|
Nokia N8, 12MP, Xenon, Symbian^3
Szerző |
Üzenet |
Alexfux
platina tag
|
Re: Nokia N8, 12MP, Xenon, Symbian^3
Anark írta: Hmmm... én a múlt héten vettem Ténél, készülékcsereakcióban, 19930 Ft-ot fizettem futárnak, két év hűséget esküdtem a T naccságának, és 12x 5505 Ftot perkálok neki. -KAP hűségpontok = bruttó 85990,- nekem még így is megérte Sajnos nekem még fél évet kell erre várnom! Viszi az N97 az időt! Pedig Imici leírása kedvet csinált a telefonhoz. Én még valamikor éjfél előtt olvastam végig, vagy kétszer. SZóval mostantól erősebben kezdem presszionálni a telefonbeszerző kollégát a munkahelyen, hogy legalább tesztre szerezzen egyet!
|
hétf. nov. 29, 2010 14:45 |
|
|
Anark
ezüst tag
|
Hmmm... én a múlt héten vettem Ténél, készülékcsereakcióban, 19930 Ft-ot fizettem futárnak, két év hűséget esküdtem a T naccságának, és 12x 5505 Ftot perkálok neki. -KAP hűségpontok = bruttó 85990,- nekem még így is megérte
|
hétf. nov. 29, 2010 14:24 |
|
|
aspirin
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Hol itt, hol ott... Sokszor net, még többször GSM közelben... :)
|
Idézet: Ugyan még hova???? Így is mondhatni szinte a legolcsóbb a kategória társai között, arról már nem is beszélve, pár éve anno 650 euro volt az N95, aztán majdnem ugyanennyi az N97, és most majd egy kategóriával lejebb van árulva egy sokkal jobb hardver. Igen, igazad van - ez az utóbbi időben a legolcsóbb "új áras" felső kategóriás telefon. De... azért mostanában (sajnos) nem állok olyan nagyon jól. ...szóval arra várok, hogy olyan 100 körül legyen. Van már - 2 év Nokia garival, állítólag (nincs tapasztalatom) korrekt boltban ~120 körül, tehát nem lehetetlen, hogy azért - ha nem is túl gyorsan - akörül lesz az ára, de hivatalosan, nagy boltokban (MM, Photo hall, eDigital) még 150. Ami - mondom, még egyszer - ahhoz képest, hogy nagyon új, nagyon jó, nagyon Nokia ( ) nem sok. ...csak nekem... ...még... ...éppen egy picit 11 éve t-s vagyok, ott már most rárepülnék, de sajnos a munkahelyemen variáltak: pár éve lett csoportos Mátrixunk, ami az idén változott. Szolgáltatót váltottunk... A Vodához nem akarok átmenni, (egyelőre nem kötelező váltani), de előbb-utóbb lehet, hogy kell majd, és akkor nem akarok koppanni. Így sajnos muszáj független telót néznem, ami sajnos megdobja az árat
|
hétf. nov. 29, 2010 12:32 |
|
|
pucok
arany tag
Csatlakozott: pén. aug. 24, 2007 20:29 Hozzászólások: 171 Tartózkodási hely: Brussels
|
aspirin írta: (csak menne már le legalább egy picit az ára... ) Ugyan még hova???? Így is mondhatni szinte a legolcsóbb a kategória társai között, arról már nem is beszélve, pár éve anno 650 euro volt az N95, aztán majdnem ugyanennyi az N97, és most majd egy kategóriával lejebb van árulva egy sokkal jobb hardver.
|
hétf. nov. 29, 2010 12:15 |
|
|
aspirin
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Hol itt, hol ott... Sokszor net, még többször GSM közelben... :)
|
Imici1972 írta: Nos, eltelt az a bizonyos egy hét... ...és alig bírtuk kivárni - de érdemes volt ! És köszönjük! (csak menne már le legalább egy picit az ára... )
|
hétf. nov. 29, 2010 11:53 |
|
|
Mephysto
arany tag
|
Imici1972 írta: Nos, eltelt az a bizonyos egy hét... ... Csak így tovább Nokia, szép munka volt, de azért a győzelemért még nagy harcokat kell vívni! Korrekt, köszönöm!!!
|
hétf. nov. 29, 2010 11:43 |
|
|
Dannyboy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1538 Tartózkodási hely: A jelenben...
|
A reggeli kávé mellé kiváló volt olvasni! Köszi szépen a tesztet!!!
|
hétf. nov. 29, 2010 8:38 |
|
|
cooler21
platina tag
|
ELSŐ!! köszönjük! Igazából azt olvastam amit vártam , szerencsére!! remélem kicsit lejjebb kúszik az ára és veszem is
|
vas. nov. 28, 2010 22:37 |
|
|
Imici1972
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1795 Tartózkodási hely: Budapest, XVII.
|
Nos, eltelt az a bizonyos egy hét... 1. Vásárlás utáni első tapasztalatok Nagyon vártam már erre a kütyüre. Az elmúlt hónapokban az N8 körül akkora hype kerekedett a neten, hogy egyesek már-már életcéljuknak érezték az N8 megszerzését. Szerencsére én ennél azért visszafogottabb voltam, de tény, hogy amikor felhívtak a mintaboltból, hogy megérkezett a teló, alig vártam, hogy leteljen a munkaidő és mehessek átvenni. Mivel már egy héttel előtte már kipróbálhattam, így nem volt meglepetés a kinézete, minősége. Bár akkor nem volt alkalmam megnézni az ezüstöt és a zöldet, most ezt is megtehettem. Szépek, szépek azok is, de nekem a fekete jött be legjobban, ha már a kéket nem lehet kapni Mo-n. No persze azért másképp néz az ember fia arra a telóra, ami az Övé lesz és nem bemutató darab. Nem is szaporítom tovább a szót, az első benyomásaim – ellentétben az N86-nál leírtakkal – igen pozitívak voltak. A telefon gyönyörű, a kijelző minősége az én igényeimet maximálisan kielégíti, a menü gyors és pattogós, az anyaghasználat példás, a burkolat tapintása selymes, minőségi érzést kelt. Ezzel együtt az örömbe némi üröm is vegyült, mint korábban említettem, a GUI bizony nem sokat változott, ez bizony csalódást okozott, bár tudtam, hogy a S^3 még nem hoz nagy változást ezen a téren… Az eladók a Mammut1-ben egyébként nagyon készségesek és kedvesek, csak ajánlani tudom ezt a mintaboltot, ami egyben a Nokia központi bemutatóterme is. Még a számla kifizetése előtt elkezdtem nyomkodni, tesztelni a készüléket, fotókat készítettem, minden főbb alkalmazást elindítottam, szóval kicsit megnyüstöltem a kicsikét. Az eredmény: HIBÁTLAN! No lefagyás, no restart, minden úgy működött, ahogy kell. Ennek örömére rögtön el is hoztam, és hazafelé menet tovább tesztelgettem, gyötörtem. Az N86 már itt ledobta a szíjat anno, ki kellett venni az akkut, úgy lefagyott. Az N8 viszont hősiesen állta a próbát egészen addig, amig az akku le nem merült. Ekkor – szomorúan ugyan – de tudomásul vettem, hogy másnapig el kell válnunk és rádugtam a töltőre…. 2. Mechanikus felépítés, külcsin Az első pontban már leírtam a főbb jellemzőket, következzen néhány kiegészítés ill. - csak hogy mégse legyen olyan szép az összkép – pár negatívum is. Az összeszerelés példás, nem ropog, nem nyekereg semmi, az illesztések közel tökéletesek. A fekete szín sajna nem igazán hozza ki az alumínium-hatást, viszont ha rásüt a nap, szépen látni a különbséget a műanyag „kupakok” és az alu ház között. Amúgy pl. a zöld szín esetében a „kupakok” és az alu ház színe eléggé eltérő, ami nálam nagyban rontotta az összképet. Sajnos a selymes tapintás egyben csúszóssá is teszi a burkolatot, a mai napig fokozott figyelemmel nyúlok a telóhoz, könnyen ki tud csúszni a kézből annak ellenére, hogy a fogása nagyon kellemes és belesimul a tenyérbe. A gondok a menügomb nyomkodásakor jelentkeznek először, de erről már volt szó korábban is ebben a topikban. Bár azóta megszoktam, de az N97 és az N900 valahogy mindig biztosabban ül a kezemben, mint az N8. A fekete burkolat és a fekete Gorilla-Glass kijelzőüveg együtt kifejezetten elegáns, dögös megjelenést adnak a telefonnak, nem feltűnő, de mégis exkluziv megjelenésű. A hátfalból enyhén kiemelkedő „Nokia” felirat néha úgy veri vissza a fényt, hogy szinte világít. Egyik kollégám először ezt hitte, világító felirat van a hátlapon. A kamera modul tényleg eléggé kiáll, de nem annyira, hogy ez engem zavarjon. A lencsevédő hiánya nagyon érződik, mert az üveg minimálisan van csak mélyebben a burkolat síkjánál, ennél fogva szinte minden kézbevételkor azonnal ujjlenyomatos, maszatos lesz, állandóan törölgetni kell. Ez bizony nagy fekete pont, bár tény, ha ezt még megfejelik egy lencsevédővel, valószínűleg vállalhatatlanul kiállt volna a már így is eléggé kitüremkedő kameramodul. A másik problémám, hogy a teló a kiemelkedő kameramodul alsó élén fekszik fel, ami előre vetíti a karcok, horpadások ill. a festék kopásának lehetőségét. Tervezem, hogy két pici öntapis gumitappancsot ragasztok rá, ez részben orvosolná a kihangosító problémáját is, de erről majd később. A mechanikus gombok egyébként jó nyomáspontúak, az egyes nyílásokat fedő kis füleket viszont nehézkes kipattintani, a HDMI kimenet takarófüle pedig kifejezetten útban van a csatlakozó bedugásakor, állandóan a csati és a ház közé szorul, csak a telefon oldalra döntésével lehet elkerülni, hogy betámasszon a csatlakozáskor. Bosszantó… Ezzel együtt a midennapokban egy nagyon vállalható kinézetű, exkluziv megjelenésű teló, senki nem fog vele szégyenkezni, ha a haver elkéri egy kis vizslatásra… 3. Kijelző Sok kritika érte az N8-at, hogy nem elég nagy felbontású, ill. nem eléggé jó minőségű a kijelzője. Mondják ezt azok, akiknek savanyú a szőlő, mert szerintem ez a kijelző maximálisan kielégíti a legtöbb ember igényeit, beleértve engem is. A színvilága gyönyörű, a felbontás - nem csak szerintem - elegendő. Nem tudom miért, de nagyobb felbontásúnak látszik, mint valójában. A kollégáim közül többen is 800x480-ra tippeltek, és mindegyikük kivétel nélkül el volt ragadtatva a kijelzőkép minőségétől. Én azt mondom, inkább legyen benne egy ilyen felbontású kijelző és fusson el két napig egy töltéssel, mint sem egy high-end retina plusz XXL 2000 extra , és néha egy napig sem bírja, vagy éppenhogy, mint az N900, ha TÉNYLEG használom. A Gorilla Glass felület az ujjlenyomatokat szinte vonzza, állandóan törölgetni kell a telót, hogy szép legyen. Amíg rajta van a fólia, nem jelentkezik a probléma, de ha leszeded, jön a rendőrségi nyilvántartásokat megszégyenítő részletességű tapi-gyűjtemény… 4. MultitouchA kapacitív multitouch rendkívül érzékeny, tényleg elég, ha csak a bőröd felszíne hozzáér és már reagál is. Ez - együtt a kicsit sikamlós felületű Gorilla Glass-al – bizony sok félreütést eredményez. Tudom, korábban azt írtam, hogy mindig az indult el amit akartam, ez így is van, amíg az ember fia az ikonokat tapicskolja. De pl. a virtuális QWERTY esetében már koránt sem ilyen rózsás a helyzet… Én bizony néha inkább visszatérek a jó öreg alfanumerikus felülethez, mert a full QWERTY-n nagyon sokszor melléütök. Hozzátenném, hogy nem pálcika ujjaim vannak, de pl. az N900 virtuális billentyűzetén sokkal kevesebb hibát vétek, mint az N8-on. Ezt leszámítva nagyon kellemes a beviteli élmény, tényleg olyan, mint ha a teló rá lenne gerjedve minden érintésedre és azonnal ugrana minden mozdulatodra. Persze ez az oprendszer gyorsaságának is köszönhető, ami – legalábbis a szimbis telókhoz viszonyítva – kifejezetten gyorsnak és reszponzívnak mondható. 5. Symbian^3 oprendszer, GUIErről is sokat lehetett olvasni, hallani az elmúlt hónapokban, kapott hideget-meleget egyaránt, alaposan megosztva ezzel a médiát. Véleményem szerint a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, mint ahogy azt különböző blogokon ill. site-okon egyesek huhogták. Egy valami tény: A Symbian^3 rengeteg pozitív változást hozott, nem csak a sebesség, hanem a stabilitás és funkcionalitás terén is. Minden idők leggyorsabb szimbis rendszere, ezen a téren vetekszik, sőt egyes taskokban néha le is veri az N900 sebességét, nagyon élvezetes, jól használható kis rendszer. Aki a szimbi emlőin nevelkedett, az nagyon fogja imádni ezt a rendszert. Ahhoz képest, hogy itt debütált először a S^3 és abból is csak a második, 11-es verzió, szinte alig találni bugokat, stabil és gyors, lefagyasztani is csak egy index videóval sikerült, de erről majd később. Végre egy olyan szimbi, ami már a megjelenéskor közel áll a kiforrottsághoz, nem az az érzésed, hogy egy Béta tesztelő vagy de nem Neked fizetnek ezért hanem Te fizettél. Ennek mindig is így kellett volna lennie, akkor most nem ott tartana a Nokia, ahol tart… Az újdonságok egyébként a részletekben lakoznak, folyamatos használat során derülnek ki egyre-másra a kellemes kis apró részletek, amelyek a sebességgel párosulva nagyban növelik a felhasználói élményt, élvezetessé teszik a teló használatát. Nagy szükség is van erre, mert csak ezzel lehet némiképp feledtetni a GUI meglehetősen elavult mivoltát. Ez tényleg lelombozó, aki felületesen, csak pár percig-óráig használja a telót, szinte semmi változást nem érzékel, ezért is született ennyi negatív vélemény a GUI-val kapcsolatosan. Ha az alap GUI-n változtattak volna, sokkal jobb és pozitívabb visszhangra talált volna. Viszont aki a megszokások rabja, az rajongani fog ezért a rendszerért. Hiszen a fő vonalak ugyanazok, a részletek viszont kifinomultabbak, élvezetesebb használatot eredményeznek. Én valahol a kettő határán állok. Először nagyon negatívan hatott rám a jó öreg GUI megpillantása, elvette az újdonság varázsát, unalomig ismert ikonok és menük, semmi újdonság. ELŐSZÖR! Aztán, ahogy elkezdtem használni, egyre másra derültek ki a részletekben rejlő újítások, ezek – párosulva a gyorsasággal és a kijelző ill. a touchscreen igen csak jó minőségével - végül nagyrészt feledtetni tudták velem az Old-school érzést, de azért továbbra is azt mondom, hogy nagyon ráférne egy komoly ráncfelvarrás erre a GUI-ra. A következőkben néhány kellemes, pozitív és ezzel együtt néhány negatív változást sorolnék fel, a teljesség igénye nélkül: - PC kapcsolódáskor végre nem kell állandóan ki-be dugdosni, ha az OVI Suite ill a Tárolóhely üzemmód között akarok váltani. Alapértelmezettként kijelölhető valamelyik kapcsolat, melyen csatlakozás közben is változtathatsz, ilyenkor a teló gond nélkül üzemmódot vált. Megszünt viszont a PC Suite kompatibilitás, csak az OVI Suite-ot preferálja, mással nem áll szóba… Az USB kapcsolat sebessége is sokkal jobb, mint pl. az N97-el, pillanatok alatt másol a PC és a memóriák között, vagy éppen a csatlakoztatott pendrive-ra/ról. - BT eszközök párosításánál külön kategóriákra lehet keresni, vagyis meg tudom mondani, hogy pl. audioeszköz, telefon, számítógép, vagy éppen beviteli eszköz legyen a keresés tárgya. Mint azt már korábban leírtam, gond nélkül kezeli párhuzamosan a BT egeret és billentyűzetet, elképesztően jó így használni, bár az egér kicsit szaggat, de HDMI-re kötve így is a „Vazzeee! Ez naggyon beteg!!” felkiáltást hozta ki a legtöbb ismerősömből. - A tárcsázó rendkívül funkcionális, azonnal lehet névre is keresni, ehhez csak el kell kezdeni beírni az illető nevét úgy, mint ha a T9 szótár be lenne kapcsolva. Egy kattintással felhozza a hívásnaplót vagy a névjegyzéket is. - Üzenetíráskor rengeteg előre beépített, fix ill. animált hangulatjel közül lehet választani, valamint – az N900-hoz hasonlóan – lehetőség van az üzenetek chat jellegű megjelenítésére is. - A legtöbb menüpontban a rövid ill. a hosszú érintések más-más opciókat generálnak, érdemes tanulmányozni a lehetőségeket - Az OLED technikának köszönhetően éjszaka nagyon kellemesen látható az óra, emiatt nem érzékeltem készenléti idő csökkenést, viszont azóta nem kell a karórám világítását nyomkodni, ha éjjel felébredek. Kicsi, de hasznos feature… - A HDMI kimenet egy csoda. Gond nélkül csatlakoztam vele a 106-os Panasonic plazmánkhoz éppúgy, mint HDMI-DVI kábel segítségével több PC monitorhoz is. A HD videók kiváló minőségben jelennek meg, a telefon GUI viszont – az interpolációnak köszönhetően – kicsit homályosan. Ez nem hiba, ha a natív felbontás alá megyünk, minden LCD/Plazma kijelző homályosabb. - Az USB OTG is rendkívül hasznos, élvezhető feature. Egy 8GB-os, több partícióra osztott pendrive-ot is hibátlanul kezel, viszont a 320GB-os WD Passport-ot már nem volt képes meghajtani, hallani lehetett, hogy a vinyó nem tud felpörögni. Külső táppal ellátott HDD-ket viszont kezel, de csak FAT32-ben, az NTFS-el nem birkózik meg… Érdekes történet volt, hogy az N900-at rádugva nem csak a Mass Memory ill. a Memorycard meghajtókat látta, hanem el is kezdte tölteni az N900 akksiját. Cool! - A multitouch szépen működik, teszi a dolgát. Képek nézegetésekor, ill. a böngészőben nagyon jól használható, nem fagy, nem akadozik. - A multitask kezelése sokkal kifinomultabb, nem csak látványban, hanem funkcionalitásban is. Végre nem kell mindig belépni az adott alkalmazásba, hogy le tudjuk lőni, elég csak a task manageren az alkalmazás ikonjának jobb felső sarkában található kis „X”-re kattintani. Ettől is sokkal stabilabb az S^3, hiszen a régebbi szimbi sokszor akkor fagyott ki, amikor a beakadt alkalmazásba visszaléptünk, hogy bezárhassuk azt. - A három desktop sokkal jobb testre szabhatóságot biztosít, viszont az ikonok ill. widgetek nem húzhatóak át egyikről a másikra, mint az N900-nál, először le kell törölni, majd újra létrehozni a másik desktopon. Ezen fejleszteni kellene… Jópofa dolog az oldalirányban görgethető névjegy widget, viszont kár, hogy csak egyet lehet belőle elhelyezni, én hiányoltam ezt a funkciót. Hiszen így pl. ,lehetőség lenne az egyiken a család, a másikon pl. a munkatársak névjegyeinek elhelyezésére. Az N900-nál lehetőség van a desktopokon átívelő ún. panoráma háttérkép aktiválásra is, itt csak egyedi háttér használható. - Ha a névjegyhez képet szeretnél társítani, nem hajlandó a kijelölt képet egy az egyben beemelni, csak szerkesztés után. Ez azt jelenti, hogy egy fix méretű keret ugrik fel, ezt kell ráhúzni a kép kívánt részletére, ill. ebbe kell „belezoomolni” a kép részletét. Ez néha hasznos, ha pl. csoportképről akarod az illetőt kijelölni, de bosszantó, ha egy portrékép „nem fér bele” ebbe a fix jelölőkeretbe. Az ily módon kijelölt névjegykép sajnos nem teljes kijelzőn jelenik meg, hanem egy meghatározott méretben. Az N86 pl. tudta full screen kezelni a névjegyképeket, itt erre alapból nem találtam lehetőséget, maximum a „full screen caller”-hez hasonló app. telepítése segíthet. Egy szó, mint száz, a Symbian^3 ereje a részletekben, illetve a gyorsaságban rejlik, hetekig, talán hónapokig tart, amíg minden apró kis újítást felfedez az ember fia. 6. Kamera, videóHa valami, akkor ez kapta a legnagyobb reklámot, e köré épült az egész N8 kampány. Nap mint nap láthattunk lélegzetelállító képeket, melyeket az N8 készített, hallhattunk a már-már művészi aprólékossággal kidolgozott kameraszoftverről és a megnövelt képszenzor méretről. Ezek alapján az elvárások már olyan magasak lettek, hogy szerintem ennek már nem képes megfelelni az N8. Véleményem szerint a marketing gépezet túllőtt a célon, mert olyan magas elvárásokat gerjesztett az N8 kamerájával kapcsolatban, amelyek szakítanak a valósággal, ezért néhányaknak biztosan csalódás lesz az N8 kamerája. PEDIG SEMMI OKUK RÁ, mert az N8 tényleg az eddigi legjobb kemeratelefon, egy fotózással foglalkozó kollégám megnézte a tesztképeket és azt mondta: „Ezt nagyon megcsinálták, jónéhány kompakt kamerát odaver!” Hogy miért mondom mégis azt, hogy páran csaolódni fognak? Mert az első benyomásom nekem is ez volt. Készítettem jónéhány összehasonlító képet az N86-al, a kijelző képei alapján magasan jobbnak tűnt az N8. Aztán amikor monitoron megnéztem, kikerekedett a szemem: Egytől egyig az N86 képei tűntek élesebbnek, bár a színek az N8-on voltak természetesebbek. Nem akartam hinni a szememnek. Mondom, ez nem lehet. Létezik, hogy az N86 jobb képeket készít, mint az N8? Vagy ez csak optikai csalódás? Mi van itt? Mindenki azt mondta, hogy nincs az N8-hoz fogható kamera minőség terén… Lehet, hogy nem igaz? Nyomozásba kezdtem. Elkezdtem egyenként minden képet kielemezni, részletekig menően belenagyítani…. éééss ekkor jött a felismerés: Az N86 kameraszoftvere olyan szinten átveri az ember szemét, hogy az már művészi. Ha a teljes képet nézzük, gyönyörű élesnek tűnik, harsány színekkel, elragadó részletekkel és élességgel, különösen „kemény” üzemmódban. De belenagyítva kiderül, hogy a részletek szinte nem léteznek, az élességet pedig a határvonalakra illesztett fehér csíkok adják. Csak kockákat, pixeltömböket és fehér vonalakat-pontokat látni mindenütt, a zajelnyomás durva jeleivel, az eredeti részletek, pedig már-már felismerhetetlenek. EZZEL SZEMBEN az N8 képeibe belenagyítva lényegesen részletgazdagabb, természetesebb részleteket látni, felismerhető minden, nincs tömbösödés és fehér kontúrvonalak. Ekkor megnyugodtam. Egyszerűen az van, hogy hozzászoktam az N86 túlélezett, de valójában kevés részletet tartalmazó képeihez, ezek után a „természetesség” már-már homályosnak hatott. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor valakinek az a Hi-Fi, hogy döng a basszus és csilingel a magas, majd beülve egy audiofil cucc elé, sovány hangzásúnak érzi azt. Pontosan ez történt velem is, csak vizuálisan. Bár tény, hogy bizony ez a kamera sem zajmentes és ezzel is lehet ****, homályos képeket készíteni, de egy valami biztos: A készített képek élessége és színvilága sokkal inkább természetes, mint bármely más kameratelefonnál. A sarkokban azért itt is tapasztalható némi elmosódottság, de ezzel együtt tényleg gyönyörű képeket készít. A kamera erősségei a vakus és a makró képek, itt jeleskedik igazán. Lehet választani a 16:9 és 4:3 formátumok között, bár ez előbbinél csak 9 megás képeket lőhetünk. A beállítások nagyjából ugyanazok, mint pl. az N97 esetében. A szoftver gyors, elképesztően gyorsan fókuszál és a képek elkészítése is pillanatok alatt történik. A Galéria szintén villámgyors, a miniatűrök azonnal elkészülnek, gond nélkül megy a kinetikus görgetés is. HDMI-re kötve és úgy nézve a képeket viszont valamiért sokkal tovább tart, mire „összeáll” a kép, először pixeltömbösen jelenik meg, majd pár másodperc után „élesedik ki”. HDMI nélkül ezt nem tapasztalni. Érdekes… A videó – na az tényleg brutál jó! Akadásmentes, gyönyörű részletekkel, HDMI kimeneten keresztül, pedig már-már profi kamera minőségnek hat. Zoomolásnál először kicsit homályosodik, majd a következő fokozatra zoomolva hirtelen visszajönnek a részletek, olyan, mint ha optikai zoom lenne. Fotós kollégám is csak pislogott, azt hitte, hogy optikai a zoom. Az elkészült videók viszont kolosszális méretűek, nekem egy 5 perces jelenet 380MB-ba került. Ezek alapján az N8 nem kifejezetten ajánlott egész estés videók készítésére… A Xenon vaku nagyon erős, az autofókusz segédfény is hasznos, ugyanaz a narancssárga spot, mint az N82 esetében volt anno. A vakus képek profik, ezen a téren lealázza az N86-ot, a teljes méretű képek is sokkal jobbak, nem kell belenagyítani ahhoz, hogy lássuk a különbséget. Egy szó, mint száz: Ez a kamera tényleg brutál jó, de lehet, hogy egyeseknek a természetesség elsőre gyengébbnek fog tűnni, mint a túlszaturált, mesterségesen kiélezett képek. Engem is megtévesztett… Viszont az is tény, hogy éjszakai üzemmódban ez sem zajmentes, ezzel is lehet mosott, gyenge képeket csinálni. Mint említettem, bosszantó, hogy a lencsét állandóan törölgetni kell, ez kicsit ront a felhasználói élményen, de hát ez van… Cserébe nem áll ki egy centit az optika, csak kb. felet.. Mivel egy kép felér száz szóval is, ezért készítettem jónéhány tesztfotót: N8 képek: http://kep.tar.hu/imici1972/50686831#2N86 8MP vs. N8-00: http://kep.tar.hu/imici1972/50686833#27. Zene, Rádió, kihangosító, FM transzmitterA zenelejátszó szoftver felülete megújúlt, látványos 3D hatású albumborító nézetben görgethető, de vissza lehet térni a hagyományos, listás elrendezéshez is. Az Equalizer sajnos nélkülözi az egyedi hangszínképek kialakítását, csak előre beállított hangzásképek között választhatunk. Az N900-hoz képest jobb, mert ott no EQ, viszont a régebbi szimbis telókhoz képest visszalépés. A minőségre egyébként nem lehet panasz, szépen szól, kihangosítva is, bár ott csak monóban. És itt említeném meg a kihangosító legnagyobb hibáját: az elhelyezését. Ugyanis a kitüremkedő kamera blokkra került, minek következtében, ha nem teljesen kemény, sík felületre tesszük a telót, egyszerűen nem hallani, hogy csörög. Ezt bizony csúnyán elrontották… Volt olyan, hogy mellettem kb. egy méterre, egy újságra volt letéve a telefon és annyira befogta az újságpapír a kihangosító nyílását, hogy csak a rezgésből hallottam meg a csörgést. A kihangosító minősége egyébként nem lenne rossz, szépen, tisztán és hangosan szól., ha éppen nincs befogva a nyílása. De ezen a téren továbbra is az 5800 az etalon a számomra. Az FM transzmitter – ellentétben a fórumon leírtakkal – nálam hibátlanul működik. Eddig az N900 volt az etalon ezen a téren, mert sokkal szebben szólt, mint az N97 ill. az N86. Az N8 nálam átvette a vezetést, gyönyörű tisztán szól, a mélyek és a magasak is rendben vannak, a zaj sem nagyobb, mint az N900-nál. Én 88MHz körül használom, lehet, hogy magasabb, 100MHz körüli tartományokban jön ki az, amiről itt többen is írnak. Autóban használom, Mazda6, tehát nem kisautó, antenna a tetőn hátul, telefon a műszerfal tetején egy kis tartóban elöl. No problem, élvezet hallgatni. A rádió határozottan jobb vételi jellemzőkkel bír, mint bármelyik eddigi szimbis telefonomon: Ahol az N97-el már akadozik a vétel, ugyanazzal a headsettel az N8 még tisztán szól. Az RDS is teszi a dolgát. (Bár az RDS bugot a héten már az 5800-n is kijavították.) A gyári headset aránylag jól szól, de azért nem egy Sennheiser. Legnagyobb problémája, hogy a füles nem választható le a vezérlőről, mint a korábbi modelleknél, hanem egységes egészet alkot azzal. Viszont a teló kompatibilis a régebbi AD-54-es vezérlővel is, így nincs gond. 8. Böngésző, Social Networking, Webes WidgetekNos, ez nem az erőssége az N8-nak. Egészen pontosan ez a gyengéje… Ha valami, akkor ez a terület igényli a legnagyobb fejlesztést. A böngésző kinézetre, sebességre és funkcionalitásra is az N97-el van kb. egy szinten, csak kicsit jobb annál. Egyedül a multitask dobja fel, de még így is messze elmarad az N900 ebbéli teljesítményétől. Az bizony mérföldekkel jobb, úgyhogy ha mobilon netezni támad kedvem, most is az N900-hoz nyúlok. Indexes és Indavideós videókat ne próbáljatok meg elindítani, mert úgy befagy tőle, hogy sokszor csak a power gomb hosszas nyomva tartására, hard reset után tér vissza a teló az életbe. Ez bizony gáááz…. Marad az alternatív böngészők, pl az Opera Mobile telepítése, bár még ez sem hozza az N900 feelinget… A közösségi hálózatok integrációja is elég érdekesre sikeredett. Csak és kizárólag az OVI-n keresztül lehet eljutni, akár a FB-ra, akár a Twitterre szeretnénk csatlakozni. Maga az applikáció nem lenne rossz, de érthetetlen, miért kell ilyen macerás, többszöri átirányításokat igénylő módon csatlakozni. Ráadásul a Facebook-on és Twitteren kívül nem nagyon lehet máshoz kapcsolódni. Van még egy Iwiw-es webwidget is, de az már nem ennek az alkalmazáscsomagnak a része. Az N900-on a Facebook és a Twitter is teljes értékűen jelenik meg, nincs szükség semmilyen app-ra, minden úgy működik, mint ha a PC előtt ülnék. Ráadásul az N900 Facebook widget-je is sokkal jobb, mint az N8-on. A webes widgetek közül a leginkább említést érdemlőek, a webtévések. Van itt minden: M1, Duna, TV2, AXN, NatGeo, stb. Az, hogy kinek milyen TV widget választható, alapértelmezésben régiófüggő. Az ötlet nem rossz, de a megvalósítás még kihívásokkal küszködik, elsősorban a magyar tartalmakkal van baj, azon belül is pl. a TV2-vel. Az kiválasztott videó sokszor nehezen indul és pár perc után többnyire úgy befagy, hogy a telefont is alig lehet visszahozni. A NatGeo videók viszont szépen futnak, szóval ez szvsz nem a telefon hibája. 9. Navigáció, GPSFunkcionalitás terén nagyjából az N97-en megismert, ám gyorsaságában és pontosságában messze jobb annál. Pár másodperc alatt képes műholdat találni, különösen akkor, ha az AGPS is be van kapcsolva. A GPS vevő sokkal érzékenyebb és pontosabb, mint az N97-ben. Az OLED kijelzőn pedig minden sokkal szebbnek, részletesebbnek hat. A térkép scrollozása akadásmentes, pillanatok alatt nagyít, kicsinyít, teszi a dolgát rendesen. Most fedeztem fel, hogy van magyar UTCANEVES navigáció is, itt a következő utca nevét is kimondja, bár kicsit bárgyúan „forduljon jobbra Pesti út” szintaktikával. Annyi baj legyen. Az útvonaltervező algoritmus sem sokat változott, nagyjából ugyanazon hibákat követi el, mint az N97-en, vagy az N86-on. Egyébként nagyon jól használható, gyors és pontos. De azért egy Föld körüli utazás megtervezését nem bíznám rá… 10. Akku, beszélgetési minőség, készenléti időÖsszességében egyik téren sem lehet panasz az N8-ra. Az akku kényelmesen elvisz egy napot, de nagyon intenzív használattal azért nekem már sikerült a késő délutáni órákra egy pálcikára, majd energiatakarékos üzemmódra kényszeríteni Átlagos használat mellett elmegy két napot. A beszélgetés hangminősége kiváló, nem túl mély, de nem is cincogó a beszélő hangja, pont optimális. Kihangosítva a másik fél néha arra panaszkodik, hogy nem érti tisztán a mondandómat, de közelebbről beszélve ok. A teló USB-ről és a hagyományos tűs Nokia töltő csatlakozón keresztül is tölthető, akár egyszerre is. A Nokia mintaboltban a srác azt mondta, hogy a gyári infók szerint, ha egyszerre USB-n és töltőn is etetjük, gyorsabban töltődik az akku. Elképzelhető, én nem próbáltam, de elvben van realitás alapja a dolognak. Az akku, mint tudjuk nem kivehető, ez engem picit zavar, leginkább akkor lehet ez probléma, ha mondjuk a telefon vizbe esik és gyorsan ki kellene kapni az akkut ahhoz, hogy ne legyen totálkáros. Erre itt esély sincs, mert mire szétszednénk és kihalásznánk az akkut, a telefon valószínűleg már régen meghalt…. 11. KonklúzióMit is mondhatnék még egy ilyen heveny szómenés után… Ez a teló végre hozza azt, amit várnak tőle. Igen, ez sem tökéletes, igen, ennek is vannak hibái és gyengeségei, de összességében véve egy nagyon szerethető, elegáns, gyors és kezes kis teló, igényes kinézettel, prémium anyaghasználattal, gyönyörű kijelzővel, átlagon felüli kamerával, sok-sok újdonsággal de bizony egy kissé túl megszokott GUI-val. Annyi biztos, hogy a Symbian és Nokia fanok már-már elveszőben lévő hitét egy csapásra meg fogja erősíteni ez a telefon. Aki kedveli a Nokiát és a Szimbit, annak kötelező darab, imádni fogja, én is imádom. Ha igaz, hogy mostantól az összes Symbianos fejlesztést meg fogja kapni az N8 és S^3-as társai is, akkor ez az imádat hamarosan szerelembe fog átcsapni. Tudom, hogy vannak nála gyorsabbak, nagyobb felbontásúak, csilivilibbek, de ezt a kis dögöt most nem adnám oda egyetlen HTC-ért Samsungért vagy Szifonért sem. Még így, egy hét után is vannak apró kis újdonságai, kellemes meglepetései, pedig zúztam elég rendesen. Ebből látszik, hogy igenis van erő és lehetőség a Symbian-ban, és ha a Nokia nem hanyagolta volna el a Symbian fejlesztését, ha nem dőltek volna hátra elégedetten az N95 sikere láttán, akkor most fel sem merülne, hogy valaki más telefont vegyen, mint Nokiát. Nem mondom, hogy az N8-al a Nokia beelőzte a konkurenciát, mert az nem lenne igaz. De az biztos, hogy az N95 óta a legnagyobb lépést tette meg a felzárkózás érdekében, sikerült megint egy olyan telót alkotni, amely néhány jellemzőjében (Anyaghasználat, Kamera, USB OTG, DD5.1, stb) utolérte ill. felülmúlja a konkurenciát és összességében sem mondható elavultnak, vagy lemaradottnak. (No persze az N95 idejében még a konkurencia kullogott a Nokia után..) Másképp tudja azt amit mások, a böngésző és a közösségi hálózatok, valamint a GUI terén sürgős frissítésekre, optimalizálásra van még szükség, de minden másban szvsz a topon van a készülék. Akik eddig meglátták nálam és kipróbálták, mind elismerően bólogattak, nagyon tetszett a teló nekik, a HDMI-n keresztüli BT egér-billentyűzettel netezés pedig mindenkinél „aztak..va” és ehhez hasonló szavakkal illetett csodálatot váltott ki. Szóval csak ajánlani tudom, már most is közel áll a tökéleteshez, de ha az ígért S^4 szintű fejlesztéseket 2011 elején tényleg megkapja, akkor szerintem a szimbi megint felzárkózhat az élvonalbeli mobil OS-ek táborába. Csak így tovább Nokia, szép munka volt, de azért a győzelemért még nagy harcokat kell vívni!
|
vas. nov. 28, 2010 21:48 |
|
|
cooler21
platina tag
|
várjuk, várjuk!!!
|
vas. nov. 28, 2010 21:06 |
|
|
Imici1972
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1795 Tartózkodási hely: Budapest, XVII.
|
Most írom a tesztet, hamarosan, még ma felkerül. Kicsit sokat kellett várni rá, de cserébe részletesebb lesz, mint az eddigiek.
|
vas. nov. 28, 2010 18:37 |
|
|
pucok
arany tag
Csatlakozott: pén. aug. 24, 2007 20:29 Hozzászólások: 171 Tartózkodási hely: Brussels
|
Alexfux írta: Gondoltam, hogy nem általában az N8-cal van a hiba, valószínűleg az a szegény telefon volt szétnyomkodva. Moddolt téma, 4-5 sec...
|
vas. nov. 28, 2010 13:23 |
|
|
Alexfux
platina tag
|
pucok írta: Alexfux írta: Beállítások\Témák\Általános, majd kiválasztom a nekem tetsző témát, pl Nseries2 (N97-en nézem). A kiválasztás után el kezdett töltődni a téma, ami bizony tán még most is tart, illetve nem, mert meguntam és ki-be kapcsoltam a telót. De 5 percig biztos homokórázott. A teló nem fagyott ki, tudtam nyomkodni, de a feladatkezelőben ott futott. Ez erdekes. Most teszteltem le, valtottam vagy 5 temat, es az atlag 4-5 sec. volt... Igaz nem volt koztuk egy modositott sem specko ikonokkal, csak a gyarilag telepitettek.... Gondoltam, hogy nem általában az N8-cal van a hiba, valószínűleg az a szegény telefon volt szétnyomkodva.
|
vas. nov. 28, 2010 12:23 |
|
|
pucok
arany tag
|
Alexfux írta: Beállítások\Témák\Általános, majd kiválasztom a nekem tetsző témát, pl Nseries2 (N97-en nézem). A kiválasztás után el kezdett töltődni a téma, ami bizony tán még most is tart, illetve nem, mert meguntam és ki-be kapcsoltam a telót. De 5 percig biztos homokórázott. A teló nem fagyott ki, tudtam nyomkodni, de a feladatkezelőben ott futott. Ez erdekes. Most teszteltem le, valtottam vagy 5 temat, es az atlag 4-5 sec. volt... Igaz nem volt koztuk egy modositott sem specko ikonokkal, csak a gyarilag telepitettek....
|
szomb. nov. 27, 2010 21:24 |
|
|
Alexfux
platina tag
|
pucok írta: Alexfux írta: Szasztok!
Megint nyomkodtam a SpeedShopban.
Témát váltottam, és és a feltöltés képernyő soha többet nem tünt el. Legalábbis, amíg ott voltam, ami megint volt egy jó negyed óra.
Próbálok egyet intézni tesztre, hátha... Feltoltes kepernyo? Mit ertesz ezalatt? Beállítások\Témák\Általános, majd kiválasztom a nekem tetsző témát, pl Nseries2 (N97-en nézem). A kiválasztás után el kezdett töltődni a téma, ami bizony tán még most is tart, illetve nem, mert meguntam és ki-be kapcsoltam a telót. De 5 percig biztos homokórázott. A teló nem fagyott ki, tudtam nyomkodni, de a feladatkezelőben ott futott.
|
szomb. nov. 27, 2010 20:52 |
|
|
pucok
arany tag
|
Alexfux írta: Szasztok!
Témát váltottam, és és a feltöltés képernyő soha többet nem tünt el. Legalábbis, amíg ott voltam, ami megint volt egy jó negyed óra.
Próbálok egyet intézni tesztre, hátha... Feltoltes kepernyo? Mit ertesz ezalatt?
|
szomb. nov. 27, 2010 17:42 |
|
|
Alexfux
platina tag
|
Szasztok!
Próbálok egyet intézni tesztre, hátha...
|
szomb. nov. 27, 2010 17:33 |
|
|
pucok
arany tag
|
Ajánlom mindenkinek a Nokia CP-505 univerzális tokot. Én feketét vettem pár napja, nagyon praktikus és elegáns, aprópénzért
|
szomb. nov. 27, 2010 13:04 |
|
|
Anark
ezüst tag
|
Köszönöm! Ez mogoldotta. És tényleg láma vagyok.
|
szomb. nov. 27, 2010 12:38 |
|
|
asdf_
gyémánt tag
|
Az sms memoriad telt meg, a simre menti az sms-eket a telefon helyett. Allitsd at, meg torolj 1 sms-t a simrol. A magyaritokat meg (mar megint) csokoltatom
|
szomb. nov. 27, 2010 12:03 |
|
|
Anark
ezüst tag
|
Sziasztok!
Két napja megjött... Fekete, selymes, gyönyörű! Beleszerettem! (ez beteg)
Egy pici bajom van vele, bár lehet, ez nem N8 jellegzetesség, de még nem találkoztam ilyennel, ezért kérném a segítségeteket, hogy mi lenne a megoldás következőkre:
A készülék az üzembehelyezés óta azt jelzi, hogy a SIM megtelt. mivel összesen csak 114 db szám volt rajta, gondoltam uccu neki > másolás > mind másolása> majd SIM törlése. SIM-ről minden átment a telefon memóriájába gond nélkül. Ok, gondoltam most a tuti. Nem lett az az! Üres SIM kártyánál is (két másik készülékkel is ellenőriztem, tök üres!) azt jelzi, hogy a kártya megtelt, és ott villog a kijelzőn az erre figyelmeztető kis boríték. (sajnos nem pénz van benne) Mi a megoldás? Hogyan, lehet eltüntetni, illetve mi okozhatja ezt? Előre is köszönet a segítségért.
|
szomb. nov. 27, 2010 10:41 |
|
|
pucok
arany tag
|
Akoska írta: Ne itt keresd az okot - ha a telefonodat Phoenix-szel magyarították, akkor ez egy ismert probléma.
Nálam is jelentkezett a dolog, aztán átflasheltem egy box-szal és megszűnt a probléma. Nem magyaritottam, gyari angol menus.... Jo ez nekem igy is
|
pén. nov. 26, 2010 18:51 |
|
|
Akoska
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 17:07 Hozzászólások: 4267 Tartózkodási hely: GRAND FOTEL
|
Ne itt keresd az okot - ha a telefonodat Phoenix-szel magyarították, akkor ez egy ismert probléma.
Nálam is jelentkezett a dolog, aztán átflasheltem egy box-szal és megszűnt a probléma.
|
pén. nov. 26, 2010 17:54 |
|
|
cooler21
platina tag
|
fut rajta garmin?
|
pén. nov. 26, 2010 10:44 |
|
|
pucok
arany tag
|
Imici1972 írta: Nézd meg, nincs-e online kapcsolatot igénylő widget vmelyik desktopon. Ha van, akkor Idle állapotban Opciók --> Webeszk.-k offl. módba Ha ezzel sem javul meg, akkor van vmi alkalmazás telepítve, ami nagyon online akar lenni... Hiába szedtem le a mail, facebook widgeteket, lőttem le mindent, még mindig felmászik Mindegy, a 2GB adatcsomagnak végül is elégnek kell lennie, csak hát bosszantó
|
pén. nov. 26, 2010 10:29 |
|
|
cooler21
platina tag
|
Sok sikert hozzá, kíváncsi vagyok nagyon a tapasztalataitokra!
|
pén. nov. 26, 2010 9:58 |
|
|
sompetike
ezüst tag
|
cooler21 írta: sompetike írta: én a technet-en vettem 120k volt holnap itt lesz. abban tudtok segiteni,hogy az n8progikat kell-e szignozni,ha igen hogy? akkor jól vatted, ma már 127... milyen gari van rá? nem találtam meg... nokia n8 vettem meg
|
pén. nov. 26, 2010 9:24 |
|
|
cooler21
platina tag
|
mikor lesz teszt?? VÁRJUK!!
|
pén. nov. 26, 2010 9:21 |
|
|
Imici1972
gyémánt tag
|
pucok írta: Imici1972 írta: Én két helyen lőttem le, azóta nem önállósítja magát 1. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> Beállítások --> Váltás WLAN-ra. Itt a "Kézi" opciót választod 2. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> WLAN --> Opciók --> Beállítások --> WLAN-elérhetős. megjel. Itt a "Soha" opciót választod. Én ezt nem értem, nálam ezzel még mindig nem működik... Vagyis hiába állítottam be az opciókat, disconnect után azonnal újrakapcsol.... Nem is az adatforgalom zavar, de ha nem akarok on-line lenni, akkor töröljem ki a mentett password-ös wi-fi kapcsolatot???? Hülyeség. Nézd meg, nincs-e online kapcsolatot igénylő widget vmelyik desktopon. Ha van, akkor Idle állapotban Opciók --> Webeszk.-k offl. módba Ha ezzel sem javul meg, akkor van vmi alkalmazás telepítve, ami nagyon online akar lenni...
|
csüt. nov. 25, 2010 23:52 |
|
|
pucok
arany tag
|
Imici1972 írta: Én két helyen lőttem le, azóta nem önállósítja magát 1. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> Beállítások --> Váltás WLAN-ra. Itt a "Kézi" opciót választod 2. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> WLAN --> Opciók --> Beállítások --> WLAN-elérhetős. megjel. Itt a "Soha" opciót választod. Én ezt nem értem, nálam ezzel még mindig nem működik... Vagyis hiába állítottam be az opciókat, disconnect után azonnal újrakapcsol.... Nem is az adatforgalom zavar, de ha nem akarok on-line lenni, akkor töröljem ki a mentett password-ös wi-fi kapcsolatot???? Hülyeség.
|
csüt. nov. 25, 2010 23:33 |
|
|
Imici1972
gyémánt tag
|
pucok írta: Van valami ötletetek arra, hogy lehet kikapcsolni, hogy ne keressen és kapcsolódjon folyamatosan a hálózatra, és legyen on-line? Hiába választom le az otthoni wi-fi-ről, azt veszem észre, hogy pár pillanat múlva ismét felmászik... Én két helyen lőttem le, azóta nem önállósítja magát 1. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> Beállítások --> Váltás WLAN-ra. Itt a "Kézi" opciót választod 2. Menü --> Beállítások --> Kapcsolatok --> WLAN --> Opciók --> Beállítások --> WLAN-elérhetős. megjel. Itt a "Soha" opciót választod.
|
csüt. nov. 25, 2010 22:45 |
|
|
pucok
arany tag
|
levike7 írta: Á, mostmár én is kezdek rákattanni teljesen! Amikor csak van egy kis időm, azt nézem, hogy ki mit írt róla, hol mennyiért lehet kapni... Nem tudom Magyarországra mennyiért postáz pontosan az "amazon.de", de valószínűnek tartom, mint általában a nyugati EU országokba, vagyis 20 euro vásárlás felett ingyen.... Tehát náluk most 452 euro, hivatalos számlával, így EU garanciával.... 2-3 nap alatt DHL szállítja http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B ... dition=new
|
csüt. nov. 25, 2010 12:21 |
|
|
aspirin
arany tag
|
cooler21 írta: milyen gari van rá? nem találtam meg... Egy év bolti gar. http://www.technet.hu/shop/gyik/
|
csüt. nov. 25, 2010 12:11 |
|
|
cooler21
platina tag
|
sompetike írta: én a technet-en vettem 120k volt holnap itt lesz. abban tudtok segiteni,hogy az n8progikat kell-e szignozni,ha igen hogy? akkor jól vatted, ma már 127... milyen gari van rá? nem találtam meg...
|
csüt. nov. 25, 2010 12:01 |
|
|
sompetike
ezüst tag
|
én a technet-en vettem 120k volt holnap itt lesz. abban tudtok segiteni,hogy az n8progikat kell-e szignozni,ha igen hogy?
|
csüt. nov. 25, 2010 11:52 |
|
|
levike7
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 558 Tartózkodási hely: Szeged
|
Á, mostmár én is kezdek rákattanni teljesen! Amikor csak van egy kis időm, azt nézem, hogy ki mit írt róla, hol mennyiért lehet kapni...
|
csüt. nov. 25, 2010 11:08 |
|
|
Dannyboy
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1538 Tartózkodási hely: A jelenben...
|
Imici1972 írta: Hamarosan megírom a tesztet, de a mai élményemet el kell mesélnem : Genius BT egérrel, plusz egy Nokia SU-8W BT billentyűzettel, HDMI kimeneten keresztül neteztem, üzenetet írtam és HD videót néztem. ELKÉPESZTŐ! Ha itt lehetne ilyet, akkor lájkolnám! Banyek Imi, kezdesz rákattintani az N8-ra, emiatt nem várom a tesztedet! Persze igen, méghozzá nagyon!!!
|
csüt. nov. 25, 2010 9:28 |
|
|
asdf_
gyémánt tag
|
cooler21 írta: de mihez kellett a HDMI? Hat hogy tv-n, nagykepernyon csinalja mindezt, ne egermozin.
|
csüt. nov. 25, 2010 8:56 |
|
|
pucok
arany tag
|
Van valami ötletetek arra, hogy lehet kikapcsolni, hogy ne keressen és kapcsolódjon folyamatosan a hálózatra, és legyen on-line? Hiába választom le az otthoni wi-fi-ről, azt veszem észre, hogy pár pillanat múlva ismét felmászik...
|
csüt. nov. 25, 2010 0:52 |
|
|
cooler21
platina tag
|
de mihez kellett a HDMI?
|
csüt. nov. 25, 2010 0:47 |
|
|
Imici1972
gyémánt tag
|
Hamarosan megírom a tesztet, de a mai élményemet el kell mesélnem : Genius BT egérrel, plusz egy Nokia SU-8W BT billentyűzettel, HDMI kimeneten keresztül neteztem, üzenetet írtam és HD videót néztem. ELKÉPESZTŐ!
|
szer. nov. 24, 2010 22:36 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
Érdekes is volt, csak sajnos nem nekem. De valakit biztos sikerült kiokosítanod ha ezt eddig nem tudta. És nem vettem piszkálásnak.
|
kedd nov. 23, 2010 13:35 |
|
|
aspirin
arany tag
|
A másik fórumon sem "kérdezték", csak ott is előjött a téma. Egyébként jogosan! - de sokan elfelejtik/nem tudják (sőt, nem tudHATják, hiszen nem érthet mindenki mindenhez! ), hogy azért ez nem úgy megy, hogy "rakjunkmárbele entéefest is!". (Miért pont azt? Miért ne valamilyen ingyenes FS-t? ) Mondom: az igény abszolúte jogos, érthető, csak a megvalósítás nem triviális... Egyébként csodálkoznék, ha a háttérben nem zajlanának megbeszélések, egyeztetések, sőt egyezkedések, hiszen a problémát nyilván látják a gyártók, fejlesztők is. Már van ugye SDXC kártya, ami 64GB-tól fölfelé, ha jól emlékszem 2TB-ig "skálázható", ott meg már a FAT32 nem túl jól szerepel. Tényleg: mikor is lesz SDXC foglalat a telefonokban? Szóval nyugi, nem piszkálni akartalak (tényleg nem!!), de gondoltam hátha érdekes lehet, amit leírtam!
|
kedd nov. 23, 2010 13:31 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
Másik fórumon sem nem én kérdeztem, és itt sem kérdés volt. Csak sajnálatosan megjegyeztem.
|
kedd nov. 23, 2010 13:14 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
Oké, csak azt gondolná az ember ha már hd-ban tud felvenni és lejátszani, akkor megnézném hogy nem saját maga felvett videókat hogy kezeli, vagyis megnézném. Tisztában vok vele hogy ez egy telefon, de én örültem volna neki ha ezt is tudná, annyi minden mellett.Remélem ez azért nem bűn.
|
kedd nov. 23, 2010 13:11 |
|
|
aspirin
arany tag
|
mjancsika írta: Sziasztok!Én is tervezem a megvásárlását. De szomoruan olvastam, hogy külső hdd-t nem kezeli (gondolom az áramellátás miatt). Az ntfs támogatás is kilőve,ami érdekes mert hd tartalmú videók simán több gigák, így hiába tudná lejátszani a telefon, ha nem lehet hozzácsatlakoztatni. (Pici provokálás: ) Igazából nem értem, miért kéne egy telefon operációs rendszerének kezelni egy másik OS fájlrendszerét?? (Bővebb magyarázat/vélemény alant )) Az a tény, hogy a FAT12|16|32-t az MS kiadta ingyen (vagy minimális licenszdíjért használható; FIXME), egy dolog, de azért egy FS-hez kell ám sokminden a kernelből is!! Indíts el egy Hiren's bootcd-t úgy, hogy van alatta valahol NTFS! Meg fogja kérdezni, hogy akarod-e az NTFS for DOS-t, majd "yes" után szépen benyal egy jópár NT-ből (WinNT 3.x/Win20000/XP/Vista/W7, illetve ezek szerver verzióiból - mindegy) származó dll-t/vxd-t... Ezeket a hívásokat, függvényeket vagy visszafejteni lehet (ld ntfs-3g, ami nem kernelből fut, hanem usermódban, és bizony lassúcska (volt?)), vagy az MS-től licenszelni. Sok pénzért, mert nagyon sok pénzt költött a ki-, majd a továbbfejlesztésére. Ráadásul neki nem is nagyon érdeke kiadni a kódot, mert ezt a FS-t az NT OS-ei alá fejleszti, nyilván együtt az OS-sel, azaz kvázi (vagy nem is annyira kvázi-) stratégiai fontosságú. Hogy mennyire nem egyszerű egy fájlrendszert egyik OS-ről a másikra portolni, nézd meg, hány FS létezik, és azok mennyire nem olvashatók, de pláne nem írhatók különböző (értsd: más, mint a saját "home platformja") OS-ek alatt. ZFS van Solarisra, nincs másra. UFS van egy csomó OS alá, de ezek egy része _nem_ kompatibilis egymással (Solaris UFS vs BSD UFS). ext2-3-4 linux-on kívül talán BSD-k alá van, meg olvasni lehet Solaris alatt, meg talán Win alatt is, de pl. bootolni nem tudsz róla. Reiser, XFS, btrfs, meg a nagy zsák egyéb FS nincs/kezdetleges más OS-ek alatt. Egy elég jó áttekintő táblázat itt található, és látszik, hogy a FAT-en kívül más FS-ek terén, a keresztbe-kompatibilitást nézve meglehetősen siralmas a kép: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... ng_systemsHa jól meggondolod, a "legkisebb közös többszörös", mondjuk egy heterogén környezetben (és most nem SAN/NFS/SAMBA dolgokról beszélünk), a FAT a mai napig. Én Solarist, linuxot, meg WIndózokat is használok, és bizony, a FAT32 az egyetlen, amit mindegyik olvas, ÉS ír is. ...holott a ZFS pl. meglehetősen brutál tudású, és kényelmes Tehát a FAT-tel "szerencsénk van", régen használatos, sőt használHATÓ, de sok sebből vérzik. ...viszont mit használjon az ember fia mást? (a másik fórumon is te kérdezted? ) (ui: bocs a hosszért, meg a pici off-ért! )
|
kedd nov. 23, 2010 11:48 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
user01 írta: Azért azt ne felejtsük el, hogy amiről beszélünk, az egy telefon! Némi kompromisszum szükséges hozzá! Így igaz:)
|
kedd nov. 23, 2010 11:10 |
|
|
user01
arany tag
|
Azért azt ne felejtsük el, hogy amiről beszélünk, az egy telefon! Némi kompromisszum szükséges hozzá!
|
kedd nov. 23, 2010 11:05 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
user01 írta: Vannak saját táppal rendelkező (3,5") külső HDD-k! A fájlméretet pedig 4 GB-ig (FAT32) támogatja. Ha ennél nagyobb méretű a film, akkor azt két részre lehet bontani. Tudom, de hiába van ha ntfs-t nem kezeli. Azt meg hogy ketté lehet vágni a filmet, az egy vicc. Azért kiváncsi lettem volna hogy lejátsza-e a blu-ray rippeket, ami 20giga is lehet, és akkor már ötödölni kell:)
|
kedd nov. 23, 2010 10:48 |
|
|
mjancsika
vas-tag
|
Gratula hozzá. Ha minden jol megy nekem holnap lesz meg. Én feketében akarom, nekem tul merésza zöld,bár élőben még nem láttam:)
|
kedd nov. 23, 2010 10:47 |
|
|