Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 11:08

Hozzászólás a témához  [ 7757 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 156  Következő
OFFOLÓS TOPIK 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gafly: köszönöm a rajzot! Összedobom és meglátjuk műküdik-e. Valakinek esetleg valami hozzászólása?
Még annyi lenne a problémám, hogy a rajzon a cd4011-es ic lábainak számait honnan lehet megállapítani?

vas. jún. 14, 2009 15:46
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://hu.farnell.com/
063 80 0163 4136

vas. jún. 14, 2009 7:41
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok! Érdekelne, hogy a Farnellnak van-e Budapesten boltaja, ahol az árú személyesen is átvehető vagy csak postán küldenek? Valamint a Farnell foglalkozik magánszemélyekkel is vagy csak cégekkel? Válaszaitokat köszönöm.

szomb. jún. 13, 2009 13:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
No akkor ide feltettem, lehet kritizalni:

http://web.t-online.hu/gafry/upload/pedromot.pdf

Bocs, kicsit nagy lett de legalabb olvashato :)

pén. jún. 12, 2009 12:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Pedro,
akkor lerajzolom egy kicsit szebben es folteszem valahova hogy a tobbiek is meg tudjak kommentezni.
Mellesleg en is probanyakon csinalnam (kulonosen hogy semmi garancia nincs ra hogy mukodni fog :) .
A dobokocka kittet kapcsrajz szinten nem ismerem, igy inkabb nem mondok rola semmit hogy hogyan kellene atalakitani...
Udv,
G.

pén. jún. 12, 2009 10:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gafly írta:
Pedro, probaltam valamit rajzolni. Ennyi alkatresszel tul bonyolult lenne?
7 ellenallas
4 kondi
10 dioda
1 7812
1 CD4017
1 CD4011
2 tranyo
1 LED
1 Zummer
10 kapcsolo
1 nyomogomb

Szia Gafly!
Köszönöm, hogy segítesz nekem! Teljesen jó lenne ez a kapcsolás, csak tényleg látnom kellene, mert én nem igazán tudom megtervezni. CD4017-est ismerem, építgettem már belőle régen több dolgot. Szerintem próbanyákon csinálnám meg!
A dobókockásnál miket kellene átalakítani? A zümmert megoldanám, hogy csak egy ideig sípoljon, az nem gond.

pén. jún. 12, 2009 9:55
arany tag

Hozzászólás 
Hahó!
Ha már RND generátor, volna egy kérdésem:
Egy kis villanymotor forgatna egy papír emberalakot egy kis reflektor előtt. Jó lenne véletlenszerűen. Volna rá ötlet? És egyszerű megoldás kéne semmi pic meg ilyenek, mert az alap alkatrészeknél nem terjed tovább a tudásom.
Amúgy a függönyre vetítené az árnyékot, mintha lenne otthon valaki, tehát nem táncolnia kell, csak a szobában jár-kel. (Nem bonyolítom, hogy nő és csökken az árnyék.)
Kösz ha van megoldás, cserébe az ötlet saját célra felhasználható :-)
A másik a vibráló izzó, ami véletlenszerű lenne, egy kékes-szürke fólia mögött. :-) Mondjuk mintha TV-t nézne valaki bent a szobában. :-))

csüt. jún. 11, 2009 22:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
http://www.vicclap.hu/link/5178/

csüt. jún. 11, 2009 18:18
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pedro, probaltam valamit rajzolni. Ennyi alkatresszel tul bonyolult lenne?
7 ellenallas
4 kondi
10 dioda
1 7812
1 CD4017
1 CD4011
2 tranyo
1 LED
1 Zummer
10 kapcsolo
1 nyomogomb

csüt. jún. 11, 2009 15:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Pedro,
en ugy csinalnam (gondolom nem akarsz PIC-et bele :) ) hogy fognek egy CMOS IC-bol kialakitott (pl. CD4011) astabil multivibratort ami jo gyorsan porog (mondjuk KHz-es nagysagrendben, ami egyben a csipogonak is jo). Hirtelen csak ilyen peldat talaltam amit be tudok linkelni: http://electronicdesign.com/Articles/Pr ... leID=11491 .Ezutan kotnek egy CD4017 szamlalo IC-t http://www.national.com/ds/CD/CD4017BC.pdf , aminek 10 kimenet van. Ezeket a kimeneteket diodakkal kapcsolokon keresztul kotnem ossze. Ezekkel a kapcsolokkal lehetne 10%-os lepesekben allitani hogy hany szazalekos legyen a valoszinuseg (ahany kapcsolo be van kapcsolva annyiszor 10%). Utana mar csak ossze kellene kapuzni a jeleket, valamint egy RC taggal megoldani hogy csak egy adott ideig "sipoljon". Kis szerencsevel ket tokkal (CD4011 es CD4017) megoldhato olyan ket gyufasdoboznyi meretben. Ez igy ertheto volt, vagy valaki rajzolja le?
Mellesleg jol sejted, szerintem is at lehetne faragni a dobokockat. De ott is meg kellene oldani hogy ne folyamatosan sipoljon es akkor mar nagyjabol ugyanott vagy mintha a teljes aramkor magad megcsinalod...
Udv,
G.

csüt. jún. 11, 2009 13:16
a fórum lelke

Hozzászólás 
Gafly írta:
Nem utazgat valaki veletlenul Budapest es Szekesfehervar kozott a kozeljovoben?

szoktam. írj e-mail: bakosgabor kuk freemail ponty hu

csüt. jún. 11, 2009 9:13
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Egy véletlengenerátor féleséget kellene megvalósítanom. Mégpedig arról lenne szó, hogy van egy forgóvillám, amin proxykártya lehúzás után egyesével tudnak kimenni az emberek. Véletlenszerűen kellene a kapu mellé tett lámpa/zümmer-nek jeleznie. Kb. minden 4-5.-nek kellene bejeleznie, de az lenne a legjobb, ha ezt utólag is lehetne állítani. Ti ezt hogyan valósítanátok meg? Esetleg egy konkrét kapcsolás is jól jönne.
A bajielektronkiában lehet kapni ilyet:

Dobókocka Leddel 600+Led ( Ajánlott 7 db 10mm-es Led.) Nyomógombot elengedve véletlenszerű leállás. 12V 50mA

Ezt szerintetek fellehetne használni valahogy?
Előre is köszönöm!

csüt. jún. 11, 2009 6:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem utazgat valaki veletlenul Budapest es Szekesfehervar kozott a kozeljovoben?

kedd jún. 09, 2009 15:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
tubybb írta:
Melyikőtök volt az aki próbálkozott olvadt NaCl-ből elektrolízissel Na-ot nyerni?

Én készítettem is. A probléma még fennáll, az olvadt nátriumot megfelelő légkör alá kell helyezni elektrolízis alatt, mert mindennel reagál (klór, oxigén, meg egy halom másik gáz). Egy samott kemencét építettem hozzá, és hegesztővel olvasztottam meg a sót. Most akarok készíteni valami speciális propán égőt, hogy azzal legyen befűtve a kemence.
http://omegalabs.eu/html/natrium_keszites.html

kedd máj. 26, 2009 9:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sparow2 írta:
Szerinted?
Infrared (alias RGB) volt :D

és mh adta alá a lovat.

kedd máj. 26, 2009 3:05
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerinted?
Infrared (alias RGB) volt :D

hétf. máj. 25, 2009 21:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
tubybb írta:
Melyikõtök volt az aki próbálkozott olvadt NaCl-bõl elektrolízissel Na-ot nyerni?

akinek elment az esze, hisz az nacl olvadáspontja 800fok. Márpedig az na és a cl normál hõmérsékleten is eléggé agresszívek, nemhogy 800fokon!!!

hétf. máj. 25, 2009 21:07
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Melyikőtök volt az aki próbálkozott olvadt NaCl-ből elektrolízissel Na-ot nyerni?

hétf. máj. 25, 2009 19:39
arany tag

Hozzászólás 
Valami alakul, de még van mit fejlődnie.

Műtárgyak.

Kezembe került egy porcelánszerű dombormű, valami indiai stílusú képet ábrázol. Van rajta egy műtárgy szám is. Lehet, valahol katalogizálva van.

Van interneten olyan portál, ahol utána lehet nézni műtárgy számoknak?

szer. máj. 20, 2009 9:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Muzsika.
http://www.youtube.com/watch?v=0Tvgxd048aw&feature=related

szomb. máj. 16, 2009 13:46
arany tag

Hozzászólás 
Megvan, köszönöm.

pén. máj. 15, 2009 21:23
arany tag

Hozzászólás 
pajti írta:
Az eredeti szám szerzője / címe kellene.

Samuel Barber - Adagio for Strings
http://www.youtube.com/watch?v=izQsgE0L450

pén. máj. 15, 2009 20:19
arany tag

Hozzászólás 
Egeret köszi!

Kezembe került egy eltechnósított zenei utánzat. Kinyisszantottam belőle egy viszonylag tiszta darabot (1,5M mp3):

http://topsli.uw.hu/kimenet.mp3

Az eredeti szám szerzője / címe kellene.

pén. máj. 15, 2009 19:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
pajti
Elöl általában csak két pöcök tarja, ha minden igaz, akkor szét kell nyitni a hátuljánál ahol a csavar fogta pár mm-nyit és utána az alját a tetejéről lehúzni hátrafelé. Mintha előre akarnád tolni az egeret, de közben az alját tartod vissza.

szer. máj. 13, 2009 15:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
pajti írta:
Szét kéne szedni egy A4tech egeret.

Egy csavar fogja alul a hátsó részen, és olybá tűnik, valami fogja az elején is belül, de nem látom, hogy micsoda - szétjönni nem akar.

A4tech run on shine féle egér. Amúgy jópofa, de bal elől az a dupla klikk gomb a frászba kerget. Hulladék undorító a tapintása. Így vagy úgy de ki fogom szedni onnét, és akár pettexxel beöntöm a helyét, de nem hagyom ott.

Miután kijött a csavar, hátrafelé meg kell húzni, hogy szétjöjjön, mindegyiknél egy kis retesz van elöl.

szer. máj. 13, 2009 15:51
arany tag

Hozzászólás 
Szét kéne szedni egy A4tech egeret.

Egy csavar fogja alul a hátsó részen, és olybá tűnik, valami fogja az elején is belül, de nem látom, hogy micsoda - szétjönni nem akar.

A4tech run on shine féle egér. Amúgy jópofa, de bal elől az a dupla klikk gomb a frászba kerget. Hulladék undorító a tapintása. Így vagy úgy de ki fogom szedni onnét, és akár pettexxel beöntöm a helyét, de nem hagyom ott.

szer. máj. 13, 2009 14:59
a fórum lelke

Hozzászólás 
SPafi írta:
Attila86 írta:
Itt nincs az hogy én mit akartam mondani, ez egy idézet!

Remélhetõleg csak képzeletbeli vagy irónikus, mert épelméjû embertõl ilyet nem tudok elképzelni!

Miért, elvtárs?

szer. máj. 13, 2009 9:41
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ne nevezzük ezt se politikának
http://www.youtube.com/watch?v=FOFeTd8MaOg&eurl=http%3A%2F%2Fkurucz%2Einfo%2Fr%2F34%2F40194%2F&feature=player_embedded

kedd máj. 12, 2009 14:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
Attila86 írta:

Remélhetőleg csak képzeletbeli vagy irónikus, mert épelméjű embertől ilyet nem tudok elképzelni!

Egyébként idézni csak forrásmegjelöléssel, és pontosan szabad.
Mondtam hogy nem akarok politizálni itt, de itt van a forrás:
Horn Gábor, Napkelte, 2008. 04. 08.
Vona Gábor, "Rend, Jólét, Ébredés" című cikksorozat első része, 2008. 07. 21.

kedd máj. 12, 2009 14:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Attila86 írta:

Remélhetőleg csak képzeletbeli vagy irónikus, mert épelméjű embertől ilyet nem tudok elképzelni!

Egyébként idézni csak forrásmegjelöléssel, és pontosan szabad.

kedd máj. 12, 2009 13:36
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
...
Szerintem egyébként ez van rosszul írva: "SZDSZ" -> "SzDSz"
...

A rövidítés betűit nem kell mindig kis vagy nagybetűkkel írni, úgy ahogy a rövidített kifejezésben van (ettől függetlenül, lehet, hogy az SzDSz a helyes rövidítés).
Pl. forint, rövidítve Ft és nem ft. Vagy Magyar Hajózási Rt. - MAHART és nem MaHaRt.
De lehet akár fordítva is, hogy egy nagy kezdőbetű helyén kisbetű van a rövidítésben.

kedd máj. 12, 2009 11:55
a fórum lelke

Hozzászólás 
Pedig már kezdtem örömujjongani, hogy milyen jó, hogy gondolatolvasó-palánták is vannak köztünk.

kedd máj. 12, 2009 11:00
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
tubybb írta:
Szerintem pedig ponthogy ezt akarta mondani Attila: "Higgyétek el az ország jövöjénél az SZDSZ fontosabb. "
Itt nincs az hogy én mit akartam mondani, ez egy idézet! (Én aztán biztos nem mondanék ilyet.)

Szerintem egyébként ez van rosszul írva: "SZDSZ" -> "SzDSz"
Na mindegy, most már készen van a plakát.

kedd máj. 12, 2009 9:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem pedig ponthogy ezt akarta mondani Attila: "Higgyétek el az ország jövöjénél az SZDSZ fontosabb. "

kedd máj. 12, 2009 6:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
Na ha már így szó van a helyesírásról:
Biztos jól írtam ezt az idézetet? (Nem akarom politikai útra terelni a témát, hanem valóban csak az érdekel hogy biztosan jól írtam-e.)

„Higgyék el fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel annál, hogy mi lesz ezzel az országgal. És ezt nagyon őszintén mondom.”

Meglátásom:

Higgyétek el, fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel annál, mint hogy mi lesz ezzel az országgal. Ezt nagyon őszintén mondom.

Én nem vagyok nagy nyelvtan virtuóz, de amennyire nem tudnak írni az emberek (főleg neten) az hihetetlen, és sajnos mindennapos.

hétf. máj. 11, 2009 20:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na ha már így szó van a helyesírásról:
Biztos jól írtam ezt az idézetet? (Nem akarom politikai útra terelni a témát, hanem valóban csak az érdekel hogy biztosan jól írtam-e.)

„Higgyék el fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel annál, hogy mi lesz ezzel az országgal. És ezt nagyon őszintén mondom.”

hétf. máj. 11, 2009 18:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
T68m írta:
...
Következő kérdés PAFINAK: miért írandó a "Polgári Törvénykönyv" mindkét szava nagy kezdőbetűvel, míg "A magyar helyesírás szabályai" nem?

Bocs, hogy elrontom, de éppen a kérdésed felett odaírtam az előtte lévő hsz-ben (bár csak feltételezve, mert nem voltam benne biztos). Ha SPafi figyelmesebb, mint Te, akkor már elolvasta ... de majd most kiszerkesztem belőle, hátha még nem vette észre, és ne én legyek mindennek az elrontója :)

De nem hiszem, hogy ne tudná megmondani.

Szerk: Viszont akkor miért nem PTk. a rövidítése, miért Ptk?
Szerk 2: utánanéztem, a rövidítés betűinek nem kötelező kis/nagy betűseknek lenniük, van rá egy mindennapi példa: forint- Ft. De lehet akár fordítva is, hogy nagy kezdőbetű helyén kisbetű van a rövidítésben.

Egyébként a Helyesírási szótárban a Ptk. még csak nem is cím, mert kis kezdőbetűvel van írva: http://www.magyarhelyesiras.hu/
Elképzelhető, hogy a Ptk-nak nem ez a címe?
Nyomtatott formában is megnézném, de nekem csak a kb. 25 évvel ezelőtti kiadás van meg, ráadásul azt sem találtam meg ... így maradt az online ...

vas. máj. 10, 2009 21:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
tubybb írta:
Egyébként ami nagyon tetszik másoknál, mint folytonos hiba az a "Mit képzelsz ki wagy te?" meg az ami a mostani legfitalabb generáció körében harapózott el, és nagyon zavar az a " csumi! mizu? most nem érek rá, mert büntibe vok. ojan meleg van. "

A szavak rövidítése nem újkeletű jelenség. Ezelőtt 15 évvel volt olyan ismerős, hogy a gyereke ebédnél nem tudta, hogy mi az a pörkölt, mire ő felvilágosította, hogy "Dehogynem tudod, hát ettél már 'pörit' sokszor!"
Meg a Mézga családban is ezért beszélt a köbükunoka rövidített újmagyar nyelven.

tubybb írta:
Az a baj, hogy ezt a legkisebbek a náluk eggyel nagyobbaktól látják és teljesen átveszik. Mivel ugye ezek az eggyel nagyobbak hihetetlen mennyiségü szabadidövel rendelkeznek, és állandóan írkálnak, persze rosszul. Ez egyébként a chat-elés hibája, ugyanis ott vezették be hogy minden sor után entert kell nyomni. Láttam olyat aki szavanként nyomott entert. Egyszer kaptam is töle egy emilt, borzalmas volt.

Az enter lenyomása csak szokás kérdése. Bár némileg más téma, de levelet is láttam olyat, amiben a szavak és sorok pozíciója bekezdésekkel és szóközökkel volt beállítva. Sőt, szakdolgozatot is! Egyszer egy ismerősnek én javítgattam ki egy éjszakán keresztül, mert másnap már adta volna le. Se stílusok nem voltak, se semmi, minden ugyanaz a stílus volt, csak a betűméret és/vagy a betűtípus volt más. Persze eredetileg azzal adta oda, hogy csináljak rá tartalomjegyzéket, mert azt mondtam, hogy fél pillanat (ő kézzel beírt az elejére egy "statikus" tartalomjegyzéket, amin mindig korrigálni kellett volna az oldalszámokat, ha belejavít 2 sort a dolgozatba). Persze, ha rendesen stílusokat használ az ember és meg van adva, hogy mi a cím, mi az alcím, satöbbi, akkor automatizálható csak. Én meg nem is gondoltam volna, hogy valaki egy szakdolgozatot csak így beír.

tubybb írta:
A mai gyerekek az idejük nagy részét a net elött töltik, föleg az MSN elött (persze csak nálunk, a németeknél pl. az IRC a divat), és úgy érzik ezzel "társaságba kerültek", és ha nem kaphatják meg az "adagjukat" akkor hiányzik, és nem érzik jóol magukat.

Ez nem igaz. Sok időt töltenek az internettel is, de ezelőtt jó 30 évvel meg ugyanezt mondták a tévére (aztán hol volt még a 100 csatornás napi 24 órás adás? Volt napi pár óra műsor, az se minden nap)
Rengeteg tizenéves és huszonéves ismerősöm van és nem élnek ők sem másképp, mint mi annakidején.
Akkor is volt, aki nem járt annyit társaságba, mint a többiek, vagy visszahúzódó volt, vagy mások számára elvontnak számító dolgok érdekelték. Vagy könyveket olvasott egész nap ki sem mozdult a szobából, vagy olyan hobbija volt, ami elvitte az idejét, stb ...
Akkor meg másra mondták ugyanezt, "a tévé rongálja a szemet", meg hú, "motorkerékpár, a mi időnkben még nem volt ilyen"!
tubybb írta:
Az asszonnyal beszélgettünk már erröl. ...
...
Szóval visszatérve a "mai világban gyereknevelés dologhoz": Komoly erkölcsi dilemma elött állok, hogy hogyan kellene. Gyerekkorban faluhelyen jó nevelkedni, mert az egészséges, és nagyobb biztonságban van. Azután városban kellene tanulni legalább 9. osztálytól, hogy azért az intellektualitás éhsége és szomja kielégítésre találtassék. Aztán (vagy aközben) nem ártana külföldre is elvinni vagy ott élni, hogy nyelvet tanuljon, és világot lásson. És akkor ezek után leszek a legjobb szülö a világon, mert így olyan ajándékot kapott tölem, amit nagyon megbecsülne, és nagyon hálás lenne. (még ha nem is mutatná ki)

Most hiába tervezed meg, hogy hogyan neveled a gyereke(i)det, valószínűleg úgyis másképp lesz.
Nem elég az, hogy kitalálod, milyen iskolába járjon, meg hol lakjatok, hanem ez egy 24 órás elfoglaltság. És nem tudsz 24 órában ott lenni és nevelni, mert dolgozol, vannak egyéb gondjaid és elfoglaltságaid is, amikor már nagyobb akkor már ő sincs otthon egész nap, stb. Szóval lehet egyszer azt veszed észre, hogy 16 éves lett, és alig ismered, alig beszélgetsz vele, max. annyit, hogy "Hová mész?", "El.", "És mikor jössz?", "Majd.", vagy hogy "Tessék a babfőzelék sonkával!", erre: "Már megint ilyen **** főztél mutter?!" ...
És rengeteg minden hat a gyerekre, nem csak a szülők, hanem ismerősök, barátok, osztálytársak. Megvan ennek is a pszichológiája, hogy pl. kisgyerekként felnéz a szülőkre, meg kamaszként ellenkezik, meg eltávolodik a szülőktől, és inkább a haverok/barátok számítanak, satöbbi. Ez nem egyszerű téma, vastag könyvek taglalják csak egy-egy részét. És persze ez minden gyereknél más és más, nincs rá sablon.
De nem is kell ennyit aggódni ezen, internet ide vagy oda, a legtöbb gyerek azért felnevelődik szépen, ugyanúgy mint évezredek óta az összes őse. Főképp, ha egy kicsit foglalkoznak vele otthon.

Egyébként rengeteg idő, munka, erőforrás ráfordítással jár a nevelés. Eleinte csak etetni meg pelenkázni kell, meg csendben lenni amíg alszik, aztán elkezd mászkálni, figyelni kell rá, vigyázni kell rá, hogy ne tegyen kárt magában vagy valamilyen értékesebb berendezésben, amikor beteg, akkor ki kell íratnod magadat a melóból mellé, aztán óvoda, iskola, szülői értekezlet, házi feladatban segítés, aztán aggódhatsz, hogy hová megy szórakozni, mit csinál éppen kivel, aztán hogy milyen fiúkat/lányokat hoz fel, aztán aggódhatsz ha rosszul megy az iskola, milyen lesz érettségi, hová veszik fel egyetemre, ha fog oda járni. Hol fog dolgozni, miből fizeti a lakáshitelt. Meg még millió dolog. Persze van szép oldala is, pl. hogy szeret meg felnéz rád (legalábbis amíg kicsi még), meg látom ismerősön, hogy de büszke, hogy az ő gyereke mondta el a legszebben a verset, vagy az ő gyereke futott a leggyorsabban, vagy rajzolt valami szépet ... de engem ezek a dolgok nem villanyoznak fel egyáltalán.
Én magam nem vagyok oda a kisgyerekekért, igazság szerint nem szeretnék sajátot sem. (Csak a gyártási folyamatát szeretem, höhö :D)
Nem vagyok egy családcentrikus alkat.

tubybb írta:
Apropó, egy kérdés: Ha valamelyikötöknek egypetéjü iker gyermekei lennének - most mindegy, hogy fiúk-e vagy leányok -, akkor ugyanazon iskolába járatnátok-e öket? (már ha lehetne választani) Ha igen, akkor miért, ha nem akkor meg miért?

Te komolyan ilyeneken agyalsz, hogy ha ikreid lesznek, akkor hogyan járatod iskolába őket? :)

Ha ugyanabba az iskolába mennek, akkor mindkét gyerek ügyében egy helyre kell menni fogadóórákra meg szülői értekezletre, meg a tanárokkal beszélni ilyen-olyan ügyekben. Aztán ha segíteni kell a házi feladat megoldásában vagy ellenőrizni kell, hogy kész-e a házi, akkor elég egyszer megoldani ugyanazt a két feladatot, nem kétszer különbözőt. (Ahány iskola, annyi fajta tankönyv)

Pl. ismerős gyereke az iskolában énekórán tanul furulyázni, és vettek furulyát otthonra és az ismerős is begyakorolta a könyvből a fogásokat, hogy tudjon gyakorolni a gyerekkel, mert ugye egyedül azért nem menne neki. Nem volna fair, ha egyik gyereknek kell furulyázni, a másiknak meg nem.
Vagy ha az egyik iskola erősebb, nehezebb, ezért az egyik gyereknek többet kell tanulnia és/vagy rosszabb jegyeket kapna, mint a másik. (Persze gondolom az ikrek sem teljesen egyformák, egyik intelligensebb biztosan, meg egyik könnyebben tanul biztosan)

Hirtelen ezek az érvek jutottak eszembe, ez mind azt mondja, hogy ugyanoda járjanak. De nem tudom, biztos van, amire nem gondoltam, sose volt iskolás gyerekem.

vas. máj. 10, 2009 21:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
Sparow2 írta:
Az ajánlanék az E/1 az ajánlanák meg T/3, mindkettõ feltételes mód.

kis probléma, hogy Pafira lettem volna kiváncsi! :twisted:

Lehet olvasgatni: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.c ... 5900004.TV

Következõ kérdés PAFINAK: miért írandó a "Polgári Törvénykönyv" mindkét szava nagy kezdõbetûvel, míg "A magyar helyesírás szabályai" nem?

vas. máj. 10, 2009 21:18
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
T68m írta:
SPafi írta:
...

Magas labda volt, mi? Megjegyzem, a Polgári Törvénykönyvet rosszul tudod. Az ajánlanák egyértelmű elütés volt, de tudod-e mi a különbség az ajánlanák és az ajánlanék között? :wink:

Ööö ... [kiszerkesztve]
Az ajánlanék az E/1 az ajánlanák meg T/3, mindkettő feltételes mód.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sparow2 vas. máj. 10, 2009 21:39-kor.

vas. máj. 10, 2009 20:30
a fórum lelke

Hozzászólás 
SPafi írta:
...

Magas labda volt, mi? Megjegyzem, a Polgári Törvénykönyvet rosszul tudod. Az ajánlanák egyértelmû elütés volt, de tudod-e mi a különbség az ajánlanák és az ajánlanék között? :wink:

vas. máj. 10, 2009 18:44
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
T68m-től viszont sokkal jobb helyesírást várnék.

Ez a nagy számok törvénye: Tizenegyezer hoszzászólásban nem is csoda, hogy az ember hibát vét.

+++++

Egyébként van olyan is, amikor tudok hosszú ö és ü betüket írni, de az csak a saját gépemen lehet, ugyanis oda feltelepítettem egy magamnak kifejlesztett billentyüzetkiosztást, amikoris az ô és û helyett rendes magyar változat van.
Sajna ezt a szoftvert nem hordozom magammal, és van hogy nem is engedik feltelepíteni a dolgokat: Pl. iskola laborjai, melóhely.

Spafi, egyébként nem az a lényeg, hogy hány ujj, hanem hogy rá kell-e nézni a billentyükre amikor írsz vagy sem. Ugyanis ha a képernyöt nézem végig akkor azonnal észreveszem a hibát, ha viszont ide-oda pillantgatok, akkor elkerüli a figyelmemet.
Egyébként ami nagyon tetszik másoknál, mint folytonos hiba az a "Mit képzelsz ki wagy te?" meg az ami a mostani legfitalabb generáció körében harapózott el, és nagyon zavar az a " csumi! mizu? most nem érek rá, mert büntibe vok. ojan meleg van. "

Az a baj, hogy ezt a legkisebbek a náluk eggyel nagyobbaktól látják és teljesen átveszik. Mivel ugye ezek az eggyel nagyobbak hihetetlen mennyiségü szabadidövel rendelkeznek, és állandóan írkálnak, persze rosszul. Ez egyébként a chat-elés hibája, ugyanis ott vezették be hogy minden sor után entert kell nyomni. Láttam olyat aki szavanként nyomott entert. Egyszer kaptam is töle egy emilt, borzalmas volt.

A mai gyerekek az idejük nagy részét a net elött töltik, föleg az MSN elött (persze csak nálunk, a németeknél pl. az IRC a divat), és úgy érzik ezzel "társaságba kerültek", és ha nem kaphatják meg az "adagjukat" akkor hiányzik, és nem érzik jóol magukat. A szülönek ez baromi jó, mert a gyerek elvan a szobájában, és biztosan nem lesz semmi baja. Inkább üljön otthon, és ne csavarogjon, mert abból csak baj van. (itt azért megkérdezeném, hogy vajon melyik gyerek lesz talpraesetteb, és problémamegoldóbb, amelyik egész nap otthon ül, és a barátaival-iskolatársaival csetelget, vagy az, aki kimegy az utcára és történik vele valami)

Az asszonnyal beszélgettünk már erröl. Nem tudom, hogy ezt hogy lehetne kivédeni. Az egyértelmü, hogy az internet 90%-a és bizonyos TV-csatornák károsan hatnak a gyerekre. A Playstation és Nintendo és X-box-ról nem tudok nyilatkozni. (de tény, hogy manapság ilyet is vesznek a gyereknek)
Az a baj, hogy ha úgy nevelem fel a gyereket, hogy nincs otthon számítógép, akkor meg felnött korában nehézségei lesznek. De ha lesz otthon gép, akkor a barátoktól úgyis kap szoftvert, és akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad.

Nekem anno nagyon jó volt. Apám 1988-ban vett egy Enterprise-128-as számítógépet, és ezt büvöltem majd 10-12 éven át. Nálunk az egész vársoban nem volt senki, akinek lett volna még egy ilyen, de voltak folyóiratok meg könyveink, amit apu budpesti útja során szerzett be. Így bár elszigetelten, de jól ellátva tudtam müködni, és programozgatni.
Emellett volt egy rakat játék hozzá rengeteg kazettán, és mindig volt új felfedezés.

Sokat számított az is, hogy láttam apámat, ahogy basic-ben programoz, én mindig mentem oda, hogy "mit csinálsz apuci?", ö pedig mutatott pár dolgot. Olyan jó volt amikor 4 sor utasítás beírása után - amit aputól tanultam - számok jelentek meg a képernyön egymás alatt növekvö sorrendben. Késöbb már könyvböl tanultam, meg meglévö programokat néztem át, és így lassacskán elsajátítottam a tudást. Voltak olyan projektjeim mint a szerencsekerék vagy a képújág (teletext), de sosem fejeztem be. Utóbbinak ha visszagondolok nem sok értelme lett volna, hiszen nekem kellett volna mindig tartalmat írni, amit aztán én olvasok. Nekünk sosem volt teletextes tévénk, csak másoknál láttam, ezért volt ez nekem olyna nagy szám.

Akkor volt gond, amikor 1998-körül, az egyik barátom kapott egy PC-t. Megismerkedtem a DOOM II-vel, meg a Windows-sal és meg akartam öket írni Basic-ben az Enterpriseomra. Bár eljutottam valameddig, de pl. egér sosem volt a gépemhez, csak botkormány, az meg ugye a windows-zal összeférhetetlen. Föleg emiatt, és a gép lassú sebessége miatt ez a projekt sosem valósult meg.

Miután megkaptam az elsö PC-met olyan 2000 környékén akkor le sem tudtak vakarni róla. Késöbb is így volt ez, sok játékot szerettem, és semmilyen programozási tevékenységet nem végeztem. Bár kezdetben még a q-basic-kel bohóckodtam, aztán a dos-os környezet, és a nehézkes rajzolás miatt lemondtam róla.
Rá olyan 4-5 évre ez már megváltozott, és szerintem nagyon sokat számított, hogy az ember gyermek korában mivel foglalkozik.

Jut eszembe:) - ez más téma - azt sosem felejtem el, amikor kiskoromban elöször ellenörizem az ohm törvényt egy izzón :)
Megmértem a rajta átfolyó áramot és elosztottam az akkumlátor feszültségével. Ezután rámértem ohm-mérövel, és egyszerüen nem akart ugyanannyi lenni. Azt hittem az apu müszere már régi, és nem mér jól :) Senki nem mondta, hogy az izzó karakterisztikája nemlineáris. Akkor még azt sem tudtam, hogy mi az, hogy "nemlineáris".

Szóval visszatérve a "mai világban gyereknevelés dologhoz": Komoly erkölcsi dilemma elött állok, hogy hogyan kellene. Gyerekkorban faluhelyen jó nevelkedni, mert az egészséges, és nagyobb biztonságban van. Azután városban kellene tanulni legalább 9. osztálytól, hogy azért az intellektualitás éhsége és szomja kielégítésre találtassék. Aztán (vagy aközben) nem ártana külföldre is elvinni vagy ott élni, hogy nyelvet tanuljon, és világot lásson. És akkor ezek után leszek a legjobb szülö a világon, mert így olyan ajándékot kapott tölem, amit nagyon megbecsülne, és nagyon hálás lenne. (még ha nem is mutatná ki)

De ez egyelöre kivitelezhetetlen, föleg, ha több gyereke van az embernek idöben pár évvel késleltetve.

Apropó, egy kérdés: Ha valamelyikötöknek egypetéjü iker gyermekei lennének - most mindegy, hogy fiúk-e vagy leányok -, akkor ugyanazon iskolába járatnátok-e öket? (már ha lehetne választani) Ha igen, akkor miért, ha nem akkor meg miért?

vas. máj. 10, 2009 16:58
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Két könyvet ajánlanék a figyelmedbe:

1. A magyar helyesírás szabályai

2. Polgári törvénykönyv, 1959. évi IV. törvény

vas. máj. 10, 2009 12:08
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
T68m írta:
Kapd be! ...

Kapja be a fogaskerék :D
Egyébként a gépelési hibáktól eltekintve én sem emlékszem, hogy valamit rosszul írnál.

Hogy hozzászóljak a hosszú ő-s és ű-s témához is: attól, hogy rövid ékezeteket használ valaki, még simán olvasható, szerintem. Nem szignifikáns a megértés a szempontjából.
Van aki egyáltalán nem használ ékezeteket. És az ő írása is olvasható.

Másrészt meg van, akinek nincs "érzéke" a helyesíráshoz. Pl. az asszony állati rosszul ír, ha küld egy 3 soros e-mailt, abban általában van 15 helyesírási hiba: ahol egybe kell írni az igekötőt ott külön írja, ahol külön kéne ott egybe, a dupla hangzókat szimplán írja, hosszú és rövid magánhangzókat összekeveri, stb ... De nagyon szabatosan fogalmaz, és nagyon jó, eredeti gondolatai vannak, sokszor ledöbbenek, hogy jár az agya. Biztosan magas az IQ-ja, csak ez nem megy neki. Iskolás korban még lehet, hogy lehetne korrigálni valamennyire, de Ő már ha megszakad se fog helyesen írni az életben.

Az meg, hogy ki mit ért félre, szintén személytől függ.
Én rendszerint félreértem, ha valamit nem mondanak meg konkrétan.
Pl. kolléga új cégbe ment melózni. Egy pár hét múlva visszajött beszélgetni a velünk, mert éppen a arra járt. Pár kolléga összegyűlt, kérdezgettük, hogy van, milyen az új meló, meg ilyenek.
És mondta, hogy unalmasak az új kollégák. Na, miért?
Erre kibökte, hogy:
"Bemegyek reggel, mondják, hogy 'Szia!', és a következő, amit mondanak, hogy: 'Ebéd?'"
Ebből mindenkinek leesett, hogy egész délelőtt nem szólnak egy kukkot se, csak én lepődtem meg:
"Reggel akarják megenni az ebédet???"

Talán azért, mert ha kész az ebéd reggel, én megeszem ébredés után is egyből reggelinek. De ezen kívül is sok ilyen helyzet fordult már elő, hogy ha valamit egy picit félre lehet érteni, én rögtön nem arra gondolok, amit a beszélő akart kifejezni.

vas. máj. 10, 2009 10:25
a fórum lelke

Hozzászólás 
SPafi írta:
T68m-tõl viszont sokkal jobb helyesírást várnék.

Kapd be! És írd meg mikor, milyen helyesírási hibát vétek! :twisted:

vas. máj. 10, 2009 9:35
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Én meg 3-4 ujjal írok, viszont úgy gondolom, hogy ha valami nem ér meg annyit, hogy tisztességesen leírjam, akkor jobb ha nem írok semmit. Egy fórumon egy dolgot egyszer ír le egy ember, aztán többszázan olvassák, így többszázszor fontosabb az esetleg rosszul olvasható/érthető megfogalmazás miatt veszendőbe menő idő, mint az írással eltöltött. Szerintem. Aki a saját idejével spórolva másoknak okoz (nagyságrendekkel nagyobb) időveszteséget, az tahó. Szerintem.

Speciel tubybb helyesírásával nagyon kevés hiba van, a megfogalmazott gondolatain viszont túlzottan látszik a sietség. T68m-től viszont sokkal jobb helyesírást várnék.

szomb. máj. 09, 2009 20:52
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sparow2 írta:
És ezt hol használják?
Vékony szeleteket vágnak belőle és üvegszál alapú hordozó lapra ragasztják. Így készül a nyák. :twisted:

szomb. máj. 09, 2009 20:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Villanyvezetékekben is elvileg ilyen tisztaságú a réz. Persze, hogy hol használnak ekkora tömböt egyben, azt nem tudom...

szomb. máj. 09, 2009 20:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
És ezt hol használják?
Valami vegyi üzemben? Vagy hol fontos ennyire a nagy tisztaság?
Mivel védik az oxigéntől? Lelakkozzák?

szomb. máj. 09, 2009 20:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mégpedig 0.999-es tisztaságú a felirata szerint :D

szomb. máj. 09, 2009 20:30
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 7757 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 156  Következő