Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 1:30

Hozzászólás a témához  [ 33 hozzászólás ] 
XP: probléma procicsere után 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!

Ha újraparticionálsz egy vinyót és XP-t fogsz rátenni, akkor hozz létre egy kb. 1 GB-os FAT16-os particiót a vinyó elején, amire a WinXP lapozófájnak ad helyet. Ez azért fontos, mert így kevésébé lesz tördedezett a vinyód!

vas. jún. 22, 2003 21:52
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
probálj me betenni egy harmadik procit ami szintén 100-as FSB-s: nekem is volt hogy a procinak semmi láthato baja nem volt, a Win 98/Me jol ment de az XP fagyott és nem ment. kiderult mégis a procival volt a baj.
persze minden megvolt format reinstall (probálkozás mert lefagyott mindég) stb...és egy P3-450-rol lett Cel 666-ra csere ami 1000-n futott (de tuning nélkul se ment az XP)
szal kérj egyet kölcsön ha tudsz

szomb. jún. 21, 2003 16:23

Hozzászólás 
Bocs, a csúszásért (most vagyok). Mi az a 8MB? Bár vmelyik havernál
láttam ilyet a képernyőn, amikor egy XP-t húzott fel. Azért fura...

Én biztos ennyit nem kínlódnék vele. Kimentemém E: ől D: e a cuccokat,
mert 98 alatt látod-olvas6od az ntfs-t ugye(?), aztán
szólhat újra a BootXP korong a lejátszóban! :-)

Üdv, Cov.

kedd jún. 17, 2003 14:03

Hozzászólás 
HAli

Az xp nt alapú tehát elég jó hardver teszter. amit a 98 lazán benyel azt ne várd az nt/2000/xp vonaltól.
bios frissítéssel probálkoznék mert acpi mindig problémás 2000/xp nél és erre szokot hányni, aztán mindent át kéne nézni a biosban jó alap fapdosra, aztán gurul akkor nyomhatod neki.
Bár szerintem elég buher megoldás az átalakító, nekem volt pár nt/2000-es kliensem ami megmagyarázhatalan dolgokat művelt aztán kicseréltem az átalakitot és minden hepi lett.
A win 98 csak asztallapon nem megy azon kivül mindenen szinte.

Zsolt

hétf. jún. 16, 2003 23:08
vas-tag

Hozzászólás 
Hát, a Registry azon kulcsának kitörlése nem segített! :( Most még +nézem, hogy hol tárol a prociról infókat, aztán lehet azokat kitörölgetem!

hétf. jún. 16, 2003 9:44

Hozzászólás 
Kicsit későn vettem észre ezt a topikot, de azért annyit hozzáfűznék (mint rossz tapasztalatot), hogy az alaplapi BIOS-flasheléssel sem árt csínján bánni. :o

Egyszerű hétköznapi flashelésnek indult a dolog, de újraindítás és POST után olyan szép fekete képernyővel fogadott a suliban használt gépem (rajta legális angol XP Pro+SP1), mint annak a rendje. Nem anyáztam különösebben, ugyan, elvégre tökjó poén a legális felhasználókat szívatni, meg aztán úgysincs jobb dolgom a suliban, mint XP-t installálni... :o

vas. jún. 15, 2003 22:19
vas-tag

Hozzászólás 
Kamfor:
Azt hiszem kipróbálom azt a Registry-s törlést, vagy jó lesz, vagy nem.
Win98-ból tudom h nem látja az ntfs partíciót, legalábbis alapesetben nem! De van hozzá progi amivel rendesen felismeri!
Azt + most már tudom, hogy arra a partícióra, amin rendszer van, nem nagyon kéne mást tenni!

MBR:
Alaplap nem volt cserélve. De ha nem jön be a Registry-ben való turkálás, akkor marad a te verziód!

Kösz mindenkinek a segítséget, most már csak boldogulok!

vas. jún. 15, 2003 16:43

Hozzászólás 
Speederer: elvileg ha a Registry-ben kitörlöd a HKEY_CURRENT_CONFIG/System/CurrentControlSet/Enum kulcsot, és újraindítod a gépet, minden alaplapi drivert újratelepít az XP, és a procira vonatkozó információkat is frissíti, ez működni szokott.
Ha nem jön be, akkor
a) Partition Magic-kel (7-es verziótól ismeri az NTFS-t) létrehozol egy új kb. 5GB partíciót mondjuk az e:-ből, és erre telepítesz egy új XP-t, aztán a régiből átmásolgatod a beállításaid szempontjából fontos mappákat/fájlokat, a többit meg törlöd
b) ha a d.-n van kb. 2GB szabad helyed, ideiglenesen oda is feltehetsz XP-t, amíg az e:-ről törlöd a Windows mappát, és utána az e:-re újból felteheted az XP-t. 98 alól nem tudod törölni, mert nem látja az NTFS-t!
De szvsz Windows-t csak önálló partícióra érdemes telepíteni, és minden mást külön partíción tárolni, mivel ezzel könnyen elkerülhetőek az ilyen problémák, hogy "összeomlott a Windows, de nem tudom újraformázni, mert akkor minden fontos adatot, programot elveszítek" ;-))

vas. jún. 15, 2003 11:25

Hozzászólás 
MBR: ha procihúzás után bootolás közben fagyi van, a proci feszültségét is meg kell emelni (CPUdefault-ról manual, és 1.80, vagy 1.85V) a lényeg, hogy kis lépésekben menj felfelé, és figyeld, hogy nem melegszik-e nagyon a proc.
hostclock+pciclock:az alaplapi órajel+PCIórajel lesz a memória frekvenciája, tehát alapból 100MHz+33Mhz=133MHz, ha PC133-as RAMod van, tedd erre. Ha húzod a procit ez is nőni fog, tehát pl. 110+37=147MHz, ezt már nem biztos, hogy bírni fogja a RAM, bár a jobbaknak nem okoz problémát.
hostclock-pciclock: nem hozzáadja, hanem kivonja a PCIórajelet, ez csak akkor kell, ha a procid 100MHz-en megy, de a RAM csak 66MHz-et bír.

vas. jún. 15, 2003 11:06
platina tag

Hozzászólás 
nos, a win98 hogy jó? másik hdd és arra telepíted? vagy eleve telepített win98 jó?

Ha XP-t reinstallálni akarod: Ezeket töröld:

Documents and Settings
Recycled
Program Files
System Volume Information
Windows ( azaz a winxp mappája) %systemroot%
és a gyökérben pl C:*.* fileokat töröld

Ezután xpcdboot és szerintem mehet a telepítés. Érdemes kipróbálnod ha ígyis-úgyis fagy az xp... Alaplap cserélve lett? mert akkor 100% xp inst kell.

Az meg tényleg baj volt hibernálni...

DE NEKEM IS lenne proci gondom.

Celeron 1GHz (Rendszertul. 997MHz) abit vh 6 II alaplap.

ha 1,1 GHz-re akarom húzni XP befagy, azaz nem is fagy hanem rebootol, leáll.. Gondolom nem melegedhet fel a proci ilyen gyorsan a gépházat is levettem a géről..

Azaz A logon screen előtt közbe, bejelentkezés után (vátozik, hogy mikor) leáll az XP (SP1)és újraindul valamikor nem indulújra, hanem csak elsötétűl.

Alaplap BIOSban:

eredtileg:

CPU operting speed: 100 (10)
Ext. clock: 100 (1/3)
Multipler factor x10.0
Speed Error hold: Disabled

CPU Power : supply CPU default
Core Voltage: 1,75v

erre állítom:

CPU operting speed: 110 (10)
Ext. clock: 110 (1/3)
Multipler factor x10.0
Speed Error hold: Disabled

azaz csak 1 értéket állítok el.

még valami:
ez mire jó?

DRAM Clock: Hostclock
eztmég ezekre lehet álltani: hostclock+pciclock vagy hostclock-pciclock

szomb. jún. 14, 2003 21:06
vas-tag

Hozzászólás 
Most még leszedem a service pack 1-et hozzá, majd fölrakom, ha azzal se műxik, akkor lehet kipróbálom a linuxos verziót, mert amúgyis akartam még vmikor linuxot fölrakni!
Aztán majd kiderül mire jutok vele!

pén. jún. 13, 2003 13:38
vas-tag

Hozzászólás 
Halihó!
Volna egy 5let, az újrapartícionálásra -ha van némi üres
helyed még- Beraksz egy linux telepítő cd-t -Suse,
mandrake, stb- és pillanatok alatt átméretezheted a
partícióidat, aztán másolgathatsz, mentegethetsz kedvedre,
és még kölcsönvicsi sem kell :o)

pén. jún. 13, 2003 9:03
vas-tag

Hozzászólás 
Nekem semmi gondom nem volt, Celeron 500-ról Athlon 2400 XP-re váltottam. Mindkét mobo VIA-s, de amúgy teljesen más architektúra. Az XP csak az IDE vezérlőkért böfögött (VIA 4 in 1), újraindítottam, utána ugyanúgy megvolt minden, csak sokkal gyorsabb lett a gép :)
Kellemesen csalódtam az XP-ben.
Ja, és angol PRO-t használok, SP1 nélkül.

csüt. jún. 12, 2003 19:57
vas-tag

Hozzászólás 
Új hűtő van a procihoz, bár lehet, hogy melegszik, mert ugye alapban a 800-as fcpga-s, és átalakítóval van belerakva. Szóval magas rajt a hűtőborda, és csak kb 0,5 cm-re van a videókártyától!
De mondom win98-al megy rendesen. Játszottam is vele, nem 5 percet, és jó volt.

Igen, a 300-assal 66 Mhz-n megy az alaplap + a memória + minden, a 800-assal pedig 100-on, de csessze + a Bill Gates, ha ilyen miatt nem jó a winfos!

1ébként találtam 1 olyat a Vezérlőpult/Rendszer/Speciális/Környezeti változók-on belül, hogy Rendszerváltozók, itt pedig + van adva a proci architektúrája, azonosítója, + 1éb hasonló dolgok, amiket át lehet(ne) írni. Bár szerintem elég durva lenne átírni, majd újraindítani a gépet a másik procival! :)

De akkor még az órajelen próbálok vmit állítgatni!

csüt. jún. 12, 2003 11:21
platina tag

Hozzászólás 
Az nem lehet e (MIVEL AZ NT GÁNYABB A ICI PICI hardverproblémára is), hogy kicsit melegszik a proci, tehát nem elég neki a régi hűtő (ha az van), vagy a ramok NEM NAGYON akarják szeretni az új 100MHZ FSB-t, mivel ugye régen 66on ment a lapod...

Nos?

Tipp a memory cas-t tedd 3-ra...

ennyi...

csüt. jún. 12, 2003 10:51
platina tag

Hozzászólás 
Az nem lehet e (MIVEL AZ NT GÁNYABB A ICI PICI hardverproblémára is), hogy kicsit melegszik a proci, tehát nem elég neki a régi hűtő (ha az van), vagy a ramok NEM NAGYON akarják szeretni az új 100MHZ FSB-t, mivel ugye régen 66on ment a lapod...

Nos?

ennyi...

csüt. jún. 12, 2003 10:51
vas-tag

Hozzászólás 
Cov:

A partíciók... azok érdekesek:
C: 8 Mb-os FAT partíció, ezen vannak az xp bootolásához szükséges fájlok. De hogy ez pontosan, hogy került ide, nem tudom. De még vmelyik xptelepítésnél került ide.
D: 11 Gb-os FAT32 partíció, ezen van a win98, meg néhány egyéb cucc.
E: a maradék NTFS partícióval. Itt van az xp + még nagyon sok minden! Nem tudom, de vhogy jobb szeretem ntfs-re pakolni a fontos cuccokat. Bár lehet, hogy hülye felfogás.

Azt hiszem tényleg jobb lenne, ha az a partíció amin a rendszer van, 1 kicsit kisebbre venném. De most már mind1, majd legközelebb.

Samat2:
Megpróbálom megkeresni azt az opciót, de lehet, hogy nem sikerül, szóval azért majd lécci írd le, ha megtaláltad!

(Asszem nekiálok minden kis apró zig-zug-ot megnézni ebben az xp-ben, vhol majdcsak megtalálom.)

Amúgy köszi a segítségeteket!

csüt. jún. 12, 2003 10:03

Hozzászólás 
Nézzetek utána, mert van egy olyan windows ban vagy a CD elhelyezett file amivel az XP rávehető arra hogy hardvert cseréljünk alatta, elindítva az alkalmazást a gépet újraindítja, majd úgy mint első telepítéskor elindul és mindent felismer, majd ha kész a beállításaid megmaradnak.
Viszont a cdről indításokr is van ilyen lehetőség, windows javítása után letörli a rendszerfájlokat, majd újra feltelepíti.
Ha megtaláltam a fájlt írok

csüt. jún. 12, 2003 7:53

Hozzászólás 
Azt még ideír6nád, h miként vannak felosztva a vincsik. Mert nem
nagyon értem (én legalábbis), h miért 80GB az, amit ki kell menteni?
Nálam a rendszerpartíción nincs soha semmi fontos adat/dokumentum.
Persze a napi levelezést, ilyesmik kivéve. Sztem ez alap, így tenni.

Ezért azt mondom, h haverhoz szépen át... és kitenni, ami kell.
Esetleg néhány RW, ha több cucc van. Ha tényleg SOK van, akkor
bocsi, valóban nem fog így menni; de intő példa, h legközelebb se így tedd.

Üdv, Cov.
ui: fat32-nél jobb, ha NTFS-re teszed az XP-t; bár ez független ettől, és csak javaslat :-)

csüt. jún. 12, 2003 7:13
vas-tag

Hozzászólás 
Azt tudom, hogy lementhetném másik vinyóra, de 80 gb-ot elég nehézkes, nem? Főleg, hogy az ismerőseimnek kisebb van!
Csak a 800-as procival haldoklik! A régi 300-assal megy minden rendesen! (Most is az van benn, mert win98-ban semmi sincs fölrakva.)
Amúgy a törléshez nem dos-ra gondoltam, hanem win98-ra.
Ha 800-as procival indítom el a gépet, akkor az xp-t nem tölti be, töltés közben leáll és ezt írja ki:
"Hardvare Malfunction
Call your hardvare ventor for support.
The system has halted"

Ha az xp telepítőt indítom el, akkoris ezt írja ki, pont mikor a telepítő elkezdődne! :(

Szóval ezért gondoltam arra, hogy le kéne törölni, bár ahogy Johnnyrotten említette, neki nem volt elég a formázás sem. Háát, nem igazán tudom mit csináljak!

És biztos, hogy nem memóriahiba, mert a 300-as procival és a 800-assal is win98 alatt műxik rendesen!

Lehet, hogy átmásolom másik partícióra a winfos + a program files könyvtárat, aztán nekifexek a del gombnak!

Legalábbis ha nem lesz jobb ötlet, akkor maradok ennél!

U.i.: Azért kösz az eddigi segítséget mindenkinek!

szer. jún. 11, 2003 19:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Simán lementheted az adataidat, ha egy másik gépbe berakod a vinyót slave-re jumperolva. De ha már a bootolásnál haldoklik, akkor ott valami komolyabb hiba lehet ! Kérdés ! Ha nem bootol be, akkor hogyan tudod letörölni a win és a program files könyvtárakat ? Csak nem DOS-ra gondoltál ? :-)))
Ja, ha már az elején kék képernyőzik, az szinte 90 %, hogy memóriahiba :-((

szer. jún. 11, 2003 18:12
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez ismerős, alaplap+proc csere után szívtam én is rendesen. Aztán sok giga mentés kölcsönvinyóra és bootfloppy + újraparticionálás(!!!) segített. A formázás kevés volt. (Hogy miért, na azt azóta sem értem.)

szer. jún. 11, 2003 18:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
ejnye, hát nem új gépet kell venni új oprendszerrel?:))) komolyan olyan hülyék ezek a Billék.Azzal csesznek ki akinek eredeti XPje van:))) akinek meg tört azé nemreklamál így... poééén

szer. jún. 11, 2003 17:34
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
Húha! Formázni kéne? Az gáz! És addig hova pakoljak el több gigányi cuccot?
Az nem jó ha letörlöm a winfos + a program files könyvtárat? + 1éb fájlokat?
Amúgy ha elindítom a telepítést cd-ről, akkor is kifagy kék képernyővel! Szal már nem sok ötletem van. :(

szer. jún. 11, 2003 17:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
XP CD-t berakod, BIOS-ban beállítod, hogy CD legyen a first boot device, újraindít, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat :-) Erősen javasolt a 4 formázási típus közül a partíció NTFS-re formázása, és nem a gyors...

szer. jún. 11, 2003 14:45
vas-tag

Hozzászólás 
Igen, már néztem azt a beállítások export-import-ot. Le is mentettem a beállításokat.
De most töröljem le a winfos könyvtárat + a program files-t? Bár szerintem azt nem is engedi winfosból. De akkor +szívom, mert ntfs-es partíció! :(
Vagy hogy rakjak rá új winfost formázás nélkül?

szer. jún. 11, 2003 14:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fájlok átvitele varázsló, hátha műxik egy másik gépen ? Egyébként xlife barátunknál van az igazság, sajna újra telepítés lesz a vége...

szer. jún. 11, 2003 14:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

Van valami beállítások_export_import...

üdv arnd

szer. jún. 11, 2003 14:07
vas-tag

Hozzászólás 
Hi xlife!

Kösz az infót!
Most már csak az a gáz, hogy szeretném ha megmaradnának a win xp-s beállításaim.
Ez lehetséges?

Próbáltam már, hogy berakom a telepítő cd-t, de akkor is azzal a kék hátteres hibaüzivel áll le. :(

Szóval winfos telepítésre nincs vmi ötletetek?

szer. jún. 11, 2003 12:56
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi Speederer!
Mint köztudott, a WinXP igen kényes a pc fődarabjainak cseréjére. A szoftver az alaplap, a proci és még egy-két más fontos alkatrész alapján azonosítja be magát. Így működik a licensz védelme. Mert ugye OEM termékről beszélünk. Az pedig csak az eredeti darabok összességére érvényes (új PC!).
Hála istennek a win98-ban ez még nem volt benne. Ott a te becsületességedre volt bízva, mennyire veszed komolyan a licenszet.
Mindenképpen újra kell raknod az Xp-s részt.

szer. jún. 11, 2003 11:42
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!

Kipróbáltam úgy (is), ahogy leírtad!
Eredmény:
NEM jó! :(

Bár az xp újratelepítésével még nem próbálkoztam. Amúgy nem lehet úgy újratelepíteni, hogy megmaradjanak a beállítások? Mert pl. a win98-at lehetett.

Ja, és kösz a segítséget!
Üdv

szer. jún. 11, 2003 11:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

1. vissza régi proc
2. "rendesen" leállít
3. új proci berak (hátha)
Ha mégse
4.XP újratelepít

Nekem is összedölt az XP alaplapcsere miatt pedig minden más maradt (BH-6 => TUSL-2)

üdv arnd

szer. jún. 11, 2003 7:12
vas-tag

Hozzászólás 
Hali!

Lecseréltem az eddigi 300-as Slot1-es Celeron procimat, egy 800-as Fcpga procira. Előtte xp is és win98 is volt a gépen. Az xp-t csak hibernálással álítottam le. Majd a másik proci berakása után nem indult el az xp. Próbáltam vele már (talán) mindent csinálni, de az "új" procival nem megy! :( MIndig vmi ilyesmi hibaüzenettel áll le:
"Hardvare Malfunction
Call your hardvare ventor for support.
The system has halted"

Mindez kék háttéren.
Win98-al viszont simán műxik.

Nincs vmi ötletetek, hogy hogy tudnám megcsinálni?

Köszi előre is.

szer. jún. 11, 2003 7:01
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 33 hozzászólás ]