|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
DöG-1 írta: Talán lehetne 1 ponton mérő hiteles fénymérő műszerrrel való finom végigpásztázásos közvetlen fénymérés helyett: vetített látkép valamekkora térszögét egyszerre lefedő fényképezőgépes mérést csinálni... (teljes gömbfelület lefedéséhez azért ezzel is kell néhány nézőpont. -ekkor vetítőernyő-fényképezőgép párost fixen hagynám, csak a fényforrást kéne néhány nagyobb lépésben körbeforgatni) Barkács célra talán ilyesmi is megtenné. Kalibrálás céljából néhány fix ponton azért érdemes lenne a hiteles mérővel is közvetlen fényt mérni, és számolásnál azzal visszakorrigálni valahogy a fénykép esetleges szabvány lumen görbétől különböző színezet-érzékenységi, és gamma hibáját. Csináltam ilyet, saját fejlesztésű szoftverrel, 24mm-nek megfelelő látószöggel (+/- 50 fok) Nem kell más, mint: - optika torzítás kalibráció és korrekció (hordótorzítás pl.) - vignettálás kalibráció és korrekció - nyers, lineáris szenzor adatok (RAW-ban fényképezés, JPEG nem jó) - a nagy dinamika (a periférián hamar lecsökken a fényerő a központi fényerő töredékére) miatt HDR módon fűzni össze a vetített fényképeket. (több kép: 1/1024, 1/512, 1/256, ... 4 sec) - a síkra vetített értékeket gömbre visszatorzítani - közel ideálisan szóró falfelület - nagy szoba (vagy a többi falról visszaverődő szórt fényt fekete borítással kiküszöböljük) - kalibráció egy ismert fényességű referenciához. Pl. referencia Cree XR-E 350mA-en, luxmérővel 700 luxot mérünk 1 méteren. Ha mindez megvan, akkor a gép látómezejében kiszámolható mindenféle irányban beeső fényerősség, ebből pedig integrálással tudunk lument számolni. Ami pedig ezen kívül esik, gyakorlati szempontból elhanyagoljuk A szórt fény problémája és az elforgatott ledek képeinek gömbpanorámába összeintegrálása már meghaladta az időmet és a kedvemet, így ez elmaradt.
|
hétf. szept. 26, 2011 12:19 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
Talán lehetne 1 ponton mérő hiteles fénymérő műszerrrel való finom végigpásztázásos közvetlen fénymérés helyett: vetített látkép valamekkora térszögét egyszerre lefedő fényképezőgépes mérést csinálni... (teljes gömbfelület lefedéséhez azért ezzel is kell néhány nézőpont. -ekkor vetítőernyő-fényképezőgép párost fixen hagynám, csak a fényforrást kéne néhány nagyobb lépésben körbeforgatni) Barkács célra talán ilyesmi is megtenné. Kalibrálás céljából néhány fix ponton azért érdemes lenne a hiteles mérővel is közvetlen fényt mérni, és számolásnál azzal visszakorrigálni valahogy a fénykép esetleges szabvány lumen görbétől különböző színezet-érzékenységi, és gamma hibáját.
|
hétf. szept. 26, 2011 11:13 |
|
|
duke
arany tag
|
balu1 írta: Szóval szerintem nem nagyon volna más módszer mint bizonyos távolságonként mintákat venni a fény valamilyen tulajdonságából, pl a megvilágítás erősségéből a luxból és ebből vissza lehetne számolni egy a mintavételhez tartozó helyek számára eső felülethez a fény teljesítményt. A mérés pontossága a mintavételi helyek sűrűségétől függene.
En is ilyesmi megoldasra gondoltam, hogy egy fenyforrast, terben korbe szkennelni, egy fenymerovel, nehany fokonkent. Es a sok szaz meres osszegzese utan megkapnank a fenyaramot. Es nem meglepo modon, van is hasonlo megoldas, ugy hivjak hogy goniofotométer. Idezet egy oldalrol: "A lámpatestet felszereltük a goniofotométerre, bekapcsoltuk, majd megfelelő pozícionálás és a fényáram stabilizálódása után két fősíkban, síkonként 5 fokonként léptetve meghatároztuk a lámpatest fényerősség-eloszlását. Ebből zóna-fényáramok módszerét alkalmazva kiszámoltuk a lámpatest fényáramát (esetünkben ez 2724 lumennek adódott)." http://www.rezinfo.hu/hirek/novekvo-feszultseg-a-feszultsegcsokkentes-teren
|
vas. szept. 25, 2011 10:26 |
|
|
duke
arany tag
|
SPafi írta: A teljesítményfelvétel méréséhez még szándékozok egy új műszert venni (majd ha lesz pénzem), de a fényáram méréshez még mindig segítséget kérnék, ha tud valaki. Ez a fenyaram meres, azert nem olyan nagy dolog. Mindossze egy 1 meteres Ulbricht-gömb (Integráló fotométer) kell hozza es kesz. Szerintem ma mar, a legtobb haztartasban van ilyen. Furcsalom, hogy itt a forumon vanak meg, akiknek nincs ilyenuk. http://shop.traconelectric.com/labor-lightHa jol ertem, ugy mukodik, hogy a gomb belso feluleten, a tobbszoros visszaverodes miatt atlagolodik a fenyintenzitas. Es igy eleg, egy helyen megmerni az intenzitast, hogy megkapjuk a teljes fenyaramot.
|
vas. szept. 25, 2011 10:05 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Balu1!
Nem tudom, hogy hivatalosan hogyan mérik, de hasonló lehet az elv, mint amit írtál, csak kicsit automatizáltabban, gyorsabban, nagy felbontással. Pl. lehetne egy csomó szenzort felszerelni egy negyed körívre, amit megforgatnak az egyik végpontja körül úgy, hogy egy félgömböt fedjen le. A szenzorok jelét súlyozni kell a forgástengelytől mért távolsággal, és átlagolni (egy sima analóg összegzőerősítő és szűrő is elég). A fényforrásra oldalirányból kell illeszteni a félgömböt, és lemérni az átellenes irányból is.
A gond az, hogy nincs egy tucat hitelesített, és a szem érzékenységének megfelelő fénymérő szenzorom, és időm elkészíteni a tartó és forgató mechanikát. (Nem ér meg nekem ennyi macerát pár lámpa.)
Vagy lehet a lámpát forgatni, és a forgástengelyre merőleges másik tengellyel 1 szenzort (fél) körbe vinni, és ezt súlyozni a szenzor állásszögének szinuszával, majd átlagolni, de ehhez már digitális jelfeldolgozás és szögjeladó is kell.
Ezek a LED-es fényforrások (illetve egy nagy részük) 180 foknál szélesebb sugárzási szöggel rendelkeznek.
|
vas. szept. 25, 2011 8:43 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
SPafi írta: ..a fényáram méréshez még mindig segítséget kérnék, ha tud valaki. Közben azon gondolkodtam, hivatalos mérésekhez egyáltalán milyen mérési felállást használnak. Szerintem amit korábban írtam, az lehet a megoldás. Persze ha valaki tudna más konkrét mérési összeállítást vagy mérési módot mondani abból tanulhatnék. Szóval szerintem nem nagyon volna más módszer mint bizonyos távolságonként mintákat venni a fény valamilyen tulajdonságából, pl a megvilágítás erősségéből a luxból és ebből vissza lehetne számolni egy a mintavételhez tartozó helyek számára eső felülethez a fény teljesítményt. (Félgömb felületen a mérésnél a kapott értéket megszorzod 0,5-tel mert végülis teljes gömb felületen oszlik meg a lumen, viszont a ledes fényforrások 180 foknál nem sugároznak széttartóbban ezért hátulról nem érdemes mérni mert ott nulla az érték.) A mérés pontossága a mintavételi helyek sűrűségétől függene. Jól mondom? Esetleg ismersz más módszert is, mert engem is érdekelne milyen gyakorlati megoldás létezik még.
|
vas. szept. 25, 2011 1:08 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hát megjöttek (több más lámpával együtt)! Tényleg ez a 3,5 W-os lett a legjobb, de csak azért, mert egy picit irányított (kb. 100 fok lehet a sugárzási szög), így a fölöslegesen meg nem világított plafon helyett jó helyre menő fény pótolja a gyengeségét. Nem annyira gyenge, hogy az eladó fejéhez lehessen vágni, de a 400 lumen biztosan nincs meg. Kb. ugyanakkora a hatékonysága, mint egy jó kompakt fénycsőnek, a színhőmérséklete rendben van, de mégsem természetes a fénye, és villog, jobban mint a kompakt, bár egy picit azért ez is szűrve van. A nagy lámpa hatékonysága is kb. ugyanakkora, mint a (GE) kompakt fénycsövemé, viszont szinte kék színű, magában borzalmas a fénye. A fogyasztása viszont csak 11 W valójában. Sajnos a kisebb lámpák fogyasztását nem tudom mérni, mert 10 W alatt nem mér a műszerem. Jöttek még más lámpák is, de egyik sem volt kiemelkedően jó, vagy rossz. Érdekes volt viszont, hogy ezen a lámpán a LED-ek sorba vannak kötve, mégis már 30 V-on elkezd pislákolni, és 100 V-on már egész jó fénye van, tehát valami elektronika lehet benne: http://www.ebay.com/itm/E27-Warm-White- ... 2313f71854Ezt szét is szedtem, megnézni, hogy milyen elektronika van, mert 85 V-on bekapcsol, és 240 V-ig tényleg korrekten ugyanolyan fényerővel világít (és természetesen egyáltalán nem villog!): http://www.ebay.com/itm/E27-Warm-White- ... 20bc4e6819Sajnos az az "ugyanolyan", az bőven 100 lumen alatt van (ez messze a leggyengébb hatékonyságú a most érkezettek közül), de azért érdekes, hogy elfér egy 2 W-os fly-back kapcsitáp kb. 10*20*15 mm-ben! Erősen irányított, úgyhogy ahova ilyen fény kell, oda jó választás lehet. Ez a 6 W-os szokatlan alakú lámpa is még említésre méltó: http://www.ebay.com/itm/E27-White-102-L ... 336b2f2611Amit érdemes tudni, az az, hogy könnyen szétszedhető (4 csavar), a puffer kondi nagyobbra cserélhető (a villogást csökkentendő), és az E27 csavarmenetes rész elforgatható egy kis erőszakkal, így megfelelő irányba lehet állítani! Viszonylag jó a fényereje, bár itt is valószínűleg a kis mértékű irányítottság (és a hidegebb szín) segít. A színe még éppen elviselhető, de semmiképp sem lakószobába (én a spájzba tettem, ahol rengeteget kapcsolgatjuk föl-le)! A teljesítményfelvétel méréséhez még szándékozok egy új műszert venni (majd ha lesz pénzem), de a fényáram méréshez még mindig segítséget kérnék, ha tud valaki.
|
szomb. szept. 24, 2011 23:29 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
huh, még mindig fehér-piros foltokat látok XD asztali lámpa (12V 20W) vs 4dbxml (12V 0,5A, kb 6W ugye, 2db 5000K, 2db 3000K) vs az előbbi ledek lencsével. Érdekel valakit?
|
szomb. szept. 24, 2011 18:38 |
|
|
duke
arany tag
|
scarbantia írta: Valaki csinált már LED-es lakásvilágítást? Egyre jobban érik a dolog, mert egyrészt ha jól számolom akkor 1-2 év alatt megtérülne, ha jobbat csinálok akkor 3 év, másrészt meg az állandó kiégett izzócserélgetést is unjuk már, pillanatok alatt elszállnak.
En az egyszeruseg es a hatekonysag neveben sorba kotottem 99 darab 5mm- es feher ledet, es kozvetlenul az egyeniranyitott halozati feszultseggel hajtom meg. Azert 99, mert ebbol a ledbol 15-16 mA aramnal, pont ennyi adta ki 305-308 volt feszultseget. A power led persze jobb lenne, de azok a kis felulet miatt nagyon vakitanak, ha meg valamivel szetszorom a fenyet, akkor meg a hatekonysag romlik. Szerintem smd ledekbol lehet jo lampat epiteni, mert sok kis led nagyfeluleten vilagitana, es nem vakitana. Most, meleg feher smd ledekbol akarok kb 100 darabot sorba kotni, egy 10x10 -es nyakon egyenletesen elhelyezve. ( kb 5-6 watt teljesitmenyu lenne ) Egy 49 ledest ( 7x7 cm ) mar csinaltam probabol. Jonak tunik, eleg jol vilagit, es nem vakit.
|
szomb. szept. 24, 2011 18:32 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
-=RelakS=- írta: Nna, hogy én bármit is eldobni? Naneeem... amit levágok, azt vissza is ragasztanám rá. Valami ilyen: Mit keres a hűtés az alján? Mikor világítani fog, akkor a bringa mozog szükségszerűen. Amikor meg a bringa áll, nem világít, megint csak szükségszerűen. Ez így jó is lenne csak egy kis hibát találtam benne. A két hűtőborda részhez vezető alu egyik szára tőben van levágva, ezáltal a keresztmetszet felére csökken. Így már tőben nem tud akkora hő mennyiséget elszállítani amit az a nagy felület hatékonyan le tudna adni, vagyis itt a leg gyengébb láncszem hibája érvényesül. A felület elegendő de a keresztmetszet tőben kevés. Még az is lehet, hogy a ledhez elég is lenne ami át tud menni a kisebb keresztmetszeten de akkor minek a hatalmas borda felület ha a keresztmetszet tőben úgysem tudná kiszolgálni? A ledek bekötésénél több féle megoldás létezik. Ha azt akarod, hogy legjobban illeszkedjen a led chipek feszültség igénye a rendelkezésre álló megtermelt feszültséghez, akkor kettő chipet (kettő átlósan elhelyezkedőt) sorosan kötöd és a másik kettő átlósan elhelyezkedőt megint külön sorosan. A két-két sorosan kötött led antiparallel lesz kötve és mindkettőnek a középső kivezetését szintén össze kötjük a másik középsővel. Azért lehetőleg az átlósan elhelyezkedőt, mert (talán) az ilyen kötésnél legkevésbé zavaró a felváltva villogás. Ha így lerajzolod, akkor két antiparallel led csoportod lesz sorosan kötve. Így már semmilyen dióda vagy egyéb alkatrész sem kell hozzá. A veszettség (veszteség) is így a legkisebb. Így illeszkedik legjobban a generátor feszültségéhez. Az áram is beáll, mivel a generátor nem tud leadni nagyobb áramot mint ami a lednél megengedhető, (minimum 700 mA-es led) ezért nem tud felszökni a feszültség és így önszabályzóvá válik a kör, vagyis a megtermelt energiát optimálisan hasznosítja.
|
szomb. szept. 24, 2011 12:55 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
balu1 írta: Viszont minél több bordája megmarad, annál jobban el tudja látni a feladatát. Vagyis jobban járnál ha nem szabdalnád nagyon szét.
Tululuuu ... janem, az pulyka volt (Asterix Amerikában) Nna, hogy én bármit is eldobni? Naneeem... amit levágok, azt vissza is ragasztanám rá. Valami ilyen: Mit keres a hűtés az alján? Mikor világítani fog, akkor a bringa mozog szükségszerűen. Amikor meg a bringa áll, nem világít, megint csak szükségszerűen. DöG-nél láttam amúgy azt a megoldást, amiben eredetileg gondolkoztam, neki vannak "szakállas" lámpái Meg bedobozolt hűtőbordája ---- elképesztő az XM-L mind a 4-et rákötöttem a lámpa trafóra egy graetz-el 0,5 amper a plafonon is látható fény aztán rátettem a lencséket nagyon jó kis asztali lámpa lesz ebből
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -=RelakS=- szomb. szept. 24, 2011 12:55-kor.
|
csüt. szept. 22, 2011 19:25 |
|
|
kveszt
arany tag
|
balu1 írta: :lol: Na igen! ..és mit szólsz a műszerész galambomhoz aki műhelyt próbált berendezni magának fészek helyett? Nagyon "állat". Mindig elcsodálkozom, mennyire találékonyak tudnak lenni az állatok.
|
csüt. szept. 22, 2011 14:19 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! Még nem állt össze a dolog, de annyira nem sürgős, nem akarom elkapkodni, sokféle megoldás és variáció létezik, nehéz elsőre kiigazodni! Sok lehetőséget rejt ez a LED-es dolog, így tényleg azt kéne kigondolni, hogy hol, mennyi, és milyen fényre van szükség. Egyelőre venni akarok egy XP-G Warm és Neutral White LED-et, egy 12V-os asztali halogén lámpába, hogy kipróbáljam milyen a színe(a trafó után kötök még egy vezérlőt). Találtam viszonylag olcsón XP-G R5-t. A LEDre rá van írva a pontos típus? Vagy hogy lehet megállapítani? Balu1! Régebben írtad, hogy 1db. MC-E-ből csináltál dinamós lámpát. Láttam is a fotót róla. Mennyire volt nehéz befaragni úgy, hogy jól vetítsen? Már kiagyaltam a dolgot, gondoltam csinálok egyet amíg az XP-G-s lámpám el nem készül, csak ugyebár a halogén izzó jócskán benyúlik a tükörbe, ez meg egy lapos valami a luk végén. Mondjuk így is le kell faragjam, hogy jól világítson, de nem tudom, hogy megfelelő lesz-e. https://picasaweb.google.com/dgalbum1/OtletekNemTeszteltKapcsolasok#5580297188008526578Itt miért kell a schottky dióda? Te raktál bele? Amúgy az jutott eszembe, hogy 1-1 kondenzátorral csökkenteni lehetne a villogást, ha nagyon zavar.
|
csüt. szept. 22, 2011 12:54 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Viszont minél több bordája megmarad, annál jobban el tudja látni a feladatát. Vagyis jobban járnál ha nem szabdalnád nagyon szét. Korábban már írtam "a Te megoldásod is jó,.." de csak akkor ha nem csökkented nagyon le a hűtő felületet, különben úgy jársz mint a gerle a mesében, amikor csak a maga módján próbálkozott. ..túdom.. túdom. Hát csináld ha túdod, sz arka mond' haraggal. Ott hagyta a gerlét s elrepült azonnal. Persze ezt csak a poén kedvéért írtam. Na meg a galambom is mindig dumál nekem közben, ő is mindig csak túdja túdja..brúhuhú. Nem tudtam nem írni róla.
|
csüt. szept. 22, 2011 8:04 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
balu1 írta: :lol: Na igen! ..és mit szólsz a műszerész galambomhoz aki műhelyt próbált berendezni magának fészek helyett? Noooormális?! XD Amúgy az ötletem onnan jött, hogy elővettem a bordáimat, és az egyik olyan, hogy egy vékony fémlap, mindkét oldalán szanaszét álló ágakkal. Szóval az egyik ágat levágom, és már kész is az "L" alakú hűtési megoldás
|
csüt. szept. 22, 2011 7:04 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Na igen! ..és mit szólsz a műszerész galambomhoz aki műhelyt próbált berendezni magának fészek helyett?
|
csüt. szept. 22, 2011 1:17 |
|
|
kveszt
arany tag
|
balu1 írta: Mi a kék kiskutya feneke van itt bekötve? Különen a batmant már beszerezted hozzá? Persze csak ha ragaszkodsz pontosan a rajzhoz. Abban a rajzban az a jó, hogy bármi bármivel helyettesíthető.
|
szer. szept. 21, 2011 23:57 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: ..az agyfasz kerülget, ezek közül az egyik a lámpa, és annak hűtése. Ti hogy oldottátok meg? Erről jutott eszembe egy tanmese. Kicsit off, de biztosan ismered. Bevallom rólad jutott eszembe, habár nem rólad szól, mert a Te megoldásod is jó, de már leírom.. "Tudod-e miért nem ért a vadgalamb a fészekcsináláshoz, miért rak olyan hitvány fészket, mely csak néhány szál száraz ágból van összetákolva? Elmondom én. Itt: --> http://www.olvasnijo.hu/olvasni.php3?id=355&tipus=olvKülönben nagyon is ért a vadgalamb a fészekrakáshoz mert az én két galambom beépítette a csavarhúzóimtól kezdve a különféle vezeték darabokon keresztül az ollót is és rugót is meg cin darabokat hordott bele pár nap alatt (műszerésznek készül), amikor egy másik helyen akart fészket építeni magának, mint ahol már állt egy szép nagy lakásuk. Ennek előtte egy jókora vaskos fészket hagyott el ideiglenesen, mert "új házba" akart költözni. Erről beszédes képeim is vannak. http://kepfeltoltes.hu/110922/850205741 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/110922/18155990D ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/110922/116696226 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/110922/259680787 ... es.hu_.jpgA következő fotón a régi fészek látszik, most is azon ülnek felváltva. http://kepfeltoltes.hu/110922/336063691 ... es.hu_.jpgOff vége.
|
szer. szept. 21, 2011 23:26 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Lehet, maradok a műanyag doboznál, ez meg megoldás a gondraSenki nem mondta, hogy egyben kell azt a bordát használni
|
szer. szept. 21, 2011 21:51 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
kileccá..nincaalku )
A hő átadás a lámpa fej felöli cső részébe, legalább 10 mm hosszan szorított hengeres rövid tömör alu rúd felületéről megy át közvetlenül. Arra meg ráülhetnek a ledek.
Legfeljebb valami szilvalekvárt közé kensz. Akár hőálló zsír is jó ekkora felületre a hővezetésnek. Ahhoz, hogy később ne mozdulhasson el, bele hajthatsz valami csavart oldalról. De ha rátekersz teflon szalagot, akkor könnyebben becsúszik és finoman lehet tologatni ókusz beszabályozáshoz, ha nagy lencse van előtte.
|
szer. szept. 21, 2011 19:41 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
balu1 írta: Ha olcsó alu lámpatestet akarsz venni akkor menj a kínai piacra. Szinte bármelyiken árulnak ilyesmit ezres alatt is. (Ezekétszá.., de ha alkudsz akkor kilencszá..jólesz?)
Pl 6 db XP-G ledhez 1300 mA alatt elegendő hűtést ad, ha kicsit mozog körülötte a levegő. Eszekéccá, nincaaku és egy olyan elég hűtésnek is? Érdekes... bár mivel nem tudom, hogy hogy néznek ki, még mindig nem tudom, hogy a hő hogyan adódik át a lámpatestre Jaigen, az majdnem kimaradt, hogy az első lámpa az a dinamós lámpa helyére menne, szóval az ilyen kormányra szerelendők kiesnek.
|
szer. szept. 21, 2011 19:18 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ha olcsó alu lámpatestet akarsz venni akkor menj a kínai piacra. Szinte bármelyiken árulnak ilyesmit ezres alatt is. (Ezekétszá.., de ha alkudsz akkor kilencszá..jólesz?)
Ezeknek lecsavarható a fejrésze a rúdról, az elején van egy lencse v. tükör rögzítő menetes gyűrű ami szintén lecsavarható. A végén szintén lecsavarható az elemtartó fedele.
A szerelvényeit fel tudod használni. A fejet akár kisebb tükrök prizma optikák v. lencse befogadására használhatod. Az üveget az elején ki lehet cserélni reflexió mentesre, akkor az egyébként 8% veszteség lecsökken jelentősen. A lámpa fém háza és a fej rész már elég jó hűtésnek is, ezt tapasztaltam. Pl 6 db XP-G ledhez 1300 mA alatt elegendő hűtést ad, ha kicsit mozog körülötte a levegő.
|
szer. szept. 21, 2011 19:09 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
több különböző dolog miatt az agyfasz kerülget, ezek közül az egyik a lámpa, és annak hűtése. Ti hogy oldottátok meg? Olyan "szakállas" lámpát csinálnék, mint amit itt korábban láttam, hogy a ledek egy L alakú fém profilon vannak, és a profil van a bordához erősítve, de... de honnan a fenéből lehet olyan fém profilt szerezni? A Brico-ban az alumínium rudak jó drágák, de legalább vékonyak, a fához való összekötő elemek meg elég sok lyukat tartalmaznak (bár még mindig jó megoldásnak tűnik)
|
szer. szept. 21, 2011 18:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Mi a kék kiskutya feneke van itt bekötve? Különen a batmant már beszerezted hozzá? Persze csak ha ragaszkodsz pontosan a rajzhoz.
|
szer. szept. 21, 2011 1:13 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
nna, megjött a mikulás Nézem: 7 lencse ... 7?!? hogyhogy eggyel kevesebbet küldött a cutter? kétszer három, meg egyszer kettő kellene, hisz két dinamós pilácsot csinálnék 2-2 leddel, meg egy akkusat 3 leddel ... he? ... az 7 ... szóval megjöttek az xp-g-k, meg az itthoni felhasználásra szánt XM-L-ek ezeknek a hátát jól összefirkálták, hogy mi van ráforrasztva, pedig a led színén jól látszik (narancsos a 3000K-es) A Cutter meg rávéste, hogy $AUD 25.- ... nem ijedősek, pedig csak ki kellett volna bontani az invoice fóliás részt, és kiborul, hogy $107,91 XD Kérdés, hogy ha Gödöllőre már megjött, akkor mikor jön meg Fót-ra? Szerk, off, xkcd Az új bringám kapcsolási rajzaAzt az ellenálláshálót valaki kiszámolhatná
|
kedd szept. 20, 2011 18:23 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
Első "lakásvilágítós" kisérletként néhány hete dobtam össze maradék alkatrészekből egy spotos segédfényt az előszobába (mélyhűtőt világítja egy 40W-os Tungsraflex helyett). Mivel a "rendes" fénnyel eggyütt kapcsolódik, ezért napjában többször, rövid időszakokra világít. -Egy kukázott 7,5V/1A-DC hagyományos trafós bedugós adapter (hőbizti volt elszállva, felső rétegben szerencsére hozzáférhető, cserélni tudtam) -+10000uF/10V akciós kondi -~1(...2)Ohm/2W soros áramkorlátozó (led égésfesztől függően) - HŰTŐBORDA 40x 78x35mm ALUPROFIL NATUR A5723, + mattfekete spray, (+tartó vinkli) -2db 3W-os led star-on -1-1 optika (ha spot fény kell) SSC P4 coolwhite ledekkel szereltem, a színe borzalom, nagyon barátságtalan, senkinek nem ajánlom! (majd megy a kamrába ). Áram 1R-el ~1A áramra állt be, a fényen brummot abszolút nem látni. 1 óras tartós tesztnél kiderült, hogy a natúr hűtőborda kicsit kevés, nem bírtam megfogni, a fényerő is kicsit csökkent. Ezután utána néztem, mert rémlett, fogy mattfeketén jobb a hőleadás: és tényleg! Mattfekete spray-al nagyjából lefújva lényegesen lejjebb ment a hűtőborda hőmérséklete, kézzel is megfogható (a kicsit lefelé néző, nem teljesen optimális elhelyezés ellenére, és fényerő csökkenés se tapasztalható)! Optikáknak 1× Chipcados négyzetes tükör (egyenletes szórt fény) + 1×Khatodos 25°-os műanyagoptika Meglátásom: lakás világításra én felhasználási terület szerint választanék ledet:-Pl. olvasásra, mérsékelt fényigényű tartós tevékenységre, háttérvilágításra feltétlen magas CRI indexü, melegfehér fényűt választanék, ami kellemes, hosszú távon sem megterhelő a szemnek... -ezek a széles spektrumgörbe miatt, maximális hatásfok esetén is kisebb lumen értéket tudnak, mint az ugyanolyan színhőmérsékletű "normál" fényű ledek (amiknek csak ~2 sávos a színképe) -Nagyon erős fényt, jó látást igénylő dolgokhoz picit hidegebb fényű (natural white), de lehetőleg széles spektrumú (magas CRI) fényt választanék. -Általános fénynél (közlekedők, pince, kamra, bejárat, lépcsőház...) csak a nem túl kellemetlen szinezetet (CRI ~lényegtelen) , lehetőleg hosszú élettartamot (alulhajtva, túlhűtve, megbízható elektronika...), árat tartanám szem elött (hatásfok sem annyira játszik, mivel ezek rövid idei g égnek, a villanyszámlának csak kis %-ékába játszanak bele)Jelenleg lakásvilágításra szememben a CREE CXA-2011-as led tűnik szimpatikusnak (ár, szerelhetőseég) Cutter FDH magyar. ~42V/1000mA max teljesítménye figyelemre méltó, de én minden állandóbb üzemű, hosszú élettartamra szánt cuccot max 1/2 teljesítménnyel hajtanék csak lehetőleg, +erősen aláhűtve. [i]2×42V sorosan (+graetzzel) hasonló égésfesz miatt talán kiválthatna egy fénycsövet, csak ki kéne még tapasztalni, hogy érdemes-e... pl: -Hagyományos előtét fojtós + gyujtósnál, a gyújtót eltávolítva, normál graetz után ledekkel parallel pufferkondit kötve ~alig vibráló fény. -Törött csövű, de működőképes kompakt fénycsőelektronikával gyors (schottky) graetzbe kötni a 2 soros ledet...
|
hétf. szept. 19, 2011 13:52 |
|
|
elfroland
ezüst tag
|
scarbantia írta: Ha valaki tud valamit a témában, akkor szívesen venném ha hozzászólna. Köszi! 20 Wattos halogének helyett melegfehér XR-E a meglévő foglalatba hővezető ragasztóval ragasztva, 5 ledenként egy led vezérlő: https://picasaweb.google.com/ElfRoland/Otthon40 Wattos helyett meg ilyeneket használok: http://www.dealextreme.com/p/gu10-4-led ... 265v-ac-44Fényerőben kicsit gyengébb és optikája szűkebb mint a halogéné. Ahova szórt fény kellett ott levettem róla az optikát és jó lett. Én is számolgattam és be kellett látnom hogy barkácsolgatni mókás de anyagilag nem éri meg.
|
hétf. szept. 19, 2011 11:43 |
|
|
KAMA3
platina tag
Csatlakozott: hétf. ápr. 11, 2005 10:48 Hozzászólások: 924 Tartózkodási hely: Budapest XI
|
scarbantia írta: Ha valaki tud valamit a témában, akkor szívesen venném ha hozzászólna. Köszi! Szia! Én ezt XP-G-kből építettem, irodába elég használható fényt csinál, lakásba inkább csak melegfehéreket raknék. megpróbálom összeszedni, hogy mennyibe került, és milyen alkatrészekből raktam össze.
|
hétf. szept. 19, 2011 10:32 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Igen, valószínüleg átsiklottam fölötte, hogy Neked lumen mérő kellene. Hmm, az nehéz. Most csak okoskodom: ..talán (matt fekete) félgömb sablon palástján a különböző térszögekben több helyen (kivágott ablakokból) kellene luxot mérni adott távolságból és abból kimatekozni? Dehát az nem fehér embernek való munka. A pontossága legalább közelítő irányszám, viszont egymáshoz lehet vele hasonlítani.
|
vas. szept. 18, 2011 11:55 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Köszi, fényerősségmérőm van, de mire ebből fényáram lesz, sok víz lefolyik a Dunán. Nem mindegyik lámpának egyenletes az iránykarakterisztikája, ezeknek integrálni kellene a fényerejét egy gömbfelületen. Ráadásul ennek a műszernek a pontossága erősen kérdéses.
|
vas. szept. 18, 2011 11:21 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
SPafi írta: Valaki esetleg tud segíteni fényáram mérésben? (Mármint eszközökkel, ha lehet, Budapesten.) A boltban múltkor láttam Weimarlux CDS fénymérőt kétezer Ft körül. Itt a leírása: http://www.aphog.de/downloads/zubehoer/ ... ix_Cds.pdfA jobb alsó sarokba legördülve találod a lux méréshez használható táblázatot ami fény érték szerint tartalmazza a hozzá tartozó lux értéket. Szerintem van még nekik, mert néhány hete még volt több is ebből. http://href.hu/x/g26s
|
vas. szept. 18, 2011 10:44 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Idézet: Ha így számolok, akkor kell 40db LED(jelenlegi árfolyamon 1600Ft/db cutter, tehát 64e Ft), 10db meghajtó(vaterán néztem gyorsan körbe, olyan 2-3e Ft körül lehet kapni, nemtom milyen minőségű, tehát legyen 2500 Ft/db Postaköltséggel együtt 8 $-ért állítólag 400 lumenes lámpa kapható: http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... OU:US:1123"Input: 220V Power: 3.5W Light color: warm white Color temperature: 3000-3500K Luminous flux: 400-450LM" Ha csak a fele igaz, már nem rossz. Jóval olcsóbb, és semmit sem kell szerelgetni. Ahol a foglalatok száma korlátozott, de sok fény kell, oda ezt találtam ígéretesnek (14 W, 1500 lm állítólag): http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... OU:US:1123Még vagy 10 más típust is rendeltem, próbaképpen. Ha megjönnek, majd beszámolok róluk! Valaki esetleg tud segíteni fényáram mérésben? (Mármint eszközökkel, ha lehet, Budapesten.)
|
vas. szept. 18, 2011 1:10 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
scarbantia írta: Erről hol találok bővebb infót? A CREE honlapján nem is látom. Meg eddig azt hittem, hogy az R5 a legutolsó.
Más:
Valaki csinált már LED-es lakásvilágítást? Egyre jobban érik a dolog, mert egyrészt ha jól számolom akkor 1-2 év alatt megtérülne, ha jobbat csinálok akkor 3 év, másrészt meg az állandó kiégett izzócserélgetést is unjuk már, pillanatok alatt elszállnak.
Mik a tapasztalatok a természetes fehér és a meleg fehér ledekkel? Nekem legjobban a halogén lámpák színe tetszik, meg esetleg a 40W-os spot izzóké.
Pedig ott van, csak trükkös: http://cree.com/products/pdf/XLampXP_B&L.pdfMert XP-G szekció alatt valóban nincs, viszont az XP family néven futó táblázatban van S2 emitter típus. A másik kérdésre igen a válasz: https://picasaweb.google.com/108311574163801948156/LedesKonyhaiVilagitasÉn a melegfehérre szavazok, ott is vannak hidegebb példányok, de még épp jó. Ennél fehérebbnél már könnyű belefutni kékesbe, ami - nekem legalább is - kényelmetlen. 350mA-nél nagyobb meghajtás csak igen jó bordával, vagy szellőzéssel működik, nekem ezzel a viszonylag nagy bordával kb. 45-50 fokon van (a nyári nagy hőségben sem ment feljebb).
|
szomb. szept. 17, 2011 20:59 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
scarbantia írta: Ez most nem tudom nekem szól-e, de jó kérdés hogy a lakásban mi a kellemes. Így kelvin értékek alapján a melegfehér tűnik jónak, de ha a természetesfehér is kellemes, akkor inkább azt.
Az R-G-B-W tényleg jól hangzik, kérdés mennyibe kerül, és milyen a hatásfoka. Hát nem tudom. A természetes fehérnek ... természetes fénye van Viszont azt a régi hangulatot, amit a felkapcsolt éjjeli lámpa idézett (és volt benne vagy 40W-os izzó szerintem ) viszont a meleg fehér led adja vissza. Tudom, mit beszélek, mert próbából van itthon természetes és meleg led. Előbbivel szépek a színek, utóbbival meg melegek (minden kicsit sárgás, bár nem annyira, mint némelyik közvilágítás nagyon sárga fénye)
|
szomb. szept. 17, 2011 20:53 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Ez beteg, 1W-os kék lézer....durva.
|
szomb. szept. 17, 2011 20:51 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
balu1 írta: Először próbáld ki kicsiben (egy darab, esetleg néhány led egy csoportban), nehogy aztán a színe ne tetsszen a végén.
Mit szólnál az R-G-B-W melegfehér ledhez? Igaz, annál nem is a takarékosság a nagyon hatalmas, inkább a beállítható szín hőmérséklet a "durranás".
Éppen nemrég néztem 'valaki' ötlete alapján, és úgy néz ki, egészen szépen majdnem lefedi a spektrumot. persze csak annyira, hogy jóval természetesebb lehetne mint más hidegfényű de akár naturál darabok. Ez most nem tudom nekem szól-e, de jó kérdés hogy a lakásban mi a kellemes. Így kelvin értékek alapján a melegfehér tűnik jónak, de ha a természetesfehér is kellemes, akkor inkább azt. Az R-G-B-W tényleg jól hangzik, kérdés mennyibe kerül, és milyen a hatásfoka.
|
szomb. szept. 17, 2011 20:16 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
-=RelakS=- írta: scarbantia írta: jó hosszú poszt 1: mi a fene van nálatok, hogy ilyen sűrűn szállnak el az izzók? O_o 2: a kompakt fénycsőnek ugyanaz az alapja, mint a neonnak, de tudtommal ezek nem hálózati frekvencián mennek, tehát nem villog. Ennek ellenére ha nem kedveled, hát nem kedveled, mindenki más. 3: miért nem XM-L az az XP-G? 700mA-en akár 280lumen egy ledből, tipikusan 2,9V-os feszültségen. Ugyanez XP-G-nél akár 260lumen tipikusan 3,2V-on. Amúgy lakásvilágításkor érdemesebb természetes fehér ledekben gondolkozni (ehhez XM-L-nél 260, XP-G-nél 228lumen tartozik) Ráadásul az XM-L 3A-ig hajtható, szóval gáz esetén kisebb a valószínűsége, hogy tönkremegy. Meg talán kevésbé melegszik. 4: 300 forint egy 40W-os izzó?! 70W-os halogénből vettem 3-mat egy ezresért, szóval még csak nem is közönséges izzók. 1: Nem tudom, talán a kapcsolgatás. Sok ember, jövés menés. 2: meg is válaszoltad. :- ) 3: Az XP-G adatait ismertem valamennyire, de most hogy az XM-L-t megnéztem, látom hogy az a jobb. 4: 200-300 Ft, boltban általában 250Ft, de most neten rákeresve valahol 380Ft-ot is írtak. Valahol biztos lehet kapni olcsóbban is. (spot izzóról beszélek)
|
szomb. szept. 17, 2011 20:12 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Először próbáld ki kicsiben (egy darab, esetleg néhány led egy csoportban), nehogy aztán a színe ne tetsszen a végén.
Mit szólnál az R-G-B-W melegfehér ledhez? Igaz, annál nem is a takarékosság a nagyon hatalmas, inkább a beállítható szín hőmérséklet a "durranás".
Éppen nemrég néztem 'valaki' ötlete alapján, és úgy néz ki, egészen szépen majdnem lefedi a spektrumot. persze csak annyira, hogy jóval természetesebb lehetne mint más hidegfényű de akár naturál darabok.
|
szomb. szept. 17, 2011 19:07 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
scarbantia írta: jó hosszú poszt 1: mi a fene van nálatok, hogy ilyen sűrűn szállnak el az izzók? O_o 2: a kompakt fénycsőnek ugyanaz az alapja, mint a neonnak, de tudtommal ezek nem hálózati frekvencián mennek, tehát nem villog. Ennek ellenére ha nem kedveled, hát nem kedveled, mindenki más. 3: miért nem XM-L az az XP-G? 700mA-en akár 280lumen egy ledből, tipikusan 2,9V-os feszültségen. Ugyanez XP-G-nél akár 260lumen tipikusan 3,2V-on. Amúgy lakásvilágításkor érdemesebb természetes fehér ledekben gondolkozni (ehhez XM-L-nél 260, XP-G-nél 228lumen tartozik) Ráadásul az XM-L 3A-ig hajtható, szóval gáz esetén kisebb a valószínűsége, hogy tönkremegy. Meg talán kevésbé melegszik. 4: 300 forint egy 40W-os izzó?! 70W-os halogénből vettem 3-mat egy ezresért, szóval még csak nem is közönséges izzók.
|
szomb. szept. 17, 2011 18:19 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Az egy év tényleg nem túl esélyes, bár szerintem megcélozható(egy frászt...ld. lejjebb), de nem lenne valami jó(50e Ft-al számoltam amúgy). De 100e Ft-ból egész jól megépíthető lenne. A kompakt fénycső egy undorító dolog. Kösz nem. Persze lehet győzködni, de ha valahol, akkor neonok között nem akarok élni. Értem én hogy jó, de az ilyenek maradjanak a garázsban, meg a hasonló helyeken. Tudom, már egész tűrhető a fényük, de az átlag kapható az max 70lm/W, tehát hatásfokban is jobb a LED. Mellesleg még vagy 4-5 érv van a LED mellett. LED-ből olyan 110lm/W-nak örülnék, ez úgy teljesíthető is 4db XP-G LED-ből/szoba. Persze sok variáció van, ez csak egy gyors számolgatás, 700mA-en 257lm, 3,2V, ha jól látom a táblázatot, akkor az 2,24W, tehát 257/2,24=114lm/W, és egy szobában 1028lm a 4db LED, 1db 40W-os izzó az 12lm/W mellett 480lm. Egy helységben nagyjából elég is itthon a 2db 40W-os izzó. (960lm) Ha így számolok, akkor kell 40db LED(jelenlegi árfolyamon 1600Ft/db cutter, tehát 64e Ft), 10db meghajtó(vaterán néztem gyorsan körbe, olyan 2-3e Ft körül lehet kapni, nemtom milyen minőségű, tehát legyen 2500 Ft/db, azaz 25e Ft, a hűtést csak tippelni tudom, de olyan 10-15000 Ft-ra saccolok(barkácsolással esetleg), kapcsolók Tehát akkor 104e Ft eddig, + biztos vannak még apróságok, + munka, + agyalás, + idő, +10e Ft mert tuti nem számoltam valamit. Éves világításköltségek jelenleg: átlag 4*40W *4h/nap biztos megvan, azaz 640Wh/nap, 640*365=233600 Wh, azaz 233,6 kWh/év E.ON A1 I-es tömb 45,51 Ft/kwh, azaz 233,6kWh*45,51= 10626 Ft/év... Évente 15 db izzót minimum cserélünk, E27 Tungsraflex 40W 300Ft/db 300*15=4500 Ft (az 1000h/izzó az rohadtul nem iagz... mellesleg ennek is megvan az oka, de ez nem ide tartozik) Akkor tehát 10626+4500= 15126 Ft/év. A LED-es világítás fogyasztása a fenti adatokra alapozva: kb. 1db 40W-os izzó= 2 db XP-G R5 (2,24W-on) Tehát 8*2,24W=17,92W *4h=71,68 Wh/nap 71,68*365=26163,2 Wh, azaz 26,2 kWh/év 45,51*26,2= 1192 Ft/év15126-1192=13934 Ft az éves megtakarítás. 110000/13934=7,89 év. Tehát kb. 8 év alatt térülne meg a dolog, + az emelkedő villamosáram, ami akár még komolyabban is megugorhat az elektromos meghajtású autók terjedésével. Na most még annyit, hogy ha nagyon ügyesen tervez az ember, esetleg próbálunk más LED típusokkal is számolni, akkor egy 5 éves megtérülésben kiegyeznék. Most nem írom le, de még XM-L-el számolgattam, és ha kicsit lejjebb adnék a hatásfokból, akkor valószínű sokkal jobb megtérülési időt is lehetne elérni. ui.: Ja, az XP-G-s számolgatás asszem hidegfehér LED értékeivel készült, tehát nem annyi a hatásfok egészen, de túl is lövi a fényerőt 700mA-en a 40W-os izzót pótló 2db LED.
|
szomb. szept. 17, 2011 17:40 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
ma néztem azt a fényt, amit feljebb belinkeltek. Szerintem a 4 XM-L, amiből asztali világítást akarok faragni, az le fogja pipálni Amúgy eddig megvolt a lesújtó véleményem a fénycsövekről, de miután kiment nálam az egyik, vettem egy csavartat. Kicsit drágább volt (meg valami nem gagyi márka), viszont amikor először felkapcsoltam, azt vettem észre, hogy világos van XD Márhogy világosabb, mint az előzőleg használt kompaktokkal. Persze, egy idő után a régiek is felveszik a ritmust, de az a csavart az azonnal világít, mint az izzók. Ilyen 230V-os világításon meg én is gondolkoztam egy kicsit: laptop tápegység + taskledes áramgenya + 7-8 led ... anyagicsőd a 2-3ezer forintos kompakthoz képest. Már csak a ledek ára is. Azok a 100 lumenes játékok meg, amit boltban kapni ... XD
|
szomb. szept. 17, 2011 17:25 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
A megtérülésbe beleszámoltad az elektronika és hűtőborda árát, és hogy egy hétig dolgozol vele? Egyáltalán hogyan jött ki az 1 év? És miért nem kompakt fénycső? Idézet: Mekkora hűtés kell? Nagyobb, mint egy ugyanolyan teljesítményű hagyományos izzó. Én most rendeltem eBay-en olcsó gagyi 230 V-os LED-es lámpákat. Elsősorban a 2-3 W-os éjszakai irányfény az, ami biztosan megéri. Rendeltem nagyobbakat is, hátha valamelyik jó lesz, hátha legalább 1000 lument teljesít az 1500-ből, amit a 14 W-osra hazudtak. Szerintem csak ott éri meg, ahol gyakran kapcsolgatják, de viszonylag sokáig is működik.
|
szomb. szept. 17, 2011 15:12 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
dhpage írta: Cutter most írt, hogy érkezett egy adag XP-G S2 bin. 350mA-en 148-156 lumen. Erről hol találok bővebb infót? A CREE honlapján nem is látom. Meg eddig azt hittem, hogy az R5 a legutolsó. Más: Valaki csinált már LED-es lakásvilágítást? Egyre jobban érik a dolog, mert egyrészt ha jól számolom akkor 1-2 év alatt megtérülne, ha jobbat csinálok akkor 3 év, másrészt meg az állandó kiégett izzócserélgetést is unjuk már, pillanatok alatt elszállnak. Mik a tapasztalatok a természetes fehér és a meleg fehér ledekkel? Nekem legjobban a halogén lámpák színe tetszik, meg esetleg a 40W-os spot izzóké. Egész más helyzet, sok új problémával. -Egyrészt álló ledek, tehát nem lehet agyonhajtani őket. -3-4 XP-G R5 kellene 1db lámpához, 550mA-en kb 200lm-t tud egy LED, tehát 6-800lm lenne összesen. -Kell e valamilyen fényterelő? Mekkora az optimális bevilágítási szög? -Mekkora hűtés kell? -Lehet e kapni valami olcsó de jó 230V-os vezérlőt, vagy érdemes építeni valamit? -Ja és milyen LED a legoptimálisabb a feladatra. Nem csak hatásfok, hanem beépítés és költséghatékonyság szempontjából. (XM-L, MT-G, MP-L, XP-G, MC-E, valamilyen LED szalag?) A készen kapható becsavarható LED körték kihúzva, ha jól látom se hatásfokban, se árban nem túl jók. Ha valaki tud valamit a témában, akkor szívesen venném ha hozzászólna. Köszi!
|
szomb. szept. 17, 2011 14:28 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: fenébe Azt hittem, egyszerűbb ez a ledezés Összekötöttem 8db piros ledet, ezt egy graetz-en rá a dinamóra. ... Kevesebb led egy ellenállattal jobb lenne? Egyszerűbb mint gondolnád! Mondok egy tuti megoldást, amit valakinek agygenerátorhoz gyors segítségként összeraktam egy korábbi, szintén általam összerakott antiparallel kapcsolt fehér első ledes fény mellé. Az első led (antiparallel) ellentétes polaritással és egymással párhuzamosan kötött két fehér led chip (vagy MC-E 4 db egymáshoz közeli chipje hasonlóan bekötve). A chipek egyenként legalább 2 Wattosak legyenek (hőleadásról gondoskodni kell). A kapcsolás jellege miatt a led chipek egymást védik meg a záró irányú túlfeszültségtől. A led max. áramát a generátor (tévesen dinamó) teljesítmény korlátja (szerény teljesítménye) adja. Félperiódusonként kapja meg egy-egy led tag a teljesítményt. Az említett bekötés szerinti első (fehér) led komplexum mindenféle külső egyenirányító és külső áram korlátozó tag nélkül csatlakozik a legfeljebb 3 Wattos agygenerátorra. Így annak a feszültsége az üzemelő led komplexumon nem fogja meghaladni a kb. 3,5 V-ot, illetve (más típus esetén) a led megengedhető max. üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültségét. A hátsó ledeknél legalább 100 mA fölötti áramot elviselni tudó (2 db antipar.. kapcsolásút) érdemes használni. Ehhez én 2 db vörös power ledet használtam. (Régi huzal lábasok egy soros ellenálással elszálltak neki az első led kör szakadását követően a megnövekedett feszültség okán átfolyó nagyobb áram miatt és az ellenállás is rondán megégett.) ..ezért a kettő antiparallel ledet komplexumot sorosan kapcsoltam egy 70 mA-es multifuséval. Ami 70 mA áram fölött jelentkezik, azt az első világítás fogja megkapni. A fényerő rettentő jó minden sebesség mellett a gyakorlatban. Így a legkisebb sebességnél már világít a hátsó lámpa, viszont amikor eléri a kritikus áramot, akkor elvileg megszakít de a gyakorlatban nem teljesen. Az átfolyó áram bőven biztosítja a vörös ledek üzemeléséhez szükséges feszültséget és áramot, és tuti nem fogyaszt többet mint kellene, bármennyire is tekersz, viszont a legkisebb sebességnél is jól világít, hiszen a multifuse ott még jól vezet. Ennél egyszerűbb agy"dinamós" rendszer nem is lehetne. Kimarad a diódák vesztesége, legfeljebb nagyon lassú haladásnál kicsit villog a fénye, de az még jobban is látható. Nagyobb sebességnél már úgysem látszik a villogás.
|
pén. szept. 16, 2011 21:34 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Skori írta: Ha a "dinamóról" hajtott első lámpa is ledes lenne, akkor az stabilizálná a feszültséget, és a hátsó lámpa közel állandó árammal működhetne (persze a 8db piros led sorosan csak akkor járható ha fesz.kétszerezővel egyenirányítasz, de inkébb kevesebb kellene sorosan + ellenállás). Ok, köszi, akkor majd visszatérek a témára, ha megjöttek a ledek, meg megcsináltam az első lámpát. Amúgy 3-4db huzallábasban gondolkoztam, de majd a műszer megmondja, mennyi nem füstöl
|
pén. szept. 16, 2011 12:40 |
|
|
Skori
gyémánt tag
|
Ha a "dinamóról" hajtott első lámpa is ledes lenne, akkor az stabilizálná a feszültséget, és a hátsó lámpa közel állandó árammal működhetne (persze a 8db piros led sorosan csak akkor járható ha fesz.kétszerezővel egyenirányítasz, de inkébb kevesebb kellene sorosan + ellenállás).
|
pén. szept. 16, 2011 11:50 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
fenébe Azt hittem, egyszerűbb ez a ledezés Összekötöttem 8db piros ledet, ezt egy graetz-en rá a dinamóra. Meghajtom a kereket: semmi. gyorsabban hajtom: fénylik. Még gyorsabban (nem tudom, hogy ez megfelelt-e 0-25km/h-nak, de nem éreztem nagyon gyorsnak) már 40mA... omg... Kevesebb led egy ellenállattal jobb lenne? Amúgy meg a cutteres cuccok úton vannak, de egyelőre ennyit tudni róluk
|
pén. szept. 16, 2011 11:39 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Dhpage! ..egy kis off.. de mást is érdekelhet. Fent beszéltünk a projektorban lévő lézerekről és említettem neked egy weblapot ezzel kapcsolatban. Ez az: http://www.omegalabs.eu/html/kek_lezer.html
|
csüt. szept. 15, 2011 19:40 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
|
csüt. szept. 15, 2011 18:27 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
Zsurmi írta: A védőelektronika jó szokott lenni? Általában igen, inkább az akksik mennek tönkre. De csak akkor lehet biztosra menni, ha ki van mérve. Ehhez mindenképp szét kell szedni és összehasonlítani a külső-belső (tápcsatlakozó-cellák) feszültségeket és áramokat, töltésnél és merítésnél. De ennél a lámpatípusnál nekem már volt olyan tapasztalatom, hogy a töltő adta fel a harcot, akár ez is lehet nálad! A töltőt már kimérted, tölt egyáltalán? u.i. Az sokat segít, ha van olyan töltőd, ami csak egy cellát tölt, mert így könnyebb a hibát megtalálni.
|
szer. szept. 14, 2011 21:20 |
|
|