Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 16:08

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
zoka írta:

Ezek szerint a tükör méretével van a gond, minél nagyobb lenne a tükör, úgymond "oldalról nézve sem látszana ki a LED", akkor talán annál hatékonyabb lenne. Igaz?

És a tükör+optika nagyon ördögtől való?
Amikor kísérletezgettem akkor így sikerült a leghatározottabbra a fényfoltot összehozni.

szer. júl. 13, 2011 20:10
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Sziasztok!
Egy lámpatestben van 3 db sztáros led. Ilyen: http://www.cutter.com.au/proddetail.php?prod=cut1024.
A sztáros ledek párhuzamosan vannak kötve de lehet sorba is. A 3 sztáros ledet külön-külön szeretném vezérelni. Arra gondoltam,hogy első fokozat: 3V, 1,5-1,7A, második fokozat: 3V, 2A. Villogó üzemmód nem kell.
Akkupakk: van 8db LI-ION akku cellám (3,7V, 4000mA ). Még nincs sehogy összekötve. A kérdésem az lenne milyen elektronikát vegyek 3 db-ot? Tudok külföldről is rendelni. Ez jó lenne: http://www.taskled.com/maxflex.html. Max Flex 6-ra gondoltam? Az elektronikát hol érdemes megvenni? A bekötése mennyire bonyolult,műszerigényes?
Válaszotokat előre is köszönöm.

szer. júl. 13, 2011 19:48
ezüst tag

duke írta:
A tukrok biztos hogy a megfelelo pozicioban vannak ? Hasonlo lampat csinaltam K2-es luxeon ledekkel, 10 fokos lencsekkel. Es tobb oran at allitgattam a lencsek poziciojat, mire sikerult a megfelelo dolesszoget vizszintes es , fuggoleges, poziciot megtalalni. Tized milimeterenkent addig mozgattam, amig a legelesebben, legfenyesebben vetitette ki a chip kepet.

Azon en is gondolkodtam mar, hogy a tukor vagy a lencse a jobb. Azt gondolom, hogy a tukornek jobb lehet a hatasfoka, mint a lencsenek, mert ott csak visszaverodik, mig a lencsenel, centimeter vastagsagu anyagon kell athaladnia a fenynek. En azert lencset hasznaltam, mert az fert el a lampatestben, meg szerintem egy lencse strapabirobb, mint egy foncsorozott tukor.

A pontos pozicionálást rögzítő tüskék biztosítják. Azt tapasztaltam, ha elmozdítom a tükröt, már nem megfelelő a kép, de többször is ellenőriztem, nem tudom ennél pontosabban pozicionálni őket.

szer. júl. 13, 2011 18:29
arany tag

zoka írta:
Sziasztok!
Kérdéseim:
- Szerintetek mennyire jó ez a tükör, vagy minden tükör ilyen pazarló?
- Esetleg egy optika jobb lenne ?
zoka

A tukrok biztos hogy a megfelelo pozicioban vannak ? Hasonlo lampat csinaltam K2-es luxeon ledekkel, 10 fokos lencsekkel. Es tobb oran at allitgattam a lencsek poziciojat, mire sikerult a megfelelo dolesszoget vizszintes es , fuggoleges, poziciot megtalalni. Tized milimeterenkent addig mozgattam, amig a legelesebben, legfenyesebben vetitette ki a chip kepet.

Azon en is gondolkodtam mar, hogy a tukor vagy a lencse a jobb. Azt gondolom, hogy a tukornek jobb lehet a hatasfoka, mint a lencsenek, mert ott csak visszaverodik, mig a lencsenel, centimeter vastagsagu anyagon kell athaladnia a fenynek. En azert lencset hasznaltam, mert az fert el a lampatestben, meg szerintem egy lencse strapabirobb, mint egy foncsorozott tukor.

szer. júl. 13, 2011 17:48
ezüst tag

Pinyo1970 írta:
A fokot gyártóspecifikusan adják meg, vagy az FWHM, vagy annak a fele (Full-Width-Half-Maximum).
(Lehet, hogy a 7 fok az 14 fokos FWHM-nek felel meg).
Az FWHM fokos azt jelenti, hogy a központi fényerősség felét milyen kúpszögnél éri el a grafikon
Amúgy minden tükör ilyen. Ideális, a grafikonon téglalap alakú szórást képtelenség csinálni.
Ráadásul maga a led sem tekinthető pontszerűnek.
Az optikáknál is nagy a szórás hatékonyságban, bár ilyen méretben mindegy.
Tükörre és optikára is igaz, hogy hatékonyságot és szúrófényt a chiphez képest nagy méretben lehet csak elérni.

Adatlapokat lehet letölteni ledil, carclo, fraenslr, stb oldalairól.

Tehát, ha a központi fényerősség=1, akkor a 0,5-nél kell megnézni a szöget, hogy az FWHM értéket megkapjuk. Az én mérésemnél ez az érték olyan 8-10 fokra esik, de a mérési pontatlanságot beleszámítva kb 7 fok lehet az, ahol mint írtad, a "központi fényerősség felét" kb ott éri el. (Ráadásul ez a 4 tükör együttes mérése!)

Lehet, hogy inkább tényleg az a probléma, hogy kicsi a tükör. Rajzoltam egy ábrát úgy körülbelül a LED és tükörről.

Kép

Jól látható, hogyha nem szemből nézzük, akkor is látható a LED, vagyis a fénysugarak egy része egy az egyeben kilép a tükörből, anélkül, hogy az fókuszálná a fényét, ezért lehet az, hogy még 30 és 70 fok között is tudtam megvilágítást mérni.

Ezek szerint a tükör méretével van a gond, minél nagyobb lenne a tükör, úgymond "oldalról nézve sem látszana ki a LED", akkor talán annál hatékonyabb lenne. Igaz?

Egyenlőre lehet, hogy maradok a tükröknél, bár kíváncsi lennék az optikára is. :D

Köszönöm a segítséget!

szer. júl. 13, 2011 16:24
gyémánt tag

[Telehódas Topik Túrák]

125. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2011. július 14. (csütörtök)
Időpont: 21:00
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): (hát ez nem: Rekettyés, zsíroskenyér hagymával), üdítő hozott anyagból, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!

Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi

Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage

Opcionális helyszínek:
92. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok

Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, jeges tea, stb.
Szervező: bátyó

97. Telehódas Bazita
Hely: Zalaegerszeg
Találkozó: bazitai elágazó, Csiszárkútnál
Program (Classic): a Becsali felöli úton a TV torony érintésével fel Bazitára a helyi műintézményhez (kocsma). Vissza: TV torony érintése után a Panoráma úton le Alsóerdőig, majd a bicóuton be a városba.
Program (Extra): "hozott anyagból"
Ajánlott kiegészítők: bukó és a LÁMPA!! nagyon fontos, mert felfele forgalom van. A lefele az elzárt rész, de ott meg világítás nincs!
Szervező: Pinye(?)

A következő telehódas túra időpontja: 2011. augusztus 13. (szombat) 20:30 óra.

robi

szer. júl. 13, 2011 14:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

zoka írta:
Végül a modult, tükrökkel 1m távolságból megvizsgáltam, és elkészítettem a relatív fényeloszlás grafikonját. Ahova a legtöbb fény esik, az felel meg "1" értéknek. Jól látható, hogy hiába 7° a tükör, a fénynek csak kis része van a téglalappal jelölt optimális helyen. 17°-on belül már elég jól benn van a fény, de így is sok a veszteség, a maximális sugárzási szög, ami még mérhető volt, az 70°. Így hiába a 7 fok tükör, jó, ha csak 400lm megy a kívánt pontba. Tehát elég pazarló ez a tükör.

A mérésről itt a link:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/31/314a65411143d45e8a7775860f4c82ac.png

Kérdéseim:

A fokot gyártóspecifikusan adják meg, vagy az FWHM, vagy annak a fele (Full-Width-Half-Maximum).
(Lehet, hogy a 7 fok az 14 fokos FWHM-nek felel meg).
Az FWHM fokos azt jelenti, hogy a központi fényerősség felét milyen kúpszögnél éri el a grafikon
Amúgy minden tükör ilyen. Ideális, a grafikonon téglalap alakú szórást képtelenség csinálni.
Ráadásul maga a led sem tekinthető pontszerűnek.
Az optikáknál is nagy a szórás hatékonyságban, bár ilyen méretben mindegy.
Tükörre és optikára is igaz, hogy hatékonyságot és szúrófényt a chiphez képest nagy méretben lehet csak elérni.

Adatlapokat lehet letölteni ledil, carclo, fraenslr, stb oldalairól.

szer. júl. 13, 2011 14:15
ezüst tag

Sziasztok!

Egy hordozható, nagy fényerejű elemlámpa építésébe fogtam bele. Alapjában véve hordozható kézi elemlámpa, de biciklin is ki fogom próbálni (nem a közúti forgalomban, hanem elhagyatott úton). 4db Luxeon Rebel ES Star LED-et használok.
http://www.ledaruhaz.hu/#a126878
A maximális fényáram 310lm/LED. A 4 LED 12,4W-ot fogyaszt, 1240lm, 100lm/W, tehát egy elfogadható hatékonyság mellet. A bekötéstől függően 12,4V-1A vagy 6,2V-2A tápellátás szükséges. A tápellátás majd kapcsolóüzemű áramgenerátorral fog menni, 18650-es Li-ion aksikról. A LED-eket már fel is szereltem egy régi processzorhűtőből átalakított hűtőbordára.

Készítettem pár képet az eddig elkészült modulról:

Kép

Kép

Kép

Mivel elemlámpa, fontos lenne a fényét koncentrálni. Ezért 7 fokos tükrökkel szereltem fel.
http://www.ledaruhaz.hu/#a134256

Kipróbáltam a modulomat:

a, Egyrészt összehasonlítottam, hogy egy 100W hagyományos izzóba, illetve a tükrökkel felszerelt LED-be belenézve, melyik mennyire vakító. Belenézni szigorúan tilos! (A tesztnél figyelembe kell venni, hogy a 100W izzó minden irányban sugározza a fényt, míg a LED csak egy bizonyos szögben. Erről a tesztről itt vannak a képek:

Kép

Kép

b, Kipróbáltam szabadtéren, a 100-200 m-re levő tárgyak láthatók, De a fény sugara megtörik a levegő részecskéin, és kicsit rontja a kontrasztot a nagy távolságban lévő tárgyaknál. Ha nem a fénysugár útján keresztül nézem a tárgyat, hanem oldalról, akkor nincs ilyen probléma. Erről nem készültek képek. De a tükör nagy szórása miatt lehet, ha csak tényleg egy kis sávban világítana, nem lenne vele gond.

Végül a modult, tükrökkel 1m távolságból megvizsgáltam, és elkészítettem a relatív fényeloszlás grafikonját. Ahova a legtöbb fény esik, az felel meg "1" értéknek. Jól látható, hogy hiába 7° a tükör, a fénynek csak kis része van a téglalappal jelölt optimális helyen. 17°-on belül már elég jól benn van a fény, de így is sok a veszteség, a maximális sugárzási szög, ami még mérhető volt, az 70°. Így hiába a 7 fok tükör, jó, ha csak 400lm megy a kívánt pontba. Tehát elég pazarló ez a tükör.

A mérésről itt a link:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/31/314a65411143d45e8a7775860f4c82ac.png

Kérdéseim:

Erre a 8 fokos optikára gondoltam:
http://www.ledaruhaz.hu/#a134255
Itt viszont még az nem tetszik, hogy rácsos az optika, ez már alapból csökkenti a kijövő fény mennyiségét, nem ?

Ha valaki tudna segíteni, hogy a tükör vagy az optika lenne hatékonyabb, annak örülnék.
Ha más nem kipróbálom, de akkor valemelyiket feleslegesen vettem meg...

Köszi a segítséget előre is!
Üdv!
zoka

kedd júl. 12, 2011 18:51
gyémánt tag

Helló rekk! ..a régi tagok.. :)

Jó az ötlet mert az újabb ledeknél általában alacsonyabb a nyitófeszültség.
Az viszont ebből az "újabb" státuszból adódik, hogy azok egyre jobb hatásfokkal működnek.

kedd júl. 12, 2011 14:47
arany tag

Kösz a választ.

Az rossz ötlet ha hasonló eset áll fenn és nem ismerek fel egy ledet, akkor párhuzamosan kötök vele egy másikat (ami illik a meghajtóhoz áramkörhöz) és amelyik jobban világít arra érdemes cserélni ?
Bár egy régebbi gyengébb hatásfokú de alacsony nyitófeszültségű lednél lehet, hogy nem jó az eredmény.

hétf. júl. 11, 2011 18:22
gyémánt tag

rekk írta:
Üdv.

Van valakinek ötlete, hogy miféle led ez ?

SSC P4. Nyugodt szívvel ki lehet cserélni akár melegfehér/semleges XR-E-re, párhuzamosan kötött MC-E-re vagy XM-L-re is (20 mm-es csillagon van rajta, így keresd), a meghajtó áramra szabályoz, kvázi mindegy milyen ledet hajt. A hatásfoknak csak jót fog tenni. Ha találsz normális árnyalatú Cree ledet, tedd bele, P4 bintől felfele csak nyersz rajta egy kis fényerőt.

hétf. júl. 11, 2011 10:32
arany tag

Üdv.

Van valakinek ötlete, hogy miféle led ez ?
Kép

Lidlis konnektorba dugható olvasólámpában van.

Ha van értelme kicserélném egy cree ledre.

Itt a meghajtóáramkör doboza is csak a teljesség kedvéért.
Kép

szer. júl. 06, 2011 20:42
ezüst tag

Akár bringába is:

Led

vas. jún. 19, 2011 11:37
vas-tag

Meg egy alternativa volna megvenni ezt a modult:
http://beriled.biz/product_370.html
1 db XM-L van benne. 5.5V-tol 12V-ig mehet ra az aram.
Harom fokozat van rajta .
Azt irja hogy 8..10 fokig van oldlamegvilagitassal.
Ez a modul pont paszolna a 2 db 2400mAh-s Li-ion-on aksimhoz.
Arban pedig vagy 1500ft-vel lenne olcsobb mint a 2 db kisebb XM-L-es modul.
Most az a kerdes hogy melyik paszolna jobban a bringahoz....

pén. jún. 17, 2011 13:37
vas-tag

Bocsi az elozo elirasokert. Nagyon siettem.
Kozben utanajartam a ledmoduloknak. Mind 15 fokos. Ilyek vannak:
http://www.beriled.biz/index.php?produc ... es#inquiry
http://beriled.biz/product_207.html
Errol azt irja hogy 15 fokos es hogy ez a belseje a MagicShine MJ-810-esnek.
http://www.beriled.biz/product_323.html
Ebben pedig 4db XPG van, es 1200 lumenre kepes.
http://www.beriled.biz/product_230.html
Ennek minimum 8V kel, ezert ha ezt valasztanam szukseg lesz meg 1 li-ion cellara, ugyhogy ez nem nagyon koltseghatekony valasztas. Es csak egy maximum fokozat van rajta.

pén. jún. 17, 2011 12:16
vas-tag

Hat nekem 30 percet tart az ut visszafele sotetben.
Ezekkel a cellakkal kb 1 orat kel hogy vilagitson.
Arra gondoltam hogy mivel a CREE XM-L T6-os led-nek a normalis aramerosseg 2500mAh
ugy vehetnek 2 db-t ebbol a ledbol, sorba kotnem oket, igy a ket cellat is sorbakotnem ugy aramgenerator nelkul is siman mehet rajuk az aram. Aztan meg ket olyan lencset valasztanak amelyel jol latok messzire is de az ut mindket szelet is megvilagitja. (Sok a kobor kutya este) Szerinted milyen hamar szalna le az aksi toluk?
Lehet hogy erdemesebb venni 2 db XP-G R5 Star edet? de akkor kel hozzuk vedoaramkor. Vagy valamilyen gyari driver.
Segits legyszi a valasztasban, mert meg ma berendelnem oket.

pén. jún. 17, 2011 11:46
platina tag

A 2db fénycsóva kicsit oldalt széthúzva, a kicsit rücskös tükörrel valószínűleg nem lesz túlzottan fénykard (szerintem jónak ígérkezik). De soha nem láttam/próbáltam még ilyet... A puding próbája az evés. :wink:
Egy XM-L Full áramon még 1 védőelektronika nélküli LiIon cellát is megizzaszt (meg akkora fényre legfeljebb csak hegyről lefelé 40+km/h-nál lehet szükség)...
Szerintem az a kérdés, hogy a kisebb fokozatokban mennyire veszi visszább az áramot az elektronika, elegendő-e a kívánt üzemidőre a 2 cellában tárolt energia? :roll:

Hát abba a régebbi lámpába nagyon cipőkanállal lett bepaszírozva minden! :lol: A 2×XR-E/Q5-ös led max 2×0,5A-ét meg elég sokáig bírja a 3 cella... 8)

pén. jún. 17, 2011 11:06
vas-tag

Valami ilyesmire gondoltam en is:
https://picasaweb.google.com/dgalbum1/E ... 2501860194
gondolom ismeros ;-)

pén. jún. 17, 2011 6:28
vas-tag

Kicsit atgondoltam a dolgokat.
Mivel az eddigi tapom 2 db 18650-es trustfire 2400mAh Li-ion-os elem ezert lehet hogy anyagilag is meg kivitelezesi szempontbol is erdemesebb lenne venni 2 db ilyet:http://www.beriled.biz/index.php?productID=252&sent=yes#inquiry
Ezek mar elvannak latva verelovel. 1 db ilyen elem pont meghajtja oket. 3 teljesitmenyfokozat van rajtuk.
Idézet:
Idézet:

Csak egy dolgon felek ez az az optika ami rajta van. jo lesz ez bringara? Nem lesz tul szuk a szorasi szoge?
Fenyero az lesz boven kb 1500 lumen.
Kivitelezesi szemszogbol pedig rogton aegy kulsoben lenne a led meg az elem es igy nem kel + kabel es nincs felesleges aramveszteseg. Ja el is felejtettem mondani hogy a mostani ledeket egy ellenallas vedi a nagy aramerossedtol. Nem volt 2 alkatresz az aramgeneratorba.
Mi a velemenyed?
Az XM-L T6-os nagyon eros led :) a 167lumen/W-os hatasfok majdnem a ketszerese az altalam eddig hasznlatakenal.

pén. jún. 17, 2011 0:07
platina tag

bobz írta:
A 4 leden 2db 15fokos es 2db 45fokos optika van. A szinhomersekletuk 6600K.
Az a gondom veluk hogy nem eleg erosek. Olyan homalyos minden. Rakok fel kepeket is.

Szia!
Szerintem alapvetően a 2db. 45 fokos optikával lehet a baj: az összteljesítménny felével ekkora függőleges nyílásszög mindenképpen túl sok, a közeli részek túl lesznek világítva! Én a szórt fényhez leginkább vonallencsét ajánlanék (ennek a függőleges nyílászöge kicsi, csak a vizszintes nagy), vagy valami szűkebb tükröt (itt a fénynek csak kisebb hányada szórt fény).
Spotnak max 10fok(függőleges)t raknék, hogy elég távolra világítson... Ha több spot is van, akkor azokkal kicsit egymás mellé világítva széthúzható a vizszintes össz nyílásszög, hogy legalább egy bicikliút széltében bevilágítható legyen. :wink:

Bár nagyon izlés kérdése is, hogy kinek milyen fény jön be:
-Hosszú egyenes aszfaltúton alig kell szórt fény (csak "csőlátás" ellen), + egy kis közeli fény lefelé (~10-ed összteljesítmény), hogy a szembejövő autólámpák fényein át a padka széle biztosan látható legyen néhány méterig. A fény zöme meg ~5-20méterrel előrébb világítsa az utat, amihez minél keskenyebb függőleges nyílásszög jó; +fölfelé ne vakítsa a szembejövőket...

Terepen általában nem kell olyan távolra világítani, de szélesebben, egyenletesebben, számottevő szórt fénnyel is (fenntről belógó ágakat, ösvény kanyarjait is látni lehessen), mindenképpen több irányból világítva (kormány+ fej lámpa), esetleg melegebb árnyalatú leddel, hogy minden tereptárgy felismerhető legyen (gödör-bucka, kő, faág, gyep...) Ha korlátlan a power: akár fél marék vonal (ovál) optika is jó lehet...

-Ha a mostani lámpádban:
a) Az egyik 45 fokost szűkebbre cseréled, a másikat meghagyod ((vagy vonal/ovál/ optikára cseréled*pl. Heidi oval)),
(-bár 15-fokosak is kicsit soknak tűnnek)
b) Vagy pl. 15 fokosakat meghagyod + 2× szűk tükröt raksz be*pl Regina
...akkor valószínűleg jó lesz a fényed aszfaltra.

Szerintem pl. 1×XP-G vonal (oval) optikával bőven elég széles fénynek! + 1×XM-L/MC-E nagyobb optikával*pl Iris, -vagy 1-3×XP-G kisebb optikákkal- spotnak akár "ideális" is lehetne. :roll:

csüt. jún. 16, 2011 20:55
vas-tag

Megint en vagyok.
Van meg ilyen led is:
XM-L T6 14мм
Itt a cim linkje ahonnan rendelnem oket:
http://www.beriled.biz/product_351.html
Mi a velemenyetek?
Melyiket valasszam?

csüt. jún. 16, 2011 10:27
vas-tag

Sziasztok. En meg uj vagyok a forumon.
Bocsi az ekezetekert de nem Magyarorszagi vagyok.
Nagyon nagy szuksegem lenne a segitsegetekre. Gyakran bringazok este. 12Km oda es vissza. A baratnomhoz jarok.
A biciklimen most 4 db optoflash led van. Egyenkent 90 lument adnak le 350mA-nel. Sajna ez a maximum nekik.
A 4 leden 2db 15fokos es 2db 45fokos optika van. A szinhomersekletuk 6600K.
Az a gondom veluk hogy nem eleg erosek. Olyan homalyos minden. Rakok fel kepeket is.
Mit tanacsoltok milyen Ledet hasznaljak?
En erre gondoltam: CREE XP-G R5 Star
2db-t ebbol es az mar 700 lumen lesz. es arban is meguszom eleg olcson. De hany fokos optikat hasznaljak? Es eleg e ha csak odaragasztom a ledeket az aluminium kulsohoz, vagy ezeket mar csavarozni kel es termopasztaval?
Segitsegeteket elore is koszonom!!!

csüt. jún. 16, 2011 10:21
gyémánt tag

Szomorú állapot.

Tegnap rendeltem egyet készen XM-L leddel:
http://www.dealextreme.com/p/mj-808e-ha ... 8650-57100

Én is szét szándékozom szedni, hátha kispórolták a hővezető pasztát vagy esetleg a kontaktokat meg kell erősíteni.

amargo írta:
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni.
Nem régiben elvégeztem egy kis upgrade-et a magicshine mj-808, átforrasztottam bele egy XML-U2 LED, http://www.dealextreme.com/p/xml-u2-1c-320lm-7000k-led-white-light-emitter-with-20mm-base-3-7v-57009. Amíg működött is. Gyakorlatilag semmi extrát nem végeztem el, csak amit az alábbi videóban volt: http://www.youtube.com/watch?v=hlPppCE2z_k&feature=player_embedded

Ellenben egyszer csak menet közben sötét, majd megnéztem és éppen csak pislákol a led, gyakorlatilag nem is volt fénye, csak egy fehér pontra hasonlított. Első gondolatom a led halála volt - ezt preferáltam volna, ezért volt -, de a végeredmény. A led jó, kiszedtem meghajtottam mással szépen megy. A régi P7-es is megy. Ellenben a vezérlő elektronika noha zölden világít, de mintha nem jönne ki belőle semmi energia. Nem tudom mi lehet a nyűgje.

A kérdés pedig az lenne a felvázoltak után, hogy valaki - Budapesti - rátudna-e nézni az elektronikára, hogy mi a bánat baja lehet. Már a kábel szakadásra is gondoltam. Mert olyan szerencsétlenül forrasztok - sima 40w forrasztó páka -, hogy a kábelházat kicsit megdeformáltam, de a kábel nem sérült.

Előre is köszönettel!

pén. jún. 10, 2011 11:41
gyémánt tag

Rekettyés a nyárra(?) a HHH-n bezárt, Kenesére tette át székhelyét, ajánlom a siófoki tettestársak figyelmébe, ha arra járnak, keressék a Mentőöv nevű egységet! :-)

[Telehódas Topik Túrák]

124. telehódas HHH
Dátum: 2011. június 15. (szerda)
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Rekettyés, zsíroskenyér hagymával, üdítő hozott anyagból, miazmás. Sajnos ez már nincs...

91. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok

Dátum: 2011. június 15. (szerda)
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, langyos tea, stb.
Szervező: bátyó

pén. jún. 10, 2011 11:38
platina tag

elfroland írta:
Szerintem az egy Cree XR-E led.
Adatlap: http://www.cree.com/products/pdf/xlamp7090xr-e.pdf

Az áramkörök meg valszeg elemlámpába való led vezérlők.

A nyákon 3db 350mA-es low drop (kis feszültségesésű) áteresztő üzemű áramgenerátor IC található. AMC7135 adatlap Kimenetek közösíthetők, a bekapcsolólábra adott feszültséggel lehet bekapcsolni a kimenetet.
4×NiMh akkuval jól kéne működnie, de erősebb melegszik.
1×LiIon akkucellával (vagy 3×MiMh-val) praktikusabb hajtani, mert úgy minimális a veszteség, -de teljes áramot (3×350=1050mA), csak nagyon teli akkunál fogsz tudni kivenni, ezzel a régebbi típusú, nagyobb égésfeszültségű ledtípussal-
kisebb áramon hajtva (1, esetleg 2 generátor IC-t bekapcsolva), jobban lemerítve se esik a fényerő... Újabb, kisebb égésfeszű (pl. CREE XP-G leddel) teljes áramnál se esik a fényerő! :)

kedd jún. 07, 2011 10:57
ezüst tag

VARGAGERP írta:
sziasztok

Egy kis segítségre lenne szükségem, szeretnék összerakni egy lámpát.
Találtam itthon egy cree ledet és egy szerintem egy meghajtóáramkört namármost, nem igazán tudom mennyi áram kell a lednek és az sem, hgy mennyi a áramkörnek.Tudnátok nekem ebben tanácsot adni hgy kössen ezeket és milyen áramforrással ,hogy jó legyen?
Valójában ezek az áramkörök mire jók?

Szerintem az egy Cree XR-E led.
Adatlap: www.cree.com/products/pdf/xlamp7090xr-e.pdf

Az áramkörök meg valszeg elemlámpába való led vezérlők.
Le kell mérni mi jön ki belőlük és akkor kiderül mire használhatóak.

kedd jún. 07, 2011 9:11
vas-tag

sziasztok

Egy kis segítségre lenne szükségem, szeretnék összerakni egy lámpát.
Találtam itthon egy cree ledet és egy szerintem egy meghajtóáramkört namármost, nem igazán tudom mennyi áram kell a lednek és az sem, hgy mennyi a áramkörnek.Tudnátok nekem ebben tanácsot adni hgy kössen ezeket és milyen áramforrással ,hogy jó legyen?
Valójában ezek az áramkörök mire jók?
http://kepfeltoltes.hu/view/110605/2011-06-05_19.11.15_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/110605/2011-06-05_19.11.51_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/110605/2011-06-05_19.27.40_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

vas. jún. 05, 2011 20:42
platina tag

DöG-1 írta:
Meg lesz egy CXA20 Led array is... 42V max1A
Kép

Most már van! :D Cutter 11,95EUR ~MC-E ár! 8)
A led egyszerűen felcsavarozható, beköthető. A nagy összfelület miatt kis optikával spotnak nem igazán, inkább szórt fényhez, lakásvilágításra jó választásnak tűnik. :wink:
A nagy égésfesz miatt valószínűleg 2db sorosan +graetz még hagyományos fénycső helyére kötve is működhet (gyujtót kiiktatva); illetve kompakt fénycső elektronikát is valószínűleg minimálisan kell csak átalakítani, 2 ledhez... :hm:

Meg van már XM-L EasyWhite led is! (XM-L tokozású ~MC-E) melegfehér. Erősen szembarát, még 90CRI indexes is van. :)
2, és 4 lednyi soros feszültségű változat van (6V/2A; 12V/1A).
Kép

kedd máj. 31, 2011 15:00
ezüst tag

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni.
Nem régiben elvégeztem egy kis upgrade-et a magicshine mj-808, átforrasztottam bele egy XML-U2 LED, http://www.dealextreme.com/p/xml-u2-1c-320lm-7000k-led-white-light-emitter-with-20mm-base-3-7v-57009. Amíg működött is. Gyakorlatilag semmi extrát nem végeztem el, csak amit az alábbi videóban volt: http://www.youtube.com/watch?v=hlPppCE2z_k&feature=player_embedded

Ellenben egyszer csak menet közben sötét, majd megnéztem és éppen csak pislákol a led, gyakorlatilag nem is volt fénye, csak egy fehér pontra hasonlított. Első gondolatom a led halála volt - ezt preferáltam volna, ezért volt -, de a végeredmény. A led jó, kiszedtem meghajtottam mással szépen megy. A régi P7-es is megy. Ellenben a vezérlő elektronika noha zölden világít, de mintha nem jönne ki belőle semmi energia. Nem tudom mi lehet a nyűgje.

A kérdés pedig az lenne a felvázoltak után, hogy valaki - Budapesti - rátudna-e nézni az elektronikára, hogy mi a bánat baja lehet. Már a kábel szakadásra is gondoltam. Mert olyan szerencsétlenül forrasztok - sima 40w forrasztó páka -, hogy a kábelházat kicsit megdeformáltam, de a kábel nem sérült.

Előre is köszönettel!

szomb. máj. 28, 2011 22:19
ezüst tag

Most építettem meg az MC-E ledes lámpámat, de a Dealextremes 30-fokos lencse nagyon szórósnak bizonyult. Valakinek nincs felesleges "szűk látokörü" lencséje?

csüt. máj. 26, 2011 21:19
ezüst tag

kulitoko írta:
Köszönöm a tippeket, most jut eszembe azt elfelejtettem mondani, hogy országon vagy inkább BP-n belül keresnék :S :D

Nekem ilyen tartóban vannak az aksik
http://www.dealextreme.com/p/2-18650-4- ... pack-26711
Itthon nem lehet ilyet kapni.
A kontaktot M3-as csavarral, és régi lámpa érintkezőjével oldottam meg
Az M3 csavar viszont nem a legjobb érintkező felületü :-) gyors megoldás volt
de a HEStore-ban lehet kapni elem érintezőket.
http://www.hestore.hu/cat_93.html?cat=93&pg=1

vas. máj. 22, 2011 16:13
ezüst tag

Hello mindenkinek... már régen jártam erre
A munkatársamtól kaptam a linket egy jó kis bringavilágításról... ime:
http://www.core77.com/blog/transportati ... _19349.asp

vas. máj. 22, 2011 15:56
arany tag

Köszönöm a tippeket, most jut eszembe azt elfelejtettem mondani, hogy országon vagy inkább BP-n belül keresnék :S :D

kedd máj. 17, 2011 21:44
gyémánt tag

kulitoko írta:
Mi van a Rekettyéssel, miért nem lehet bemenni?

http://index.hu/belfold/budapest/2011/05/12/turistacentrum_lesz_a_harmashatar-hegyen/

kedd máj. 17, 2011 13:39
platina tag

Az elemtartó téma nálam is visszatérő probléma. Egyszerűen nincs olyan termék a piacon, ami strapabíró anyagból készülne. Nálam kis áramok szaladgálnak, annyira nem is fontos a csatlakozások anyaga, de az hogy elővigyázatos használat mellett 1 évet bírnak ki ezek a műanyag dobozok, az gyalázat. Másmilyet meg egyszerűen nem gyártanak.

kedd máj. 17, 2011 12:47
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

És a nagy áramot hogy bírja?
Ha 1 vagy 2A körül még csak tizedvoltok esnek rajta, akkor jó.
Visszatérő téma, de volt olyan szutyok elemtartóm, ahol a kontakt ellenállások (és talán a vékonyka rugó) annyit energiát megettek, hogy elolvadt a műanyag, amibe a rugót ágyazták.

Mondjuk ha többcellás, nem árt, ha eleve van benne védelem.

kedd máj. 17, 2011 11:12
ezüst tag

kulitoko írta:
Sziasztok!
Valaki tud esetleg segíteni abban, hogy hol tudnék 18650-es li-ion cellákhoz tartót venni? Nem a cellák szállítására/tárolására, hanem forrasztás nélkül sorba/párhuzamba kötésére kellene.
Köszönöm előre is a segítséget :-)

A lomexben vettem elemtartót (nemtom milyen elemhez van) ami nagyjából passzol csak hosszabb.
Kivágtam a közepéből 2 centit és összeragasztottam a két felet.
Nem szép, de olcó és gyorsan megvan. :-)

kedd máj. 17, 2011 10:27
gyémánt tag

18650 cellatartó
http://www.batteryspace.com/batteryholdersracks.aspx

Pl:
4S1P, PCB-vel (ez nem árt szerintem, ha nem protected 18650-ed van), max 4A, 15 USD:
http://www.batteryspace.com/battery-hol ... 20awg.aspx

illetve látszólag hasonló termék
http://www.litemania.org/product.php?id_product=102
1S1P : 3.7V, 1S2P : 3.7V, 1S3P : 3.7V, 1S4P : 3.7V
2S1P : 7.4V, 2S2P : 7.4V
itt 4 soros kivitelben nem látok. PCM-es, azaz védőáramkör valszeg van benne, nem írja, hány amperes.

kedd máj. 17, 2011 8:32
arany tag

Mi van a Rekettyéssel, miért nem lehet bemenni?

Ha már lámpa:
Apukámnak vettem egy ilyet
http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... 8650-57007
valami nagyon brutál fénye van, ugyan rendelés előtt biztos voltam benne hogy nem lesz 1200 lumen, de meg merném kockáztatni hogy van akkora fénye mint a bringás lámpámnak, 4db Q5-nek 1000mA-en.
Az MC-E ledjeim pedig még mindig a fiókban lapulnak, mire időm lesz lámpát építeni belőlük, már rég az őskorszak elavult csodái lesznek :D

Cellatartóra tipp akkor senki? :(

hétf. máj. 16, 2011 22:59
gyémánt tag

Veriakilis írta:

Komoly teljesítmény, kérdés mikorra szállítanak belőle Cutterék. :D (jó lenne ilyenből lámpát csinálni...)

Apropó lámpa: http://www.dealextreme.com/p/mj-870-waterproof-3-cree-xp-g-4-mode-1200-lumen-white-led-bike-light-with-battery-pack-set-80954
Optika ránézésre eléggé szórós, de amúgy egész korrekt. Bár az ára sem kevés... :hm:

hétf. máj. 16, 2011 21:54
gyémánt tag

"Nem tudom, hogy a Rekettyésbe be tudunk-e menni, vagy addigra már körbe lesz kerítve szögesdróttal is, minden esetre felmegyünk, és legfeljebb tiltakozásként körbevizeljük a sorompót.

[Telehódas Topik Túrák]

123. telehódas HHH
Dátum: 2011. május 17. (kedd)
Időpont: 20:30
Program (Extra): Rekettyés, zsíroskenyér hagymával, üdítő, miazmás.

Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage"

hétf. máj. 16, 2011 21:50
ezüst tag

231 Lumen/W-os Cree LED:
http://www.cree.com/press/press_detail.asp?i=1304945651119

vas. máj. 15, 2011 21:28
arany tag

Sziasztok!
Valaki tud esetleg segíteni abban, hogy hol tudnék 18650-es li-ion cellákhoz tartót venni? Nem a cellák szállítására/tárolására, hanem forrasztás nélkül sorba/párhuzamba kötésére kellene.
Köszönöm előre is a segítséget :-)

vas. máj. 15, 2011 17:53
ezüst tag

drH írta:
Domonyi Ferenc írta:
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy van valakinek valamilyen javaslata Li-ion cellákból összerakott akupakk töltésére alkalmas töltőről. Külföldről is tudok remdelni. Jobb minőség érdekelne. Úgy néz ki 6-8 cella(3,7V 3000mA) tőltésére kellene.

Hello!
Ezeket nézted már?
http://li-ion.addel.hu/products.php?prcategory=32908

Szia!
Köszönöm szépen. Ilyenre gondoltam. Azért megnézem Ebay is, az ár miatt. A 2665 3,7V 3300mA (remélem tudja is) nagyon jó. A Vista Power EV-815A szintén jó,nyolc cellánál többett ez sem tölt. A BC-900-as töltömet felesleges volt megvenni mert ezzel azt is ki tudom váltani. Ha jól láttam a Vista power elég kicsi.

vas. ápr. 24, 2011 21:03
ezüst tag

Domonyi Ferenc írta:
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy van valakinek valamilyen javaslata Li-ion cellákból összerakott akupakk töltésére alkalmas töltőről. Külföldről is tudok remdelni. Jobb minőség érdekelne. Úgy néz ki 6-8 cella(3,7V 3000mA) tőltésére kellene.

Hello!
Ezeket nézted már?
http://li-ion.addel.hu/products.php?prcategory=32908

vas. ápr. 24, 2011 19:35
ezüst tag

Sziasztok!

csüt. ápr. 21, 2011 21:16
gyémánt tag

[Telehódas Topik Túrák]

122. telehódas HHH
Dátum: 2011. április 17. (vasárnap)
Időpont: 20:00
Program (Extra): Rekettyés, zsíroskenyér hagymával, üdítő, miazmás.

csüt. ápr. 14, 2011 8:41
vas-tag

sziasztok!

ide is be teszem hátha valakit érdekell.....

Egy projektböl kimaradt 11db CREE MCE4WT-A2-0000-000JF6 led chipek eladók!

LED neutrális fehér 3700K 320lm

3000ft/db

5db led esetén kedvezmény..2800ft/db

postai utánvételel tudom küldeni a ledeket a vásárloknak!

banki átutalást nem tudok fogadni!

http://www.cree.com/products/pdf/XLampMC-E.pdf

Kép

Kép

vas. ápr. 10, 2011 22:32
ezüst tag

Szia Balu 1.
Köszi a fordítást. Körülbelül én is erre jöttem rá.Azért remélem lesz az a led amit én szeretnék mert ha nem akkor kezdődik előről minden. Milyen led? Van-e hozzá optika és milyen?

csüt. márc. 24, 2011 22:41
gyémánt tag

Szerintem próbáld meg ezzel.
http://translate.google.hu/?sl=hu&tl=en#en|hu|
A szöveget másold be a szövegmezőbe és katt a "fordítás" gombra.
Igaz, nyers fordítás de valamit segít.

angol-magyar fordítás
Hi Domonyi
Gyors frissítés Cree LED-ek van egy csomó új verzió termékek és bin-ek ebben a negyedévben
Új termékek Most Készlet Cutter
MCPCB
10mm Kerek XML
32mm Kerek Hármas Késleltetett, valamint érkezik későn jövő héten
20mm MTG Star MCPCB álló március végén
Cree Bins
XML 2800 Kelvin T2 Flux
XML 3000 Kelvin T3 Flux

XML-4000K Szállítás Cree a március 25
XML Egyszerű fehér, szállítási most várhatóan március végén.
Most harisnya MLE 02/01 watt és MLB 04/01 wattos ledes, izé hűvös ezekről, az MLB szállít annyi fényt, mint az eredeti Lux 1-es 100mA és a 40-60 cent tartományban

MTG 3000K most raktáron, MCPCB hogy megfeleljen miatt március végén, fog kinézni egy kicsit, mint ez
675 lumen, 6V, Target mélysugárzók azonban van egy csomó 10 fokos optika tevékenységet odakinn
Szintén visszatérő állomány Quiccpower
Quiccpower320, fedélzeti kapcsoló, és a távkapcsoló, távkapcsoló lehetőség, a tábla is kell faragni, hogy kerek
A QuiccpowerMCE és QuicpowerRegina lesz elérhető a következő 24-48 óra

Üdvözlettel
Mark Riley
Ausztrál és új-zélandi forgalmazó a krí
Kérjük, kattintson ide, hogy töltse le a legfrissebb Linecard
MeghallgatásOlvasás fonetikusan

Új! Kattintson a fenti szavakra más fordítások megtekintéséhez. Elvetés

szer. márc. 23, 2011 21:31
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 335  Következő