|
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Szerző |
Üzenet |
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
Ötlet barkács elemtartóra.Ha több elem kell, rakd egymás mellé őket
|
vas. márc. 18, 2012 20:03 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Amikor bizonytalanul érintkezik akkor sok 'csodát' művelhet tőle
|
szomb. márc. 17, 2012 22:01 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
inkább mert beraktam a vádzsiúj elemeket, és folyton resetelt a nyavalyás...
|
szomb. márc. 17, 2012 20:48 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
WTF - Kis hazánkban általában ejtsd: vétéef. Használata leginkább olyan esetekben, amikor értetlenül állunk valamivel szemben, sűrűn vegyül indulattal ez.
Igen, igen értem Szóval indulatos lettél mert kivirágzott...
|
szomb. márc. 17, 2012 20:36 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
|
szomb. márc. 17, 2012 20:19 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Megvan! Ennek is több jelentése van. Inkább csak linkelem: http://www.hogymondom.hu/showslang.php?slang=ftw
|
szomb. márc. 17, 2012 20:09 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
balu1 írta: "ftw = for the win" rövidítése, egy szóval úgy lehetne mondani, hogy "hajrá" Alaposan kielemeztem, amit írtam, és rájöttem, hogy a FTW az a WTF anagrammája, szóval inkább Wattafakk akart ott lenni
|
szomb. márc. 17, 2012 20:04 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: Megnézem az érintkezőket, valami két cucc van rajtuk. Lekapartam, azóta kitűnően működik Elemtartó muskátlis ablakodban kivirágzott a rézgálic.. Aztán keresgéltem, mi az hogy FTW?? Megnéztem a neten, hátha más sem tudja milyen led hallgat erre a névre. közben kiderült mégsem az. " ftw = for the win" rövidítése, egy szóval úgy lehetne mondani, hogy "hajrá" . . Erre gondoltál?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 szomb. márc. 17, 2012 20:05-kor.
|
szomb. márc. 17, 2012 19:56 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Nnya, szóval szabályszegés max 20 000. Szabálysértés max 100 000. Igenám, de mi a szabálysértés? A cikk csak szabályszegésről ír. Amúgy a villogó első fény szerintem is baromság, bár ha úgy villog, hogy legalább egy fényforrás mindig látható (pl mint a vasúti átkelő piros fénye), akkor felőlem villoghat. ---------- Ez milyen már Vettem új elemeket a sebességmérőbe, mert már időnként elég halvány volt a kijelzője (valóba, 1,1V-ot mértem rajtuk). Berakom az új (omg, 450Ft-os elemek SR44) elemeket, erre van szép kép, ami elhalványul, majd resetel az óra. Mondom FTW?! Megnézem az érintkezőket, valami két cucc van rajtuk. Lekapartam, azóta kitűnően működik
|
pén. márc. 16, 2012 22:44 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Amire érdemes odafigyelni: Erre figyelj, ha előveszed a biciklit: százezres bírság is járhatFolyamatos fénnyel kell világítaniuk, a villogás nem szabályos, és büntethető. ...a kötelező tartozékok... Forrás: http://penzcentrum.hu/utazas/erre_figye ... n=hirlevel
|
pén. márc. 16, 2012 1:46 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
|
csüt. márc. 15, 2012 18:51 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
-=RelakS=- írta: Nincs védelem? Pedig mintha valami rá lenne fóliázva a hátsó felére, és ezt netes találatok meg is erősítik. Amúgy akarsz venni? Nem tudom, nem néztem utána, én csak ez alapján "Az akku túltöltés védelemmel van ellátva, de nem PCB -vel" gondoltam, hogy nincs korrekt elektronikus védelem, csak esetleg más (pl. nyomáskapcsoló...?) Egyenlőre nem tervezek venni, mert van 1 szett rossz laptopakkupackból kiberhelt cellám, meg 1 szett DX-es új... Ha lesz energiám, inkább majd valami épkézláb nagyáramú töltőt szeretnék eszkábálni idővel 6×LiIon parallel cellához (illetve 1×10-20Ah-s LiÍFePO)-hoz... Több fokozatú kapcsolóval kiválasztható töltő feszültségű, áramú lenne jó, (Nagy akkut mindennapos használatra felesleges maxra tölteni, az élettartam kárára, viszont éjszakai túra elött érdemes felnyomni maxra...)[
|
szer. márc. 14, 2012 20:32 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
DöG-1 írta: (Mondjuk a 3Ah-t nem hiszem el, meg ~nincs védelem a cellán, de nekem akkor is jó árnak tűnik...) Nincs védelem? Pedig mintha valami rá lenne fóliázva a hátsó felére, és ezt netes találatok meg is erősítik. Amúgy akarsz venni?
|
szer. márc. 14, 2012 18:20 |
|
|
DöG-1
platina tag
Csatlakozott: kedd okt. 02, 2007 14:32 Hozzászólások: 503 Tartózkodási hely: Budapest
|
|
szer. márc. 14, 2012 16:49 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Szokott valaki Budapest-Fót-Mogyoród viszonylatban tekerni? Időnként ugyanis jön szembe egy kismotor, amiről közelről kiderül, hogy bringa, csak jó a fénye.
|
kedd márc. 13, 2012 20:30 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Köszi, megvan. Meg jó hogy tudok egy körben mást is rendelni. Viszont a regisztrációnál mindenféle cégnév, cég adószáma, stb-t kér. Én meg magánszemély vagyok. Mit írjak neki? "Az RS Components Sp. z o.o. („RS”) Értékesítési és Szállítási Feltételei Ajánlatunk címzettjei olyan viszonteladók, illetve cég, vállalkozás vagy intézmény nevében érdeklődő végfelhasználók; akik az árut saját célra vagy szakmai, üzleti, hatósági, illetve szolgálati tevékenységük keretében használják fel. " Hát ebbe nem férek bele...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára scarbantia kedd márc. 13, 2012 21:47-kor.
|
kedd márc. 13, 2012 19:13 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
scarbantia írta: Nem tudja valaki, honnan lehetne LEDIL optikákat rendelni? Ledil Iris (MC-E spot), és CMC-RS kellene, de már farnelléknál sincs. Elvileg RS-nél is vannak optikák, érdemes rákeresni... "Ledil Iris""Ledil CMC"
|
hétf. márc. 12, 2012 13:48 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
DöG-1 írta: Akku körben ellenállások elhagyhatók, de jobb ha bennt vannak:-A leddel soros ellenálláson még egy kicsi feszültség esik, ami a led égésfeszültségével összeadódva kicsit még magasabbra engedi a cella (vég) töltőfeszültségét. Elhagyva (ebben a kapcsolásba speciel nem, mert az az átkapcsolónak is aktív része), illetve közvetlen ledre kötött akku nem tud teljesen feltöltődni ( több mint félig üres marad, akárhogy is tekersz), szóval rövidebb ideig, és kisebb fényerővel tud utánvilágítani... Viszont max annyira szabad növelni az akkura jutó feszt, hogy ne lépje túl a3,6Vmax-ot, mert akkor tönkre megy az akksi! Mivel a ledekhez hasonlóan az akkuknak is kicsi a belső ellenállásuk (a LiFePO4-nek kölönösen), -viszont a feszültsége töltöttségi foktól függően változik-. Így töltéskor a ledet és akkut párhuzamosan kötve: -Kisült akkunál a led egyáltalán nem ég (az össz áram az akkuba folyik). -Feltöltött akkunál minden áram a ledbe folyik. A 2 állapot között elég éles az átmenet... R2 akkuval soros korlátozó ellenállásnak 2 funkciója van. Egyik irányban a töltőáramot csökkenti, visszafelé meg az állófény áramát csökkenti. Tehát töltéskor, lemerült akkunál is világít a led, az állófény meg tovább világít, -kicsit kisebb fényerővel-. Köszönöm szépen a segítséget, ez nagyon hasznos volt. Még gondolkodok pár megoldáson, de asszem most nekiállok építeni, tapasztalatot szerezni, aztán még utána fejlesztgetni. Nem tudja valaki, honnan lehetne LEDIL optikákat rendelni? Ledil Iris (MC-E spot), és CMC-RS kellene, de már farnelléknál sincs.
|
vas. márc. 11, 2012 13:11 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Egy kis off. Ugyan nem LED, de lámpa =) Kicsit kipofoztam, megpucolgattam. (Bolhapiaci találmány. Ma megyek még egy + félért. ) Az akksija lehetne életerősebb is. Akksis bányászlámpa
|
vas. márc. 11, 2012 10:53 |
|
|
dhpage
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: Nna, megmértem: 1db 3,6V, 3db 3,8V. Talán jóak Biztos jók. A li-ion akksikat gyárilag a névleges feszültségre töltik, mert ott van a legkisebb (leglassabb) önkisülésük. A 3V alatti sem jelent egyből rosszat, csak valószínűleg sokat állt. Ha feltöltődik rendesen, akkor nem lesz vele gond.
|
szomb. márc. 10, 2012 23:07 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: Más: a cellák nektek rendben vannak? Nekem a 4-ből 3 db 3,8V körüli fesz-szel került ki a dobozból, egy viszont csak 2,1V. Ez utóbbi eléggé halottnak tűnik... Mindjárt írok DX-nek, jó lenne ha küldenének cserét.
Omg, akkor elő kell vennem egy multimétert, és lemérni. 3,7V-ot láttam az egyiken (asszem annyi volt) Nna, megmértem: 1db 3,6V, 3db 3,8V. Talán jóak
|
szomb. márc. 10, 2012 19:18 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: Azóta művelődtem, és már tudom, mi a gond. ... mert az elektronikát nem sikerült rendesen felfóliázni a gyártónak Asszem ez nem a gyártó bénaságán / nem-bénaságán múlik. Valószínű, hogy az ipar csak egyféle méretű cellát gyárt (ami a 65mm-es hossz), és ha kell rá elektronika, akkor biz hosszabb lesz... Nekem legalább is nem volt meglepi, hogy a védett cellák kicsivel hosszabbak. A töltőnél figyeltem is, hogy kifejezetten a kicsit hosszabb cellákhoz is ajánlották. Más: a cellák nektek rendben vannak? Nekem a 4-ből 3 db 3,8V körüli fesz-szel került ki a dobozból, egy viszont csak 2,1V. Ez utóbbi eléggé halottnak tűnik... Mindjárt írok DX-nek, jó lenne ha küldenének cserét. Az eredeti tokot ma megszereltem, a 2x3,8V-tal egyelőre meg se mukkant a f.gép. 1/2 óra töltés után 3,9-4,0V, még mindig kevés. Egyelőre töltődés tovább... (Tényleg mekkora hülyeség, hogy a kapcsolóra 0-1-2-őt írnak. Ennek pont semennyi az infótartalma. Logikus lenne, hogy az 1-es (kisebb szám) legyen a kisebb töltőáram (500mA), és a 2-es az 1A -- na mindjárt megpróbálom kideríteni.)
|
szomb. márc. 10, 2012 18:55 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: Sajnálom, hogy már kár is lett belőle. Egyet én is belepróbáltam azóta, kiskanál nyelével jött ki... Viszont nekem eleve szét kell szednem a tartót, csak a két vége kell, amit majd az eredeti akkupakkba kell valahogy beépítenem.
Azóta művelődtem, és már tudom, mi a gond. Mi _nem_ R18650 akkukat vettünk. A fóliában ugyanis két dolog található: egy R18650-es akku, ami R18=18mm átmérőjű, és 650=65,0mm hosszú. Ez frankón bele is férne a tartóba. Csakhogy nekünk van a végén egy védőelektronika is. Az ilyet R19670 néven kellene árulni, még ha 68mm körül is van a hossza Körül, mert az elektronikát nem sikerült rendesen felfóliázni a gyártónak Mind1, hajcsat + nyáklemez = tökéletes elemtartó, ha minden igaz (próbára vár) Ha FeF-fel is meg tudom csinálni az üzletet, akkor indulhat a fejlámpa upgrade :] Amúgy a Corában láttam érdekes ledes lámpát. Egy tripla lencse mélyén van 3 nagy fényerejűnek, de nem power lednek kinéző valami. Varta címkével akcióban 1000, anélkül vlami 400 forint
|
pén. márc. 09, 2012 19:53 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: cool... Zorko45-től átvettem az akkukat Az egyik akkutartót addig feszegettem, hogy máris eltörtem, az éphez meg hozzámérve az akkut kiderült, hogy a rugónak már nemigen van hely a tartóban Tisztára, mint azok az AA elemekhez tervezett tartók, amiből csak csavarnyúzóval tudom kipiszkálni az akkukat... Sajnálom, hogy már kár is lett belőle. Egyet én is belepróbáltam azóta, kiskanál nyelével jött ki... Viszont nekem eleve szét kell szednem a tartót, csak a két vége kell, amit majd az eredeti akkupakkba kell valahogy beépítenem.
|
pén. márc. 09, 2012 18:34 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
Pinyo1970 írta: [Telehódas Topik Túrák]
133. telehódas HHH Hely: Budapest Dátum: 2012. március 8. (csütörtök) Időpont: 18:30 Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett Nekem még mindig túl hideg van.
|
csüt. márc. 08, 2012 9:27 |
|
|
Pinyo1970
gyémánt tag
Csatlakozott: hétf. aug. 22, 2005 12:43 Hozzászólások: 1642 Tartózkodási hely: Budapest
|
[Telehódas Topik Túrák]
133. telehódas HHH Hely: Budapest Dátum: 2012. március 8. (csütörtök) Időpont: 18:30 Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók. Program (Extra): Visszaúton Rekettyés 2., zsíroskenyér hagymával, üdítő, miazmás. Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb. Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage
|
kedd márc. 06, 2012 8:50 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Ma ránéztem a batteryspace-re, és hirtelen felajánlottak nekem a következő 72 órára 3% meg 5%-os (utóbbi 200$ feletti vásárlásra) kupont Kár, hogy ha valami elem is van a csomagban, akkor szinte több a szállítási költség, mint a vásárolt áru Amúgy a Cutternél már van XT-E és XB-D, és 100$ felett megint ingyér szállítanak --- Csak azért is szerkesztek Megjavítottam az egyik elemtartómat, amiből kitört a rugó ... ezúttal egy hajcsattal. Legjobb. Méretre tudom hajlítani, és elég rugalmas ahhoz, hogy ne csak tessék-lássék tartsa a helyén az akkut. --- Ez mi ez? Látott már ilyet valaki?Ebben használták
|
csüt. márc. 01, 2012 19:21 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
scarbantia írta: Ez akkor fordítva is működik. Azaz, ha van 500mA áramerősségem, párhuzamosan kötve a LED-et és az akkut, az áramerősség megoszlik, így a LED feszültsége beáll a 250mA áramhoz. De miért kell ellenállás? Ha van bekötve hátsó lámpa is, akkor 0,4A-em van, akkor 200-200mA jut a LED-nek és az akkunak. Nem szívesen venném el a delejt éjjel a főfénytől töltésre. (hacsak nem lehetséges az, hogy miután az akku feltöltött, már nem eszik semmit)
Óóó! Sikerült összekapcsolnom a fejemben a dolgokat, tehát ezért van az, hogy a vezérlőknél a feszültség magától beáll, mivel az áramerősség adott, és csak annyi LED-et lehet sorba rákötni, amennyinek az égésfeszültsége összesen az áramgenerátor által adott feszültséggel megegyezik, vagy alatta van.
Olyan kapcsoló(biztosíték) létezik, ami Xvolt feszültség fölött leold, majd magától vissza? A feszültségkétszerezés kapcsolásának automatizálására gondolok. Ha ki van szedve a zener(nincs felszerelve, a jobb dinamókhoz külön van), akkor ezek szerint csak arra kell ügyelni, hogy nagy sebesség mellett ne kapcsoljuk be a lámpát, mert az üresjáratban megnőtt feszültség a LED-ekre ráeresztve elfüstöli őket? Ez egy -remélem működőképes- átkapcsoló. Kiegészítettem a LFePO4 akkuval. Akku körben ellenállások elhagyhatók, de jobb ha bennt vannak:-A leddel soros ellenálláson még egy kicsi feszültség esik, ami a led égésfeszültségével összeadódva kicsit még magasabbra engedi a cella (vég) töltőfeszültségét. Elhagyva (ebben a kapcsolásba speciel nem, mert az az átkapcsolónak is aktív része), illetve közvetlen ledre kötött akku nem tud teljesen feltöltődni ( több mint félig üres marad, akárhogy is tekersz), szóval rövidebb ideig, és kisebb fényerővel tud utánvilágítani... Viszont max annyira szabad növelni az akkura jutó feszt, hogy ne lépje túl a3,6Vmax-ot, mert akkor tönkre megy az akksi! Mivel a ledekhez hasonlóan az akkuknak is kicsi a belső ellenállásuk (a LiFePO4-nek kölönösen), -viszont a feszültsége töltöttségi foktól függően változik-. Így töltéskor a ledet és akkut párhuzamosan kötve: -Kisült akkunál a led egyáltalán nem ég (az össz áram az akkuba folyik). -Feltöltött akkunál minden áram a ledbe folyik. A 2 állapot között elég éles az átmenet... R2 akkuval soros korlátozó ellenállásnak 2 funkciója van. Egyik irányban a töltőáramot csökkenti, visszafelé meg az állófény áramát csökkenti. Tehát töltéskor, lemerült akkunál is világít a led, az állófény meg tovább világít, -kicsit kisebb fényerővel-. (Zener kiszedéstől függetlenül), Ha a pufferkondi elött kapcsolod szét, majd össze, akkor nem megy tönkre a led -a pufferkondi terhelés nélküli túltöltődését kell megakadályozni-.
|
csüt. márc. 01, 2012 14:45 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
Satellite írta: látható, hogy kínai barátaink máris "kölcsönvették" a hátravilágítós LED-technikát. A németek ugyan kivezették a hűtőbordát a lámpák tetejére, (40/60 lux fényerő), a kínai modell a mérések szerint egy 1 W-os LED-del kb. 100 lument tud 340mA áramfelvétellel, ehhez elégnek tűnik a képeken látható belső hűtőlap is). A DX-es (elemes) lámpa 20 $ körüli ára jóval olcsóbb, mint a németek 40-60 €-s lámpái, és egy komolyabb LED-del könnyen tuningolható... Erre voltam kiváncsi,ezek szerint jó az optikája! Ezek szerint magában is használható, de outra elég korrekt fényt lehetne csinálni belőle, az XP-C led XP-G, vagy XM-L-re cserélésével, meg a ház felső felére biggyesztett külső +hűtőfelülettel (ott úgy is csak macskaszem van elől).
|
szer. feb. 29, 2012 21:26 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
cool... Zorko45-től átvettem az akkukat Az egyik akkutartót addig feszegettem, hogy máris eltörtem, az éphez meg hozzámérve az akkut kiderült, hogy a rugónak már nemigen van hely a tartóban Tisztára, mint azok az AA elemekhez tervezett tartók, amiből csak csavarnyúzóval tudom kipiszkálni az akkukat...
|
szer. feb. 29, 2012 9:56 |
|
|
Satellite
vas-tag
|
Közben a DX-en megjelent ennek a lámpának az akkus/töltős változata, - de ennél feltöltöttek jó néhány felhasználói-fotót is a lámpa belsejéről: http://dx.com/xc-997a-3w-3-mode-1200-lumen-white-led-bike-light-4-x-aa-82138Ezek alapján az olcsó műanyag ház egy egész "komoly" pasztázott-hűtőbordás elektronikát rejt. Aki ismeri a Busch&Muller IQ-Tec ( http://www.bumm.de/innovationoriginal/iq-tec.html) vagy a Trelock iBeam-tec ( http://trelock.de/web/de/technologie/lichtsysteme/lichtsysteme.php) lámpáit, akkor látható, hogy kínai barátaink máris "kölcsönvették" a hátravilágítós LED-technikát. (A lámpájuk formája "kicsit" sem hasonló: http://www.bumm.de/produkte/dynamo-scheinwerfer/lumotec-iq-cyo.html és http://trelock.de/web/de/produkte/fahrrad-beleuchtung/dynamo-frontscheinwerfer/8001809_LS_885.php. A németek ugyan kivezették a hűtőbordát a lámpák tetejére, (40/60 lux fényerő), a kínai modell a mérések szerint egy 1 W-os LED-del kb. 100 lument tud 340mA áramfelvétellel, ehhez elégnek tűnik a képeken látható belső hűtőlap is). A fórumban megadták a T6340A vezérlő adatait is: http://spaz.org/~jake/r/rtb/T6340A_A.pdf . A DX-es (elemes) lámpa 20 $ körüli ára jóval olcsóbb, mint a németek 40-60 €-s lámpái, és egy komolyabb LED-del könnyen tuningolható...
|
kedd feb. 28, 2012 20:42 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Először is köszönöm a választ, valami talán felvilágolt. DöG-1 írta: scarbantia írta: mégis "MIÉRT"? -Led elvileg égésfeszültség alatt szakadásként tekinthető (nem folyik rajta áram), égésfeszültség felett bármekkora árammal táplálva égésfeszültségnyire limitálódik a rajta eső feszöltség. (Ha vele párhuzamosan kötsz egy akkut, nyilván töltődéskor az áram egy része arra folyik, ezért érdemes egy korlátozó ellenállást beiktatni az akkuval sorosan) Ez akkor fordítva is működik. Azaz, ha van 500mA áramerősségem, párhuzamosan kötve a LED-et és az akkut, az áramerősség megoszlik, így a LED feszültsége beáll a 250mA áramhoz. Ez mondjuk egy XM-L esetében ha jól néztem, akkor 2,75V. És mivel a feszültség ennél feljebb nem mehet, így a párhuzamosan kötött akku töltőfeszültsége is megfelelő lesz. De miért kell ellenállás? Ha van bekötve hátsó lámpa is, akkor 0,4A-em van, akkor 200-200mA jut a LED-nek és az akkunak. Menetfénynek elég annyi. Ja, én úgy képzeltem el, hogy amikor rendesen világítok, az akkut nem töltöm, hanem lenne egy ilyen Tagfahrlicht mód, amikor töltene és világítana is egy kicsit. Este pedig megállásnál kapcsolna az akkura valahogy. Nem szívesen venném el a delejt éjjel a főfénytől töltésre. (hacsak nem lehetséges az, hogy miután az akku feltöltött, már nem eszik semmit) (Egyébként már megjött az MC-E N LED, így abból készül a lámpa továbbra is. Jelenleg akkor úgy néz ki, hogy a Skory-féle kapcsolásba kötném be az egyenirányítás után az akkut és az ellenállást, valamint a 4 chip egyikét párhuzamosan. Lenne 3 üzemmód, kikapcs, nappali menetfény akkutöltéssel, és rendes világítás állófénnyel. Viszont nem tudom, hogy oldjam meg, hogy amikor a fő világítás van bekapcsolva, akkor megálláskor átváltson az akkura, illetve fordítva. ) DöG-1 írta: Egyszerűen az agydinamót tekitsd egy váltóáramú áramgenerátornak! Az áram nagysága típus (felépítés) függő. Óóó! Sikerült összekapcsolnom a fejemben a dolgokat, tehát ezért van az, hogy a vezérlőknél a feszültség magától beáll, mivel az áramerősség adott, és csak annyi LED-et lehet sorba rákötni, amennyinek az égésfeszültsége összesen az áramgenerátor által adott feszültséggel megegyezik, vagy alatta van. DöG-1 írta: Rajzoltam egy elektronikát -nem tudom mennyire lenne működőképes- ami mindig "ideális" terheléssel járatja a generátort -a max kivehető energiát igyekszik minden fordulatszám tartományban kinyerni-. 1× XM-L leddel megy, az még az elektronikával együtt is ~olcsóbb mint egy MC-E (vagy több kisebb) led. 4,5V-tól kezd működni, alatta csak a LifePO-s állófény működik. A max kinyerhető energiát a generátorba beépített zéner is limitálja, (ha tempósabban tekersz, és szeretnél még több fényt -némileg nagyobb fékezés árán- akkor érdemes kikötni). /Az elektronikában is van egy zéner, ami a max teljesítményt szabályozza, de azt ne vedd ki -hiper sebességnél az IC, meg a led szét égne-. Akkut kivéve alkatrészek pl. Lomexben beszerezhetők Ezt még tanulmányozom asszem egy kicsit. Olyan kapcsoló(biztosíték) létezik, ami Xvolt feszültség fölött leold, majd magától vissza? A feszültségkétszerezés kapcsolásának automatizálására gondolok. Olyan kéne, ami kb. 22-24V-nál leold, ugyanis akkor már kétszerezés nélkül is elég feszültség a 4 LED-nek. Azaz hogy... Hogy is volt? A LED nem engedi, hogy a feszültség felmenjen? Akkor ez így nem megy. (Skory is sebességfüggő kapcsolásról ír, hát ezért.) Más megoldás? Ha ki van szedve a zener(nincs felszerelve, a jobb dinamókhoz külön van), akkor ezek szerint csak arra kell ügyelni, hogy nagy sebesség mellett ne kapcsoljuk be a lámpát, mert az üresjáratban megnőtt feszültség a LED-ekre ráeresztve elfüstöli őket? Ha valami hülyeséget írtam, akkor javíts ki, miközben írtam a választ, közben jöttem rá jópár dologra, összefüggésre. Már ha jól gondolom őket.
|
kedd feb. 28, 2012 20:01 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
scarbantia írta: DöG-1 írta: Így ha fehér leddel használod párhuzamosan kötve, akkor az megvédi a túlfeszültségtől. mégis "MIÉRT"?Ha párhuzamosan kötjük, akkor hogy védjük meg a túlfeszültségtől? Van 6-7V (10-11V?) egyenirányított feszültségem, ha a schottky diódák után bekötöm párhuzamosan az akkut és a LED-et, akkor nem az áramerősség fog megoszlani? Még valami, mert ez se fér a fejembe. Az agydinamó névlegesen 6V feszültséget ad, a gyárilag benne lévő zener 10-11V körül korlátozza a feszültséget, nélküle akár 60-80V is lehet a feszültség. Na most itt van hozzátéve, hogy "üresjáratban". Ez hogy van? Valami olyat tudok elképzelni, hogy a bekapcsolt fogyasztó nem engedi hogy felmenjen a feszültség, de ez is elég érdekesen hangzik. És ha nem engedi, akkor mennyire nem? Hogy lehet ezt kiszámolni? -Led elvileg égésfeszültség alatt szakadásként tekinthető (nem folyik rajta áram), égésfeszültség felett bármekkora árammal táplálva égésfeszültségnyire limitálódik a rajta eső feszöltség. (Ha vele párhuzamosan kötsz egy akkut, nyilván töltődéskor az áram egy része arra folyik, ezért érdemes egy korlátozó ellenállást beiktatni az akkuval sorosan)Egyszerűen az agydinamót tekitsd egy váltóáramú áramgenerátornak! Az áram nagysága típus (felépítés) függő. -0 sebességnél 0V az üresjárati feszültsége, végtelen sebességnél végtelen Volt, X sebességnél XVolt váltó. -Áramgenerátorra kötött soros ledfüzér akkor világít, ha az áramgenerátor üresjárati feszültsége nagyobb, vagy egyenlő mint a ledek össz égésfesze. Tehát sebesség függő, hogy max hány ledet lehet meghajtani.
-Generátor (lámpa) teljesítmény P=U×I. Kevés feszültségnyi leddel kicsi a fényteljesítmény (de könnyebben tekerhető); sok (soros) led csak nagy tempónál kezd el világítani, viszont annyiszoros fénnyel ahányszoros a ledfeszültség. Szóval kompromisszum keresés (pl átkapcsolható sima/ feszültség kétszerező) módok, vagy a stringben néhány led rövidre zárása alacsonyabb tempónál....Rajzoltam egy elektronikát -nem tudom mennyire lenne működőképes- ami mindig "ideális" terheléssel járatja a generátort -a max kivehető energiát igyekszik minden fordulatszám tartományban kinyerni-. 1× XM-L leddel megy, az még az elektronikával együtt is ~olcsóbb mint egy MC-E (vagy több kisebb) led. 4,5V-tól kezd működni, alatta csak a LifePO-s állófény működik. A max kinyerhető energiát a generátorba beépített zéner is limitálja, (ha tempósabban tekersz, és szeretnél még több fényt -némileg nagyobb fékezés árán- akkor érdemes kikötni). /Az elektronikában is van egy zéner, ami a max teljesítményt szabályozza, de azt ne vedd ki -hiper sebességnél az IC, meg a led szét égne-. Akkut kivéve alkatrészek pl. Lomexben beszerezhetőkÁramérzékelő ellenálláson eső feszültséggel még megemelkedik a LiFePo akksi töltőfeszültsége, így még jobb az illeszkedés... Ha több soros ledet használsz, nyílvánvalóan ledenként kell akku(ka)t kötni (szerintem állófénynek elég 1db led/1db akku -érdemes a leg szórtabb fényt adó optikával szereltet kiválasztani-).
|
kedd feb. 28, 2012 14:43 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Ez engem is érdekelne, mert én egy ledet sem voltam képes valami 400 mA-nél többel meghajtani a 6V-os dinamóról. Még mintha Skori magyarázott volna valamit a tekercsekről meg örvényáramokról (vagy telítésről?), de meglehetősen rég volt már az a villanytan :}
|
kedd feb. 28, 2012 7:29 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
DöG-1 írta: Így ha fehér leddel használod párhuzamosan kötve, akkor az megvédi a túlfeszültségtől. Azt hiszem most valószínű kivágom a biztosítékot a tudatlanságommal, meg a hülye kérdéseimmel, de éget a tudásvágy, hogy mégis "MIÉRT"?Most megpróbálok nem szégyenlősködni, és tovább kérdezősködni, ugyanis nem egészen értem.(egészen nem) Ha párhuzamosan kötjük, akkor hogy védjük meg a túlfeszültségtől? Van 6-7V (10-11V?) egyenirányított feszültségem, ha a schottky diódák után bekötöm párhuzamosan az akkut és a LED-et, akkor nem az áramerősség fog megoszlani? Valamit nagyon nem látok át, de hiába töröm, hiába kemény, valami nagyon hiányzik a fejemből... Az ellenállások gondolom csak a biztonság kedvéért vannak betéve, és nem azzal vesszük le a feszültség felét. Még valami, mert ez se fér a fejembe. Az agydinamó névlegesen 6V feszültséget ad, a gyárilag benne lévő zener 10-11V körül korlátozza a feszültséget, nélküle akár 60-80V is lehet a feszültség. Na most itt van hozzátéve, hogy "üresjáratban". Ez hogy van? Skory kapcsolásában feszültségkétszerező van, na de hogy bírja ki a feszültségkétszerezést a 4 LED, ha a dinamó már több mint 10V-ot ad? Na és ennek tetejében még ki van szedve a zener, és ha jól értem, akkor sem kötelező a kétszerezés kikapcsolása. Valami olyat tudok elképzelni, hogy a bekapcsolt fogyasztó nem engedi hogy felmenjen a feszültség, de ez is elég érdekesen hangzik. És ha nem engedi, akkor mennyire nem? Hogy lehet ezt kiszámolni? Előre is köszönöm a választ és a türelmet.
|
kedd feb. 28, 2012 1:58 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ez tényleg jó ötletnek látszik mert még jobban illeszkedik a feszültsége a ledhez. Így még a töltéskori feszültség stabilizátor szerepét is el tudja látni a led üzemi áramhoz társuló nyitó feszültsége.
Talán az usb töltő része bánná, mert ahhoz így már nem elég a feszültség mértéke.
Az viszont még érdekesebb lenne, ha párhuzamos akku csoportot töltenénk nappal stabilizált feszültségről és éjszaka akár arról mehetne a világítás nagyobb fénnyel, agygenerátor rásegítéssel amíg az akkuk jól bírják. Utána meg halványabban.
|
hétf. feb. 27, 2012 22:16 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
balu1 írta: scarbantia írta: Valaki csinált már állófényt LED-es dinamós lámpához? Próbálok ötletelgetni, de sajnos eddig győzött a sötétség. (minden értelemben):( Erre a célra próbáltál már lítium akku töltésen gondolkodni? Azzal több órás állófényed is lehet. Sőt amikor egyik nap végén kikapcsolod a fényt, akkor másnap akár órás állófénnyel is kezdheted a működést mert valamennyire töltve van az akku... Erre a célra max 4,2V-ot adhat le a töltött akkuról. Graetz után kell egy stabilizátor ami nem engedi 4,2V fölé menni a töltő feszültséget, ami az állófény lítium akkuját tölti. Arra jönne a lítium-ion akku cella. Söt, ha LiFePO4 akkut használnálsz, akkor akár minden elhagyható -csak 1-1 kis értékű illesztő ellenállást érdemes akkuval, illetve leddel sorba beiktatni, + egy szétkapcsolót amikor nem használod-: - Ugyanis ennek ~3,2V a cella középfeszültsége (<3,6V); és kb. 2,5V-ig süthető ki büntelenül. Így ha fehér leddel használod párhuzamosan kötve, akkor az megvédi a túlfeszültségtől. A led, és a cella normális működési tartománya is hasonló, így jó esetben a cellának akár több 10%-nyi kapacitása is hadrafogható különösebb elektronika nélkül -ami bőségesen elegendő lehet állófénynek. pl. DX-tőlitthon
|
hétf. feb. 27, 2012 20:53 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Egy kis off, bár lámpa Lúgos akksis bányászlámpához (német minta) esetleg akksija van valakinek? (Enyém zárlatos.) A belsőséggel kapcsolatban aki tudna nekem segíteni (azonosítatlan alkatrész) kérem szóljon. Előre is köszönöm. ( Ehhez hasonló.) Szerk. Mégse zárlatos, csak mélykisült. A kapacitást még meg kéne nézni. Ledesítéshez tökéletes alap lenne, ha jó lenne.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FeF kedd feb. 28, 2012 11:31-kor.
|
vas. feb. 26, 2012 18:12 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
scarbantia írta: Valaki csinált már állófényt LED-es dinamós lámpához? Próbálok ötletelgetni, de sajnos eddig győzött a sötétség. (minden értelemben):( Erre a célra próbáltál már lítium akku töltésen gondolkodni? Azzal több órás állófényed is lehet. Sőt amikor egyik nap végén kikapcsolod a fényt, akkor másnap akár órás állófénnyel is kezdheted a működést mert valamennyire töltve van az akku. Vagy akár mobil töltőnek is meg lehetne próbálni bekötni. Erre a célra max 4,2V-ot adhat le a töltött akkuról. Graetz után kell egy stabilizátor ami nem engedi 4,2V fölé menni a töltő feszültséget, ami az állófény lítium akkuját tölti. Arra jönne a lítium-ion akku cella. Az akkura kötött led áramát be kell állítani, amit vagy kicsi panel elektronikával vagy egyszerű ellenállással meg lehet oldani. Az lényeges, hogy a feszültséget ne terhelje le teljesen a led, mert akkor nem töltődik az akku. Ahhoz lehet használni olyan vezérlő kört is ami működő agygenerátornál nagyobb áramot enged a ledre, viszont álló helyzetben, (amikor a generátorról nem jön feszültség), akkor jóval kisebbet. Persze ez már részlet kérdés. Szóval a lehetőségek korlátlanok, mint a legónál, csak kombinálni kell az alkatrészek adta lehetőséget és az igényeket. Vagyis az igényt és a fizikát kell kombinálni kreatív módon. Még hozzá teszem, ha közvetlen az agygenerátorról és gaetzről kapja a led az energiát, akkor oda nem kell áramkorlát 3W fölötti lednél, viszont ha van a graetz után egy elkó, azon terhelés nélkül akár 80V feszültség is létrejöhet (lejtőn lefelé, túlfesz védelem nélkül), amit a kondi tárol és az első bekapcsolásnál tönkreteszi a ledet ill az elektronikát, vagy jól megcsap ha hozzá érsz. Sőt, izzadt kézzel az már életveszélyes is lehet. Szóval a részletekre nagyon oda kell figyelni több szempontból is.
|
pén. feb. 24, 2012 22:13 |
|
|
FeF
gyémánt tag
|
kulitoko írta: Az XT-E linken van egy "sample request" gomb, valamelyikőtök kért már ilyet, vagy magánszemélyként lehetséges ez egyáltalán? A mintaküldések eddigi tapasztalatai alapján Mo.-ra kétséges, hogy működik. Meg kéne próbálni, végülis pofon nem vágnak éete... Szerk. Azt írják, hogy: "Professional design engineers, lighting specifiers and volume purchasers of LED light sources may be considered for a free XLamp XT-E LED sample by completing all required fields in the registration form. " Az elbírálás jogát a Cree fenntartja magának. Csak cégnevet és pozíciót kérnek. Szerk2. Próbáltam igényelni, az ország/régió kiválasztásánál az USA-n kívül Not Applicable van csak. :S (Habár egy próbát megeresztettem, háaátha.)
|
pén. feb. 24, 2012 22:03 |
|
|
kulitoko
arany tag
Csatlakozott: szer. ápr. 18, 2007 22:09 Hozzászólások: 287 Tartózkodási hely: Budapest-Nyíregyháza
|
Az XT-E linken van egy "sample request" gomb, valamelyikőtök kért már ilyet, vagy magánszemélyként lehetséges ez egyáltalán?
|
pén. feb. 24, 2012 13:14 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: vagy még az akku tartók hiányoznak? Már nem, megérkeztek azok is. Mármint az egyesek. (A duplát bebuktam. Kifzettem, de nyoma sem született sehol. E-bay-nek írtam, semmi...)
|
csüt. feb. 23, 2012 18:13 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Sziasztok! Valaki csinált már állófényt LED-es dinamós lámpához? Próbálok ötletelgetni, de sajnos eddig győzött a sötétség. (minden értelemben) Arra gondoltam, hogy egyenirányítás után a szűrőkondenzátorokat fel lehetne használni erre. ( (Skory féle kapcsolásból indulok ki)) Szóval a fent linkelt kapcsolást módosítanám annyiban, hogy a 4 LED-el párhuzamosan kis teljesítményű fehér LED-et kötnék be, aminek alacsony a nyitófeszültsége, egy multifuse biztosítékkal. Amíg megy a dinamó, addig világítanának a nagy teljesítményű LED-ek, és a multifuse-lekapcsolná a kis teljesítményű LED áramkörét. Megálláskor leesik a feszültség, a nagy LED-ek elalszanak, mivel nem éri el a nyitófeszültségüket a kondenzátorban maradt töltés, a multifuse újra összezárna a kis áram miatt, és a kis LED(ek) világítanának pár percig. Kérdés, hogy a nagy LED-eken megy-e át áram, van e valami fogyasztásuk akkor, ha nem érjük el a nyitófeszültségüket? Továbbá méretezhetőek-e megfelelően a kondenzátorok? Könnyen lehet, hogy úgy ahogy van működésképtelen a fent vázolt dolog, de egyelőre sajnos továbbra sincsen képesítésem a témában.
|
szer. feb. 22, 2012 16:14 |
|
|
zoka
ezüst tag
|
Sikerült beszereznem egy lux mérőt, és gondoltam megosztok néhány mérési eredményt, hátha érdekel valakit. Az összehasonlítás kedvéért megmértem a hagyományos villanykörtéket (Tungsram, 230V, E27). Mért megvilágítási értékek (lux), 1m távolságból, a fény jellege: szórt. 15W 90 lm 11 lux 25W 230 lm 25 lux 40W 415 lm 46 lux 60W 710 lm 79 lux 75W 940 lm 108 lux 100W 1360 lm 146 lux Mérési körülmények: a visszaverődő fényt minimalizáltam. Az izzó helyzete függőlegesen lelógatott, a szenzor az izzó alatt, tőle 1m-re. A fény áthalad az izzóra nyomtatott típus jelölésen, ez befolyásolhatja az eredményt, de csak kis mértékben.) Majd lemértem a bringa lámpámat, ezt:4db LXML-PWC2 Luxeon Rebel ES Star LED, össz fényáram: 1280lm, 4db 8°-os optika. Az optika karakterisztikája itt látható: 1m távolságból a lámpa által szenzorra vetített megvilágítás mért értéke: 14 410 luxEz a vetített fénypont középponti fényerőssége, itt a legerősebb. (A fenti ábrán az angle=0-nak felel meg) A fény jellege: spot. Tehát nyilván nem hasonlítható a szórt fényhez, de érzékelteti mennyire összpontosított fényről van szó. A gyári lámpákat hogy mérik? 1m-ről adják meg a lux-ot? mit lehet erről tudni? Összevetve más lámpákkal, bringalámpa/elemlámpa jónak mondható érték?
|
szer. feb. 22, 2012 12:17 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
zorko45 írta: [Mi ez a <3 ? Fagyi...? ] Képzelőerőt vedd elő megvan? Fejet fordítsd jobbra látod már a szívecskét? Mondjuk ezzel a betűtípussal elég gáz :3
|
kedd feb. 21, 2012 23:02 |
|
|
zorko45
arany tag
|
-=RelakS=- írta: vagy még az akku tartók hiányoznak? Igen, azok még nem jöttek meg. [Mi ez a <3 ? Fagyi...? ]
|
kedd feb. 21, 2012 22:33 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
DöG-1 írta: Nekem van, szép egyenletesen, és nagyon erősen, spotosan világít! Szép átmenetes a lecsengése, csak elég kicsi a fényudvar, szinte 0 a szórt fény... Magában csőlátós, ezért feltétlen ajánlanék mellé, valami kisebb teljesítményű, szélesebben világító, kiegészítő fénnyforrást is, hogy a padkát, és a kanyarokat is lehessen valamennyire látni! A fekete műanyag holder annyira masszív, hogy azon a részen mechanikai szempontból ~felesleges alu házba rakni (szerintem hátul egy kisebb hűtőbordával összecsavarozva simán kibír egy pofára ejtést -bár ezt még nem próbáltam-). Ettől féltem, hogy túlságosan csőlátós. Bár már nagyon elegem van, hogy mindenfelé világol a lámpám. Esetleg olyat nem lehet, hogy az alsó egynegyedét megcsiszolom/reszelem, stb.? Illetve ha jól olvastam a dokumentációt, akkor létezik valami előtétüveg is hozzá. (a szórtabb fényű Iris-ek nem úgy vannak megoldva?) Még a CMC-RS-on gondolkodom, az csak két fokkal szűkebb mint a CMC-D, de legalább élesebb a fényhatár, valamivel jobban hasznosul a fény középen. Meg még az EVA-D van, ami elvileg 16°-os, lágy szélekkel, de amit találtam pár képet róla, az alapján nem tűnt valami jónak. Olyat szeretnék, ami önmagában elég, +LED-et nem akarok. Bár eszembe jutott valami kisebb teljesítményű, állófényes dolog, de egyelőre nem megyek bele. Itt van egyébként egy egész jó MC-E optika összehasonlítás: https://picasaweb.google.com/101880824345682947366/Mce_optic_test?noredirect=1Sajna az Iris pont nincs benne. DöG-1 írta: Ledilék régebben a félszögeket adták meg (0-tól +/-), most pedig a teljes szöget. (Amúgy meg optika gyártónként változik, hogy ki épp melyik jelölést választja... ) Köszi, ezt jó tudni. DöG-1 írta: A dinamód schottky graetz után 4 sorosan kötött chipet hajt, vagy 2s/2p, esetleg fesz 2×-ezős? 2s/2p De majd fogok csinálni párat családtagoknak, ismerősöknek, valamelyiknél kipróbálom a Skory-féle kapcsolást. Csak legyen már valami jól alkalmazható optika.
|
kedd feb. 21, 2012 21:35 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
zorko45 írta: 5 perccel ezelőtt az akkuk is megjöttek. (Kis átlátszó tárolódobozban.) Még dobozt is kapok.. P.Ü. ment.
|
kedd feb. 21, 2012 20:14 |
|
|
DöG-1
platina tag
|
scarbantia írta: Sziasztok! Valakinek van tapasztalata ezzel az optikával? LEDIL CN10861_IRIS (vagy régebben CA néven is futott) Kerékpárra kellene, egy szem MC-E LED-es dinamós világításhoz. Kérdés hogy mennyire felel meg a 12°-os vetítési szög, és hogy hogy a fenébe dobozoljam be. (lehetőleg valami alu tokba) A LEDIL MC-E optikák vetítési szögét szépen átírták, valamit elszámolhattak, vagy nemtom, ezt az optikát régebben 5,5°-osnak jelölték, van egy CMC-D optikám is, azt régebben 10° később 22° fokosnak írják a dokumentációk. Egyébként inkább 22° szépen beterít mindent, vakít mint az állat, helyette kellene a fenti. Ha valaki próbálta már, vagy tud ajánlani közútra MC-E optikát, annak örülnék. Nekem van, szép egyenletesen, és nagyon erősen, spotosan világít! Szép átmenetes a lecsengése, csak elég kicsi a fényudvar, szinte 0 a szórt fény... Magában csőlátós, ezért feltétlen ajánlanék mellé, valami kisebb teljesítményű, szélesebben világító, kiegészítő fénnyforrást is, hogy a padkát, és a kanyarokat is lehessen valamennyire látni! A fekete műanyag holder annyira masszív, hogy azon a részen mechanikai szempontból ~felesleges alu házba rakni (szerintem hátul egy kisebb hűtőbordával összecsavarozva simán kibír egy pofára ejtést -bár ezt még nem próbáltam-). Ledilék régebben a félszögeket adták meg (0-tól +/-), most pedig a teljes szöget. (Amúgy meg optika gyártónként változik, hogy ki épp melyik jelölést választja... ) A dinamód schottky graetz után 4 sorosan kötött chipet hajt, vagy 2s/2p, esetleg fesz 2×-ezős?
|
kedd feb. 21, 2012 17:58 |
|
|
scarbantia
arany tag
|
Sziasztok! Valakinek van tapasztalata ezzel az optikával? LEDIL CN10861_IRIS (vagy régebben CA néven is futott) Kerékpárra kellene, egy szem MC-E LED-es dinamós világításhoz. Kérdés hogy mennyire felel meg a 12°-os vetítési szög, és hogy hogy a fenébe dobozoljam be. (lehetőleg valami alu tokba) A LEDIL MC-E optikák vetítési szögét szépen átírták, valamit elszámolhattak, vagy nemtom, ezt az optikát régebben 5,5°-osnak jelölték, van egy CMC-D optikám is, azt régebben 10° később 22° fokosnak írják a dokumentációk. Egyébként inkább 22° szépen beterít mindent, vakít mint az állat, helyette kellene a fenti. Ha valaki próbálta már, vagy tud ajánlani közútra MC-E optikát, annak örülnék.
|
kedd feb. 21, 2012 14:39 |
|
|