Szerző |
Üzenet |
Karat
vas-tag
|
Hi!
Ha újraparticionálsz egy vinyót és XP-t fogsz rátenni, akkor hozz létre egy kb. 1 GB-os FAT16-os particiót a vinyó elején, amire a WinXP lapozófájnak ad helyet. Ez azért fontos, mert így kevésébé lesz tördedezett a vinyód!
|
vas. jún. 22, 2003 21:52 |
|
|
Wyco
vas-tag
|
probálj me betenni egy harmadik procit ami szintén 100-as FSB-s: nekem is volt hogy a procinak semmi láthato baja nem volt, a Win 98/Me jol ment de az XP fagyott és nem ment. kiderult mégis a procival volt a baj.
persze minden megvolt format reinstall (probálkozás mert lefagyott mindég) stb...és egy P3-450-rol lett Cel 666-ra csere ami 1000-n futott (de tuning nélkul se ment az XP)
szal kérj egyet kölcsön ha tudsz
|
szomb. jún. 21, 2003 16:23 |
|
|
Cov
|
Bocs, a csúszásért (most vagyok). Mi az a 8MB? Bár vmelyik havernál
láttam ilyet a képernyőn, amikor egy XP-t húzott fel. Azért fura...
Én biztos ennyit nem kínlódnék vele. Kimentemém E:
ől D:
e a cuccokat,
mert 98 alatt látod-olvas6od az ntfs-t ugye(?), aztán
szólhat újra a BootXP korong a lejátszóban!
Üdv, Cov.
|
kedd jún. 17, 2003 14:03 |
|
|
fzs
|
HAli
Az xp nt alapú tehát elég jó hardver teszter. amit a 98 lazán benyel azt ne várd az nt/2000/xp vonaltól.
bios frissítéssel probálkoznék mert acpi mindig problémás 2000/xp nél és erre szokot hányni, aztán mindent át kéne nézni a biosban jó alap fapdosra, aztán gurul akkor nyomhatod neki.
Bár szerintem elég buher megoldás az átalakító, nekem volt pár nt/2000-es kliensem ami megmagyarázhatalan dolgokat művelt aztán kicseréltem az átalakitot és minden hepi lett.
A win 98 csak asztallapon nem megy azon kivül mindenen szinte.
Zsolt
|
hétf. jún. 16, 2003 23:08 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Hát, a Registry azon kulcsának kitörlése nem segített! Most még +nézem, hogy hol tárol a prociról infókat, aztán lehet azokat kitörölgetem!
|
hétf. jún. 16, 2003 9:44 |
|
|
Sumer
|
Kicsit későn vettem észre ezt a topikot, de azért annyit hozzáfűznék (mint rossz tapasztalatot), hogy az alaplapi BIOS-flasheléssel sem árt csínján bánni.
Egyszerű hétköznapi flashelésnek indult a dolog, de újraindítás és POST után olyan szép fekete képernyővel fogadott a suliban használt gépem (rajta legális angol XP Pro+SP1), mint annak a rendje. Nem anyáztam különösebben, ugyan, elvégre tökjó poén a legális felhasználókat szívatni, meg aztán úgysincs jobb dolgom a suliban, mint XP-t installálni...
|
vas. jún. 15, 2003 22:19 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Kamfor:
Azt hiszem kipróbálom azt a Registry-s törlést, vagy jó lesz, vagy nem.
Win98-ból tudom h nem látja az ntfs partíciót, legalábbis alapesetben nem! De van hozzá progi amivel rendesen felismeri!
Azt + most már tudom, hogy arra a partícióra, amin rendszer van, nem nagyon kéne mást tenni!
MBR:
Alaplap nem volt cserélve. De ha nem jön be a Registry-ben való turkálás, akkor marad a te verziód!
Kösz mindenkinek a segítséget, most már csak boldogulok!
|
vas. jún. 15, 2003 16:43 |
|
|
Kamfor
|
Speederer: elvileg ha a Registry-ben kitörlöd a HKEY_CURRENT_CONFIG/System/CurrentControlSet/Enum kulcsot, és újraindítod a gépet, minden alaplapi drivert újratelepít az XP, és a procira vonatkozó információkat is frissíti, ez működni szokott.
Ha nem jön be, akkor
a) Partition Magic-kel (7-es verziótól ismeri az NTFS-t) létrehozol egy új kb. 5GB partíciót mondjuk az e:-ből, és erre telepítesz egy új XP-t, aztán a régiből átmásolgatod a beállításaid szempontjából fontos mappákat/fájlokat, a többit meg törlöd
b) ha a d.-n van kb. 2GB szabad helyed, ideiglenesen oda is feltehetsz XP-t, amíg az e:-ről törlöd a Windows mappát, és utána az e:-re újból felteheted az XP-t. 98 alól nem tudod törölni, mert nem látja az NTFS-t!
De szvsz Windows-t csak önálló partícióra érdemes telepíteni, és minden mást külön partíción tárolni, mivel ezzel könnyen elkerülhetőek az ilyen problémák, hogy "összeomlott a Windows, de nem tudom újraformázni, mert akkor minden fontos adatot, programot elveszítek" )
|
vas. jún. 15, 2003 11:25 |
|
|
Kamfor
|
MBR: ha procihúzás után bootolás közben fagyi van, a proci feszültségét is meg kell emelni (CPUdefault-ról manual, és 1.80, vagy 1.85V) a lényeg, hogy kis lépésekben menj felfelé, és figyeld, hogy nem melegszik-e nagyon a proc.
hostclock+pciclock:az alaplapi órajel+PCIórajel lesz a memória frekvenciája, tehát alapból 100MHz+33Mhz=133MHz, ha PC133-as RAMod van, tedd erre. Ha húzod a procit ez is nőni fog, tehát pl. 110+37=147MHz, ezt már nem biztos, hogy bírni fogja a RAM, bár a jobbaknak nem okoz problémát.
hostclock-pciclock: nem hozzáadja, hanem kivonja a PCIórajelet, ez csak akkor kell, ha a procid 100MHz-en megy, de a RAM csak 66MHz-et bír.
|
vas. jún. 15, 2003 11:06 |
|
|
MBR
platina tag
|
nos, a win98 hogy jó? másik hdd és arra telepíted? vagy eleve telepített win98 jó?
Ha XP-t reinstallálni akarod: Ezeket töröld:
Documents and Settings
Recycled
Program Files
System Volume Information
Windows ( azaz a winxp mappája) %systemroot%
és a gyökérben pl C:*.* fileokat töröld
Ezután xpcdboot és szerintem mehet a telepítés. Érdemes kipróbálnod ha ígyis-úgyis fagy az xp... Alaplap cserélve lett? mert akkor 100% xp inst kell.
Az meg tényleg baj volt hibernálni...
DE NEKEM IS lenne proci gondom.
Celeron 1GHz (Rendszertul. 997MHz) abit vh 6 II alaplap.
ha 1,1 GHz-re akarom húzni XP befagy, azaz nem is fagy hanem rebootol, leáll.. Gondolom nem melegedhet fel a proci ilyen gyorsan a gépházat is levettem a géről..
Azaz A logon screen előtt közbe, bejelentkezés után (vátozik, hogy mikor) leáll az XP (SP1)és újraindul valamikor nem indulújra, hanem csak elsötétűl.
Alaplap BIOSban:
eredtileg:
CPU operting speed: 100 (10)
Ext. clock: 100 (1/3)
Multipler factor x10.0
Speed Error hold: Disabled
CPU Power : supply CPU default
Core Voltage: 1,75v
erre állítom:
CPU operting speed: 110 (10)
Ext. clock: 110 (1/3)
Multipler factor x10.0
Speed Error hold: Disabled
azaz csak 1 értéket állítok el.
még valami:
ez mire jó?
DRAM Clock: Hostclock
eztmég ezekre lehet álltani: hostclock+pciclock vagy hostclock-pciclock
|
szomb. jún. 14, 2003 21:06 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Most még leszedem a service pack 1-et hozzá, majd fölrakom, ha azzal se műxik, akkor lehet kipróbálom a linuxos verziót, mert amúgyis akartam még vmikor linuxot fölrakni!
Aztán majd kiderül mire jutok vele!
|
pén. jún. 13, 2003 13:38 |
|
|
Nevermore
vas-tag
|
Halihó!
Volna egy 5let, az újrapartícionálásra -ha van némi üres
helyed még- Beraksz egy linux telepítő cd-t -Suse,
mandrake, stb- és pillanatok alatt átméretezheted a
partícióidat, aztán másolgathatsz, mentegethetsz kedvedre,
és még kölcsönvicsi sem kell )
|
pén. jún. 13, 2003 9:03 |
|
|
Bachterman
vas-tag
|
Nekem semmi gondom nem volt, Celeron 500-ról Athlon 2400 XP-re váltottam. Mindkét mobo VIA-s, de amúgy teljesen más architektúra. Az XP csak az IDE vezérlőkért böfögött (VIA 4 in 1), újraindítottam, utána ugyanúgy megvolt minden, csak sokkal gyorsabb lett a gép
Kellemesen csalódtam az XP-ben.
Ja, és angol PRO-t használok, SP1 nélkül.
|
csüt. jún. 12, 2003 19:57 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Új hűtő van a procihoz, bár lehet, hogy melegszik, mert ugye alapban a 800-as fcpga-s, és átalakítóval van belerakva. Szóval magas rajt a hűtőborda, és csak kb 0,5 cm-re van a videókártyától!
De mondom win98-al megy rendesen. Játszottam is vele, nem 5 percet, és jó volt.
Igen, a 300-assal 66 Mhz-n megy az alaplap + a memória + minden, a 800-assal pedig 100-on, de csessze + a Bill Gates, ha ilyen miatt nem jó a winfos!
1ébként találtam 1 olyat a Vezérlőpult/Rendszer/Speciális/Környezeti változók-on belül, hogy Rendszerváltozók, itt pedig + van adva a proci architektúrája, azonosítója, + 1éb hasonló dolgok, amiket át lehet(ne) írni. Bár szerintem elég durva lenne átírni, majd újraindítani a gépet a másik procival!
De akkor még az órajelen próbálok vmit állítgatni!
|
csüt. jún. 12, 2003 11:21 |
|
|
droland
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 800 Tartózkodási hely: B-A-Z
|
Az nem lehet e (MIVEL AZ NT GÁNYABB A ICI PICI hardverproblémára is), hogy kicsit melegszik a proci, tehát nem elég neki a régi hűtő (ha az van), vagy a ramok NEM NAGYON akarják szeretni az új 100MHZ FSB-t, mivel ugye régen 66on ment a lapod...
Nos?
Tipp a memory cas-t tedd 3-ra...
ennyi...
|
csüt. jún. 12, 2003 10:51 |
|
|
droland
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 800 Tartózkodási hely: B-A-Z
|
Az nem lehet e (MIVEL AZ NT GÁNYABB A ICI PICI hardverproblémára is), hogy kicsit melegszik a proci, tehát nem elég neki a régi hűtő (ha az van), vagy a ramok NEM NAGYON akarják szeretni az új 100MHZ FSB-t, mivel ugye régen 66on ment a lapod...
Nos?
ennyi...
|
csüt. jún. 12, 2003 10:51 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Cov:
A partíciók... azok érdekesek:
C: 8 Mb-os FAT partíció, ezen vannak az xp bootolásához szükséges fájlok. De hogy ez pontosan, hogy került ide, nem tudom. De még vmelyik xptelepítésnél került ide.
D: 11 Gb-os FAT32 partíció, ezen van a win98, meg néhány egyéb cucc.
E: a maradék NTFS partícióval. Itt van az xp + még nagyon sok minden! Nem tudom, de vhogy jobb szeretem ntfs-re pakolni a fontos cuccokat. Bár lehet, hogy hülye felfogás.
Azt hiszem tényleg jobb lenne, ha az a partíció amin a rendszer van, 1 kicsit kisebbre venném. De most már mind1, majd legközelebb.
Samat2:
Megpróbálom megkeresni azt az opciót, de lehet, hogy nem sikerül, szóval azért majd lécci írd le, ha megtaláltad!
(Asszem nekiálok minden kis apró zig-zug-ot megnézni ebben az xp-ben, vhol majdcsak megtalálom.)
Amúgy köszi a segítségeteket!
|
csüt. jún. 12, 2003 10:03 |
|
|
samat2
|
Nézzetek utána, mert van egy olyan windows ban vagy a CD elhelyezett file amivel az XP rávehető arra hogy hardvert cseréljünk alatta, elindítva az alkalmazást a gépet újraindítja, majd úgy mint első telepítéskor elindul és mindent felismer, majd ha kész a beállításaid megmaradnak.
Viszont a cdről indításokr is van ilyen lehetőség, windows javítása után letörli a rendszerfájlokat, majd újra feltelepíti.
Ha megtaláltam a fájlt írok
|
csüt. jún. 12, 2003 7:53 |
|
|
Cov
|
Azt még ideír6nád, h miként vannak felosztva a vincsik. Mert nem
nagyon értem (én legalábbis), h miért 80GB az, amit ki kell menteni?
Nálam a rendszerpartíción nincs soha semmi fontos adat/dokumentum.
Persze a napi levelezést, ilyesmik kivéve. Sztem ez alap, így tenni.
Ezért azt mondom, h haverhoz szépen át... és kitenni, ami kell.
Esetleg néhány RW, ha több cucc van. Ha tényleg SOK van, akkor
bocsi, valóban nem fog így menni; de intő példa, h legközelebb se így tedd.
Üdv, Cov.
ui: fat32-nél jobb, ha NTFS-re teszed az XP-t; bár ez független ettől, és csak javaslat
|
csüt. jún. 12, 2003 7:13 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Azt tudom, hogy lementhetném másik vinyóra, de 80 gb-ot elég nehézkes, nem? Főleg, hogy az ismerőseimnek kisebb van!
Csak a 800-as procival haldoklik! A régi 300-assal megy minden rendesen! (Most is az van benn, mert win98-ban semmi sincs fölrakva.)
Amúgy a törléshez nem dos-ra gondoltam, hanem win98-ra.
Ha 800-as procival indítom el a gépet, akkor az xp-t nem tölti be, töltés közben leáll és ezt írja ki:
"Hardvare Malfunction
Call your hardvare ventor for support.
The system has halted"
Ha az xp telepítőt indítom el, akkoris ezt írja ki, pont mikor a telepítő elkezdődne!
Szóval ezért gondoltam arra, hogy le kéne törölni, bár ahogy Johnnyrotten említette, neki nem volt elég a formázás sem. Háát, nem igazán tudom mit csináljak!
És biztos, hogy nem memóriahiba, mert a 300-as procival és a 800-assal is win98 alatt műxik rendesen!
Lehet, hogy átmásolom másik partícióra a winfos + a program files könyvtárat, aztán nekifexek a del gombnak!
Legalábbis ha nem lesz jobb ötlet, akkor maradok ennél!
U.i.: Azért kösz az eddigi segítséget mindenkinek!
|
szer. jún. 11, 2003 19:23 |
|
|
utini
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2462 Tartózkodási hely: gyökér könyvtár
|
Simán lementheted az adataidat, ha egy másik gépbe berakod a vinyót slave-re jumperolva. De ha már a bootolásnál haldoklik, akkor ott valami komolyabb hiba lehet ! Kérdés ! Ha nem bootol be, akkor hogyan tudod letörölni a win és a program files könyvtárakat ? Csak nem DOS-ra gondoltál ? ))
Ja, ha már az elején kék képernyőzik, az szinte 90 %, hogy memóriahiba (
|
szer. jún. 11, 2003 18:12 |
|
|
johnnyrotten
gyémánt tag
|
Ez ismerős, alaplap+proc csere után szívtam én is rendesen. Aztán sok giga mentés kölcsönvinyóra és bootfloppy + újraparticionálás(!!!) segített. A formázás kevés volt. (Hogy miért, na azt azóta sem értem.)
|
szer. jún. 11, 2003 18:11 |
|
|
man5on
gyémánt tag
|
ejnye, hát nem új gépet kell venni új oprendszerrel?:))) komolyan olyan hülyék ezek a Billék.Azzal csesznek ki akinek eredeti XPje van:))) akinek meg tört azé nemreklamál így... poééén
|
szer. jún. 11, 2003 17:34 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Húha! Formázni kéne? Az gáz! És addig hova pakoljak el több gigányi cuccot?
Az nem jó ha letörlöm a winfos + a program files könyvtárat? + 1éb fájlokat?
Amúgy ha elindítom a telepítést cd-ről, akkor is kifagy kék képernyővel! Szal már nem sok ötletem van.
|
szer. jún. 11, 2003 17:12 |
|
|
utini
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2462 Tartózkodási hely: gyökér könyvtár
|
XP CD-t berakod, BIOS-ban beállítod, hogy CD legyen a first boot device, újraindít, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat Erősen javasolt a 4 formázási típus közül a partíció NTFS-re formázása, és nem a gyors...
|
szer. jún. 11, 2003 14:45 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Igen, már néztem azt a beállítások export-import-ot. Le is mentettem a beállításokat.
De most töröljem le a winfos könyvtárat + a program files-t? Bár szerintem azt nem is engedi winfosból. De akkor +szívom, mert ntfs-es partíció!
Vagy hogy rakjak rá új winfost formázás nélkül?
|
szer. jún. 11, 2003 14:34 |
|
|
utini
gyémánt tag
|
Fájlok átvitele varázsló, hátha műxik egy másik gépen ? Egyébként xlife barátunknál van az igazság, sajna újra telepítés lesz a vége...
|
szer. jún. 11, 2003 14:14 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hi!
Van valami beállítások_export_import...
üdv arnd
|
szer. jún. 11, 2003 14:07 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Hi xlife!
Kösz az infót!
Most már csak az a gáz, hogy szeretném ha megmaradnának a win xp-s beállításaim.
Ez lehetséges?
Próbáltam már, hogy berakom a telepítő cd-t, de akkor is azzal a kék hátteres hibaüzivel áll le.
Szóval winfos telepítésre nincs vmi ötletetek?
|
szer. jún. 11, 2003 12:56 |
|
|
xlife
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 87 Tartózkodási hely: P3579, vagy P4988
|
Hi Speederer!
Mint köztudott, a WinXP igen kényes a pc fődarabjainak cseréjére. A szoftver az alaplap, a proci és még egy-két más fontos alkatrész alapján azonosítja be magát. Így működik a licensz védelme. Mert ugye OEM termékről beszélünk. Az pedig csak az eredeti darabok összességére érvényes (új PC!).
Hála istennek a win98-ban ez még nem volt benne. Ott a te becsületességedre volt bízva, mennyire veszed komolyan a licenszet.
Mindenképpen újra kell raknod az Xp-s részt.
|
szer. jún. 11, 2003 11:42 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Hi!
Kipróbáltam úgy (is), ahogy leírtad!
Eredmény:
NEM jó!
Bár az xp újratelepítésével még nem próbálkoztam. Amúgy nem lehet úgy újratelepíteni, hogy megmaradjanak a beállítások? Mert pl. a win98-at lehetett.
Ja, és kösz a segítséget!
Üdv
|
szer. jún. 11, 2003 11:15 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hi!
1. vissza régi proc
2. "rendesen" leállít
3. új proci berak (hátha)
Ha mégse
4.XP újratelepít
Nekem is összedölt az XP alaplapcsere miatt pedig minden más maradt (BH-6 => TUSL-2)
üdv arnd
|
szer. jún. 11, 2003 7:12 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Hali!
Lecseréltem az eddigi 300-as Slot1-es Celeron procimat, egy 800-as Fcpga procira. Előtte xp is és win98 is volt a gépen. Az xp-t csak hibernálással álítottam le. Majd a másik proci berakása után nem indult el az xp. Próbáltam vele már (talán) mindent csinálni, de az "új" procival nem megy! MIndig vmi ilyesmi hibaüzenettel áll le:
"Hardvare Malfunction
Call your hardvare ventor for support.
The system has halted"
Mindez kék háttéren.
Win98-al viszont simán műxik.
Nincs vmi ötletetek, hogy hogy tudnám megcsinálni?
Köszi előre is.
|
szer. jún. 11, 2003 7:01 |
|
|