Puppyt. Letöltöttem a netről egy nagy fájlt, de nem tom hova! NEM TALÁLOM! Nem értem am könyvtár struktúrát. Miért írja a jobb alsó sarokban, hogy memória 0 M free?? Ez hülyeség.Felül ordít a piros csík, h personal storage geting full, és törljek. De honnan?

csüt. jan. 08, 2009 21:29
a fórum lelke

Hozzászólás 
Le sem kell törölnöd maradhat az is rajta végül is elfér,lesz egy mulibootos géped.ahol kiválaszthatod,hogy ezt vagy a wint indítod.
Rárattintasz oda hogy setup és onnan simán elnavigál,meglehetősen szájbarágós módon,igaz külhoni nyelven.Kell neki min 100 MB hely,de ennél célszerűbb nagyobbat választani,ezt a lemez végéből vedd le..de majd úgy is meglátod,tényleg nagyon segítőkész.
Törölni is ue.telepíitóvel tudod mint fentebb írtam TC-neK

csüt. jan. 08, 2009 21:13
platina tag

Hozzászólás 
nacorvus írta:
A másikba már írtam! :D
A Pápi egy nagyonokos minilinux,(USB kucsra való,)de nincs magyar nyelve,-viszont az absolutly nyelvi 'almafabékák'is simán eligazodnak rajta.
Vírusirtásra,és egyéb windowsos főként lemezhibák javítására tökéletes,nagyon könnyen kezelhető.
A Suse az egyik(,ha nem a kegnagyobb)KDE felülettel (GUI,ablakkezelő) rendelkező disztrib,kinézetre ez hasonlít a Windowsokra,de azért nem olyan.
A másik tipúsu a GUI a Gnome amiben a zászlós hajó a Debian ill.ennek különféle variációi többek közt az UHU is ami egy Debianos alapokra írt magyar fejlesztésü op.

Mindkettőre (mármint KDE,Gnome)jellemző,hogy magyarul beszél,de a csomagok telepítésénél,szinte 70%.-ban angol.
Bármelyik kezelőfelületel telepítesz linuxot, tudomásul kell venned-még egy olyan mint a tied nincs a világon senki másnak csak neked,ezért seítséget sem tudnak úgy adni mint a win rendszereknél,hogy biztosan az van elszabva!

Végzetes esetekben ez is elszáll (többnyire hardverhiba alkamával) és a következő szöveg fogad a fekete képernyőn:Kernel panic,de alatta normálisan kiírja,hogy mia a hasfájása-ellentétben a winnel:végzetes kivétel történt a stopkód xxxxx,amemória kiírása a merevlemezre (kékhalál)

Tölts le mindegyikből egy-egy Live CD-t,DVD-t és próbáld ki,bár az soha nem lesz olyan mint egy telepített rendszer sem gyorsasában sem szolgáltatásokban,de egy-egy próbát megér.
Ha soha nem dolgoztál linuxon készüllj fel rá,hogy a kezeteknél rengeteg olyan problémába ütközöl mint TC barátunk,akinek türelme nem volt hozzá..... :cry:
Amerikában nem ez lenne,mert az első gépe egy Mac-midnenevő bolondbiztos gépe lenne (MacOs-al) és csak hírből hallott volna olyanról,hogy kicsi puha op rendszer-eszébe sem jutna hogy videokártyát,hangkártyát,memóriát cserél stb.. :D

CD-ről bootol most a gép. Ha letörlöm a windowst és ezt a Puppy-t másolom rá, akkor onnan is műxik és gyorsabb lesz? Hogyan kell feltelepíteni?

csüt. jan. 08, 2009 20:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
A másikba már írtam! :D
A Pápi egy nagyonokos minilinux,(USB kucsra való,)de nincs magyar nyelve,-viszont az absolutly nyelvi 'almafabékák'is simán eligazodnak rajta.
Vírusirtásra,és egyéb windowsos főként lemezhibák javítására tökéletes,nagyon könnyen kezelhető.
A Suse az egyik(,ha nem a kegnagyobb)KDE felülettel (GUI,ablakkezelő) rendelkező disztrib,kinézetre ez hasonlít a Windowsokra,de azért nem olyan.
A másik tipúsu a GUI a Gnome amiben a zászlós hajó a Debian ill.ennek különféle variációi többek közt az UHU is ami egy Debianos alapokra írt magyar fejlesztésü op.

Mindkettőre (mármint KDE,Gnome)jellemző,hogy magyarul beszél,de a csomagok telepítésénél,szinte 70%.-ban angol.
Bármelyik kezelőfelületel telepítesz linuxot, tudomásul kell venned-még egy olyan mint a tied nincs a világon senki másnak csak neked,ezért seítséget sem tudnak úgy adni mint a win rendszereknél,hogy biztosan az van elszabva!

Végzetes esetekben ez is elszáll (többnyire hardverhiba alkamával) és a következő szöveg fogad a fekete képernyőn:Kernel panic,de alatta normálisan kiírja,hogy mia a hasfájása-ellentétben a winnel:végzetes kivétel történt a stopkód xxxxx,amemória kiírása a merevlemezre (kékhalál)

Tölts le mindegyikből egy-egy Live CD-t,DVD-t és próbáld ki,bár az soha nem lesz olyan mint egy telepített rendszer sem gyorsasában sem szolgáltatásokban,de egy-egy próbát megér.
Ha soha nem dolgoztál linuxon készüllj fel rá,hogy a kezeteknél rengeteg olyan problémába ütközöl mint TC barátunk,akinek türelme nem volt hozzá..... :cry:
Amerikában nem ez lenne,mert az első gépe egy Mac-midnenevő bolondbiztos gépe lenne (MacOs-al) és csak hírből hallott volna olyanról,hogy kicsi puha op rendszer-eszébe sem jutna hogy videokártyát,hangkártyát,memóriát cserél stb.. :D

csüt. jan. 08, 2009 18:42
platina tag

Hozzászólás 
Hello,

Segítenétek eligazodni Linux és Linux között?

Hallottam (és már próbáltam) a Puppy-t, de a többiről fogalmam sincs, pl UHU, SUSE, Debian, stb.
Melyik mire való és milyen erőforrás szükséges, valamint mi a különbség felhasználási területek illetve kezelhetőség között?

Csak egy pici útmutatást kérnék, hogy tudjak választani, vagy váltani, ha kell.

Előre is köszi!

csüt. jan. 08, 2009 11:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sajnos nem oldotta meg, a végső megoldáshoz kellett nyúlnom. :?

vas. jan. 04, 2009 15:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
:wink: Volt már szó róla néhányszor Fdisk/mbr

vas. jan. 04, 2009 9:26
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 726 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Következő