Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. dec. 28, 2024 5:00

Hozzászólás a témához  [ 59 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
TV OUT fekete fehér, de NEM AKÁRHOGYAN! Aki tudja: OKOS! 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Péterfi Balázs írta:
Sziasztok!

Nekem is valami hasonlo problemam van, csak nem akartam egz 101. temat nyitni emiatt. Van egy laptopom, amibe van egy ATI MOBILITY XPRESS 200M videokartya, es van a gepen egy s-video kimenet. Namarmost ezt a gepet kanadaban vettem, es ott minden problema nelkul mukodott egy s-video-rca kabellel a tv-re kotve. Hazajottem, es vettem egy hasonlo kabelt, de nekem szinten fekete-feher a kep a tv-n, annyi kulonbseggel, hogy nekem mindaddig nincs semmi kep a tv-n, amig be nem jon a bejelntkezo kepernyo. Atjott egy haverom, akinek volt egy olyan kabele, ami s-videobol ket db rca-t "csinal" (amit nem ertek, hogy miert), es amikor mindket rca-t beledugtuk egy rca, s-video --> scart atalakitoval a tv-be, akkor szines lett a kep. Tudtommal ezen a scart atalakiton a 3 rca kozul ketto hang, nem? Ennek ellenere, ha kihuztuk az egyik rca-t, akkor megint csak ff kep volt. Vettem egy sima s-video kabelt, es azt bedugtam a scart atalakitoba, es most is ff. Erre mi lehet a megoldas?

Bali

Olvass már vissza légyszives, szerintem teljesen körbejártuk a kérdéskört! Kizárt dolog, hogy ne találj a leírások között olyat, ami esetén nálad ne működne helyesen.

csüt. szept. 01, 2005 18:27
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
ja es meg annyit, hogy kiprobaltam az osszes lehetseges PAL tipust, es mindegyikkel ugyan az a kep volt.

szer. aug. 31, 2005 21:53
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Nekem is valami hasonlo problemam van, csak nem akartam egz 101. temat nyitni emiatt. Van egy laptopom, amibe van egy ATI MOBILITY XPRESS 200M videokartya, es van a gepen egy s-video kimenet. Namarmost ezt a gepet kanadaban vettem, es ott minden problema nelkul mukodott egy s-video-rca kabellel a tv-re kotve. Hazajottem, es vettem egy hasonlo kabelt, de nekem szinten fekete-feher a kep a tv-n, annyi kulonbseggel, hogy nekem mindaddig nincs semmi kep a tv-n, amig be nem jon a bejelntkezo kepernyo. Atjott egy haverom, akinek volt egy olyan kabele, ami s-videobol ket db rca-t "csinal" (amit nem ertek, hogy miert), es amikor mindket rca-t beledugtuk egy rca, s-video --> scart atalakitoval a tv-be, akkor szines lett a kep. Tudtommal ezen a scart atalakiton a 3 rca kozul ketto hang, nem? Ennek ellenere, ha kihuztuk az egyik rca-t, akkor megint csak ff kep volt. Vettem egy sima s-video kabelt, es azt bedugtam a scart atalakitoba, es most is ff. Erre mi lehet a megoldas?

Bali

szer. aug. 31, 2005 21:51
arany tag

Hozzászólás 
Ahhoz,hogy színes legyen a kép nem kell kondi :P

szer. aug. 31, 2005 10:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
netferry_ írta:
Teljesen igazad van!Csak nem vagyok egy nagy elektroszaki és pontosan tudni akartam a dolgot,de vágom,hogy csak pontatlan az írás.
Viszont érdekelne még,hogy mi a pontos funkciója a kondinak a 2 láb között.

Talán, hogy ne fekete-fehér, hanem színes legyen a kép? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Egyébként pedig csak gondold végig, hogy miként viselkedik a kondenzátor különböző frekvenciákon. Például közel 0 Hz környékén tekinthető szakadásnak, bizonyos magasabb frekvencián meg közel rövidzár. Közben pedig exponenciálisan változik az "ellenállása".

hétf. aug. 29, 2005 14:49
arany tag

Hozzászólás 
Teljesen igazad van!Csak nem vagyok egy nagy elektroszaki és pontosan tudni akartam a dolgot,de vágom,hogy csak pontatlan az írás.
Viszont érdekelne még,hogy mi a pontos funkciója a kondinak a 2 láb között.

hétf. aug. 29, 2005 14:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
netferry_ írta:
OK,kerámikondiknak nincs polaritása.Ez tiszta,de akkor mi az,hogy a 15-ös felől a 20-as fele legyen?

Megfogalmazási hiba? Ne csináld már, hogy miután több helyen is elmondták, hogy nincs polaritása, te még mindig nem tudsz erre rájönni... :roll: :oops: :lol:

hétf. aug. 29, 2005 12:11
arany tag

Hozzászólás 
MansonBoy írta:
hm kár h relatív késõn olvastam..:)
Csabának van igaza egyébként

A SCART a kompozit-bekötési mód esetén a kompozit-jelet a 20-as lábon fogadja.Szal, a SCART-csatlakozó együtt kapja kapja meg a világosság- és színjelet. Egy forrasztással vagy amivel jólesik dróttal összeaplikálod:) és beteszed a 470pF-os kondenzátort bekötni közéjük,úgy ,hogy a a 15-ös felöl a 20-as felé legyen a cumú

ccc ettõl jólesz :o :lol: 8) :wink:

mj: mikor olvastam a topic címét 99%ig biztosvoltam hogy ez lesz a gond..:D szal gondoltam okos vok :twisted:

OK,kerámikondiknak nincs polaritása.Ez tiszta,de akkor mi az,hogy a 15-ös felõl a 20-as fele legyen?

hétf. aug. 29, 2005 10:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
netferry_ írta:
Na most olvasom ezt a topicot,de az biztos hogy jó hosszú:) Pedig nem olyan bonyolult ez a dolog.
Amiért írok,hogy van egy s-video ---> SCART kábelem és a scart csatlakozó 2 lábát szeretném összekötni,viszont fennakadtam egy kis problémán:
Van egy kerámiakondim és nem tudom hogy melyik a +,- .Valaki segítene nekem?Igazából azt se értem,hogy mi a 471k felirat rajta?Én 470 pF -osat szeretnék,ez az?

Ferry

Nem olyan bonyolult, de mégis problémád van neked is vele. :P :lol: :lol:

A kerámiakondenzátorok nem polaritásfüggőek mint az elektrolit kondenzátorok. Így nincs rajta pozitív vagy negatív jelölés. A 471K értelmezése: 47*10^1 pF, tehát az utolsó helyiérték azt jelöli, hogy az első két számot 10 hányadik hatványával kell beszorozni, hogy a megkapd a kondenzátor kapacitását.

pén. aug. 26, 2005 11:18
arany tag

Hozzászólás 
Na most olvasom ezt a topicot,de az biztos hogy jó hosszú:) Pedig nem olyan bonyolult ez a dolog.
Amiért írok,hogy van egy s-video ---> SCART kábelem és a scart csatlakozó 2 lábát szeretném összekötni,viszont fennakadtam egy kis problémán:
Van egy kerámiakondim és nem tudom hogy melyik a +,- .Valaki segítene nekem?Igazából azt se értem,hogy mi a 471k felirat rajta?Én 470 pF -osat szeretnék,ez az?

Ferry

csüt. aug. 25, 2005 19:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
Igen, most már minden oké :)

Csaba, most gondold el miért voltam ideges.

1/ Egyrészt 3 boltban vásárolt átalakítóval is FF a képem.
2/ A VGA-ból kijövő majd gyári átalakítóval már svideóból compositként tovább menő kábelem a scartba simán és a 470pf-essel is ff.
3/ A CH és az LU összeköttetésénél, ugye az egyik (KONDI) lábhoz megy a CH a másikhoz az LU DE NEM MINDEGY, hogy melyik lábtól jön le az RCA (composit) főércsatlakozója, ellenkező esetben no signal.

Kérdésem: Miért jó az egy gyártónak, aki kihoz egy SV-COM(rca) átalakítót(?), ami végülis nem is az ami, erre bizonyítékként én szolgálok.

Ezt hívják inkompatibilitásnak. Sajnos a PC-s videokártyák esetében ez sokszor előfordul. És akkor még nem is beszéltünk a jelszintekről ami még inkább problémát okoz amikor a PC-t szeretnénk szórakoztatóelektronikai eszközzel összekötni (a PC-s kártyák nem mindig igazodnak a szórakoztatóelektronikai eszközök szabványosított jelszintjeihez).

hétf. júl. 11, 2005 11:03
platina tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
droland írta:
ÉS KÖSZÖNÖM CSABI, MONDANIVALÓD NEKEM SOKAT SEGÍTETT, HOGY MAGAM BELEVÁGJAK!

Miért nem ilyen rajzot készítettél elsőre? :)

Lényeg, 3 bolti svideo-rca átalakítóval sem volt jó!!!

De akkor ezzel már színes képet kaptál? Nem gondoltam, hogy rajzolnom kellett volna. :oops: Pepi által belinkelt csatlakozót vettem alapul, ahol a 3-as és a 4-es érintkező volt a Chrominance és a Luminance. Írtam, hogy e két érintkezö közé forrasszátok a kondenzátort. Azért írtam, hogy SMD-t, mert kis helyen is elfér. :wink:

Igen, most már minden oké :)

Csaba, most gondold el miért voltam ideges.

1/ Egyrészt 3 boltban vásárolt átalakítóval is FF a képem.
2/ A VGA-ból kijövő majd gyári átalakítóval már svideóból compositként tovább menő kábelem a scartba simán és a 470pf-essel is ff.
3/ A CH és az LU összeköttetésénél, ugye az egyik (KONDI) lábhoz megy a CH a másikhoz az LU DE NEM MINDEGY, hogy melyik lábtól jön le az RCA (composit) főércsatlakozója, ellenkező esetben no signal.

Kérdésem: Miért jó az egy gyártónak, aki kihoz egy SV-COM(rca) átalakítót(?), ami végülis nem is az ami, erre bizonyítékként én szolgálok.

hétf. júl. 11, 2005 7:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:

De akkor ezzel már színes képet kaptál? Nem gondoltam, hogy rajzolnom kellett volna. :oops: Pepi által belinkelt csatlakozót vettem alapul, ahol a 3-as és a 4-es érintkező volt a Chrominance és a Luminance. Írtam, hogy e két érintkezö közé forrasszátok a kondenzátort. Azért írtam, hogy SMD-t, mert kis helyen is elfér. :wink:

vas. júl. 10, 2005 22:50
platina tag

Hozzászólás 
Na elment a haverom és én NEKI ÁLLÍTAM MAGAMNAK MEGCSINÁLNI!

Már a 3. bolti svideo-rca átalakítót vettem, mikor eszembe jutott, hogy na most már a jó ****a anyátokat (már a gyártóknak) csinálok én egyet.

Na.. akkor google (ÉLETEM ELSŐ FORRASZTÁSA KÖVETKEZIK!!!)

Fogtam egy SVIDEO-SVIDEO kábelt. Utána néztem.

A FEKETE és a BARNA a föld. Ekkor ez a kettő lesz az árnyékolás az RCA-n.

A piros és a narancsárga a CH és a LU.

A 470-es kondival amit itthagyott a haverom összekötöttem a kettőt, DE ÚGY, hogy a kondi egyik lábára ment a piros, a másik lábára a narancssárga, és a lényeg: A PIROSTÓL hoztam tovább az RCA dugó belső (tehát nem árnyékolt vezetékét).

Tehát a végső megoldás íme:

Kép

vas. júl. 10, 2005 18:28
platina tag

Hozzászólás 
kazso írta:
Nincs a tv-n sima RCA dugó, amibe be tudnád dugni a kábelt? Csak egy SCART van? Milyen tv ez (márka, típus)?

Van rajta elől csak RCA is. Mondom, MINDENT VÉGIG próbáltunk már!

(vga kártya csere is volt!)

vas. júl. 10, 2005 17:26
platina tag

Hozzászólás 
Drága Csaba! :)

Mindent megtettem eddig, amiket javasoltál.

Vettem GYÁRI SVIDEO-RCA átalakítót. Próbáltam azzal. Próbáltuk úgy is, hogy bekötötte a haverom a 470-est a 15 és 20-as láb közé.

Próbáltuk ugy, hogy a SCARTBA simán mennyen végig az svideo kábel átalakítás nélkül. Próbáltuk ugyanezt a 470-essel ellátott SCART-al is.

Már mindent végigpróbáltunk!

Lényeg: Desktop bejöveteléig színes, onnantól FF a kép. Bármilyen kábellal, a VGA bármilyen driverrel és bármilyen driver beállítással.

vas. júl. 10, 2005 17:26
arany tag

Hozzászólás 
Nincs a tv-n sima RCA dugó, amibe be tudnád dugni a kábelt? Csak egy SCART van? Milyen tv ez (márka, típus)?

vas. júl. 10, 2005 17:25
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Na...

Kép

A kép felső része + 470PF-el !IS! FF.

vas. júl. 10, 2005 17:14
platina tag

Hozzászólás 
UI: Bekötöttük, de továbbra is FF a kép a 15 és 20 köze a 470PF-es kondenzátort. Szóval eddig ennyi.

Még 1x hangsúlyozom, a SCART-ba RCA dugón érkezik a jel. Ilyenkor mi a teendő?

Szóval továbbra is FF a kép.
UI: ennyit rólad kocsonya, kösz a sértegetést, és a 0 segítést.

Azt mondja a haverom hogy ti nem csak az SVIDEO bekötési megoldásról beszéltetek? mert még 1x hangsúlyozom svideo kábel jön ki, de RCA dugó érkezik a SCART-ba, ami bemegy a TV-be. Tehát azt mondja szó szerint, hogy az SVIDEO jel, RCA kábelen érkezik a SCART-ba, nem pedig az SVIDEO-ba. Ekkor mi a teendő, mivel az 570-es nem lett megoldás? :) (a scartot nézve amit vettem, se a 15 se a 20nak nincs köze a SÁRGA RCA-hoz, amin érkezik a jel, ő mondta az elején, hogy ez semmit nem fog csinálni épp emiatt, mert ez csak az SVIDEO dugóbemenetet változtassa meg, de nekem NEM azon érkezik a jel a tvhez!)

Ja és van SVIDEO RCA kábelem, ami egy szabványos átalakító! Ugye igy jön ki a VGA-ból.

vas. júl. 10, 2005 16:17
platina tag

Hozzászólás 
Éppen most kötjük be, csak nem tudjuk mi lesz, mert a SCART csatlakozóba már nem SVIDEO hanem RCA kábelvég megy be..... mindjárt írok vissza...

vas. júl. 10, 2005 16:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Csaba: Szerintem nem érdemes tovább foglalkozni a témával, aki hülye haljon meg alapon nyugodtan szenvedje ki magának a megoldást.
Attól félek, hogy ez megint az a topic, aminek az a vége, hogy bocs megnéztem a drivert, nem tudok angolul, de volt ott egy kis négyzet, kipipáltam és már jó is lett.

vas. júl. 10, 2005 12:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem szeretném többször leírni, ezért arra kérlek MNF!(Most Nagyon Figyelj) Az RCA az egy csatlakozó, ami a kábel végén van, olyan mint a EUROSCART, vagy a BNC.

Már mondtam párszor, hogy ne gondolkozz, hanem cselekedj. Próbáld ki a lehetőségeket, amiket felajánlottunk!

szomb. júl. 09, 2005 15:32
platina tag

Hozzászólás 
Úgy megy ki a tvhez EGÉSZEN PONTOSAN, hogy:

VGA->SVIDEO2COMPOSITgyáriátalakitó->RCAKÁBEL->RCAKÁBEL->RCAKÁBEL->SCART->TV

Tehát nem fogtam egy árnyékolt vezetéket oszt JÓVAN, hanem több rca-t vittem tovább szépen szabályosan (mellesleg az RCA az egy egy eres árnyékolt nem?)

Tehát én azt nem értem, hogy HA A BEKÖTÉS ROSSZ, akkor a tesóm tv-jével amit felhoztunk hozzánk, azon miért színes a kép?

(UI:Mára jön a haverom!)

szomb. júl. 09, 2005 10:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
JAJ!

Van ilyenem, a kártyához kaptam, úgy megy ki!

Én is találkoztam már a gyárti S-Video/RCA átalakítóval. Ha a kártyának azt mondom, hogy S-Video jelet küldjön ki, akkor fekete-fehér képet kapok rajta. Ha azt, hogy kompozit jelet, akkor színeset. Vagyis csak látszólag megfelelő a dolog. Odáig okés, hogy a csatlakozók rendben vannak, csak a bekötés nem megfelelő. Esetedben jön ki a hibája, nevezetesen, hogy kell az a pár pF-os kondenzátor, mert a kártyád drivere úgy néz ki nem hajlandó kompozit jelet kiküldeni, csak S-Videot.

Olvastam, hogy már ki van fektetve egy kábel(ami természetesen nem RCA kábel, hanem továbbra is egy eres árnyékolt kábel), amit nem akarsz lecserélni. (Bár 10 méteres S-Video kábelt a HQ Videonál már 522 Ft+Áfá összegért kaphatsz, igaz korrektebb, az 2522 Ft+Áfa)
Csináld, amit Pepi javasolt, az S-Video csatlakozóra forraszd a kondenzátort. Az S-Video csatlakozó valójában egy 4 érintkezős mini-DIN csatlakozó, ha valahol nem értenék, hogy mit akarsz venni. Kérd meg a műszerész ismerősödet, hogy forrassza rá a kondenzátort. Nem emlékszem, hogy milyen távolságra van egymástól a 3-as és a 4-es érintkezője, de próbaképp egy 1206-os, vagy 0805-ös SMD kondenzátorral próbálkoznék a helytakarékosság miatt.

pén. júl. 08, 2005 18:45
platina tag

Hozzászólás 
JAJ!

Van ilyenem, a kártyához kaptam, úgy megy ki!

pén. júl. 08, 2005 16:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
Csaba sajnálom, ezt már nem tudom megcsinálni. Nekem a két külön szobabában van már elvezetve egy RCA kábel, szépen besínezve, nagyjából 10 méterről van szó. Most gondold el, a kis szobában, a folyosón, a nagy szobában tologassak el mindent, meg honnan szerzek 10 méter svididót?

ÚGY NEM LEHET MEGOLDANI, hogy a kijött SVIDEO jel, ami már RCA-ként fut tovább bele a SCART RCA-jába? Akkor mi lenne ÍGY EBBEN A MÓDBAN a teendő?

(Azt ne mond, hogy azért FF, mert 10 méter, mert VOLTAM RÁ KÉPES becipelni a TV-t a gép mellé egy 1 méteres svideo kedvéért :) Meg akkor bootoláskor nem lenne színes...)

Az S-VIDEO-->Composite (RCA) átalakítást a PC-nél is elvégezheted azaz a kártya kimenetére kötött S-VIDEO csatlakozóban elvégzed a szín és a világosságjel összekeverését és kész.
Kép
Pin Signal
1 Ground
2 Ground
3 Luminance
4 Chrominance

S-Video to Composite

Usually the chroma line (C) is passed through a capacitor and tied to the luma line (Y) after it is passed through a resistor. Usually 470 pF and 100 ohms.

Szerk:
De ha nem akarsz forrasztgatni akkor készen is vehetsz S-VIDEO-->Composete (RCA) átalakító kábelt (a kábel egyik vége S-VIDEO a másik vége meg a sárga RCA csatlakozó (lengő aljzat) melyen már a Composite jel jön ki)
Kép

pén. júl. 08, 2005 10:28
platina tag

Hozzászólás 
Csaba sajnálom, ezt már nem tudom megcsinálni. Nekem a két külön szobabában van már elvezetve egy RCA kábel, szépen besínezve, nagyjából 10 méterről van szó. Most gondold el, a kis szobában, a folyosón, a nagy szobában tologassak el mindent, meg honnan szerzek 10 méter svididót?

ÚGY NEM LEHET MEGOLDANI, hogy a kijött SVIDEO jel, ami már RCA-ként fut tovább bele a SCART RCA-jába? Akkor mi lenne ÍGY EBBEN A MÓDBAN a teendő?

(Azt ne mond, hogy azért FF, mert 10 méter, mert VOLTAM RÁ KÉPES becipelni a TV-t a gép mellé egy 1 méteres svideo kedvéért :) Meg akkor bootoláskor nem lenne színes...)

pén. júl. 08, 2005 8:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
Tehát akkor az egy megoldás konkrétan???? Tehát, kijön az svideo jel, ez egyből az elején átalakul rca-ba, megy a tv-het, ott a végén az rca belemegy egy scartba, és akkor abba a scartba a 15 és 20 közé tegyem azt a 470pf-es kondit? Így konkrétan?

Jaj és még valamit: tehát nekem nem svideo jel megy tovább a scartba, hanem már átalakított rca, akkor is a 15-20-ast kössem össze, ez nem csak arról szól, hogy ha svideo kábelt dugok a scartba?

Félek egy picit, már van is ilyen kondim, már szereztem is, csak félek, nehogy kiégessek valamit :(

Jaj és csaba20 megnéztem, szétszedtem a scart csatlakozómat, de abban a 15 és 20-as láb nincs összekötve :(

Kérlek válaszolj.

A videokártyád S-Video kimenetéről S-Video kábellel - két eres árnyékolt kábel - továbbítsd a jelet a SCART csatlakozó S-Video bementére. A beállításoknál állíts be S-Video jelet. Valószínüleg a kártyád nem küld valamiért kompozit jelet, csak S-Video jelet. A SCART csatlakozó 15-ös érintekezőjét 470 pF-os kondenzátorral összekötve a 20-as érintkezővel azt éred el, hogy a színinformációt is beleviszed a jelbe. De csak akkor, ha S-Video jelet viszel a SCART csatlakozóba. Ez akkor is működik, ha a TV-d csak a kompozit jelet kezeli.

csüt. júl. 07, 2005 19:47
platina tag

Hozzászólás 
Nagyon köszönök mindent. Műszerbuzi haveromnak megmutatok minden itteni hozzászólást. A héten meg lesz próbálva a dolog.

Legközelebb próba után szólok vissza, hogy mi történt.

Mindent köszönök!

csüt. júl. 07, 2005 10:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
Az alapvető probléma az az, hogy ezen van egy kapcsoló,
ami vagy input vagy output, no most emiatt,
az svideo illetve rca dugóról egy kábel közvetlenül megy
a lábhoz, a másik a kapcsolóhoz, és onnantól a fingom se
tudja, merre megy tovább, de ami tuti:

Az svideo csatlakozó elől két szál fut ki közvetlen a LÁBRA: 15 és 13

Aztán az svideonal még két másik vezeték nyomtatott áramköri
megoldással össze van kötve a sárga rca kettő vezetékével.

A sárga rca-ról egy vezeték megy ki a 17-es lábra, a másik
a kapcsolóhoz.

Tehát a poén az, hogy nem tudom ki megy a 20-as lábra,
esetleg mind a kettő, mivel az a kapcsolótól megy oda.

Kép

Ennyit tudok mondani.

Bocs, de nem véletlenül adtam meg a SCART csatlakozó szabványos bekötéseit tartalmazó oldal címét. http://utopia.knoware.nl/users/eprebel/ ... SCART.html
Ha ezt az oldalt megnézed akkor láthatod, hogy az S-VIDEO be és kimenet valamint a Composite (neked RCA) ugyanazt a lábat használja a SCART-ban (kimenet a SCART-ból 19-es láb, bemenet a SCART-ba 20-as láb). És ebből következik, hogy ha a 20-as lábra azaz a bemenetre Composite jel érkezik akkor az normál Composite bemenet lesz ha pedig S-VIDEO akkor meg a Luminance azaz a világosságjel lesz ezen a lábon. A SCART csatlakozóban ugyanaz a láb van használatban Composite (RCA) valamint S-VIDEO be és kimenetre (19-es láb kimenet, 20-as láb bemenet)
A SCART 17-es és 18-as lábára a videó árnyékolása van kötve azaz a coax kábel árnyékolása. Az S-VIDEO/Comoposite (RCA) bemenet 20, kimenet pedig 19.

Továbbá említettem azt is, hogy ha a TV-n csak 1db SCART van akkor azon nincs S-VIDEO bekötve és ebben az esetben ha a 20-as lábra nem Composite jelet adsz hanem Luminance jelet azaz az S-VIDEO-t akkor azért lesz fekete fehér a kép mert azokon a TV-ken ahol nincs S-VIDEO feldolgozás ott a 15-ös láb nincs bekötve ami a Chrominance jelet (színjel) kell, hogy fogadja. Ha nincs színjel azaz csak világosságjel van akkor az eredmény fekete fehér kép.
S-VIDEO bemenet csak akkor van ha 2db vagy több SCART van a készülékben.

Szerk:
Itt a SCART teljes bekötése:
Kép

csüt. júl. 07, 2005 9:26
platina tag

Hozzászólás 
Közben egy másik topcikról szólt egy gyerek, hogy neki is ez van, de CSAK AZÓTA NEKI IS, amióta egy asus 6600-ja van, válaszoltam is neki:

"Utána néztem, neked van hozzá friss bios, itt megtalálod, nyugodtan felrakhatod ez lesz az, de előtte mentsd ki az eredetit. Én felraktam SZÍNES LETT AZ ASUS biossal a tv-n a kép egyből, tehát ITT A BIZONYÍTÉK HOGY SEMMI GOND NINCS SEMMILYEN KÁBELEMMEL, de muszáj vagyok szerelni, mivel a kártyámhoz nem jött ki javított bios, az ASUSéval meg az a baj, hogy induláskor az nv panel kiírja, hjogy lecsökkentette a kártya órajelét, mivel nem érzékeli hogy a plusz táp be van dugva, tehát a kép jó lett, csak nem megfelelő hozzá a bios :)

Itt a link: ez az AGP-s 128megás verzióhoz jó:

http://www.mvktech.net/index.php?option ... catid=1084"

csüt. júl. 07, 2005 7:52
platina tag

Hozzászólás 
Az alapvető probléma az az, hogy ezen van egy kapcsoló,
ami vagy input vagy output, no most emiatt,
az svideo illetve rca dugóról egy kábel közvetlenül megy
a lábhoz, a másik a kapcsolóhoz, és onnantól a fingom se
tudja, merre megy tovább, de ami tuti:

Az svideo csatlakozó elől két szál fut ki közvetlen a LÁBRA: 15 és 13

Aztán az svideonal még két másik vezeték nyomtatott áramköri
megoldással össze van kötve a sárga rca kettő vezetékével.

A sárga rca-ról egy vezeték megy ki a 17-es lábra, a másik
a kapcsolóhoz.

Tehát a poén az, hogy nem tudom ki megy a 20-as lábra,
esetleg mind a kettő, mivel az a kapcsolótól megy oda.

Kép

Ennyit tudok mondani.

csüt. júl. 07, 2005 7:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
RCA jel nincs, csak csatlakozó (+ egy tyukbél) Csaba már felhivta a figyelmedet!

Mivel SCART-ot használsz, ezért ennek a szétszedésével kellet volna kezdeni! Már láttam rosszul bekötött kábelt.
Megj. (Többiek): Mi a különbség az Svideó és a compozit jel között?? Bár nekem egy régi kártyám van, de nem tudom, hogy ti honnan tudjátok, hogy Svideo vagy Compozit megy e ki a din dugón. Alapállapotban én a driver-ben Svideót használok Pal-G-n és szép szinesben megy bármilyen tv-n, és a SCART 20+17lábra (compozit be + alappont) van kötve. Amin ugye compozit jel megy.
Ha nem a 20+17as lábakra van az rca dugókkal szerelt árnyékolt (ground) kábel kötve akkor előjöhet a szinhiányosság.
Megj: a 20+17láb bármelyik RCA dugós tv készüléken a video bemenetet jelenti.
(Ugye az "in" a bemenet) jó csak vicceltem :) :)

Amig nem tisztázd droland a kötéseket addig biztos hogy nem jutsz előrébb.

Még azért ird ide mielőtt beforrasztanád a kondit!

Tanács: a SCART-ot ne forrasztgasd csak cseréld huzogasd ki a lábakat és cserélgesd meg.
(Megj: azért jegyezd meg hogy mi hol volt mielőtt nekilátsz)

Hasonló problémák voltak már a "Nincs kép a TV"-n vagy a "TV out" (vagy hasonló) cimszavak alatt.

üdv

szer. júl. 06, 2005 18:17
platina tag

Hozzászólás 
Köszönöm, ígérem, amint van valami szólok!

Azt mondja a haverom, hjogy miért fontos hogy 15-tól a 20 felé legyen a cumú, mivel a 470fp bipoláris vagy mi.... ???

szer. júl. 06, 2005 17:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
hm kár h relatív későn olvastam..:)
Csabának van igaza egyébként

A SCART a kompozit-bekötési mód esetén a kompozit-jelet a 20-as lábon fogadja.Szal, a SCART-csatlakozó együtt kapja kapja meg a világosság- és színjelet. Egy forrasztással vagy amivel jólesik dróttal összeaplikálod:) és beteszed a 470pF-os kondenzátort bekötni közéjük,úgy ,hogy a a 15-ös felöl a 20-as felé legyen a cumú

ccc ettől jólesz :o :lol: 8) :wink:

mj: mikor olvastam a topic címét 99%ig biztosvoltam hogy ez lesz a gond..:D szal gondoltam okos vok :twisted:

szer. júl. 06, 2005 17:40
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Jó, akkor amit én írok, azt ne hidd el és ne is csináld meg. :roll:

Tehát akkor az egy megoldás konkrétan???? Tehát, kijön az svideo jel, ez egyből az elején átalakul rca-ba, megy a tv-het, ott a végén az rca belemegy egy scartba, és akkor abba a scartba a 15 és 20 közé tegyem azt a 470pf-es kondit? Így konkrétan?

Jaj és még valamit: tehát nekem nem svideo jel megy tovább a scartba, hanem már átalakított rca, akkor is a 15-20-ast kössem össze, ez nem csak arról szól, hogy ha svideo kábelt dugok a scartba?

Félek egy picit, már van is ilyen kondim, már szereztem is, csak félek, nehogy kiégessek valamit :(

Jaj és csaba20 megnéztem, szétszedtem a scart csatlakozómat, de abban a 15 és 20-as láb nincs összekötve :(

Kérlek válaszolj.

szer. júl. 06, 2005 16:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó, akkor amit én írok, azt ne hidd el és ne is csináld meg. :roll:

szer. júl. 06, 2005 15:47
platina tag

Hozzászólás 
Pepi írta:
droland írta:
A TVToolom nem látja a tv kimenetét a kártyának. Amikor 5700em volt, akkor ugyanez volt a helyzet, de ott csak ki szerettem volna próbálni a tvtoolt, mivel ott nem volt gond.

A SCART 20-as lába abban az esetben ha be van kötve az S-VIDEO akkor az a Luminance in ha pedig nincs bekötve az S-VIDEO akkor a 20-as láb a Composite video in.

A kártya alaphelyzetben (driver nélkül) a normál Composite jelet adja ki majd amikor elindul a driver átkapcsol valódi S-VIDEO módba. Mivel a TV-n csak 1db SCART csatlakozó van ezért azon nincs S-VIDEO bemenet (S-VIDEO bemenet a SCART-on csak 2 vagy több SCART esetén van a TV-knél) emiatt amikor a driver átkapcsol S-VIDEO módba akkor a SCART 20-as lábán már nem a Composite jel lesz hanem a Luminance és ettől lesz fekete fehér.

A SCART csatlakozó bekötési módjairól itt találsz infot: http://utopia.knoware.nl/users/eprebel/ ... SCART.html

Amit te írsz azt képes vagyok elhinni, tehát úgy gondolod, hogy a vga kártya amig nem kap külön utasítást (ergo driver) addig (CSAK AZÉRT IS!!!) RCA-ba küldi ki a jelet, mihelyst van driver, onnantól kezdve MEG CSAK SVIDEO??? Oké...ha így van, értem (bár akkor elég hülyén van megoldva), de akkor mit is kell pontosan tennem??? Mit kössek össze mivel? Esküszöm megteszem ha leírod, nagyon megköszönném, csak tudjam, hogy mit csináljak pontosan.

szer. júl. 06, 2005 15:45
Moderátor

Hozzászólás 
És ha lehet, akkor nyugodtan, droland. Segíteni próbálunk. (Illetve ha én nem is, mert ehhez kevés vagyok, de a többiek igen. ;))

szer. júl. 06, 2005 12:36
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland: Legközelebb ne írj már olyat, hogy RCA jel, nagyon rondán néz ki. Az kompozit jel, RCA csatlakozóval szerelt egy eres árnyékolt vezetéken továbbítva. A munkahelyemen S-Video/RCA átalakítón keresztül adunk a kártyával kompozit jelet, mert be lehet rajta állítani, hogy azt adja(pedig csak 4 pólusú mini-din csatlakozó/S-Video van rajta). A képünk mindaddig FF, amíg S-Videot adunk, mert a kábel nem megfelelően van kialakítva, pedig a kártyához adták a kábelt. Szokás még a SCART csatlakozónál a 20-as és 15-ös láb közé egy 470 pF-os kondenzátort kötni, amivel megoldódik a probléma. Végső esetben ezt javaslom neked, mert az adott S-Video jelből kvázi kompzit jelet csinál, így megoldja a problémád. Nem véletlen kérdeztem az S-Video-s dolgot a TV-del kapcsolatban, Pepi már elmagyarázta a problémát. Tudom, most azzal jössz, hogy de a DVD, de mint írtam ne tedd. Ne gondolkozz, hanem cselekedj, ilyenkor ez a lényeg!

szer. júl. 06, 2005 11:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
A TVToolom nem látja a tv kimenetét a kártyának. Amikor 5700em volt, akkor ugyanez volt a helyzet, de ott csak ki szerettem volna próbálni a tvtoolt, mivel ott nem volt gond.

A SCART 20-as lába abban az esetben ha be van kötve az S-VIDEO akkor az a Luminance in ha pedig nincs bekötve az S-VIDEO akkor a 20-as láb a Composite video in.

A kártya alaphelyzetben (driver nélkül) a normál Composite jelet adja ki majd amikor elindul a driver átkapcsol valódi S-VIDEO módba. Mivel a TV-n csak 1db SCART csatlakozó van ezért azon nincs S-VIDEO bemenet (S-VIDEO bemenet a SCART-on csak 2 vagy több SCART esetén van a TV-knél) emiatt amikor a driver átkapcsol S-VIDEO módba akkor a SCART 20-as lábán már nem a Composite jel lesz hanem a Luminance és ettől lesz fekete fehér.

A SCART csatlakozó bekötési módjairól itt találsz infot: http://utopia.knoware.nl/users/eprebel/ ... SCART.html

szer. júl. 06, 2005 10:14
platina tag

Hozzászólás 

szer. júl. 06, 2005 9:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
"A TV tudja az S-video jelet kezelni? Ha igen, akkor a probléma valószínüleg az, amire Freestyle gondol. Ha S-Video kábelt használsz, akkor ne kompozit jelet akarj rajta vinni. :D"

1/ A TV tudja az SVIDEO jelet, mert a DVD úgy csatlakozik.
2/ A TV tudja az RCA jelet is, mert a video meg úgy csatlakozik.
3/ A VGA kártyánál ha kiválasztom az RCA kimenetet, akkor no signal van, akármilyen kábellel kötöm össze a TV-vel.
4/ A VGA kártyánál ha kiválasztom az SVIDEO kimenetet, akkor pedig FF lesz a kép a tv-nél (nálam de csak driverrel desktopba), akármilyen kábellel kötöm össze a TV-vel.

Miért ugorjátok át azt, amit már leírtam?

Itt erre gondolok, hogy:
"Ha S-Video kábelt használsz, akkor ne kompozit jelet akarj rajta vinni."

Azt nem is próbálok, mert mint ahogy MÁR MONDTAM, akkor NO SINGAL van a TV-n. Tehát úgy mond a videókártya semmilyen jelet nem ad ki RCA választása esetén (szerintem ez normális, hisz csak svideo csatlakozás van rajta, de NORMÁL SVIDEO-SVIDEO kábellel is FF nálam a kép, amint bejön a desktop, tök mindegy, hogy milyen pal vagy milyen ntsc-t választok, de a bootolás során SZÍNES, akármilyen kábelt választok).

Elmondom még 1x: Nálam SZÍNES A KÉP bootoláskor, had kérdezzek vissza, hogy ha ott színes a kép, akkor elméletileg jó a kábel, jó a kártya, jó a tv is. NEM ugrál színes meg FF között, hanem még 1x: A bootolás során hibátlanul folyamatosan szép színes a kép, illetve csökkentett és vga módban desktopban is. AMINT EGY VGA DRIVER van fenn, onnantól kezdve már desktopban (de ez lehet filmnézés is, vagy játék) FF a kép.

Ez nem kábel meg egyéb hanem driver gond. A PAL normából nem egy hanem több van melyek a színvivőben különbőznek egymástól. Ez azt jelenti, hogy a driver hiába tud PAL módban működni ha nincs lehetőség a PAL normán belüli eltérések beállítására akkor előfordul, hogy nem lehet összehozni a TV-vel a színes képet. Létezik egy program melynek a neve TVtool mely arra való, hogy finombeállításokat lehessen eszközölni. Javaslom töltsd le.

szer. júl. 06, 2005 7:57
platina tag

Hozzászólás 
"A TV tudja az S-video jelet kezelni? Ha igen, akkor a probléma valószínüleg az, amire Freestyle gondol. Ha S-Video kábelt használsz, akkor ne kompozit jelet akarj rajta vinni. :D"

1/ A TV tudja az SVIDEO jelet, mert a DVD úgy csatlakozik.
2/ A TV tudja az RCA jelet is, mert a video meg úgy csatlakozik.
3/ A VGA kártyánál ha kiválasztom az RCA kimenetet, akkor no signal van, akármilyen kábellel kötöm össze a TV-vel.
4/ A VGA kártyánál ha kiválasztom az SVIDEO kimenetet, akkor pedig FF lesz a kép a tv-nél (nálam de csak driverrel desktopba), akármilyen kábellel kötöm össze a TV-vel.

Miért ugorjátok át azt, amit már leírtam?

Itt erre gondolok, hogy:
"Ha S-Video kábelt használsz, akkor ne kompozit jelet akarj rajta vinni."

Azt nem is próbálok, mert mint ahogy MÁR MONDTAM, akkor NO SINGAL van a TV-n. Tehát úgy mond a videókártya semmilyen jelet nem ad ki RCA választása esetén (szerintem ez normális, hisz csak svideo csatlakozás van rajta, de NORMÁL SVIDEO-SVIDEO kábellel is FF nálam a kép, amint bejön a desktop, tök mindegy, hogy milyen pal vagy milyen ntsc-t választok, de a bootolás során SZÍNES, akármilyen kábelt választok).

Elmondom még 1x: Nálam SZÍNES A KÉP bootoláskor, had kérdezzek vissza, hogy ha ott színes a kép, akkor elméletileg jó a kábel, jó a kártya, jó a tv is. NEM ugrál színes meg FF között, hanem még 1x: A bootolás során hibátlanul folyamatosan szép színes a kép, illetve csökkentett és vga módban desktopban is. AMINT EGY VGA DRIVER van fenn, onnantól kezdve már desktopban (de ez lehet filmnézés is, vagy játék) FF a kép.

szer. júl. 06, 2005 7:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
droland írta:
Csaba_20 írta:
Próbáld meg S-Video kábellel és olyan EUROSCART csatlakozóval, amin van S-Videobemenet. Elképzelhető, hogy a hozzá kapott S-Video-RCA kábel nem megfelelő. Erre abból következtettem, hogy nincs jel, ha kompozit jelet adsz, márpedig kellene, hogy legyen. A jobbik eset, ha a kábel miatt nincs, a rosszabb, ha a kártya nem tudja.

Van olyan scartom is, amin van svideo bemenet is (meg van rajta kapcsoló is hogy ki vagy bemenet legyen), nálam úgy is ff és no signal a másik esetben

A TV tudja az S-video jelet kezelni? Ha igen, akkor a probléma valószínüleg az, amire Freestyle gondol. Ha S-Video kábelt használsz, akkor ne kompozit jelet akarj rajta vinni. :D

kedd júl. 05, 2005 21:37
platina tag

Hozzászólás 
Freestyle írta:
Szerintem ha az egyik TV-n színes a kép, a másikon meg nem, akkor az lesz a probléma, ami nálam is fent állt, igaz az Ati 9200 kártyával. Pal60 jelet volt csak hajlandó kiadni a kártya, és az én TV-m azt nem szerette, Fekete-Fehér volt csak. Átraktam egy másik TV-re, azon már színes volt a kép. Kipróbáltam az összes létező beállítást, de nem sikerült a TV-men színes képet beállítani. De ha felvettem videóra a kimenő jelet, és azt visszajátszottam, már az én TV-men is színes volt a kép. Igaz én AVI filmeket másoltam kazettára, így nem zavart ez a kis probléma a szinekkel a TV-men.

A TV-m ha érzékel NTSC jelet, akkor a képbeállításoknál egy új beállítási lehetőség jelenik meg: az élesség. No most, ha én beállítom a kimenetet PAL helyett NTSC-re akkor megjeleneik az új beállítási lehetőség, azaz az élesség. De ugyanugy FF a kép. Ergo, nem csak PAL60 jelet ad ki, különben nem jelenne meg az új képbeállítási lehetőség.

kedd júl. 05, 2005 21:37
platina tag

Hozzászólás 
Csaba_20 írta:
Próbáld meg S-Video kábellel és olyan EUROSCART csatlakozóval, amin van S-Videobemenet. Elképzelhető, hogy a hozzá kapott S-Video-RCA kábel nem megfelelő. Erre abból következtettem, hogy nincs jel, ha kompozit jelet adsz, márpedig kellene, hogy legyen. A jobbik eset, ha a kábel miatt nincs, a rosszabb, ha a kártya nem tudja.

Van olyan scartom is, amin van svideo bemenet is (meg van rajta kapcsoló is hogy ki vagy bemenet legyen), nálam úgy is ff és no signal a másik esetben

kedd júl. 05, 2005 21:33
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem ha az egyik TV-n színes a kép, a másikon meg nem, akkor az lesz a probléma, ami nálam is fent állt, igaz az Ati 9200 kártyával. Pal60 jelet volt csak hajlandó kiadni a kártya, és az én TV-m azt nem szerette, Fekete-Fehér volt csak. Átraktam egy másik TV-re, azon már színes volt a kép. Kipróbáltam az összes létező beállítást, de nem sikerült a TV-men színes képet beállítani. De ha felvettem videóra a kimenő jelet, és azt visszajátszottam, már az én TV-men is színes volt a kép. Igaz én AVI filmeket másoltam kazettára, így nem zavart ez a kis probléma a szinekkel a TV-men.

kedd júl. 05, 2005 21:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tudom mire gondolsz, ne tedd! :lol: Csak csináld, amit írtam!

kedd júl. 05, 2005 21:21
gyémánt tag

Hozzászólás 

kedd júl. 05, 2005 21:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 59 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő