|
Elektronikai rémtörténetek
Szerző |
Üzenet |
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
inhouse írta: Tulajdonképpen a legbarátibb és használhatóbb megoldás az lenne, ha napenergiával, szélenergiával vizet bontanánk, a hidrogén megy az autóba, üzemanyagcella áramot termel, hajtja az autót, közben víz keletkezik, és kezdhetjük elölről, nem? De igen. És erre lehet is használni a nap és szélenergiát, mert a hidrogén (vagy más folyékony üzemanyag) tartályban tárolható, és tudja pufferelni a termelés ingadozását. inhouse írta: Káros anyagok a folyamatban nem, csak a hozzá szükséges eszközök előállításakor keletkeznek. A jármű tankolása hasonlóan gyors a benzinhez, tehát a nagyobb távolság sem akadály. Vannak problémák a hidrogén tárolása körül, mert szeret a tartály falán lassan átdiffundálni, így hiába van lezárva, akkor is elillan... inhouse írta: Az autó csendes, nem kell bele olaj, kevesebb mozgó alkatrész, kevesebb hiba...bár azt mindig be lehet építeni.
Az nem okvetlenül jó, ha nagyon csendes. A hibridekre is most tervezik japánban, hogy valami módon hangot kell adniuk, amikor akkuról mennek... Na meg a mostani autókban sem a mozgó alkatrészek mennek okvetlenül tönkre. Pl. trafóhídban csak az elektronok mozognak...
|
szomb. júl. 11, 2009 11:02 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Nóra Norbert írta: Remélhetőleg azért ilyen tervek után erősen ráfekszenek a sokkal jobb hatásfokú napelemek előállítására. Mert ugye ehhez nem lesz elég csupán az elhatározás, szükség lesz nem kis mennyiségű (ill. felületű) napelemre is, aminek az előállítása sem lesz piskóta, akár a felhasználni kívánt anyagokat, akár a gyártáshoz felhasználandó energiát alapulvéve. A megfelelő hatásfokot nyújtó eszközök ugyanis még nemigen állnak rendelkezésre, úgy hírlik.
Az utóbbi években sokat fejlődtek a napelemek, a hatásfokuk is sokat javult, de még így is majdnem gyerekjáték pl. benzinhez képest... Azonban itt nem is napelemekről van szó, hanem egy olyan tükörmezőről, ahol a közepén levő oszlopra vetül az összes fény fókuszálva. Ott az irdatlan hőből csinálnak áramot.
Tulajdonképpen a legbarátibb és használhatóbb megoldás az lenne, ha napenergiával, szélenergiával vizet bontanánk, a hidrogén megy az autóba, üzemanyagcella áramot termel, hajtja az autót, közben víz keletkezik, és kezdhetjük elölről, nem?
Káros anyagok a folyamatban nem, csak a hozzá szükséges eszközök előállításakor keletkeznek. A jármű tankolása hasonlóan gyors a benzinhez, tehát a nagyobb távolság sem akadály. Az autó csendes, nem kell bele olaj, kevesebb mozgó alkatrész, kevesebb hiba...bár azt mindig be lehet építeni.
Üdv
Inhouse
|
szomb. júl. 11, 2009 8:22 |
|
|
Nóra Norbert
arany tag
Csatlakozott: szomb. máj. 28, 2005 12:16 Hozzászólások: 315 Tartózkodási hely: Budapest
|
Remélhetőleg azért ilyen tervek után erősen ráfekszenek a sokkal jobb hatásfokú napelemek előállítására. Mert ugye ehhez nem lesz elég csupán az elhatározás, szükség lesz nem kis mennyiségű (ill. felületű) napelemre is, aminek az előállítása sem lesz piskóta, akár a felhasználni kívánt anyagokat, akár a gyártáshoz felhasználandó energiát alapulvéve. A megfelelő hatásfokot nyújtó eszközök ugyanis még nemigen állnak rendelkezésre, úgy hírlik.
|
pén. júl. 10, 2009 16:55 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
Sparow2 írta: És múzeumban nézik majd a belsõégésû gépeket: - Apukám még ilyet vezetett 2009-ben! - Húú, pedig a benzin az robbanásveszélyes volt!
ja, mert más energiahordozó, amennyi ugyanannyi energiát tárol, mint a benzin (+ a környezõ levegõ oxigénje) - ugye - nem lesz robbanásveszélyes!
|
csüt. júl. 09, 2009 14:50 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
És múzeumban nézik majd a belsőégésű gépeket:
- Apukám még ilyet vezetett 2009-ben!
- Húú, pedig a benzin az robbanásveszélyes volt!
|
csüt. júl. 09, 2009 14:31 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
potyo írta: Hát a földgázt és a kõolajat lehet, hogy nem fogják ismerni, de szerintem a folyékony üzemanyag mint energiahordozó még nagyon sokáig megmarad, csak mondjuk metanolnak fogják hívni, és üzemanyagcella állítja elõ az áramot belõle, magához a metanol elõállításához meg lehet akár szél vagy naperõmûben elõállított áramot is használni. Hacsak nem lesz valami drasztikus elõrelépés, a tisztán akkumulátoros autókat csak kisebb távolságra tudom elképzelni (városi munkábajárás). És azt se feledjük, hogy a munkagépeket, teherautókat is kõolajszármazék hajtja...
ahogy potyo et. írja (amit én már vagy 30 éve), nem az energiahordozót fogjuk elfelejteni, hanem annak bányászatát. (jelenleg nem ismerünk más olyan energiatárolási formát, aminek ennyire nagy lenne a fajlagos energiasûrûsége)
|
csüt. júl. 09, 2009 14:07 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
a lényeget kifelejtették: hogyan lehet lenyúlni 400mrd eurót, vélhetõen közpénzbõl...
|
csüt. júl. 09, 2009 14:05 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Hát a földgázt és a kőolajat lehet, hogy nem fogják ismerni, de szerintem a folyékony üzemanyag mint energiahordozó még nagyon sokáig megmarad, csak mondjuk metanolnak fogják hívni, és üzemanyagcella állítja elő az áramot belőle, magához a metanol előállításához meg lehet akár szél vagy naperőműben előállított áramot is használni. Hacsak nem lesz valami drasztikus előrelépés, a tisztán akkumulátoros autókat csak kisebb távolságra tudom elképzelni (városi munkábajárás). És azt se feledjük, hogy a munkagépeket, teherautókat is kőolajszármazék hajtja...
|
csüt. júl. 09, 2009 14:04 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Mernek nagyban gondolkodni:
http://index.hu/tudomany/2009/07/09/gigantikus_naperomu-park_epulhet/
A mi gyerekeink már tényleg elektromos járgányokat fognak vezetni? Lehet, hogy unokáink már azt sem tudják majd, mi az a kőolaj, földgáz?
Üdv
Inhouse
|
csüt. júl. 09, 2009 13:37 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Értem, és köszönöm szépen a válaszokat
|
szer. júl. 08, 2009 15:52 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Magicman írta: Végülis a konkrét kérdésem az lenne a hõkioldó kivédi e ezt vagy ennek ellenére is leéghet? mert ugyanis ezen vitáztunk
a konkrét kérdésre a konkrét válasz, hogy a hõkioldó nem a rendszeresen elforduló, hanem csak az eseti túlmelegedéstõl kell, hogy megvédjen.
|
szer. júl. 08, 2009 1:11 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Végülis a konkrét kérdésem az lenne a hőkioldó kivédi e ezt vagy ennek ellenére is leéghet? mert ugyanis ezen vitáztunk
|
kedd júl. 07, 2009 23:43 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Én sem állítom épp hogy mindenképp leégett volna. De erősen melegedett, szal jó eséllyel..
|
kedd júl. 07, 2009 23:42 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
Ahogy Potyo mondja. Ha szaga van, akkor a tekercselés szigetelése ég. Ettõl persze még simán elmehet évekig, de az is lehet, hogy néhány hét alatt bedöglik. Korlátozni kéne a motor áramát valami impedanciával.
|
kedd júl. 07, 2009 23:34 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Azért ezt nem lehet így rámondani, hogy biztos leégett volna. Az tény, hogy a szigetelés öregedését a hőmérséklet emelkedése gyorsítja, így bárminemű melegedés az élettartamot biztosan csökkenti.
|
kedd júl. 07, 2009 22:48 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Tehát megerősítitek azt a feltevésem hogy simán leéghetett volna ha így tovább üzemeltetjük?
|
kedd júl. 07, 2009 22:31 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Ja bocs, csak rossz helyen kerestem
|
kedd júl. 07, 2009 22:30 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Most hová tűnt a hozzászólásom?
|
kedd júl. 07, 2009 22:29 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Gondolom gyárilag úgy állították be, hogy ha egyszer-kétszer előfordul, akkor még ettől nem lesz baja, de azért huzamosabb ideig nem jó így használni.
|
kedd júl. 07, 2009 22:17 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
potyo írta: Hát ha már szaga volt, akkor biztosan nem tesz jót neki, ha rendszeresen előfordul. Talán ha kisebb hőmérsékletre lenne állítva, akkor nem lenne gond vele.
Kisebbre nem lehet állítani6Amperon volt, ez a gyári beállítás. Maga a hőkioldó 6 és azthiszem 10 Amper közt állítható, a legalacsonyabb értéken volt..
|
kedd júl. 07, 2009 22:14 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Hát ha már szaga volt, akkor biztosan nem tesz jót neki, ha rendszeresen előfordul. Talán ha kisebb hőmérsékletre lenne állítva, akkor nem lenne gond vele.
|
kedd júl. 07, 2009 22:00 |
|
|
Magicman
vas-tag
|
Sziasztok!
Az elektromos szakemberekhez lenne egy kérdésem. Van egy céges kompresszor bedöglött a nyomás kapcsolója és felmegy a szokásos 8bar helyett 10bar-ig, ezáltal a motor túlmelegszik. A motort hőkioldó védi és a kollégám szerint az nem éghet le, viszont már szaga volt.. Szal munkehelyi vita volt belőle leéghet e vagy nem hosszas egésznapos használat esetén. Temészetesen már a főnökünk szervizbe vitte, de érdekelne a véleményetek leéghet e?
|
kedd júl. 07, 2009 21:56 |
|
|
Elektromann
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. jún. 23, 2008 14:30 Hozzászólások: 1274 Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
|
Hellosztok
Az egyik eset (1-2 éve történt), mikor kaptam egy régi típusú AudioCD lejátszót, és eléggé poros volt belől, előtte be dugtam, hogy ki próbáljam, hogy működik-e egyáltalán, és bedugva marat, csak a kapcsolót kapcsoltam ki a szerkezeten. Ez után elkezdtem takarítani, és elfelejtettem, hogy be van dugva a konnektorba, és mikor hozzáértem a forrasztáshoz (a kapcsoló előtt), akkor azonnal megcsapott. Ebben az egészben az az érdekes, hogy a 230V csapott meg, és csak azért éltem túl, mert az ujjammal tulajdonképpen összezártam a fárist és a nullát, így csak annyit éreztem, mintha a megnyaltam volna egy 4,5V-os elemet. ha egy kicsivel arrébb van az ujjam, akkor ezt az üzenetet nem tudnám írni.
A másik eset nem igazán rémtörténet a 12V miatt, de a tanulság ugyan az.
Egy számítógép Power LED, HD LED, Reset és Power gombját akarta kapcsolásra kötni (ez nem rég volt, és a kapcsolásom azóta jól működik). A Power LEDet először tranzisztoros áttéttel kapcsoltam a hozzá tartozó kapcsoláshoz, és mivel az áramkörön van még egy kivezérlésjelző is, ezért az alaplap tönkre ment (nem lehet bekapcsolni, Power LED folyamatosan világít), rá jöttem mi a gond, és egy sajátos optikai áttétek csináltam. Vettem egy új alaplapot, kipróbáltam a kapcsolást, és normálisan megy. A kapcsolás még nem volt beszerelve a helyére, így miközben ment a gép, elkezdtem beszerelni, és össze ért két vezeték (pontosabban a forrasztáshoz fém ért), és egyszer csak kikapcsol. Elvittem az alaplapot, és látták rajta, hogy én okoztam a problémát, és egy újat kellett venem.
Tanulság: semmit se szereljünk áram alatt, hacsak nem akarunk zárlatot, vagy testi sérülést okozni, és ha készítettünk valamit, műszerrel és szemrevételezéssel vizsgáljuk meg, hogy minden rendben van-e, és hogy okozunk-e vele zárlatot.
|
kedd júl. 07, 2009 12:52 |
|
|
T68m
a fórum lelke
|
hát, bement!
|
hétf. júl. 06, 2009 13:13 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Ilyen az amikor az elosztoban levo "gyerekvedo" kiutessel gyoz a villasdugo felett:
http://web.t-online.hu/gafry/upload/dugo.JPG
Nem akart bemenni es probaltam eroltetni
|
hétf. júl. 06, 2009 11:50 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Tegnap lattam, legujabb fejlesztes:
Kiskutya alaku, zold, zseblampaval egyeepitett radio
500 HUF, elemmel egyutt...
|
szomb. júl. 04, 2009 10:26 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Abszolút OFF:
A józsefvárosi piacon végigeresztenék néha egy ilyet, de bejelentés nélkül
|
vas. máj. 31, 2009 20:13 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11960 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Unnamed írta: ... Na még egy ráadás! Bár ez már off ...
Ez is off:
Ugyanott a bangkoki piacon, csak filmen:
http://data.hu/get/1466060/Train_in_Bangkok_Market.mpg.html
Szerk: baxxus, most látom, hogy egy csomót kell várni, ez új.
Ha nem megy felrakom máshova.
|
vas. máj. 31, 2009 16:31 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29 Hozzászólások: 2565 Tartózkodási hely: van
|
Laci_L írta: Unnamed írta: ... Na, akkor még ez belefér ... Ez baromi jó.
Na még egy ráadás! Bár ez már off, de : http://kalazif3.googlepages.com/1237723713aNB7ib1.jpg/1237723713aNB7ib1-full;init:.jpg
Képzeljétek el, mikor valakit épp szólít a WC a vonaton. Majd itt, a zöldséges piacon lehúzza a WC-t.
|
vas. máj. 31, 2009 16:13 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11960 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Unnamed írta: ... Na, akkor még ez belefér ...
Ez baromi jó.
|
vas. máj. 31, 2009 15:31 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29 Hozzászólások: 2565 Tartózkodási hely: van
|
Na, akkor még ez belefér: http://kalazif3.googlepages.com/SL_00031876.jpg/SL_00031876-full;init:.jpg
A miller legújabb hegesztőpajzsát használó profi, mindenre ügyelő minősített hegesztő Indiában munka közben.
Ja meg elképzelem a villanyszerelői vizsgát ott, semmit nem kell tudni az elektromosságról, csak azt, hogy ne nyúlj két fém közé, de viszont 5 perc alatt ki kell bogozni egy nagy kábelcsomót.
|
vas. máj. 31, 2009 14:56 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Unnamed írta: ... Mondjuk, ha azt mondom, hogy 1 méter van a póznatrafó és a ház erkélye közt...
Szvsz több.
Ezeket a képeket én csináltam nemrégen Indiában (Mumbai belváros), ez se semmi:
|
vas. máj. 31, 2009 14:46 |
|
|
Unnamed
gyémánt tag
|
Nemrég felfedeztem milyen jó is a gúgli 3D-s utcanézegetője. Megnéztem egy-két helyet, és Tokióban találtam ilyet: http://kalazif3.googlepages.com/pznaplusz.jpg/pznaplusz-full;init:.jpg
Mondjuk, ha azt mondom, hogy 1 méter van a póznatrafó és a ház erkélye közt.. az eléggé rémes?
Valakinek kiintegetnek felülről, és egyel kevesebb a városlakó. Hozzáteszem van több ilyen rész is, ahol brutálisan össze vannak zsúfolva a kábelek és a házak erkélyei.
|
vas. máj. 31, 2009 14:33 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Tron írta: Énis erre tippelek: a mérőrész megaohm környéki osztói mikroamperes átvezetés esetén is jelentősen el tudnak mászni.
Ezeket be szokták védőlakkal vonni. Pont ezért.
Ha nincs, még megtehető. Bár a lakk nem olcsó.
|
vas. máj. 31, 2009 9:33 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Énis erre tippelek: a mérőrész megaohm környéki osztói mikroamperes átvezetés esetén is jelentősen el tudnak mászni.
|
vas. máj. 31, 2009 7:48 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nem csak a kijelző mászik el? Ott ha jól emlékszem, nagyon nagy impedanciájú pontok vannak! A pára okozta átvezetés jelentheti a gondot.
|
szomb. máj. 30, 2009 17:57 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
Lehetséges. De mi az az elektronikai alkatrész ami ennyire érzékeny a páratartalom változására? Potméter, trimmer? Mert más elektromechanikai alkatrész nincs benne.
|
szomb. máj. 30, 2009 17:27 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Talán a pára miatt?
|
szomb. máj. 30, 2009 17:25 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nem tudom hogy ide, a találós kérdések, vagy pedig a labortápos topikba írjam be... ez volt legfelül.
VIDEÓ
Még csak ötletem sincs mi okozhatja ezt.
Lehelet-érzékeny labortáp.
|
szomb. máj. 30, 2009 17:12 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Gilszkilabor írta: ...A porszívó... ...Lehet, hogy esetemben a mechanikus kapcsolók a gyenge pont?
Igen, esetemben biztosan gyenge pont a porszívók mechanikus kapcsolója, mert néhány hét múlva a #2 porszívóm is bedöglött (abban is szétégett a kapcsoló).
Gilszkilabor
u.i.: Úgy is lehet szívni, ha nem lehet szívni...
|
szomb. máj. 30, 2009 15:10 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Űrkalóz írta: Hogyan szoktátok kinyitni az össze ragasztott kütyük burkolatát? valami kis fűrésszel? vagy jobb módja is van? Pl. olvasszam ketté a műanyagot pákával? Vagy izzított dróttal? Azt mondják, hogy ha beteszed a hűtőbe, akkor a ragasztó megkeményedik, és utána kis mechanikai igénybevétel (satu) hatására elpattan a ragasztó.
|
csüt. máj. 28, 2009 12:12 |
|
|
Tron
gyémánt tag
|
Pászti Vilmos írta: Ha például a nulla vezeték máshol is földelve van és a fí relét megkerülve próbál a fogyasztó energiához jutni, a fí relé le fog menni.
Ha ez így van (új építésű irodaház), akkor a kivitelezőt személyesen kergetem végig a tetőn és utána segítek neki leugrani.
|
csüt. máj. 28, 2009 12:02 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Van, hogy csak megfeszegeted és lejön a burkolat.
Azért ha ingyért van érdemes elrakni... Nekem egy elektromos rovarölőbe kellett, abban meghalt az elektromos gyújtás (egyébként mi a francnak, 2*10W csőnek, hely is volt benne), 2 ilyen kompakt fénycső elektronika dolgozik benne azóta.
Egyébként, biztos, hogy magában a csőben zörög valami? Nem lehet, hogy a tokban, az elektronika körül? Esetleg egy sima kontakt hiba miatt kell pöckölni?
Üdv
Inhouse
|
kedd máj. 26, 2009 15:21 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Hát ez nem "korai" fajta cső. lehet vagy egy éves, túl sokat volt le-fel kapcsolgatva és ez lehet a baja. (vécében volt, minden kézmosásnál, vécézésnél, stb. fel-le lett kapcsolgatva.Most egy 40-es villanykörte van ott, az bírja.)
>"manapság nem éri meg a ráfordított ár/érték miatt az időt"
Igen, de engem a saját kíváncsiságom motivál. Vajon mi lötyöghet benne?
"Első lépésként a panelt kell leválasztani a foglalatról"Nem, a legelső lépés a burkolaton való átjutás lenne, de vajon hogyan?
Hogyan szoktátok kinyitni az össze ragasztott kütyük burkolatát? valami kis fűrésszel? vagy jobb módja is van? Pl. olvasszam ketté a műanyagot pákával? Vagy izzított dróttal?
|
kedd máj. 26, 2009 9:28 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Szét lehet szedni,a "korai csöveknél",általános hiba volt a gyújtóelekronika kondijainak az alulméretezése ill egy újraácsolt elektronikával működnek közel 10 éves csövek.Első lépésként a panelt kell leválasztani a foglalatról,majd a csövet az elektronikáról..utána borzalmas látvány tárul eléd.. -manapság nem éri meg a ráfordított ár/érték miatt az időt
|
hétf. máj. 25, 2009 22:27 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Sziasztok!
Képzeljétek el, van egy olyan -"félig tönkrement"- kompaktfénycsövem, ami a feszültség ráadásakor semmit se csinál, hanem noszogatni, pöccintgetni kell, és akkor néhány villódzás után beindul, és rendesen működik is.Ha kikapcsolom, legközelebb is csak noszogatással indul.
Ha megrázogatom, valami egy kicsit lötyög benne, de le van ragasztva az egész, nem tudok belenézni a foglalatba. Vagy az üvegében lehet a gyújtó izzószál szakadt?Vagy mi lehet? (puszta kíváncsiságból kérdezem)
|
hétf. máj. 25, 2009 13:02 |
|
|
Szenya
arany tag
|
Tab120L írta: Olyan helyzetbe kerültem, amire nem voltam felkészülve: törölnöm kellett egy régi ablakos epromot Próbálkoztam: - 3 napig a műhelytetőn süttettem, semmi - 1 éjszakán keresztül "UV" led, semmi - kb. 1 órán keresztül a szomszéd műkörmös csaj UV-s lakkszárítója, semmi - bevittem a céghez, ott talán akad régről eprom törlő, "Ja, volt, de rég elromlott, újat rendelni nem engednek..." Ekkor jött végső elkeseredésemben az utolsó ötlet: az ívhegesztő 3db elektródát elnyomtam tőle 10cm-re és láss csodát, tele lett FF-el
Régen nevettem ilyen jót! Hiába, a kreativitásnak nincs határa
|
hétf. máj. 04, 2009 18:00 |
|
|
Pászti Vilmos
ezüst tag
|
"5leteket kérnék, mitől megy le rendszeresen az ÉV relé a munkahelyemen, ha kizárólag földeletlen fogyasztók vannak rákötve (dugasztápok, trafós asztali lámpák, mobiltöltők és hasonlók). "
A fí relé, egy különbözeti védelem. A bemenő és a kimenő áramok különbözetét méri. Ha a befolyó és kifolyó áramok egyensúlya felborul, akkor működni fog. Innentől kezdve csak végig kell gondolni. Ha például a nulla vezeték máshol is földelve van és a fí relét megkerülve próbál a fogyasztó energiához jutni, a fí relé le fog menni.
|
hétf. máj. 04, 2009 14:31 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Idézet: ...3db elektródát elnyomtam tőle 10cm-re és láss csodát, tele lett FF-el
Tényleg jó ötlet, ha így néhány perc alatt törölni lehet. Én letört búrájú HGL segítségével szoktam csinálni:
|
szomb. máj. 02, 2009 23:09 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1778 Tartózkodási hely: Kaposvár / Tab
|
Olyan helyzetbe kerültem, amire nem voltam felkészülve: törölnöm kellett egy régi ablakos epromot
Próbálkoztam:
- 3 napig a műhelytetőn süttettem, semmi
- 1 éjszakán keresztül "UV" led, semmi
- kb. 1 órán keresztül a szomszéd műkörmös csaj UV-s lakkszárítója, semmi
- bevittem a céghez, ott talán akad régről eprom törlő, "Ja, volt, de rég elromlott, újat rendelni nem engednek..."
Ekkor jött végső elkeseredésemben az utolsó ötlet: az ívhegesztő
3db elektródát elnyomtam tőle 10cm-re és láss csodát, tele lett FF-el
|
szomb. máj. 02, 2009 19:52 |
|
|