Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 02, 2025 20:42

Hozzászólás a témához  [ 162 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Melyik: Canon 300D v. D30 v. Nikon D70 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
A 300D esetében talán két dolog miatt érzem a sokkal biztosabb fogást "normál" géptartásnál is:

- a grip esetében a kisujj nem lóg a levegőben, hanem pont felfekszik a portrémarkolatra,
- a plusz súly még a nehezebb optikák esetében is kiegyensúlyozottá teszi az apparátot,
így a két dolog összessége nemcsak portréállásban teszi jobbá a fogást.

Üdv.

Na jó, de azért álljon már meg a menet, ha mondjuk (legyünk igazságosak) a képek félt csinálom állóra, akkor ugye a többi fekvő, és akkor a markolatnak csak a fenti két szerepe van. Ha ezt veszed, egy ellensúly és egy kisujjtartó 30 ezerért azért elég vastag...

kedd aug. 23, 2005 8:40
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
nord írta:
Gratulálok!

Milyen objektíveket veszel majd hozzá?

Koszi szepen!
Sigma 55-200 DC-t tervezek tanuloobinak egyelore....

szerk: meg is van...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Uzi kedd aug. 23, 2005 19:40-kor.

szomb. aug. 20, 2005 21:55
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
talán macro is, de inkább 2-3 méteren túl midnen amit le lehet fotózni!:)
Ezen a téren elég változatos vagyok!:)

szomb. aug. 20, 2005 21:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
A 300D esetében talán két dolog miatt érzem a sokkal biztosabb fogást "normál" géptartásnál is:

- a grip esetében a kisujj nem lóg a levegőben, hanem pont felfekszik a portrémarkolatra,
- a plusz súly még a nehezebb optikák esetében is kiegyensúlyozottá teszi az apparátot,
így a két dolog összessége nemcsak portréállásban teszi jobbá a fogást.

Üdv.

szomb. aug. 20, 2005 17:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Már nem azért, de a portrémarkolat szerintem csak akkor pótolja a rendes markolatot, ha álló formátumú képet fotózol, nem? Szerintem az alsó markolatfogás kitekert csuklóval nem túl kényelmes, ha az ember fekvő képet akar csinálni, vagy tévedek?

szomb. aug. 20, 2005 14:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Portrémarkolat (akkupack): ki merem jelenteni, hogy még a jobb fogású 300D-n is legalább egy Fé pluszt jelent - szerintem 350D-re is érdemes feltenni.

Természetfotózás:
tájfotó, makró? Pontosan mire gondolsz?

szomb. aug. 20, 2005 13:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
akkupackkal próbáltátok már használni a 350D-t? úgy milyen a fogása??
természet fotózásra melyik objektívet ajánlanátok hozzá?

szomb. aug. 20, 2005 12:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gratulálok!

Milyen objektíveket veszel majd hozzá?

szomb. aug. 20, 2005 11:27
ezüst tag

Hozzászólás 
Fogdostam sokat a 350-est es nem tunt veszesnek. (300d-azert nem mertem :) ) Mar itt is figyel egy nalam, nem tudtam tovabb varni :) Sajnos objektiv csak jovo het vegere lesz (jo esetben)

szomb. aug. 20, 2005 8:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kiegészíteném... Nekem egy 300D-m van, 75-300-as USM Canon obival, nem egy nagy darab, de a 350D-hez képest majd' duplaakkora markolatba is kapaszkodni kell. Mondjuk én elgondolkodnék egy statív-menet objektívba fúrásán, 350D-nél, hasonló helyzetben... :D Nem akarok pro-kontra felsorolásba menni, már párszor megvitattuk itt a dolgokat. Ezt is írtuk már, én is, de azt hiszem, abban mindenki egyetért, hogy 350D-t csak akkor érdemes venni, ha volt a kezedben 300D és 350D, és a 350D bejön. Csak akkor.

kedd aug. 16, 2005 19:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Uzi írta:
Koszi az infokat! Az arkulonbseg a 300 es a 350 kozott mar olyan kicsi (20% alatt), en a 350D mellett dontottem, jovo kedden magassagaban valahol be is szerzem ha le nem beszeltek rola addig valami mas gep kedveert :wink:

Előtte azt javaslom fogdosd meg egy kicsit a gépet, legalább fél órára, lehetőleg valami normális objektívvel, nem a 100 grammos kitobival.

Nem vagyok egy lapátkezű, de a 350D eléggé kényelmetlennek tűnt, amikor nálam volt 2 napig.
Pedig csak egy közepes 28-135 Is volt rajta, nem is valami igényesebb cucc.

persze a kérdés itt is az, hogy mivel akarod használni.
ha nem akarsz hozzá komolyabb optikát venni és mondjuk beéred egy 70-300-as 200 grammos turistazoommal, akkor nem lesz gondod a fogással sem.

kedd aug. 16, 2005 15:17
ezüst tag

Hozzászólás 
nord írta:
Uzi, qw3r:

tegnap délben a budaörsi Auchanban még láttam fekete 300D kitet 179.990,-Ft-ért. Ehhez hivatalos mo-i Canon Hungaria-s garancialevél jár.
(Múlt héten még a dunakeszi Auchanban is volt - ha nektek ez van közelebb, megérhet egy telefont.)

Üdv.

Koszi az infokat! Az arkulonbseg a 300 es a 350 kozott mar olyan kicsi (20% alatt), en a 350D mellett dontottem, jovo kedden magassagaban valahol be is szerzem ha le nem beszeltek rola addig valami mas gep kedveert :wink:

kedd aug. 16, 2005 13:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Uzi, qw3r:

tegnap délben a budaörsi Auchanban még láttam fekete 300D kitet 179.990,-Ft-ért. Ehhez hivatalos mo-i Canon Hungaria-s garancialevél jár.
(Múlt héten még a dunakeszi Auchanban is volt - ha nektek ez van közelebb, megérhet egy telefont.)

Üdv.

szomb. aug. 13, 2005 11:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
attól függ újat, vagy használtat akarsz

pén. aug. 12, 2005 16:38
ezüst tag

Hozzászólás 
Nem tudjatok veletlen hol lehet meg jo (alacsony :) aron 300d-hez jutni?

pén. aug. 12, 2005 13:09
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
Uzi írta:
Ilyen esetben meg kigyalogolhatok Ausztriaig a garilevellel? Vagy az mar alapbol bukta?

Mivel nem lesz lepecsételt EU-garleveled, garanciálisan (vagyis ingyen) nem fogod tudni megjavíttatni, csak a kereskedőn keresztül.

csüt. aug. 11, 2005 18:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
Nagy kérdés, hogy az a kereskedő két év múlva is meglesz-e...

Mondjuk ha egy olyan helyet nézel, ami folyamatosan fejlődik, beruház, terjszkedik, hát nem valószínű, hogy megszünne, hacsak a maffia le nem számol vele ;)

Tény, hogy nem a legkisebb PC-pincében kell ilyet venni.

csüt. aug. 11, 2005 18:27
ezüst tag

Hozzászólás 
nord írta:

Ilyen esetben meg kigyalogolhatok Ausztriaig a garilevellel? Vagy az mar alapbol bukta?

csüt. aug. 11, 2005 17:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Uzi írta:
Meg egy kerdesem lenne: nezve a kereskedoket egyik 2 ev Canon Europai garit ad, a masik meg 1 ev Canon Magyarorszagot
Mennyivel lehet hosszabb egy javitasi ido az elso esetben?

A két év európai gari magyarul annyit tesz, hogy a gépet Canon Hungaria-s garancialevél hiányában csakis külföldön lehet garanciában javíttatni.
Ez hátrány, ha az első évben történik (hosszabb javítás)
Előny, ha a másodikban, mert még van garanciád. :)

csüt. aug. 11, 2005 16:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Meg egy kerdesem lenne: nezve a kereskedoket egyik 2 ev Canon Europai garit ad, a masik meg 1 ev Canon Magyarorszagot

Mennyivel lehet hosszabb egy javitasi ido az elso esetben?

csüt. aug. 11, 2005 15:38
ezüst tag

Hozzászólás 
nord írta:
Az Artwork Photo honlapja szerint még mindig van náluk 179.990-ért 300D.
http://www.artworkphoto.hu/termek.php?i=504

Szerintem érdemes rájuk csörögni.

Koszi a tippet.
Hivtam oket, mar naluk sincs sajnos. 210e Brutto korul viszont mar lattam a 350D-t, az arkulonbseg sem olyan nagy akkor a listas 180-hoz kepest...

szer. aug. 10, 2005 10:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az Artwork Photo honlapja szerint még mindig van náluk 179.990-ért 300D.
http://www.artworkphoto.hu/termek.php?i=504

Szerintem érdemes rájuk csörögni.

szer. aug. 10, 2005 9:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Sokat nezegetve a gepek tesztjeit a Canon fele hajlok...

Letezik meg valamerre a 300D ilyen jo aron ahogy irjatok? Vagy mar ahhoz keso?

350D-re is ra tudnam venni magam, ha tudtok ajanlani egy helyet ahol jo aron van (es a garancia is rendben van)

szer. aug. 10, 2005 9:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem is roppant bizarr, ahogy a kitobiban lötyög egy lencsetag úgy fél millit, de ettől még a képe jó, éles meg minden. A canon kitobija kézben fogva egy horror, a nikkor kitobi meg úgy tűnik aberrációra horror. Nekem spec. az utóbbi gázosabb, lévén hogy fényképeznék, nem az obit macerálnám naphosszat. :)

csüt. jún. 30, 2005 8:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
na igen, ennyire az EF-S 18-55 sem aberrál, de szerintem amikor ezt az optikát szidják, nem is a k. aberrációra gondolnak :)

szer. jún. 29, 2005 19:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, bocs, a cikkírót tényleg nem figyeltem, te már azonosultál a fejemben az egész rovattal. :)
Ami a kitobit illeti, OK, aberráljon, de azért a Canon obik tudtommal nem olyan jók mint a Nikkor obik, és oké, hogy kitobi ez is az is, de valahogy a 300D sokat szidott kitobijával nekem nem sikerült ekkora aberrációt csinálnom. De persze óccsó' húsnak... mégis nagyon durva az a kép...

szer. jún. 29, 2005 19:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tigrincs írta:
Birdie, néztem a Monacói D50 fotókat. Van egy régi kis BMW Isettáról (amelyiknek elöl van az ajtója - http://index.hu/digicam/ad/Nikon/D50/a/Monaco_10_oa.jpg) egy kép. OK, belső kép. OK, zajos. De ekkora kromatikus aberrációt csak kompaktoknál, félcentis lencseátmérőnél láttam eddig!

Hmm, hát tényleg szép darab :D
De nem én voltam kint Moncaoban, mint a cikkíró nevébőkl kiderül. Sajnos nem tudom milyen obi, de nézzük meg EXIF-ben...

...

Megnéztem, valóban 18-55-ös.

Tigrincs írta:
Aztakurta! Bocsánat, hogy ezt mondom, de (gondolom a Nikkor 18-55-ösé) az objektívgyártó hová tette a sok pici szemét?

Miért kel ebből ilyen problémát csinálni? Ez a legolcsóbb kitobija most a Nikonnak, hát ne várj tőle csodákat :)
Majd D50 cikkben nézd meg a 18-70-est, na ott k. aberrációt max. full nagylátószögnél, full nyitott blendével látsz. telében meg bottal ütheted a nyomát még F4,5-nél is.

Szóval én cska azt szeretném ebből kihozni, hogy jó- jó, persze aberrál mint atom, de nézd meg a paramétereket:
- totál olcsó (sőt, legolcsóbb) kitobi, ED lencsék nélkül
- legnagyobb látószög
- full nyitott blende.

tehát amit itt látsz az a legrosszabb eset.
Ugyenez mondjuk a 18-70-esnél (picit előrebocsátva a dolgot):
Kép
Na ez is a legrosszabb eset (70 mm, F4,5)

Nyilván hasonlókat lehetne mutatni a Sigma legolcsóbb 18-50-eséről, bár ott még a feloldóképesség is gyatra :)
[/img]

szer. jún. 29, 2005 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocsánat, a gyengébb idegzetűek ne olvassák a következőt!
Birdie, néztem a Monacói D50 fotókat. Van egy régi kis BMW Isettáról (amelyiknek elöl van az ajtója - http://index.hu/digicam/ad/Nikon/D50/a/Monaco_10_oa.jpg) egy kép. OK, belső kép. OK, zajos. De ekkora kromatikus aberrációt csak kompaktoknál, félcentis lencseátmérőnél láttam eddig! Aztakurta! Bocsánat, hogy ezt mondom, de (gondolom a Nikkor 18-55-ösé) az objektívgyártó hová tette a sok pici szemét? Komolyan mondom, 8-10 pixeles magenta aberráció, kalap megemel... Bocsánat Nikon, bocsánat Nikon-pártiak, tényleg nem azért mondom, de ez nagyon rút, szerintem szégyellnivaló. Én kérek elnézést a fikázásért, de tényleg készen vagyok attól a képtől. :(
Visszaolvastam, mielőtt félreértenéd, Birdie, nem téged piszkállak, ez a technika bűne.

szer. jún. 29, 2005 14:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha belekotyoghatok... Én azért drukkolok neked, hogy kitartsanak a 300D készletek. Szerintem 100 környékén (98.500?) meg fognak állni az árak, mert szerintem az már annyira pszichológiai mélyütés lenne a többi gépnek, hogy annál alább nem fogják adni. Szóval Sandro, hátha... Ha meg nem a Canon, akkor meg a D70...

szer. jún. 29, 2005 14:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Most már tisztában vagyok azzal, hogy melyik géptől mit várjak. Az még nem dőlt el teljesen, hogy melyiket veszem meg, a döntő szó az októberi áraké lesz :(

szer. jún. 29, 2005 14:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az lehet.
De meg lehet venni 18-70-essel is (lásd pl. exc.hu).
Mi sajnos ezzel az optikával kaptuk igy csak ezzel tudom kipróbálni.
18-55 gondolom még gyengécskébb.

hétf. jún. 27, 2005 10:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie [digicam] írta:
Rajzolatban ha jól látom a Nikkor kellemesebb. A 18-70-es DX obi ráadásul AF-S (SWM-es), igaz az új 350D-khez már van USM obi, tehát ez végülis hanyagolható.
A torzítása a Nikkornak nagyobb, mint az EF-S 18-55-ös kitobinak.
Felépítésben a Nikkor sokkal jobb, mint az EF-S 18-55.

Ha jól tudom, akkor a D50 kit alapobija is 18-55-ös, nem pedig a (tényleg jó minőségű) 18-70.

hétf. jún. 27, 2005 7:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sandro írta:
Eszembe jutott még egy dolog, ami döntő lehet vásárláskor! Az alpobik minősége. Melyiknek jobb: a D50-nek, vagy a 350D-nek? A Nikonhoz drágábban számolják, de jobb is? A Canonéban van ED lencsetag, mert szerintem ez nem egy elhanyagolható minőségi tényező?

Rajzolatban ha jól látom a Nikkor kellemesebb. A 18-70-es DX obi ráadásul AF-S (SWM-es), igaz az új 350D-khez már van USM obi, tehát ez végülis hanyagolható.
A torzítása a Nikkornak nagyobb, mint az EF-S 18-55-ös kitobinak.
Felépítésben a Nikkor sokkal jobb, mint az EF-S 18-55.

Az, hogy van-e egy optikában ED tag, vagy sem, nem biztos hogy sokat számít.
Hagy hozzam fel példának a Canon EF 28-105mm/F3,5-4,5 USM és EF 28-105/F4-5,6 USM obikat.
Utóbbiban van aszférikus tag, előbbiben nincs.
Mégis az utóbbi a gyengébb, torzabb és olcsóbb. (előbbiben meg "picit" több lencsetag van s mégis jobb a fényereje).

Az ED lencsetag a kromatikus aberráció csökkentésére szolgál. A tesztképeim alapján a Nikkor DX 18-70-ese nagylátószögnél hasonló aberrációval rendelkezik, mint az EF-S 18-55, tele állásban viszont szépen dolgozik.

szomb. jún. 25, 2005 20:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sandro írta:
Szóval, ha verőfényes időben derítésre akarom használni a beépített vakut, akkor a Nikon semmivel sincs előrébb, mert magasabb az alapérzékenysége, de, ha éjszaka akarok pl. mozgást "megfagyasztani", akkor előny.

Igen, ha a zárseb.-et nézzük csak, akkor mindenképpen jobb az 1/500 mp-es szinkronidő (amit ugye rendes külső vakuval mindkét gyártónál túl lehet szárnyalni).

Sandro írta:
Azt nem tudja valki, hogy a Nikon-oknak miért ISO200 az alapérzékenysége?

A Nikon D50-ben (mint ahogy a D70-ben, Pentax *ist D, DS, DL-ben, KonicaMinolta Dynax 7D-ben is) a Sony ICX 413-as CCD-je van. Az összes gyártó, kivéve a KonicaMinoltát a Sony ajánlsa szerint építette meg (vagy vásárolta meg a Sonytól) a kiszolgáló elektronikát. Ez adja az ISO200-as alapérzékenységet. Ha nézel D7D teszteket, ott jól látni, hogy ISO100-on picit több a képzaj, mint ISO200-on. Ettől függetlenül én azt mondom, hogy bőven akad olyan eset, amikor a picivel több zaj ellenére jobban járna a fotós ISO100-zal, mint a minimum ISO200-zal.

Sandro írta:
Ez marketing dolog vagy technológiai okokból nem is lehetséges?

Én a CCD köré épített elektronikában gyanakszom.

Sandro írta:
Amúgy meg szerintem ez a probléma megkerülhető egy natural szürke szűrővel (és így nem kell rekeszelni sem, megmarad a kis mélységélesség).

Valóban, sok minden megoldható.
Csak ugye az ND filtert minden egyes objektívedhez meg kell venned, nem kis kiadás, ráadásul ezt fel-le csavargatni sem kényelmes megoldás.

Sandro írta:
A RAW-ra visszatérve én valahol úgy olvastam, hogy a D50-nek nem tömörített a RAW-ja, persze lehet, hogy rosszul írták.

100% hogy rosszul irták.

szomb. jún. 25, 2005 20:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Eszembe jutott még egy dolog, ami döntő lehet vásárláskor! Az alpobik minősége. Melyiknek jobb: a D50-nek, vagy a 350D-nek? A Nikonhoz drágábban számolják, de jobb is? A Canonéban van ED lencsetag, mert szerintem ez nem egy elhanyagolható minőségi tényező?

pén. jún. 24, 2005 16:40
ezüst tag

Hozzászólás 
Huhh...!

Az utóbbi pár hosszászólást kétszer kellet elolvasnom - és lassan, hogy mindent értsek.

Birdie-nek, (meg a többieknek is) köszönöm a választ, azt hiszem megértettem. Szóval, ha verőfényes időben derítésre akarom használni a beépített vakut, akkor a Nikon semmivel sincs előrébb, mert magasabb az alapérzékenysége, de, ha éjszaka akarok pl. mozgást "megfagyasztani", akkor előny.

Azt nem tudja valki, hogy a Nikon-oknak miért ISO200 az alapérzékenysége? Azt odáig értem, hogy (valószínűleg) 100-nál sem produkálna kevesebb zajt, de a Birdie által felvázolt szituban egyértelmű előny lenne. Valamelyik 1D Canonban azt hiszem van olyan funkció, hogy kézileg ki lehet terjeszteni az érzékenysége a nem alap 50-re, és úgy olvastam ekkor kicsit zajosabb, mint 100-nál, de legalább van. Ezt a dolgot Nikonék a firmware frissítésekben sem erőltetik. Ez marketing dolog vagy technológiai okokból nem is lehetséges?
Amúgy meg szerintem ez a probléma megkerülhető egy natural szürke szűrővel (és így nem kell rekeszelni sem, megmarad a kis mélységélesség).

A tört FirmW-el én egy kicsit bizalmatlan vagyok, új gépre meg amúgy sem rakhatom rá, mert akkor lehet, hogy elcseszem vele a gépet, meg a gari-lehetőséget, azt meg nagyon nem szeretném. Tehát én a gyári specifikációkat számítom bele a gépek tudásába.

A RAW-ra visszatérve én valahol úgy olvastam, hogy a D50-nek nem tömörített a RAW-ja, persze lehet, hogy rosszul írták.

pén. jún. 24, 2005 16:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
Lehet, hogy velem van a baj, de szvsz van ennél ergonómikusabb hely a vázon ...

Ez tény :)
1D Mark II-n nagyon el van találva.
de D70 is ügyes, hogy az exp. gomb alatti főkapcsoló elhúzásával lehet megoldani.

pén. jún. 24, 2005 9:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, OK, világos és köszi! Igazából a nevekkel volt bajom. Nincs előttem a manuálé, de egy kis kavarodás volt az elnevezések közt, pl. az automatikus döntéses módot pl. miért nem auto-nak hívják... No mindegy. Így már okés.
Vászja = Wasia... húúúbazz... Igen, jogos, de azért lehidaltam. :)

pén. jún. 24, 2005 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie [digicam] írta:
nord írta:
OS AF vs AI AF -> próbálj meg pl. kézből makrózni vászja nélkül - megőszülsz, mire sikerül elkapnod egy képet, anélkül, hogy beindulna a követő AF. :wink:

Hát ehhez még nem kellett a haxolt firmware, egyszerűen nyomva kellett tartani a dof preview gombot és máris blokkolta az automatikus servora váltást.

Lehet, hogy velem van a baj, de szvsz van ennél ergonómikusabb hely a vázon ... egyszerűen képtelen vagyok megszokni, mindig el kell venni a gépet a szememtől és meg kell keresni a gombot. :(
Ezért (is) örültem vászjának. :)

pén. jún. 24, 2005 9:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
AF módokról ír a kezelési útmutató.
mire vagy kiváncsi?

alapvetően 3 módja lenne a Canon gépeknek:
Servo AF: követő
One Shot AF: egyszeri élességállítás
és AI Focus: automatikusan dönti el, hogy a fenti kettő közül melyik.

300D-nél alapvetően csak az AI Focust lehet használni, illetve néhány témamódban fixen a Servo AF kerül alkalmazásra (pl. sport mód).

nem tudom ennyi elég-e, vagy másról irtam, mint amire a kérdés utalt...

pén. jún. 24, 2005 9:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
ez mind világos.
de ha elmész fotózni, vajon melyik a fontosabb?
a szép dizájnú menü? vagy esetleg a pontosabb használat?
ha jól emlékszem még AF gyorsítás került bele (ami megjegyzem el is kelt)

pén. jún. 24, 2005 9:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Látom, nem akarjátok megérteni a dolgot, amiben az a szomorú, hogy úgy tűnik, mintha fikáznám a dolgot, közben meg szeretem, használom, és marad a gépen... A Nikon 2.0-s firmje alapvető képfeldolgozási folyamatokat finomhangol, amiket a fejlesztők azóta agyaltak ki, hogy a D70 kijött, ehhez képest a Canon már meglevő funkciókat old fel... Ebben semmi újítás nincsen, csupán marketing által blokkolt dolgok feloldása, technikai bravúrok nélkül. Szóval tovább nem szeretnék pár szón vitázni, mert mindhárman tudjuk, miről van szó, és olyanon vitázunk, amiben mindahányan egyetértünk.
Viszont, ha már itt tartunk, vki bővebb lére eresztve elregélhetné nekem, hogy az AF módok közül melyik mire jó, hogy valami érdemiről is legyen szó...

pén. jún. 24, 2005 9:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
OS AF vs AI AF -> próbálj meg pl. kézből makrózni vászja nélkül - megőszülsz, mire sikerül elkapnod egy képet, anélkül, hogy beindulna a követő AF. :wink:

Hát ehhez még nem kellett a haxolt firmware, egyszerűen nyomva kellett tartani a dof preview gombot és máris blokkolta az automatikus servora váltást.

fél órája lenyomtam egy képet a D50-nel vakuval derítve.
hát ISO200 odatett sajnos, F13-ig le kellett menjek, hogy beleférjek az az 1/500-ba.

pén. jún. 24, 2005 8:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
radikális működésbeli változások nincsenek, csupán kényelmi funkciókkal bővült a gép

Másként gondolom. Pont a Birdie által említett vakuszinkronidő és a példa mutatja, hogy ez a fw bizony kell a "normális" használhatósághoz.
Még két példa:
MLU -> az szerintem abszolút nem a kényelmi funkció, ha valaki nem szeretné, hogy állványon 1/20 záridővel fotózva beremegjen a gépe...

Üdv.

pén. jún. 24, 2005 8:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, hacked firm...
Nem vitatkozunk, csupán a pontosítás végett: az én fogalmaim szerint a Nikon D70-es új firmje jelentős újításokat tartalmaz, mivel a gép alapvető működését befolyásolja, adott esetben úgy tudom, pl. gyorsítja is. Ezzel ellentétben a Canon 300D-ben radikális működésbeli változások nincsenek, csupán kényelmi funkciókkal bővült a gép. Azzal egyetértek, hogy ezek nagyon kellemes újdonságok, próbaképp feltettem, de már tuti, hogy nem fogom levenni ezt a firmware-t.
A tört 300D firmről bővebben itt:
http://www.jjmb.nl/content/content.php?Name=resources

csüt. jún. 23, 2005 19:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
No akkor tegyük tisztába a dolgokat:

300D és 350d is tömöríti a RAW-ot.
S most itt a kezemben a D50 is, jelentem tömöríti a RAW-ot, témától függően 5-6 MB-os RAW-jai vannak. (300D-nek 5-7 MB)

D70 vs. 300D sebessége: D70 keresősötétedése rövidebb, vagyis az expo igy gyorsabb. Hogy ez a lag-ot mennyire érinti, pontosan nem tudom, de nyilván valamilyen szinten igen.
Namost a D50 mintha picit lassabb lenne a D70-nél e téren, de még igy is gyorsabb, mint a 300D.

haxolt firmware: sok újat nem ad? hát relatív. nyilván ettől se lesz 8 Mpixeles ;) De mondjuk az MLU, a FEC, vakunál fix 1/200 mp, vagy auto zárseb beállítás, a Set gombra tehető minőségállítás, azért nem mellékes dolgok.

vakuszinkron: D50-nek 1/500 mp ez biztos, ha jól emélékszem D70-nek is hasonló. 300D-nek 1/200 mp.
Hogy ez mikor jó vagy rossz?
főleg akkor jó, ha nagy zársebességgel akarsz fotózni (nahát :D)
mondok egy példát:
verőfényes napsütés, szeretnél csinálni egy portrét a menyasszonyról, lehetőleg nem túl nagy mélységélességgel.
Beállsz ISO100-ra (Nikonnál ISO200-ra), rekeszt belövöd F4,5-re, megnyomod félig az exp. gombot és azt látod, hogy kiirja: 1/640 mp (Nikon ISO200-nál akkor ezexerint 1/1250 leszen).
tehát itt tök mindegy, hogy milyen géped van, mindenképpen szivsz, ha vakuval szeretnéd deríteni az árnyékokat. Márpedig az erős árnyékok egy portrén mondjuk nem a legszebbek. Ha ezt megpróbálod olyna vakuval deríteni, ami nem tud nagy sebességű szinkront, tuti szétégeteda képet.
úgyhogy egy dolgot tehetsz: szűkíted a rekeszt.
ha viszont van nagy sebességű szinkronra alkalmas vaku, akkor meg tökmindegy, hogy 1/200 mp, vagy 1/500 mp a szinkronidőd.
Végülis ha a két esetet hasonlítjuk össze, akkor a Nikon az ISO200 miatt (azonos rekesznél és megvilágításnál) nem sokkal van előrébb az 1/500 mp-es szinkronidejével. Persze esetenként azért jól jöhet.

csüt. jún. 23, 2005 17:01
ezüst tag

Hozzászólás 
Hogy egyértelmű legyek, Birdie-nek: Arra voltam kíváncsi, hogy a 300D tömörített RAW-ot használ-e, mert vele szemben a D50 csak tömörítetlen RAW-ot használ. Erre amúgy válaszoltál is, úgyhogy köszönöm.

És köszönöm a választ Tigrincsnek, is sokat segítettél.

A dolgok mai állása szerint, ha most vennék gépet, akkor 300D-t vennék, mert ár/érték viszonlatban a legjobb, de sajnos októbertől hamarabb nem tudok beruházni a cucc-ba (akkor jön a diákhitel), és szerintem addigra már nem lesz a piacon. Ha a D70 még bent lesz a körben októberben is, akkor azt hiszem az lesz a nyerő, de, ha az is kiesik akkor nem nagyon marad más, mint a D50. Amúgy nem vagyok sem Nikon, sem Canon párti, szerintem bármelyik márka gépével el lehet készíteni "a jó képet". Szubjektíve most a Nikonok jobban bejönnek a megnyerőbb vázfelépítés miatt, de az az igazság, hogy még kezembe csak Canonok voltak és (digit is) és szerintem azok sem annyira rosszak, hogy döntő lenne a használat.

A Canon színeiben is igazad lehet, mert tegnap megmutattam a teljesen laikus lakótársamnak a D50, D70, 350D képeit és ő is azt mondta, hogy a Canon színei jobbak. Tehát nem könnyű objektíven választani. Na, de egyenlőre (sajnos) még nem kell döntenem, és októberig még sokat változhat a piac.

Apropó, most jutott eszembe. A vakuszinkronidő! A Nikonoknál, mindegyiknél 1/500-as, a Canonnál pedig talán ennél jóval kevesebb (most pontosan nem jut eszembe). Ez mennyire előny?

csüt. jún. 23, 2005 11:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
No, megjött a 300D párti... :)
Sandro, tényleg ne higgy senkinek, ha tudsz, szerezz egy laptopot, és nézd meg a Nikon D70-et meg a Canon 300D-t! A D50-t én személy szerint kiejteném, drágábban gyengébb gép. Szerintem, de próbáld ki, komolyan. Ami először is szembe fog tűnni, az az, hogy a Canonnak valahogy szebbek a színei, ezt több ismerős több helyről, több más típussal összehasonlítva mondták.
A D70 és a 300D mellett szól az is, hogy a mélyrepülésbe eső áruk miatt már minimum egy jó objektívot is tudsz venni vele, ami azért a képen sokat dob, élességben. (Mellesleg jegyzem meg, nézd meg, lehet, hogy a régi Sigmád is jó lenne a Canonra, és akkor az árba belefér egy jó tele is, és rögtön ász vagy.) Canonpárti lévén annyit emelnék ki, hogy az ISO 100 mellőzése a Nikonban szerintem csúnya hiba, bár tény, hogy a D50-ben a magasabb ISO-k sem zajosak igazán. A gyors reagálás alatt max a "bebootolást" értheted, a szóba jöhető gépek "reakcióideje" millisec-es nagyságrendű, a D70 és a 300D a bekapcsolás után 2s múlva lesz expókész. Ami a firmware-eket illeti, a gyári Nikon D70-es új firmware-e D70s-szintre hozza a gépet, már amennyire ez hardveresen lehetséges (tehát pl. nem lesz 8 Mpx-es az érzékelő), szóval a Nikon sokat ad a jó firm-ökre, a Canonnál pedig elérhető egy tört firm, ami ugyan sok újat nem ad, de azért van benne pár kellemes dolog. Bár igaz, garanciavesztéssel járhat, rossz esetben (ha a gép úgy kattan meg, hogy nem tudod visszatenni a hivatalos firm-öt), de igazából nem tudok olyanról, hogy bárkinél megkattant volna a tört firm. Az árak esése szerintem szeptemberig fog tartani, kb. 100 eFt-ig, akkor a gép olyan brutálisan olcsó lesz, hogy kifutnak a készletek. Ha tudsz, ne várj szeptemberig!

És a szubjektív... Én a 300D-t még 186 bruttóért vettem, megérte, annak ellenére, hogy én se vagyok jobb helyzetben. Szerintem D70 vagy 300D, egyéni szerelem kérdése. Nekem 300D, te meg élőben eldöntöd. Nagyon jó a fogása a D70-nek, jobb a váza, meg minden, most már hogy olcsóbb, lehet, hogy azt vennék. De régebben is Canonom volt, most is az van... ez már kötődés? :)

szer. jún. 22, 2005 19:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hmm, szerintem tud RAW-ot, legalábbis specifikációkban azt irják.
No de holnap úgyis kiderül...

szer. jún. 22, 2005 15:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sandro írta:
Kihagytam a D50 hátrányaként a D70-hez képest a tömörítetlen RAW-ot. 300D tud ilyet?

300D-nek tömörített RAW-ja van. kb 6 MB egy RAW fájl.
D50 nem tud RAW-ot? :O

szer. jún. 22, 2005 15:05
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 162 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő