Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 3:48

Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 
Epox,alaplapi gondok 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
+0,0V-tól +0,7V-ig (0,1V-os lépésekben) lehet DDR ram feszt emelni. Alapból +0,1V-on volt, én azért visszaraktam +0,0V-ra (de így is 2,58V a 2,5V helyett).
A dolog szerelős részéhez nem nagyon értek, de ha tudok még segíteni valamit, akkor szólj nyugodtan. Én egyedül biztos feladnám a javítgatást, igaz nem is értek hozzá :-). Lehet egy szakszervíz hamar megmondaná, hogy érdemes-e foglalkozni vele, vagy hogy van-e alkatrészük hozzá. Pár évvel ezelőtt az Acorp szervízzel volt jó tapasztalatom, Gigabyte alaplapon cseréltek socket foglalatot valami 2-3e Ft-ért (letört a hűtőbordát tartó fül; megjegyzem nem én követtem el; valahol a Feneketlen tó környékén van, de most már nem találnék oda :-) ).

kedd dec. 23, 2003 23:18
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Javítás:
Továbbra is gond az alkatrész pótlása mivel a hiányzó alkatrész bemenetén 2,614V feszültség van ami a kapcs üzemű
tápfeszültség beállító áramkörből érkezik,Ez adja a memória tápfeszültségét. Szóval ez a része a lapnak OK.A hibás alkatrészen csak 0,114V eshet normál üzemben, tehát ez az alkatrész nem más mint a BIOS-ból állítható
memória-feszültség emelését, csökkentését megvalósító fizikai elem Q39 tranzisztor.Ja de tranzisztor az mégsem lehet mert azon b-c feszültség 0,6V ugyebár.Hát akkor mi a retkes jófene ez az egész? Please! Ötletek?

hétf. dec. 22, 2003 16:22
vas-tag

Hozzászólás 
Tisztelt Gabor2 és tisztelt Hozzászólók!
A mai küzdelmes nap után kiderült hogy megvan a DDR memóriáknak a tápfesze 2,5V, valamint a 2,5/2 azaz 1,25V-os referencia-feszültsége is,és a DDR 100-adik tüskéje csak földelve van az alaplapi föld fóliához.
Továbbra is gond az alkatrész pótlása mivel a hiányzó alkatrész bemenetén 2,614V feszültség van ami a kapcs üzemű
DDR beállító áramkörből érkezik, szóval az a része a lapnak OK.A hibás alkatrészen csak 0,114V eshet normál üzemben, tehát ez az alkatrész nem más mint a BIOS-ból állítható
memória-feszültség overlocking-ot megvalósító fizikai elem.
Azaz Gabor2-t kérném erősítsen meg abban hogy az EP-8KHA+ alaplapban valóban állítható a memória feszültség, és ha igen milyen határok között!!??
Javaslat a továbbiakhoz???
Köszönöm az eddigieket mindkettőtöknek!

hétf. dec. 22, 2003 16:14
vas-tag

Hozzászólás 
Kedves Freelancer!
Mint utólagosan kiderült az alaplap hibája nem tápmegfutás, hanem csak a kedves felhasználó felkészületlensége, és figyelmetlensége miatt történt.
A középső DDR foglalat 100-as lába égett meg, mert a foglalatban lévő memóriamodulhoz hozzáért egy szabad tápcsatlakozó belső érintkezője.
Ne kérdezd hogy hogyan de ez történt.
Na innen indulhatott az a zárlati áram ami miatt megállt a táp, valamint kifüstölt egy 8 lábú alkatrész.
Az alkatrész egyik oldalán lévő mind a négy láb párhuzamosan
az alaplapi nyákra van forrasztva, másik oldalán egy láb egy meghajtó tranzisztoros fokozathoz kapcsolódik, a másik három láb meg szintén párhuzamosan egy potenciál.
Jelzése a lapon Q39 amiből következtettem, hogy egy feszültség stabilizátor tranzisztor lehet.
Gabor2 hozzászólása ha helytálló, akkor "fP139
FDS (de lehet, hogy D helyett O van, elég kicsik a betűk, nem vennék rá mérget)
4410 "
Hát ennyi!
Vélemény? Továbbra is kuka?
Üdv! László

hétf. dec. 22, 2003 10:59
platina tag

Hozzászólás 
Ha a vinyó is túlélte, akkor talán mégsem ment végig akkora feszültség a lapon.
Nekem is Epox 8KHA+-om van (és egy Matsonic 8137c is, az se rossz :-) ). A kért IC, amennyire el tudtam olvasni így menet közben:

fP139
FDS (de lehet, hogy D helyett O van, elég kicsik a betűk, nem vennék rá mérget)
4410

szomb. dec. 20, 2003 0:47
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia

Sajnálom azt az alaplapot, mert volt olyanom, és kategóriájában a leggyorsabbnak tartom, de mielőtt még tovább foglalkoznál vele, és további erőforrásokat ölnél bele, tanácsolom, hogy dobd ki, úgy, ahogy van.
Ha táp megfutott, az azért volt, mert a refernciaága leszakadt, és úgy érezte, hogy magasabb feszültségre van szükség a kimeneten. Ameddig bírta, feltolta a feszültséget. Ez a maximális feszültség legalább 8 V szokott lenni. Ha a tápvezérlő IC ki tudott lyukadni, akkor elképzelhető 18V is az 5V -os ágban (a legtöbb hasonló alkatrész max 18V -ot bír). A számítógép TTL áramkörökből áll főleg, amiknek az üzemi feszültsége 4,75 -5,25 V. A számukra elviselhető fesz üzemszerűen 5,75 V. Fölötte nem kell életben maradniuk. Gondolj vissza a minimum 8 V-ra, és gondold végig, hogy mi az a pár alkatrész a pár millióból, ami még élhet.
Sajnálom, hogy rossz hírt kellett közölnöm, de több tíz darab alaplap megjavítása után sem szoktam küzdeni a táphiba miatt tönkrementekkel, mert eléggé esélytelen. Az szokott életben maradni ezekben a panelokban, ami előtt stabilizátor, saját belső táp van (CPU sokszor, videókártya sokszor, floppy sokszor, vinyó szinte soha, cd ritkán, alaplap soha, ram előfordul, hangkártya sokszor marad életben).

Hi

pén. dec. 19, 2003 22:16
vas-tag

Hozzászólás 
Tisztelt Hozzáértők!
A minap került hozzám a következő típusú alaplap
EPOX 8KHA+, sajnos csak hibásan. Én a hardverrel nemcsak összerakás szintjén foglalatoskodom, hanem kisebb javítások terén is próbálkozom.
Olyan emberkéket keresek akik segítenének beazonosítani egy "Acorp" táp ha egyálltalán tápnak lehet nevezni megfutásától tönkrement alaplapi alkatrészt.Kérlek segítsetek már sajnálnám a kukába dobni...
Az alkatrész a Q39 sorszámot viseli és valószínű hogy a ddr-ram tápját beállító tranzisztor.
Helye a lapon: A chipset venti tápcsatlakozója mellett közvetlenül ballra található. Csak annyit kérnék aki rendelkezik ilyen lappal,az irja meg nekem milyen felirat éktelenkedik a 8 lábú kis SMD IC-n,alkatrészen, mert ez pukkant ki látványosan, meg a középső DDR mem foglalat 101-es érintkezője égett meg egy kissé.
Az alkatrészek csodával határos módon meguszták a memóriák kivételével!
Ha csak egyedül lennék ilyen problémával a topikon, és érdektelen számotokra, előre is elnézést kérek, minden hozzászólást szívesen várok.
Tisztelettel!
Rácz László

csüt. dec. 18, 2003 12:45
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 7 hozzászólás ]