Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 13:57

Hozzászólás a témához  [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 335  Következő
BringaVilágítás házilag ("LED lámpa") 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: BringaVilágítás házilag ("LED lámpa")
balu1 írta:
http://kepfeltoltes.hu/120605/GNER01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezeket a mágneseket mutatja a vidón, de itt a fenti fotón csak valami tartóféle (furcsa hullámos valami) látszik mágnesek nélkül. A lenti fotón csak a mágnesek látszanak a videóból.
http://kepfeltoltes.hu/120605/GNERM02_w ... es.hu_.jpg

Az nem lehet, hogy nem akart mindent megmutatni és azért a közeli felvételen kiszerelte a
kicsi mágneseket tartó valamit és csak az a furcsa recés dolog maradt a képen?
Az is érdekes, hogy a lámpa burkolat kerék felé eső végét soha, még egy kicsit sem mutatja oldalnézetből.
Szerintem direkt kicsit megtévesztően állította össze a videót. Ha valaki ki akarja bogozni a lényeget akkor ne találjon rá.

Szerintem nem véletlenül nem találod az ő megoldásának a látható módját.
:-)
Nyilván el tudod képzelni többféleképpen is, de ha azt feltételezed, hogy annak a képen is ott kell lennie,
akkor tényleg nincs ott a megoldás.

Nekem még két dolog tűnt fel:
1: lassú hajtásnál pont úgy villognak a ledek, mintha dinamóról kapnák a delejt
2: a videóban eddy current-et emleget... távolság mérésére **** használható, de hogy akkora áram generálására is, amivel egy ledet meg lehet hajtani? :hm: Meg eleve, ha alameenijum a kereked, akkor szerintem veszett a dolog, bár erről nem vagyok 100%-ban meggyőződve.

kedd jún. 05, 2012 6:31
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Akartam már kérdezni, hogy mivel szedtél már szét agy generátort és meg tudtad nézni a mágneseket is, hogy mennyire erősek, szerinted azon neodímium mágnesek? Azért kérdezem, hogy azokat nem lehet neodímiumra cserélni ha nem az? ..már ha lehet pont olyan méretűt szerezni.

Erre gondoltam: http://skory.z-net.hu/ledlamp/generator-szetszed-01.jpg

kedd jún. 05, 2012 1:18
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Amikor a dolog működik, akkor nem lehet közelről látni a kereket.
Viszont amikor mutatják a kereket is közelről, akkor valami nagyon furcsa dolog látszik a felni és a gumi találkozásánál.

http://kepfeltoltes.hu/120605/GNER01_ww ... es.hu_.jpg

Ezeket a mágneseket mutatja a vidón, de itt a fenti fotón csak valami tartóféle (furcsa hullámos valami) látszik mágnesek nélkül. A lenti fotón csak a mágnesek látszanak a videóból.
http://kepfeltoltes.hu/120605/GNERM02_w ... es.hu_.jpg

Az nem lehet, hogy nem akart mindent megmutatni és azért a közeli felvételen kiszerelte a
kicsi mágneseket tartó valamit és csak az a furcsa recés dolog maradt a képen?
Az is érdekes, hogy a lámpa burkolat kerék felé eső végét soha, még egy kicsit sem mutatja oldalnézetből.
Szerintem direkt kicsit megtévesztően állította össze a videót. Ha valaki ki akarja bogozni a lényeget akkor ne találjon rá.

Szerintem nem véletlenül nem találod az ő megoldásának a látható módját.
:-)
Nyilván el tudod képzelni többféleképpen is, de ha azt feltételezed, hogy annak a képen is ott kell lennie,
akkor tényleg nincs ott a megoldás.

kedd jún. 05, 2012 1:11
gyémánt tag

Vajon hogy működik, (mert nem látok a keréken mágneseket)? Esetleg valahogy aszinkron generátor szerűen megoldható, úgy hogy a lámpában van a mágnes is? Vagy csak nem vettem észre valamit?

hétf. jún. 04, 2012 10:17
gyémánt tag

A hasonló kísérletekhez különösen erős mágneseket lehet kapni itt: http://szupermagnes.hu/spg/173045/Magne ... keruletben
A fenti címen rengeteg hasznos infót meg lehet találni a szuper erős mágnesekről.

Kép
GPS kordináta: N 47.48388° E 19.24262°
Kép

vas. jún. 03, 2012 9:16
gyémánt tag

Volt már? Tetszik!
http://www.kickstarter.com/projects/dynamodirk/magnic-light-get-new-energy?play=1&ref=search

Üdv
Inhouse

vas. jún. 03, 2012 8:53
gyémánt tag

[Telehódas Topik Túrák]

136. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2012. június 4. (hétfő)
Időpont: 21:00
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton (Rekettyés megszűnt) --> miazmás (hozott anyagból).
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!

Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi

Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage

vas. jún. 03, 2012 8:02
ezüst tag

DöG-1 írta:
Nem a hűtéssel van probléma? Akár a borda kicsi, akár a hőátadás nem jó (pl. gagyi star, vastag forrasztás) :roll:
Én is nézegettem régebben XP-G-ket, (coolwhite R4, R5 bin) nekem ~1,2A fölött kezdett csak erősebben konyulni a hatásfok, így a lámpák nagyobb fokozataikban kb. addig hajtom ki. -ott ~3,3...3,2V nyitófeszeket mértem általában-.
Én nem fénymérővel néztem, hanem Lomexes fényelemmel, -optika próbálgatáskor- :oops:
(Egyébként 1,6-1,8A-ig hajtva is még észrevehetően nőtt a fényerő, de az már akkupazarló hajtásmód...

Igen, az elképzelhető, hogy a hűtés problémás.
Kipróbáltam 1A-en egy bizonyos távolságból (most lényegtelen honnan), 173 lux-ot mértem, tartottam egy kis szünetet, majd 1,5A-en is megnéztem: a bekapcsolás pillanatában 212 lux-ot mutatott a műszer, majd kb. fél perc járatás után csak 192 lux-ot. A fényerő rohamosan csökkent az elején, aztán a 192 felé már lelassult a csökkenés.

Ebből kiindulva:
173 lx (1A-en) / 192 lx (1,5 A-en) = 90%
173 lx (1A-en) / 212 lx (1,5 A-en) = 81%
A gyári érték kb. 75% lenne, vagyis az indítás pillanatában ezt szinte hozza is, csak bemelegszik, és lecsökken a fény.
Az előző hozzászólásomban közzétett méréseknél mire a teszt során 100mA-enként elértem az 1,5A-ig, már bőven volt ideje bemelegedni a LED-nek, így nem is csoda, hogy 1A felett már alig erősödött a fény.

Mivel hozzácsatoltam most egy nagy bordához, és ennek ellenére is ilyen hirtelen csökkent a fény, én azt gyanítom, hogy a LED és az 1x1cm-es gyári alu lap között lehet rossz a hőátadás.

Végeredményben: nem megyek 1A fölé, és úgy hatékony marad, de azért elég bénán forrasztották össze. Amúgy ez egy mini zseblámpa lesz, 2 LED, 2 18650 akku, kb mint egy mobil, csak vastagabb. Elég tisztességes lesz ez a kb. 600 lumen.

pén. máj. 25, 2012 19:44
gyémánt tag

DöG-1 írta:

jaja, pont így :)

pén. máj. 25, 2012 19:00
platina tag

-=RelakS=- írta:
Én olyannal szórakoztam, hogy megdöntöttem a led előtt a lencsét.
Az eredmény: ha jó helyre raktam, akkor egy éles határvonal, ahol világos van, majd szépen sötétedik. Lehet, tök jó lenne fénynek, csak valami stabil tartókeretet kellene barkácsolni. Azt nem próbáltam, hogy ha azonos pozícióban elforgatom párhuzamosra a lencsét, akkor mi a végeredmény.
Nemozoli épített régebben 1-2 tök jó fényű döntött lencsés lámpát is! :D
Hamburger Ötzi
Kép
Kép

zoka írta:
CREE XP-G Mérési eredményeim:
0,35A - 2,965V - 1,037W - 41%
0,70A - 3,160V - 2,212W - 72%
1,00A - 3,295V - 3,295W - 90%
1,50A - 3,500V - 5,250W - 100%

Gyári adatok (Feszültséget nem írok, mert több adatlapban más és más):
0,35A - 30%
0,70A - 56%
1,00A - 75%
1,50A - 100%

Nekem az a furcsa, hogy 1A felett gyakorlatilag csak hőt termel, de a fényerő alig változik. Gyárilag 1A-en csak 70% a fényerő, de nálam már 90%! Most ezt nem tudom mire vélni.
Nem a hűtéssel van probléma? Akár a borda kicsi, akár a hőátadás nem jó (pl. gagyi star, vastag forrasztás) :roll:

Én is nézegettem régebben XP-G-ket, (coolwhite R4, R5 bin) nekem ~1,2A fölött kezdett csak erősebben konyulni a hatásfok, így a lámpák nagyobb fokozataikban kb. addig hajtom ki. -ott ~3,3...3,2V nyitófeszeket mértem általában-.
Én nem fénymérővel néztem, hanem Lomexes fényelemmel, -optika próbálgatáskor- :oops:
(Egyébként 1,6-1,8A-ig hajtva is még észrevehetően nőtt a fényerő, de az már akkupazarló hajtásmód...

scarbantia írta:
Próbálok egy USB töltőt összedobni, de valahogy eddig nem akar összejönni. A 4 schottky után van kötve egy LM2576 T-5 feszültségszabályzó, az alábbi módon:
Kép

Ha rákötöm a tápot, akkor először felkúszik valamennyire a feszültség, majd szép lassan leesik. Kb. mintha a rákötéskor átengedné a delejt, aztán meg valamiért megszakít, és a kondenzátor szép lassan kisül. Nem tudja valaki, hogy hol lehet a probléma? (ráadásul 5V fölé is engedett, ha jól emlékszem, úgy max. 8V körülre)
Próbanyákra készítettem elég zsúfoltan, de már vagy hússzor átnéztem, és nem találtam sehol bekötési hibát.
Kapcsolóüzemű dolgokban nem vagyok tudor, (inkább a kapcsolóüzemű tápos topicban kérdezd a gurukat), de adatlapból úgy saccolom, hogy: :hm:
-bemeneti puffernek jóval combosabb kéne,
-kis átlag áramhoz (amit a generátor bír) ajánlatos nagyobb induktivítást rakni (330uH?, legalább 6-8A telítési áramú)
-kimenetre kéne 5-10mA alap terhelés (hogy ne kússzon fel a feszültség)
Szerintem generátor áramnál nagyobb terhelések esetén nem fog (normálisan) működni... :roll:

pén. máj. 25, 2012 17:10
ezüst tag

Sziasztok! Nemrég rendeltem 2db Cree XP-G R5 LED-et, ilyen van a Lupine Bettyben is.
Elkészítettem egy mérést, a 2 LED között nincs nagy eltérés, egy átlagot vettem.
Megmértem a fényt is LUX mérővel, és az 1,5A-t vettem 100%-nak.

Mérési eredményeim:
0,35A - 2,965V - 1,037W - 41%
0,70A - 3,160V - 2,212W - 72%
1,00A - 3,295V - 3,295W - 90%
1,50A - 3,500V - 5,250W - 100%

Gyári adatok (Feszültséget nem írok, mert több adatlapban más és más):
0,35A - 30%
0,70A - 56%
1,00A - 75%
1,50A - 100%

Nekem az a furcsa, hogy 1A felett gyakorlatilag csak hőt termel, de a fényerő alig változik. Gyárilag 1A-en csak 70% a fényerő, de nálam már 90%! Most ezt nem tudom mire vélni.

Tisztességesen világít, ha például összevetem a Luxeon Rebel PWC2 LED-el (optikák nélkül), és luxmérővel megvizsgálom, 1A-en 426lm-t kalkulálok a CREE-nek, ami azért kb 130lm/W lenne. Szóval az elképzelhető lenne, hogy már 1A-en leadja szinte a max fényerő 90%-át? Végül is akkor nem lenne hülyeség a 426lm merthogy 473 jön ki 100%-ra, ami nagyjából az adatlappal összevethető lenne.

pén. máj. 25, 2012 15:05
gyémánt tag

Én olyannal szórakoztam, hogy megdöntöttem a led előtt a lencsét.
Az eredmény: ha jó helyre raktam, akkor egy éles határvonal, ahol világos van, majd szépen sötétedik. Lehet, tök jó lenne fénynek, csak valami stabil tartókeretet kellene barkácsolni. Azt nem próbáltam, hogy ha azonos pozícióban elforgatom párhuzamosra a lencsét, akkor mi a végeredmény.

kedd máj. 22, 2012 8:57
gyémánt tag

scarbantia írta:
(pedig közben az is eszembe jutott, hogy valami olyan megoldás kellene, ami ledöntéskor széthúzza, felbillentéskor meg összefókuszálja a fényt! :P :D :wink: )

Azt tudod, hogy ha egy nagy gyüjtő lencsével vetítesz és a fény forrás minél közelebb áll a
fókusz ponthoz, annál kisebb pontba vetíti a led fényét.
Ha a led a fókusz pontnál közelebb kerül a lencséhez akkor a kivetített fény széttartása egyre nagyobb lesz.

Kell egy változtatható távolságú optika (mint egy dia vetító élesség állítása) és azzal olyan széttartást állítasz be
amit csak elképzeltél, persze a lencse és led lehetőségein belül.
Azt már neked kell kitalálni, hogy miként mozgatod a billentéssel összhangban.
Egyébként voltak nekem is hasonló ötleteim de végül a fény kör átmérőt nem kellett változtatni mert
elég így is a fény szélessége és ereje is. Az 3-szor 800 lumen egymás mellett, a széleinél egybe olvadóan.

Tulajdonképpen vízszintesen egymás mellett elhelyezett 3 led és előttük egy nagy üveg lencse adja a hatalmas vízszintes széttartást.
Egy felső vízszintes tükör lap adja a felső éles határolást, hogy ne vakítson,
ami kb hasonló mértékben nyúlik előre mint az optika átmérője..

A szűrő kondival lehet kísérletezni.
Egyébként meg, szerintem jól látod a dolgokat.

kedd máj. 22, 2012 0:06
arany tag

balu1 írta:
Itt már eleve azt az óriási előnyt megoldottad, hogy folyamatos a fényed mind a 4 chipnél.
Tehát sem nem felváltva, hol az egyik és hol a másik világít, és ha
elég nagy a szűrő kondenzátor akkor eléggé folyamatos fényt kapsz eredményül.
Ebből adódik, hogy nincs sötét periódus ami csökkentené a fényerő érzékelést.

2db 16V 470uF-os kondenzátorra gondoltam, nem tudom elég-e.

balu1 írta:
Amit még elvileg bele lehet kalkulálni, hogy a kondenzátor is mint áramot elnyelő (és tároló) fogyasztó,
energiát vesz el a ledtől és azt a sötét félperiódusban adja le. A megtermelt energia, vagyis az
agygenerátor leadott max teljesítménye viszont adott. Tehát annyival kisebb a csúcs fényerő, amit a szem úgyis átlagolna.

Magyarul valamivel csökken a fényerő diódánként, de az össz. 4 db dióda egyszerre így is fényesebb lesz.

balu1 írta:
De ha azt is figyelembe vesszük, hogy a ledek energia hasznosítása a kisebb áramoknál jobb, akkor így nem jártál rosszul, szerintem.

Szerintem se. :-)

balu1 írta:
Amivel még lehet növelni a fény hasznosságát az a kivetítő optika, ill. optikai rendszer.
Ezzel kell még majd kísérletezned egy kicsit.

Igen ezt tapasztalom. Nem annyira rettenetes dolog kikísérletezni a dolgot, viszont azt nem értem, hogy az ilyen nagy optika gyártók, mint pl. a LEDIL, miért nem gyártanak direkt közúti célra optikát?
Olyat, ami adott LED típushoz van, és a megszokott tompított fényt adja. (felül határozottan levágott kicsit széthúzott fény, félkör, téglalap, vagy valami hasonló, felső felére valamivel több fényt fókuszálva, és oldalirányba némi szórt fény)

balu1 írta:
Legjobb ha vízszintesen van egy szélessége ami kb 20-(max.30) fok körül megvilágítja
szélességében az utat és távolra erősebben és közelre kicsit gyengébben vetít. Ekkor látsz mindent jól.
Ha közelre gyengén vetít az nem jelenti, hogy ott sötétebb van mert közelre több fény jut optikailag.
Távolra viszont a távolsággal arányos széttartás miatt már gyengül a fény, azért kell oda erősebb.

Szerintem a 20-30 fok sok. Legalábbis közútra. terepre lehet jó a széles, de országútra ahhoz hogy a sávomat bevilágítsam, tapasztalatom alapján kb. 15 fokos optika a tökéletes.
A LEDIL Iris optikája 11 fokos, és egy vonaloptikát eléje téve közel tökéletes. Egy nagyon picit lehetne szélesebb, de így is szépen bevilágítja a szükséges területet. A nehézségem inkább az, hogy egy picivel több fényt szórhatna a vetített képen kívülre, de a vonaloptikával együtt így sem rossz.
A 22 fokos CMC-D optika nagyon szépen bevilágította még az árokpartot is, viszont 10m-nél messzebb már nem sok fénye volt.

Egyébként valami 5 XT-E-s megoldáson agyalok, 3 távolra, 2 közelre megfelelő optikákkal.
Illetve valami dönthető mechanika is jó lenne, de nekem az olyanok mint a te lámpád is, nagyon bonyolult, és nem tudnám kivitelezni. (pedig közben az is eszembe jutott, hogy valami olyan megoldás kellene, ami ledöntéskor széthúzza, felbillentéskor meg összefókuszálja a fényt! :P :D :wink: )

hétf. máj. 21, 2012 1:24
arany tag

-=RelakS=- írta:
Tervez-e valaki a közeljövőben cutter rendelést?
Kellene XT-E led. Ha jól értem, akkor ez optikailag kompatibilis az XP-E/XP-G ledekkel, viszont azt tudja, mint az XM-L

Engem lehet érdekelne. 2 db XM-L U2-n gondolkodom.
Illetve XT-E S2 érdekelne még, de nem lehet sehol kapni.
Pedig az nagyon jó hatásfokú, megpróbálnám vele a maximumot kihozni az agydinamóból. (5-6 db- XT-E S2 250-500 mA-en. :-) )

Amúgy az XT-E inkább az XP-G utódja, paramétereiben ahhoz van legközelebb, csak jobb a hatásfoka.
Mérete ugyanaz, és 1.5A-ig hajtható. Volt már itt szó róla, ha kisebb áramokon van hajtva akkor jobb hatásfokú mint az XM-L U2, ha nagyobb áramon megy, akkor az XM-L a jobb. Asszem 700mA a határ.

Más. Erről hallottatok már? Tudom, csak prototípus, de nagyon durva, hogy mit tud. (hatásfok, színvisszaadás, teljesítmény)
http://www.youtube.com/watch?v=rWx_2fqhzOQ

hétf. máj. 21, 2012 1:01
gyémánt tag

Tervez-e valaki a közeljövőben cutter rendelést?
Kellene XT-E led. Ha jól értem, akkor ez optikailag kompatibilis az XP-E/XP-G ledekkel, viszont azt tudja, mint az XM-L

vas. máj. 20, 2012 19:20
gyémánt tag

scarbantia írta:
Elég jól hangzik, kérdés, hogy ez milyen hatásfokon üzemel mondjuk egy 4db schottky diódáshoz képest, ahol nem alkalmazunk feszültségkétszerezést. Illetve ezzel a megoldással kapunk-e valamivel nagyobb fényerőt a sima 2s/2p bekötéshez képest?
Itt már eleve azt az óriási előnyt megoldottad, hogy folyamatos a fényed mind a 4 chipnél.
Tehát sem nem felváltva, hol az egyik és hol a másik világít, és ha
elég nagy a szűrő kondenzátor akkor eléggé folyamatos fényt kapsz eredményül.
Ebből adódik, hogy nincs sötét periódus ami csökkentené a fényerő érzékelést.

Amit még elvileg bele lehet kalkulálni, hogy a kondenzátor is mint áramot elnyelő (és tároló) fogyasztó,
energiát vesz el a ledtől és azt a sötét félperiódusban adja le. A megtermelt energia, vagyis az
agygenerátor leadott max teljesítménye viszont adott. Tehát annyival kisebb a csúcs fényerő, amit a szem úgyis átlagolna.

De ha azt is figyelembe vesszük, hogy a ledek energia hasznosítása a kisebb áramoknál jobb, akkor így nem jártál rosszul, szerintem.

Amivel még lehet növelni a fény hasznosságát az a kivetítő optika, ill. optikai rendszer.
Ezzel kell még majd kísérletezned egy kicsit.

Ha sok fényt elszórsz nagy területen, azzal nem látsz jól.
Ha egy kis körbe fókuszálod akkor azon belül jól látsz de egy kerékpáron nem életszerű, hogy egy kicsi erős fény kör bolyong az úton valahol.

Legjobb ha vízszintesen van egy szélessége ami kb 20-(max.30) fok körül megvilágítja
szélességében az utat és távolra erősebben és közelre kicsit gyengébben vetít. Ekkor látsz mindent jól.
Ha közelre gyengén vetít az nem jelenti, hogy ott sötétebb van mert közelre több fény jut optikailag.
Távolra viszont a távolsággal arányos széttartás miatt már gyengül a fény, azért kell oda erősebb.

szomb. máj. 19, 2012 2:05
arany tag

DöG-1 írta:
Ha a 2 egyenirányító led elé beiktatsz 1-1 soros schottky diódát, akkor átkötheted a kondikat 1-1 leddel előrébb. Így mind a 4 led szűrve lesz, (egyik se villog)... :)
Tehát a kapcsolás marad, csak az egyenirányítást innentől a két schottky végzi, a kondik alá meg továbbcsúszott a maradék 1-1 LED.

Igy graetz kapcsoláshoz képest spórolsz 1-1 diódát, viszont 1 helyett 2db elkó kell. :roll:

Elég jól hangzik, kérdés, hogy ez milyen hatásfokon üzemel mondjuk egy 4db schottky diódáshoz képest, ahol nem alkalmazunk feszültségkétszerezést. Illetve ezzel a megoldással kapunk-e valamivel nagyobb fényerőt a sima 2s/2p bekötéshez képest?

Más:

Próbálok egy USB töltőt összedobni, de valahogy eddig nem akar összejönni. A 4 schottky után van kötve egy LM2576 T-5 feszültségszabályzó, az alábbi módon:
Kép

Ha rákötöm a tápot, akkor először felkúszik valamennyire a feszültség, majd szép lassan leesik. Kb. mintha a rákötéskor átengedné a delejt, aztán meg valamiért megszakít, és a kondenzátor szép lassan kisül. Nem tudja valaki, hogy hol lehet a probléma? (ráadásul 5V fölé is engedett, ha jól emlékszem, úgy max. 8V körülre)
Próbanyákra készítettem elég zsúfoltan, de már vagy hússzor átnéztem, és nem találtam sehol bekötési hibát.

szomb. máj. 19, 2012 0:24
gyémánt tag

Naigen ez jó megoldás ha a villogást meg akarjuk szüntetni.
A másik megoldás, ha egy akkut töltünk és arról, vagy először közvetlenül a generátorról,
azután a lassan töltődő akkuról menne a fény, miután van már benne annyi energia.

Az átkapcsolást akár kézzel de valami trükkös elektronikával is meg lehetne oldani
ami az akku általunk meghatározható minimál feszültségét figyeli, amikortól át akarjuk, hogy váltson.
Szóval lehet itt legózni a fizikával.

pén. máj. 18, 2012 22:01
platina tag

balu1 írta:
Persze ha valaki még ki akarja egészíteni akkor várjuk a jó tanácsokat.
Ha a 2 egyenirányító led elé beiktatsz 1-1 soros schottky diódát, akkor átkötheted a kondikat 1-1 leddel előrébb. Így mind a 4 led szűrve lesz, (egyik se villog)... :)
Tehát a kapcsolás marad, csak az egyenirányítást innentől a két schottky végzi, a kondik alá meg továbbcsúszott a maradék 1-1 LED.

Igy graetz kapcsoláshoz képest spórolsz 1-1 diódát, viszont 1 helyett 2db elkó kell. :roll:

pén. máj. 18, 2012 18:04
arany tag

Köszi, hogy elmagyaráztad, egész világos így első olvasatra. Kár hogy nem lehet a másik kettőre is kondenzátort kötni. Pedig olyan jól hangzott, hogy milyen egyszerű, s mégis jó. :)

No, majd kipróbálom ezeket a kapcsolásokat, hogy amúgy milyenek.

csüt. máj. 17, 2012 23:54
gyémánt tag

Ha elemezni akarjuk a középső kapcsolást, akkor először a felső vagy akár az alsó két led alkotta kört külön érdemes néznünk,
mert egyik félperiódusban a felső kettő, a másikban az alsó kettő veszi fel az agygenerátor közvetlen megtermelt áramát.
Tehát a kapcsolás fele csak egyik félperiódust szemlélteti, így egyszerűbb elsőre átlátni a középső rajzot.

A bal oldali LED dióda meghatározza, hogy melyik irányban nyit vezet és világít. (Végülis mindkettő meghatározza)
A jobb oldalinál szintén azonos a nyitó irány de a vele párhuzamosan kötött kondenzátor is feltöltődik a bal led által engedett polaritásra.

A feszültség iránya megváltozik, jön a másik félperiódus.
Nézzük a választott oldalunkat, hogyan viselkedik.

A bal oldali felső led lezárt állapotban van vagyis sötét, de a jobb oldalin
a kondenzátorban tárolt energia még ad feszültséget, amitől a második led még világít tovább.

Eközben a kapcsolás legelején figyelmen kívül hagyott alsó fele nyit ki és a jobb oldali alsó lednél is töltődik a kondenzátor és világítanak az alsó oldali ledek.
Ez a középső kapcsolásról szólt eddig.

Az alsó kapcsolást ki kell próbálni. kicsi a kötésbeli különbség a középsőhöz képest de lényegileg sok.

Végülis ami kiderül belőle, hogy a bal oldali leden keresztül a kondenzátor az agygenerátor tekercsével
soros rezgőkörként működik. Felváltva világítanak a bal oldali alsó-felső ledek amíg az adott oldali kondenzátor töltődik.

A kettő soros kondenzátor feszültsége össze adódik és táplálja a két (alsó-felső) jobboldali soros led chipeket.

Szerintem ki kell próbálni mindkettőt és az megmutatja a fordulatszám fényerő összefüggést mindkét esetben,
ami a kondenzátorok kapacitásának megválasztásával változtatható.

Mind a négy egyszerre nem fog világítani, csak graetz egyenirányítással és szűréssel,
mert csak kettőre lehet kondenzátort kötni a rajz szerinti módon,
különben váltóáramú rövidzár keletkezne a kondenzátorokon keresztül és a led nem világítana.

Persze ha valaki még ki akarja egészíteni akkor várjuk a jó tanácsokat.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 pén. máj. 18, 2012 0:07-kor.

csüt. máj. 17, 2012 23:25
arany tag

Valaki csinált már automata kapcsolású lámpát fotódiódával?
Mennyire bonyolult egy ilyet megcsinálni?
Olyanra gondoltam, ami sötétben magától felkapcsol.

csüt. máj. 17, 2012 22:23
arany tag

Skori írta:
Esetleg a ledek is egyenirányíthatnak, a villogás csökkentése érdekében, valahogy így:
Kép

Balu!

Múltkor beszéltünk arról, hogy egy ilyen 2s/2p kapcsolásnál 2 LED fénymennyiségét érzékeli a szemünk, nagy frekvenciás villogásnál is.
Ezzel az egyenirányítással nem lehetne akkora kondenzátort betenni, hogy nagyobb sebességnél gyak. mind a 4 LED világítson? (nincs ideje kialudni, a kondenzátorok miatt)

csüt. máj. 17, 2012 19:03
arany tag

Pinyo1970 írta:
Voltunk Holdazni. Az időjárásra most nem panaszkodhattunk.
https://picasaweb.google.com/109515357732269102217/

Nagyon jó képek, köszi!

kedd máj. 08, 2012 22:31
gyémánt tag

Voltunk Holdazni. Az időjárásra most nem panaszkodhattunk.
https://picasaweb.google.com/109515357732269102217/

hétf. máj. 07, 2012 10:07
gyémánt tag

Pinyó: egy régebbi képedről, ott fent az égbolton nem túl hideg fényű power ledet lőttél fel? :P
https://lh4.googleusercontent.com/-ioFQ ... 82_DxO.jpg
Egyébként nagyon jó a kép.

pén. máj. 04, 2012 18:34
gyémánt tag

[Telehódas Topik Túrák]

135. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2012. május 5. (szombat)
Időpont: 20:30
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton (Rekettyés 2. sztornó - bezárt), zsíroskenyér hagymával, üdítő, miazmás (hozott anyagból).
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!

Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi

Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage

pén. máj. 04, 2012 9:29
platina tag

Pinyo1970 írta:
A múltkori képek (is) itt láthatók. (Jól hasít a fejlámpád)
Hú az első 3 kép marha jó lett! :P 8)
Enyémek ~sajnos hasznavehetetlenek (minden lehető hülyeséget elkövettem: pl. azt hittem autó módban van, közbe meg manuálban -persze teljesen máshol mint kellett volna-, a tartószíj az objektív elé lógott, bemozdult...) :oops:
A bemozdult varangyokat sejteni, a többi kép= totál fekete köd + néhány piros folt a torony helyén... :lol:
Szóval az új géppel újból meg kell tanulnom fényképezni... :roll:

csüt. ápr. 26, 2012 19:18
gyémánt tag

DöG-1 írta:
dhpage írta:
Úgy néz ki, hogy a szépvölgyi úti Rekettyés is bezárt. :(
Legalábbis a Facebook oldaluk szerint.
Múltkori Teleholdon Pinyóval néztük a sötétséget... :(

Ha már megemlíttetett. A múltkori képek (is) itt láthatók. (Jól hasít a fejlámpád)
https://picasaweb.google.com/109515357732269102217

csüt. ápr. 26, 2012 11:29
platina tag

scarbantia írta:
A generátor 500mA-t tud. Ha a legjobb XR-E-t nézzük, akkor is csak 150lm, de erre még rájönnek az elektronika veszteségei, valamint a hátsó lámpa. Hogyan lehet meghajtani nagyobb áramon a LED-et?
Van valami áramkétszerezős egyenirányítás? Elvégre a LED-nek csak 3V körül kell, a generátor meg 6V-ot tud névlegesen...
Lényegében step down konverter kell, de spéci visszaszabályozó körrel.
-Egyrészt P=U×I, tehát visszafelé gondolkodva: mivel fix a generátor max terhelőárama, ezért ~U feszültségnek kell előállnia a konverter bemenetén, hogy P kimenőteljesítményt lehessen produkálni. (szóval kimenőteljesítmény limithez a bemenőfeszültségre kell visszaszabályozni).
-Másrészt (a teljesítménylimit alatti tartományban) a generátor helyes munkapontban tartásához nem a kimenő ledáramra, hanem a bemenő generátoráramra kell visszaszabályozni...

Tehát egy olyan áramlimites kapcsolóüzemű step down feszültségstabilizátor kell (avagy feszültséglimites áramgenerátor), ami a bemenetre szabályoz vissza, nem a kimenetet figyeli!

Múltkori ötlet (nem tudom működőképes-e az kapcsolás) A zénert kisebb feszültségűre cserélve lehet a max kimenő teljesítményt csökkenteni (a 10W-os XM-L helyett 5W-os XP-G-hez kb. fele feszültségű kell)

szer. ápr. 25, 2012 19:21
arany tag

DöG-1 írta:
Elvileg azonos chipméret esetén maradnak a vetítési szögek... Tehát Cree ledekből XP-E, XB-D elvileg azonos chipméret (1A); eggyel nagyobb chip az XP-G, XT-E led, azokkal valószínűleg picit szórtabban világítana. :roll:

XP-G vagy XT-E LED-el próbálnám meg. XT-E-ből lehet kapni már S2-est?

DöG-1 írta:
Azért egy jó XR-E-ből lazán 200+ led lumen kijön megfelelő hűtéssel, (tehát optika után is legalább a fenti dupláját illene kihozni, ha van elég power)! :) 30km/h-nál meg 3W elvileg bármelyik dinamóból kinyerhető -megfelelően illeszkedő elektronikával-... :?

A generátor 500mA-t tud. Ha a legjobb XR-E-t nézzük, akkor is csak 150lm, de erre még rájönnek az elektronika veszteségei, valamint a hátsó lámpa. Hogyan lehet meghajtani nagyobb áramon a LED-et?
Van valami áramkétszerezős egyenirányítás? Elvégre a LED-nek csak 3V körül kell, a generátor meg 6V-ot tud névlegesen.

De akárhogy is nézem, azért nem egy hájtek cucc ez így. Az XR-E már mindenhogy elavult, én minimum egy XP-G R5-ös szintű/hatásfokú LED-re számítanék egy ilyen lámpától. Ez így, mindenestül legfeljebb alulról nyaldossa a 200lm-es fényerőt.

kedd ápr. 24, 2012 21:20
platina tag

dhpage írta:
Múltkori Teleholdon Pinyóval néztük a sötétséget... :(

scarbantia írta:
Egy XR-E LED-et milyen jobb hatásfokú LED-re érdemes cserélni, hogy a vetítés megmaradjon?
Tükrös optika esetén. Ha kicsit szélesedik, az nem baj.
Elvileg azonos chipméret esetén maradnak a vetítési szögek... Tehát Cree ledekből XP-E, XB-D elvileg azonos chipméret (1A); eggyel nagyobb chip az XP-G, XT-E led, azokkal valószínűleg picit szórtabban világítana. :roll:
Idézet:
Tudnék szerezni egy hibás Lumotec IQ Cyo lámpát. Kicsit utánanéztem, és kiderült, hogy egy XR-E LED van benne. Ezt a lámpát főleg a vetítése miatt dicsérik. Viszont kiakadtam, hogy ezzel a LED-el kérnek 20e Ft-ot ezért a lámpáért! Egy fórumon írták, hogy 80lm-t tud 30km/h mellett, ami némi számolgatással kb. stimmel is.

Azért egy jó XR-E-ből lazán 200+ led lumen kijön megfelelő hűtéssel, (tehát optika után is legalább a fenti dupláját illene kihozni, ha van elég power)! :) 30km/h-nál meg 3W elvileg bármelyik dinamóból kinyerhető -megfelelően illeszkedő elektronikával-... :?

kedd ápr. 24, 2012 19:37
arany tag

Egy XR-E LED-et milyen jobb hatásfokú LED-re érdemes cserélni, hogy a vetítés megmaradjon?
Tükrös optika esetén. Ha kicsit szélesedik, az nem baj.

Tudnék szerezni egy hibás Lumotec IQ Cyo lámpát. Kicsit utánanéztem, és kiderült, hogy egy XR-E LED van benne. Ezt a lámpát főleg a vetítése miatt dicsérik. Viszont kiakadtam, hogy ezzel a LED-el kérnek 20e Ft-ot ezért a lámpáért! Egy fórumon írták, hogy 80lm-t tud 30km/h mellett, ami némi számolgatással kb. stimmel is.

Szóval gondolkozok, hogy mivel lenne érdemes tuningolni.

hétf. ápr. 23, 2012 22:21
gyémánt tag

hétf. ápr. 23, 2012 21:47
arany tag

DöG-1 írta:
scarbantia írta:
...Közben építettem egy másik lámpát, ami a Skory-féle kapcsolással készült, és MC-E N LED-el.
Ledil IRIS 12°-os optika vonaloptikával előtte. Ezt még nem próbáltam agydinamóval, viszont a korábbi lámpámhoz képest durván sokkal erősebb... Szinte elveszik mellette a másiknak a fénye. Jó, ez csak elsőlámpaként üzemel, tehát 250mA-en megy a négy LED, meg az optika is szűkebb, de nem számítottam ekkora különbségre...

Ezt a kapcsolást nem magamnak építettem, de nagyon tetszik, egy MC-E N-es LED-el, LEDIL Iris 12°(teljes szög)+vonal optikával közel tökéletes a vetítése.
Az első lámpám (MC-E M, CMC-D 22°, 2s/2p) fénye szinte elveszik mellette
-Azt sokszor mondogattam, hogy jó fényerejű az IRIS optika...

Viszont erről a vonaloptikás tuningról tudnál valami közelebbit mondani? :P Mivel, hogyan csináltad, tudsz kb. szöget saccolni (mennyire húzta szét), fotót esetleg a kivitelről, vetítékről ((összehasonlítást fényerőről))? :roll:
Hátha más is kedvet kap egy kis építgetésre! :D :wink:

Igyekszem majd képekkel összehasonlítani vonaloptikával és anélkül.

Túl nagy változás szerintem azért nincs, de ha falra kivetítem a képét, akkor nem körkörös, hanem kicsit lapított. Szóval valamennyit szét kellett húznia. Továbbá ha megyek sötétben, akkor látható, hogy több lett a szórt fény, ami elég hasznos, és megvan a vonaloptika esetén jelenlévő klasszikus csíkozás is (oldalra ilyen vékony fénycsíkok).

Tompított fényként beállítva szépen bevilágítja a sávot úgy 15-20m-ig, ha felemelem a fényét, akkor kb. 200m-ről még látni a táblák és az útszéli oszlopok fényvisszaverő részeit.

Azért írtam hogy közel tökéletes a vetítése, mert egy picit azért "csőlátós". Még próbálgatnom kellene, de elsőre furcsa volt a CMC-D után, ami elég szélesen beterít mindent. Másodszor próbálva végül is tetszett úgy ahogy van, a vonaloptika kellő szórt fényt ad oldalra és az orrom elé is. Nem sokat, de nem sötét vakság vesz körül. Aztán azóta mentem kedvesemmel egy éjszakai túrát, és a két lámpa (CMC-D + IRIS+vonal) nagyon jól kiegészítette egymást. A szórtabb tökéletes közelre, a másik meg távolra. Igaz, azt le kell dönteni, ha jönnek szembe.

Most azon gondolkozom, hogy az lenne a legjobb, ha az IRIS mellé be lenne téve egy ötödik LED(pl. egy XT-E) egy picike szórtabb optikával, kicsit lejjebb döntve a szögét. Az állófénynek is jobb lenne, mivel jól látszik. Ezzel a kombinációval már tényleg nagyon jó lenne, a szépen vetített főfény mellett lenne egy kicsit nagyobb környezeti fény.
De ez már azt hiszem csak a maximalizmusom. Országútra, túrákra ez így ahogy van jó, terepre inkább a szélesebb optikát választanám.

Amin még elgondolkoztam, az a dönthetőség. Most kézzel piszkálgattam, de nem tudom mi a jobb, ha lenne egy külön tompított fény, és akkor azt kapcsolgatnám, vagy valami jó billentőszerkezet.

A lámpa egyébként egy Basta Horizon halogén tokjába került, a vonaloptika felhasználásával.
Nem kis munka volt szétbarmolni, rendesen össze van ragasztva a tükör az optikával, de sikerült! :twisted:
Majd ezek után megtudtam, hogy 6000Ft egy ilyen lámpa... :shock: :roll:
Kedvesem igénye volt, hogy megmaradjon az eredeti külső. :-)

hétf. ápr. 23, 2012 10:40
platina tag

scarbantia írta:
...Közben építettem egy másik lámpát, ami a Skory-féle kapcsolással készült, és MC-E N LED-el.
Ledil IRIS 12°-os optika vonaloptikával előtte. Ezt még nem próbáltam agydinamóval, viszont a korábbi lámpámhoz képest durván sokkal erősebb... Szinte elveszik mellette a másiknak a fénye. Jó, ez csak elsőlámpaként üzemel, tehát 250mA-en megy a négy LED, meg az optika is szűkebb, de nem számítottam ekkora különbségre...

Ezt a kapcsolást nem magamnak építettem, de nagyon tetszik, egy MC-E N-es LED-el, LEDIL Iris 12°(teljes szög)+vonal optikával közel tökéletes a vetítése.
Az első lámpám (MC-E M, CMC-D 22°, 2s/2p) fénye szinte elveszik mellette
-Azt sokszor mondogattam, hogy jó fényerejű az IRIS optika...

Viszont erről a vonaloptikás tuningról tudnál valami közelebbit mondani? :P Mivel, hogyan csináltad, tudsz kb. szöget saccolni (mennyire húzta szét), fotót esetleg a kivitelről, vetítékről ((összehasonlítást fényerőről))? :roll:
Hátha más is kedvet kap egy kis építgetésre! :D :wink:

pén. ápr. 20, 2012 18:08
arany tag

Köszönöm a segítséget!

Valószínű kipróbálom majd valamelyik változatot.
Kb. mekkorára érdemes a kondenzátorokat méretezni?
Nem kell tökéletesnek lennie, ha már 10km/h-nál élhető a dolog, akkor jó.

Kipróbáltam a honlapodon lévő utolsó kapcsolást, abban a 2200uF-es kondenzátorok tökéletesen dolgoznak, pár km/h-nál látszik csak egy kicsi fényerő ingadozás, de csak ha nagyon figyelem, akkor veszem észre.
A K2 kapcsoló is jól működik, kicsit nagyobb sebességnél kapcsol a lámpa, kb. 10-15km/h-nál, viszont gyengébb a fény, ha nem tapossa az ember eléggé, így érdemes inkább visszakapcsolni a feszültségkétszerezést. Nagy tempónál viszont elég jó, és nagyobb terhelést sem érzek igazán.

Az első lámpám (MC-E M, CMC-D 22°, 2s/2p) fénye szinte elveszik mellette.
Persze az első próbakör után rögtön beindult a fantáziám, hogy mi lenne, ha 4-5db XT-E S2 LED-el próbálnám megépíteni... 8)

csüt. ápr. 19, 2012 23:35
gyémánt tag

Esetleg a ledek is egyenirányíthatnak, a villogás csökkentése érdekében, valahogy így:
Kép

szer. ápr. 18, 2012 12:13
platina tag

scarbantia írta:
Egyenirányítás nélkül van valami megoldás a vibrálás csökkentésére?
Szerintem nincs, pufferkondival kéne simítani. (Valószínőeg 1-2 száz uF is jelentősen javítaná a komfortérzetet.)

Közvilágításos területeken, "látszódó" fényerővel nem annyira zavaró a villogás, inkább csak fényerő modulációként jelentkezik.
Nagy fényerővel viszont nagyon kellemetlen tud lenni a villogás, főleg ha sok a szórt fénye, akár néhány perc alatt be lehet dilizni tőle... :lol:

kedd ápr. 17, 2012 14:13
arany tag

Satellite írta:
Skori videóin is látszik, hogy a "közvetlenül" bekötött emitterek felváltva villogtak, és csak nagyobb sebességnél lett "folyamatos" a fény. Szerinte (és szerintem is) ez még észrevehetőbbé teszi a bringát, és nem nagy gond a szokásos menetsebességnél.

A jelenlegi optikával így is nagyon látható vagyok, vakít mint az állat. (LEDIL CMC-D)
Viszont a tegnap esti próbaköröknél megfájdult a szemem. Jó, direkt a villogást figyeltem adott sebességnél, de csak pár km-t mentem. Alapvetően gyorsan tekerek, de városban az ember rászorul hogy lassítson, így bőven jut a vibrálásból.

Valahogy azt még értem hogy más a frekvencia, de a hagyományos dörzskerekes generátornál egész máshogy nézett ki ez. Kis sebességnél se így villogott, hanem volt némi átmenet, mintha halogén izzóm lenne. Most meg olyan mint valami diszkófény. Szabályosan látni, mikor melyik oldalon villannak fel a chip-ek.

Hosszabb távon majd magamnak is az egyenirányított, feszültség-kétszerezős világítást csinálom meg, de néhány ismerősnek és családtagnak is kellene lámpa, oda csak ezt az egyszerűbb megoldást gondoltam, viszont így agydinamóval szerintem nem túl élhető dolog.

hétf. ápr. 16, 2012 12:16
vas-tag

scarbantia írta:
Sziasztok!

Hosszas agyalás után lecseréltem az AXA HR dinamómat egy DH-3N80-as agydinamóra.
Még nem sokat tudtam próbálgatni, de úgy néz ki ennyi kompromisszumot tudok majd vállalni.
Nehezebb nem lett tőle a gép, és kikapcsolva sem érzem hogy többet fogna. (kereket megpörgetve se igazán)

Viszont az MC-E-s lámpám rettenetesen villog tőle (2s/2p bekötés).
Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, leginkább azért, hogy az AXA HR miért NEM villogott?
(az is generátor) Gyakorlatilag ahogy elérte a nyitófeszültséget már folyamatos fénye volt. (5-6km/h)
Visszalassulva 3km/h-nál is volt egy kis fénye, akkor már vibrált azért, de lassú volt a váltakozás, és nem nagyon volt sötét periódus.
Most az agydinamóval 10km/h-ig elviselhetetlen, és tartósan csak 15km/h-tól lehet szemfájás nélkül kibírni. Igaz, már 3km/h-tól van fény, de olyan vibráló hogy az nem igaz.

Skori videóin is látszik, hogy a "közvetlenül" bekötött emitterek felváltva villogtak, és csak nagyobb sebességnél lett "folyamatos" a fény. Szerinte (és szerintem is) ez még észrevehetőbbé teszi a bringát, és nem nagy gond a szokásos menetsebességnél.
Tavaly egy ilyen http://dx.com/mr16-5w-3800k-450lm-5-led-warm-white-light-bulb-12v-65173?item=3 lámpából csináltam első világítást az agydinamómhoz, és nagyon jól bevált. Ugyan nem elég keskeny a fénycsóvája, (mégiscsak 5 különálló optika dolgozik egymás mellett), de városi tekeréshez ideális. (szerelni sem kellett sok mindent, és a 6V-ról induló agydinamó 0,5 A-jével is akkora a fényereje, mint egy fényszórónak). 10-15 km/h alatt viszont rendesen villog, de legalább végre szerterebbennek előlem az elektromos bicajokkal örült sebességgel száguldozó nénikék... :lol:

hétf. ápr. 16, 2012 10:54
arany tag

Sziasztok!

Hosszas agyalás után lecseréltem az AXA HR dinamómat egy DH-3N80-as agydinamóra.
Még nem sokat tudtam próbálgatni, de úgy néz ki ennyi kompromisszumot tudok majd vállalni.
Nehezebb nem lett tőle a gép, és kikapcsolva sem érzem hogy többet fogna. (kereket megpörgetve se igazán)

Viszont az MC-E-s lámpám rettenetesen villog tőle (2s/2p bekötés).
Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, leginkább azért, hogy az AXA HR miért NEM villogott?
(az is generátor) Gyakorlatilag ahogy elérte a nyitófeszültséget már folyamatos fénye volt. (5-6km/h)
Visszalassulva 3km/h-nál is volt egy kis fénye, akkor már vibrált azért, de lassú volt a váltakozás, és nem nagyon volt sötét periódus.
Most az agydinamóval 10km/h-ig elviselhetetlen, és tartósan csak 15km/h-tól lehet szemfájás nélkül kibírni. Igaz, már 3km/h-tól van fény, de olyan vibráló hogy az nem igaz.

Közben építettem egy másik lámpát, ami a Skory-féle kapcsolással készült, és MC-E N LED-el.
Ledil IRIS 12°-os optika vonaloptikával előtte. Ezt még nem próbáltam agydinamóval, viszont a korábbi lámpámhoz képest durván sokkal erősebb... Szinte elveszik mellette a másiknak a fénye. Jó, ez csak elsőlámpaként üzemel, tehát 250mA-en megy a négy LED, meg az optika is szűkebb, de nem számítottam ekkora különbségre.

hétf. ápr. 16, 2012 10:24
gyémánt tag

FeF írta:
Ennyiért mit vársz? :) :S
50 vagy 52 mm-s lencse van a tecsós 2D lámpámban (kb. Maglite méret), elég szépen teljesít. Habár nem lehet az orrára állítani :D

Hát ez az :]

Viszont ahogy nézegettem:
1: a 28mm-es igen korrekt fényt csinál
2: megdöntve a led előtt a lencséket lehet olyat csinálni, hogy egy éles határvonal után az erős fény halványodik. Ez szép egyenes csík amúgy, de lehet kicsit görbére is venni, ha matat az ember a lencsével, esetleg egy világosabb sáv középen... változatos, na :D Ezt majd megpróbálom valahogy megnézni, hogy mit eredményez földre vetítve.

Amúgy még két dolog:
1: cutternél van ingyen szállítás akció
2: nem akar valaki rendelni? A fentebb írt gondok miatt, meg hogy az xm-l-ekhez gyakorlatilag használhatatlanok az XR-E lencsék (az XR-E-vel jobb fényem volt, mint az XR-E lencse+XM-L kombinációval, szóval a kicsit nagyobb vetítési kép nem igaz, az XP-G lencsék meg nem férnek el rajta), ezért lehet, hogy kellene rendelni XT-E, vagy milyen star-okat (Nem az XB-D vagy XD-B ... hülye jelölések), szóval kettővel beszállnék. Egyetlen gond, hogy feltűnően olcsóak, szóval még más is be kell szálljon :]

[off]
Lacikli? Bikat?
Kép
[/off]

pén. ápr. 13, 2012 14:03
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:
A lencsék meg ... hát elég harmadosztályúak, viszont még próbálkozok velük. Ez akkora, hogy ölni lehet vele :D

Ennyiért mit vársz? :) :S
50 vagy 52 mm-s lencse van a tecsós 2D lámpámban (kb. Maglite méret), elég szépen teljesít. Habár nem lehet az orrára állítani :D

pén. ápr. 13, 2012 13:42
gyémánt tag

Idézet:
Szerintem egy ilyen (gyárilag agydinamós, elől-hátul görgős-fékes, kabátvédős, LED-es lámpás, zárt láncvédős bringával megoldódna (majdnem) minden gondod: http://hollandbringa.hu/images/Batavus% ... 0ffi.JPG... (hasonlóval járok '96-óta, és az eredeti Shimano lánc már túl van a 10e. km-en).

Köszönöm. Nem tűnik rossznak, bár ez gondolom 26-os (ez az egy, amiből engednék esetleg)...bár már letettem a mostani vásárlásról, majd ha széthullott...
Az első bringa is jó lenne tulajdonképpen már...Sparta Marathon 45.000 Ft...vagy egy Gazelle Impala 40.000 Ft! A gyerek már alig-alig ül hátra, különbringás... Miért nincs egy ilyen cég a keleti régióban is? :(

Idézet:
Egy agydinamó utólag sem olyan drága, http://www.ecobike.hu/elso_agyak/shiman ... r35-e_1378 és csak 1x kell átfűzni/átfűzetni.

A vége úgyis 12.000Ft. Az meg egy 35.000Ft-os bringára sok. Akkor inkább csere és azon meg már legyen. Meg ne ezek a helyi "bicikliboltosok" legyenek benne a bizniszben ...(én nem tudom átküllőzni) :(

Üdv
Inhouse

pén. ápr. 13, 2012 11:39
gyémánt tag

szameg... :D
Amiket FeF-en keresztül rendeltem 350 meg 700mA-es áramgenyák...
"nem működnek" ... bár hogy is működnének, ha az XR-E olyan 3,6V körül kér ezeken az áramokon, a feszültség meg a LiIon meg a NiMH akkukkal is pont ennyire leesik :D XM-L-el viszont frankón mennek a dolgok.

A lencsék meg ... hát elég harmadosztályúak, viszont még próbálkozok velük. Ez akkora, hogy ölni lehet vele :D

csüt. ápr. 12, 2012 19:04
vas-tag

inhouse írta:
Idézet:
Csak sajna Magyarországon kiment a divatból a szoknya... :(

Ami még gáz ezekkel, hogy sok apró bosszantó apróságra nem figyelnek. Szintem mindenki rak a városi biciklikre előre kosarat (azt hagyjuk, hogy ezek milyen minőségűek...), de az üti az első féket, szorul tőle. Üti az első lámpát, azt egyéni ízlés szerint rakják az első fék egyik oldalának csavarjára, vagy a kosár elejére... Nincs gyári lehetőség hátra, hogy védje a gyerek lábát a küllőktől, ha már nincs gyerekülés, csak univerzális, amit nem lehet normálisan felrakni...
De a visszatérő legnagyobb bajom a dörzshajtásos dinamó 2012-ben...na az olyan, mint a fakerekes autó...legalább lenne hozzá kisipari áttétel és valahogy az agy közelében lehetne a küllőkről hajtani...

Üdv
Inhouse

Szerintem egy ilyen (gyárilag agydinamós, elől-hátul görgős-fékes, kabátvédős, LED-es lámpás, zárt láncvédős bringával megoldódna (majdnem) minden gondod: http://hollandbringa.hu/images/Batavus%20Crescendo%20ffi.JPG... (hasonlóval járok '96-óta, és az eredeti Shimano lánc már túl van a 10e. km-en).
Egy agydinamó utólag sem olyan drága, http://www.ecobike.hu/elso_agyak/shimano_agydinamo_dh-2r35-e_1378 és csak 1x kell átfűzni/átfűzetni.

hétf. ápr. 09, 2012 23:59
vas-tag

DöG-1 írta:
Satellite írta:
látható, hogy kínai barátaink máris "kölcsönvették" a hátravilágítós LED-technikát.
A németek ugyan kivezették a hűtőbordát a lámpák tetejére, (40/60 lux fényerő), a kínai modell a mérések szerint egy 1 W-os LED-del kb. 100 lument tud 340mA áramfelvétellel, ehhez elégnek tűnik a képeken látható belső hűtőlap is).
A DX-es (elemes) lámpa 20 $ körüli ára jóval olcsóbb, mint a németek 40-60 €-s lámpái, és egy komolyabb LED-del könnyen tuningolható...

Erre voltam kiváncsi,ezek szerint jó az optikája! :D Ezek szerint magában is használható, de outra elég korrekt fényt lehetne csinálni belőle, az XP-C led XP-G, vagy XM-L-re cserélésével, meg a ház felső felére biggyesztett külső +hűtőfelülettel (ott úgy is csak macskaszem van elől). :D

A Dealextreme-es lámpáról http://dx.com/xc-997b-cree-3w-200lm-3-mode-white-led-bicycle-bike-light-4-x-aa-108640, (ami a múltkor elég jó "tuning-donor"-nak látszott), van egy bemutató-videó is: http://www.youtube.com/watch?v=gaPMxyoktiw, és ráadásul itthon is kapható, egész normális áron: http://www.ecobike.hu/elsovilagitas/dinamos_els__337__lampa_korszer__369__1ledes_er__337_s_fennyel_2064.

hétf. ápr. 09, 2012 23:43
gyémánt tag

zorko45 írta:
..annak biztosan kisebb az átmeneti ellenállása, mint az én kétszer annyi db rugós felfekvésem az elemtartóban....
Az a rugós dolog ugye nem acél spirál rugó? ...mert annak jókora ellenállása van.
Az olyant át szoktam kötni rézhuzallal, vagy sokeres vezeték árnyékolást tömök a rugó belsejébe.
Amikor össze nyomódik akkor sokkal jobb lesz a kontakt.

szomb. ápr. 07, 2012 0:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 335  Következő