Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: vas. nov. 17, 2024 10:56

Hozzászólás a témához  [ 195 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Na meg egy utolso POLOSKA topic:) SMA, Te vagy a szaki:))) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi! Mivel többen is érdeklödtek az utóbbi idöben a téma iránt kicsit megfrissítettem a weboldalon a leírást.
KATT IDE

kedd márc. 07, 2006 23:00
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Rendben!
Köszönöm!

Jah és megakarom kérdezni, hogy
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id= ... c97ddf8f04
ezt megérdemes építeni?
Behangoltatni be tudom a szomszéddal mert ő elektronikus.

kedd márc. 07, 2006 19:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves chipi!! Én igyekszem segíteni,de próbálj kicsit iparkodni Te is amennyiben komolyan gondolod,hogy ilyen szinten szeretnél elektronikával foglalkozni.
1."Nyáklapi kapcsolás" = (szakszerűen) nyákterv.
2.Próbálj magadnak tervezni,nem egy ördöngősség
3.Az oldal amit betettem több kapcsolást is tartalmaz az eslő pl egész jó és nagyon egyszerűen "foltokból" elkészíthető nyák is van ott hozzá.
4.Hogy egy ilyet megépíts,nem elég összerakni és ráadni a tápfeszültséget.Vannak bizonyos nagyfrekvencián érvényes szerelési fogások,illetve szükséges műszerek amivel nagyjából beállíthatod,hogy menjen az adó,ott menjen,ahol szeretnéd,stb.
5.Ha ennyire járatlan vagy még az elektronikák építésében,elméletben és gyakorlatban,talán nem egy rádiófrekvenciás áramkörrel kellene a tanulást kezdeni,amivel nagy eséllyel lehet kudarcéléményed,illetve mások TV és rádióvételét is zavarhatod akaratodon kívül,stb.

kedd márc. 07, 2006 18:43
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Na akkor valmi megoldás, letöltöttem, de hol a nyáklapi kapcsolás?
+ elöző hozzászólásom.

kedd márc. 07, 2006 17:40
arany tag

Hozzászólás 
Akkor csak egy adót építsek és utána lehet azt az fejleszteni?
Vevőnek meg sima rádoót használjak akkor?
Ez jó lesz szerinted?
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id= ... c97ddf8f04
Mekkora a hatótávolsága?

hétf. márc. 06, 2006 21:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?cat ... c97ddf8f04

Itt is van pár kapcsolás.

hétf. márc. 06, 2006 21:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vevőnek használj sima FM műsorvevőt első körben.Adót a topicban találsz eleget.Előbb egy sima monó jelet próbálj adni,csak azután gondolkodj a továbblépésen(sztereo,nagyobb hatótávolság,nagyobb freki,saját vevő).

hétf. márc. 06, 2006 21:13
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Építettem egy ilyen mikrofon előerölködött:
http://www.ezermester2000.hu/2002/12/mo ... ositok.htm
És én megszeretném oldani ennek a vezeték nélküli hangtovábbítását.
Azaz mit ami a tvseknél is van.
Hogy tudom? Valami jó nyáklaprajz kéne, adó/vevő.

hétf. márc. 06, 2006 20:24
arany tag

Hozzászólás 
A skori poloskat mar 4-5 haz learnyekolja,viszont szabad terepen 500 meterrol is zajmentes volt az adasa..

hétf. máj. 02, 2005 12:00
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Úgy látom , h itt enyhén keverednek a topic-ok , kicsit eltértünk a sáskáktól ....

csüt. feb. 17, 2005 1:20
Profil Privát üzenet küldése ICQ
ezüst tag

Hozzászólás 
Tetszik? Vazzeg de gaz hogy nincs netem most.

pén. feb. 11, 2005 19:32
arany tag

Hozzászólás 
mad macs or bad intels? :D
Írtam a giles.5u.com -os srácnak de eddig nem válaszolt :((
Az a 7w-os adója nagyon tetszik.
Az erősitők rajzairól mi a véleményetek? egészen 70w-ig láttam.

Az adók kb 50%-os hatásfokúak?
Ha egy 12Von 10A-t felvevő erősítő az energia felét hőként adja le akkor megspórolom a téli fűtést :)

fórum: modellfiu.uw.hu/chat.php

pén. feb. 11, 2005 19:19
arany tag

Hozzászólás 
ezen a kábelen küldtem már meg 150wattot!
a belsö ere talán vastagabb mint a h100 é
és az egész kábel átméröje mindenestül asszem 12-13mm
iszonyu erös szövött alu árnyékolás,alig lehet szétbontani,csillapitása meg
még 1ghz is elenyészü akár 50méteres hosszon is.
Azért ez van,mert ilyet tudtam olcson régen.

csüt. feb. 10, 2005 21:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Néha megveszek az irígységtől...de komolyan.Én ugyanis városi gyerek vagyok,BP-n születtem,itt élek,ide köt minden,pedig sokszor utálom...dugó,bűz,rohanás.Na,itt nem igen lehet ilyeneket próbálgatni,mert a "szomszéd Rózsika néni" nem tudja fizetni a havi 3e ft-os kábel tv-t,azért szobaantennája van és olyan 50éves tvje ami mindenre gerjed.És persze mindent bejelent,mindenkit feljelent,stb.Nem kell rá haragudni,ő még egy másik világban,rendszerben élt sokat..és sok ilyen "Rózsika néni" van.Amíg vidéken laktam egy kicsit,pesti agglomerációban,azért nekem is voltak jó dolgaim.Aki meg kis faluban lakik,csak irigyelni tudom,hogy a fél falu az ő rádióját hallgatja,ő az operátor,a dj,a hírolvasó,és a tehnikus egyszemélyben.Rézcsövet lehet szerezni fűtés nagykerben 6m-es szálat..valami 300ft métere..vagy hasonló.75ohmot én sosem használnék,ezek a TV kábelek nem bírják a teljesítményt,kisjelű felhasználásokra,nem adásra találták ki őket.Persze minden amatőr 50ohm-ra van szokva,nekem is van csomó 50ohmos kábelem,H100 dögivel,valahol akad pár méter H1000 is még.
De már megint a poloska topicban műsoradunk.Ejnye! :)

csüt. feb. 10, 2005 21:27
arany tag

Hozzászólás 
a rézcsö L és I- tag is pár száz ft volt :(

de mondom 10e böl annyi maradt hogy az abc be betudtam ugrani 1 zacsko szotyiért és negroért meg 1kifliért utközbe mig hazacipeltem a falu másik részéröl a 8méter csövet.

csüt. feb. 10, 2005 20:51
arany tag

Hozzászólás 
moto:

antenna:
2db félhullámu tag,közte 1/4es hurok,alul J ilesztés.
Super J pole néven megtalálod bárhol.
namost rézcsö csak 4méteres szál volt a tüzépen,igy 8méter kelett,pedig
6elég lenne.
kell egy L rézcsö darab,illetve egy I- darab,3awab bilincs,1méter pvc csö
1partvisnyél,"cserép potlo müanyag",2tekercs
szigszalag,1reklámszatyor,elég sok forrasztocin,ezenkivül 2méter rézdrot,
F csatlakozo(mert 75ohm -t használok,nagyon nagyon vastag kábel ami
CATV nél használnak,igen magas frekin is jo)

rézcsö kb. métere 1e volt(asszem 22mmes a legvastagabb ami volt)
szigszalag 200ft
bilincsek 100ft/db
cserépotlo 1000ft
drot 100ft
partvisnyél 300ft
cin legyen 200ft

hozzáteszem drot,partvisnyél volt itthon,de a többi 9800ft volt amit
fizetem,néztem pesten van kb. 700ft/méter áron is rézcsö,de hát
az utazás meg többe lett volna.
meg tudom pesten a bolhán van 50ft ér szigetelöszali.

Kép az antennárol:
http://www.extra.hu/radiomix/P1200028.JPG
http://www.extra.hu/radiomix/P1200026.JPG
http://www.extra.hu/radiomix/P1200027.JPG

Sajnos az extra.hu nem mindig megy :(
az elsö kép 1M fölötti!!!!

emlékszem én is igy voltam régen mint te,mikor pl. LC oszcival akartam
stabil adot KH ra.
meg urh ra nyáknélkül szélesávu erösitöfökökkal :)))

Komolyabb JVC autorádioval 20km re szol el,bovli 500ft rádioval 5km re
a vége vagy 2n3375+2n3632 vagy gi11b,mind a kettö kb. 10watt
gi11b t szétszedem,és gi7b vel készitek majd a tranyos fok mögé
egy 300wattos cuccot :)
Haverom 2db blx15 vagy 25 (nemtudom fejböl)tranyoval ad 250-300wattal
és elég durva :)))) bár erre nincs nagyon város csak sok kis falu,és mind
távol :(

csüt. feb. 10, 2005 20:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocsi :oops:
Medmex = medmeksz
..természetesen.Sorry!!

csüt. feb. 10, 2005 20:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
No,ehhez már hozzá kell szólnom megintcsak:

Medmex:Jókat írsz,de kicsit furák az összegek.Tápegységet,dobozt,és hasonlókat a szemétből is összeszed aki elektronikával komolyabban foglalkozik.Persze,ha számít az esztétikum,az más,de 7e forintot még egy 100e forintos amatőr adóvevő dobozára is sokallnék.Ezért nem jók ezek a gyári kitek,"tepsi" panelok.Mert nagy lapos a panel,kell neki egy óriási doboz,"felfele" meg 95%ban üres az egész.Én évekkel ezelőtt ezért tértem át SMDre.Vagy vegyesen építek,attól függ mi az elvárás az eredménnyel kapolatban(prototipus,csak olcsó legyen,jól nézzen ki,legyen nagyon profi,stb).Ja és valahol félreértetted,hogy 20w..modellfiú 1w-ot szeretne,csak azzal nincs tisztában az mire elég.Az antennád érdekelne,hogy milyen ennyi pénzért,profi amatőr antennák is csak 10e forint körül vannak(azok nem jók ide,mert 144Mhz-en működnek jól).De némi rézcsőből kis műszerezettséggel tökéletes akár 100w-ra is jó antennát lehet csinálni erre a frekire is.Abban viszont igazad van,hogy 15e forint bekerülés alatt belefogni sem érdemes.

Még annyit talán,hogy a nyákot is meg lehet csinálni kézzel,csak legtöbbször nem éri meg.Sokkal kényelmesebb géppel tervezni,odaadni a nyákgyártónak,ők meg adják a kész panelt.Nem olcsó,ők viszont bármit legyártanak.Amikor diák voltam,készítettem vizsgamunka gyanánt egy ISA buszos hangkártyát.A panel 2oldalas volt,50nél több huzalátkötéssel a 2oldal közt.Akkor nem volt pénzem legyártatni,ugyhogy kézzel rajzoltam.Kb 0,5mm-es vonalak 0,5mm térközzel a kézzel megrajzolható határ,de ehhez már hatalmas türelem kell.

modellfiu:Szerintem senki nem fog neked ennyiért adót építeni itt.A rendőrök MarosB rádiója csúcstechnika volt a maga idejében,de egy ugyanilyet összerakni(forgácsolt ház,pontos méretek,seregnyi hagyományos alkatrész,tucatnyi panel belezsúfolva) most is soktízezer ft lenne.Nem is éri meg,mert a profi kézirádiók is hasonló árban vannak újonan.A tömegtermelésnél mások a viszonyok,azzal nem lehet versenyezni.Ez a gazdasági része a dolognak.
Az erkölcsi része...:aki ilyen adót árul pénzért,az illegális tevékenység eszközét árulja.Ez önmagában nem akkora probléma,mintha pl fegyvert árulna.Viszont ha valami olyanra használod,akkor ő is kerülhet kellemetlen helyzetbe,ezt pedig nem szeretné.Ez a legtöbb ilyen készülék árába bele van kalkulálva.Azért kerül egy 2tranyás polesz 20ezerbe,egy épphogy működő FM adó 50ezerbe,stb.
A gyakorlati része:egy darab drót nem antenna.Mivel az antennánál a hossz az első ami kritikus,ha rugalmas is az illető drót,akkor mindent csinál,csak nem azt,amit egy antennának kell.Ha kultúrált hatásfokú adót szeretnél,ahhoz valódi antennára lesz szükséged.A cipősdoboz megintcsak ilyen.Az ilyen cuccokat azért kell bedobozolni,hogy mechanikailag védett,árnyékolt,stabil helyen legyenek.Ilyen csak a mesefilmben van,hogy egy darab panel végére forrasztott kunkori dróttal,rákötve egy aksival km-ekre hallatszik tisztán.Ez nem azonos azzal,hogy valaki szakértelemmel összerak valamit,ami MÉG nincs dobozban,elhelyezi úgy,hogy minimális zavart kapjon(+elmegy tőle távolabb).Kifeszít,függeszt egy megfelelő szükségantennát,és a dolog valóban ad.Esetleg km-ekre is elhallatszik..hol jobban hol rosszabbul vehető.De ez egy kisérleti prototipus elrendezés,nem készülék.Ha levered az asztalról eltörik,elhangolódik,ha mellé teszed a telefonod begerjed,ha megmozdítod a huzalantennát bezavarosodik/gerjed stb.
Ezt értsd meg,hogy hiába szeretnél prototipus anyagárban kb (!) és szintjén,profi készülék paramétereivel bíró dolgot.
Én kb 14éves koromban,elsős szakközepesként szenvedtem végig a műsorszóró sávos FM adó építés minden kínját.Csináltam akkora instabil "tepsiket",hogy csak na.Később ahogy elektronikai és fizikai ismereteim bővültek,megértettem,hogy mi miért volt alapvetően rossz.
Egyébként továbbra sem értem,hogy csak hangot szeretnél átvinni(poloska) vagy adást szeretnél mások számára is hallgathatóvá tenni.Ha csak adni-venni szeretnél,vegyél a 20ezerből egy pár PMR rádiót,igaz sok KM-re az sem hallatszik el,de legalább legálisan belekóstolhatsz vele a rádiózásba.Megtapasztalhatod pl,hogy a pusztában autóval lemérve 6-8 km-et is elhallatszik a jobb fajta PMR a maga (állítólagos) 0,5W jával(van az 0,1W is :) )Vagy a normafáról valami nagyobb budai térre,esetleg a dunapartra is beszélhetsz vele.Az légvonalban is több km.Városon belül viszont néha 3háztömb mögött sem hallani semmit,pedig légvonalban a távolság 100m nincs(!) és nem is beton házakról van szó.Megsugom,hogy ahogy a teljesítményt növeled,úgy válnak ezek a dolgok egyre sarkalatosabbá.A 70cm-es amatőrsávon sima kis "gumiantennával" (igen,a rendőrök rádióin is hasonló van),egy 3,5W-ot tudó kézirádióval már átbeszélsz 3háztömbön,de a kerületen pl nem mindig.Ugyanakkor fent a normafánál a gumiantenna elhallatszik akár csepelre is.Egy rendes antenna(nem "gumi",hanem olyan amit a tetőre is kitesznek pl),párszáz miliwattal elhallatszik rákoskeresztúrra,vagy akár a gödöllői dombság valamelyik dombtetejére.(lesz ahol gödöllőn is lehet beszélni,de nem mindenütt).Ha marad a normális antenna és a kézirádió,de a teljesítményt feltolom 70cm-en 3,5w-ra akkor akár monorral vagy pilissel is beszélhetek!! Ezek már komoly sokszor 10km-ek,de csak a normafáról megy ilyen jól,egy rosszabb elhelyezkedésű belvárosi ház tetejéről még ennek a töredékére sincs esély,akármilyen antennával is.

csüt. feb. 10, 2005 20:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF

Medmeksz!

Bocsi, hogy belementem ilyesmibe!
Zárjuk le itt!

Elektró rulez!

ON

csüt. feb. 10, 2005 19:00
arany tag

Hozzászólás 
Még nincs dobozba anyagi okok miatt,csak árnyékolva,és a szekrény tetején
van,de ha nem tudok olcsobban szerezni dobozt akkor muszáj lesz.
mondom kb. 10eböl jött ki az ado 10eböl az antenna,táp volt itthon,meg egyéb dolgok.
Kocsiba neked elég sioma rg6 kábel mert rövid távon nincs sok vesztesége ez kb. 50-80ft/méter.
12voltos tranzisztort nehéz szerezni,ujonan meg drága.
de olvastam hogy 6e/db ért van elado pár darab bly90 valakinek,ez 12voltrol
tud 50wattot is,de elég kevés erösitése van (asszem 5.5dB)tehát nagy
meghajtás kell neki.20watthoz talán 5watt?
5wattot tud a kt925B 12voltrol ilyet multkor látam 1500ft ért.
Nekem nincs annyi diom,hogy megépitsem neke dugy hogy árba neked
megérje de ha te épited és elakadsz segitek benne ha kell.
kocsibol 1watt szerintem 400méter,de jo vevövel max 2km
Ugye itt wbfm van :(

veronikás ado alkatrésze is kb. 5eböl jön ki árnyékolás nélkül,az még
1e,és a nyákot ott meg fotozni kell,mert kézzel megrajzolhatatlan :(
Tuti hogy 20e böl 20wattos adonak még az alkatrészeit is összeszedni
nehézkes lesz.

Engem legjobban az antenna ára zavart,hogy anyagköltség áron is 10e,
bár tudom egy gyári jo antenna lehet 100e felett is.
ha érdekel láttam elado kész 7wattos adot (stereo rds,dobozba táppal)
42e ft! szerintem baráti ár!
De 3-4honapot ir elkészitésre a rendelésröl az illetö(gondolom neki sincs
sok ideje erre).
http://giles.5u.com/shopping_page.html itt a link,weboldala: http://giles.5u.com/
Kérdezz rá hogy rds és stereo,táp nélkül mibe kerülne.
7watt mögé meg bly90 es végfok,egyébként neki van elado bly tranzisztora.

csüt. feb. 10, 2005 17:52
arany tag

Hozzászólás 
"egy müszerdoboz 7e ft boltba"
Felőlem akár cipősdobozba is csomagolhatod ha működik.7ezret soha nem adnék egy dobozért.Szgépem is asztalon van,könyebb igy szerelni.
Tervezni nem szükséges,egy már kipróbált és jól működő adó mására van szükségem.
"az 1wattos ado alkatrésze kb. 6-7eft bol jön ki stereo nélkül ehez a stereo 2e+kvarc tehát kb. 3e és már kapásbol 20e felett vagy 1-2e rel és még NINCS MUNKADIJ."
Mint már mondtam néhányszor:MONO adó is megfelel :D
Táp 12Vos akkumulátor lesz,nem kell trafó.
Nem tudom mekkora antennakábel szükséges egy autóba.Egyáltalán minek?
Max 1méteres antennát tehetek rá.
Nem akarok parabolát építeni a tetőcsomagtartóra :D

Akkor újra:
Akár cipősdobozba épített 100Mhz környékén működő MONO FM adó.
Tápfeszültség :12V autóakkumulátorról,nuku trafó.
Teljesítmény:max 20-30w áramfelvétel,és tranzisztoros cucc kell.
Hatótáv: 5 km ?
Antenna: 1m,esetleg hoszabb feltekerve.
Line-in,mic bemenet.
1w-os adó mekkora távra használható ilyen antennával?

Hasonlót képzelnék el mint a rendőrök verekedéshez használt rádiója(Maros?) :D

A te adód milyen?Komolyan mondod hogy ugyanannyit költöttél a cucc dobozára mint az egész belsejére?

csüt. feb. 10, 2005 17:34
arany tag

Hozzászólás 
20e? nane!

egy müszerdoboz 7e ft boltba, lomex kft!
De csinálni is lehet az se lesz olcsobb 1dara esetén,gondold el drága az alu,mwegtervezni,elmenni lemezmühelybe meghajlitgatni,az idö és pénz és sziveséget kérni az is pénz hogy ott lemezeket dolgozztas a gépek alatt.
az 1wattos ado alkatrésze kb. 6-7eft bol jön ki stereo nélkül ehez a stereo 2e+kvarc tehát kb. 3e és már kapásbol 20e felett vagy 1-2e rel és még NINCS MUNKADIJ.

Ha érdekel küldök az adomrol fényképet és nekem alkatrész áron ennyibe lett kapcsolatok alapján:
pll:1e
stereo:500ft
ado:3e
végfok:3e(trnazisztoros)
végfok:3e(csöves de ez is csak max 10-20watt)
táp:2e kiselejtezésen 10amper álithato 18-28voltos rövifdzárvédett
antenna:10e!!!! <--csak az alkatrész
Ehez nemszámoltam hozzá azokat ami volt itthon alkatrész ezek kb. 5e
és 2db postakcs -t ez 2*1e
ezenkivül még a koaxkábelt az adotol antennáig:kb. most ilyen profi vastag kábel métere 300-350(15méter kb. 4-5e)
és még nincs müszerdobozba!
Most épp vadászok döglött rossz,de esztétikailag szép beltérire,anak a doboza megteszi :)
Ha komolyan érdekel a dolog és nem komolytalankodsz 1-2e ft értékkel,én tudok segiteni,akár beszerezni az alkatrészeket,akár segiteni
az épités során.
Megépiteni meg szerintem ugyse fogom neked mert nincs annyin idöm sajnos hogy neked megérje megfizetni!

OFF

EDL:

Hát nem tudom mit irjak erre vissza,mert ez itt nem politikai és vallási forum,hanem elektronikai és elég off lenne a válaszom de röviden:

Szerintem ebben a kihegyezett világhelyzetben nemkellene semmitse kiprovokálni,mert igen komoly biologiai,és kémiai fegyverek és sorolhatom mi minden van és hova vezetne egy ujabb világháboru.
Az meg hogy az illetö müsorvezetö vallásábol kifolyolag gyülöli a keresztényeket ne MÉDIÁBAN hangoztassa,föleg ne addig amig pl.
szovjetekre emlékezö szobor van szabadon és aradon nem lehet koszoruzni.Másik hogy tudtommal az egy NONPROFIT rádio adfó,ott meg nagyon nem kellene poliziválni,és azt is nem a legundoritobb modon tenni.
Természetesen a nácikat is elitélem,mert a népirtásnak nincs értelme,de amig ez magyarország pozsonytol csikszeredáig addig itt ne urgjanak már különbözö idegenek a magyarokba.
Én se pampognék amerikába ha odaköltöznék,hogy hülye amerikaiak hameburgert esznek és buták,meg én okos magyar vagyok,hanem behuznám fülem farkam.

Nemtudom érted e mire probálok rávilágitani,hogy kb. olyan ez mint mikor felfedeznek egy hasznos találmányt amit jo célra fedeztek fel és lesz belöle atombomba vagy puskapor.

Innentöl beferjezem a témát ha van válaszod rá PÜ ben ird meg,merrt nem a forum témája

ON

csüt. feb. 10, 2005 15:48
arany tag

Hozzászólás 
20000 ft egy penge adóért?Senki többet harmadszor?
Nem komolytalan célok érdekében van rá szükségem,még ha humorosnak tűnő dolgokat írtam is.
Egyszerűen szeretném a legjobb hatásfokú ás másokat legkevésbé zavaró egyszerű mono adót megéppíttetni a hozzáértő szakemberrel.Vagy esetlegesen vásárolni egy gyárit ami minden szemponból a legmegfelelőbb.
Nem szeretnék más frekvenciákon bárkit/bármit is zavarni.

csüt. feb. 10, 2005 13:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Hopp medmex, az elvalasztas eszembe sem jutott eddig(. Oszci kimeneten egy tekercs meg az elvalaszto erosito bemenetere egy tekercs, ugy hogy a ket tekercs lassa egymast. Neki is fogok egy bf 240-el).

szer. feb. 09, 2005 0:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
medmeksz írta:
xxxxxx hivatalos adoba azt mondták kikellene irtani az összes keresztényt
yyyyyy kaloz rádioba elmondanak 3-4b-a-z-d-m-e-g- -t

OFF

hallottam a felvételt, meg is van még vhol a szöveg.
ismerem a rádiót.
ismerem a rádió történelmét.
ismerem az ottani rádiósok egy részét.
ismerem személyen azt, aki ezt mondta.
tudom, hogyan történt.
persze semmi nem menti fel B.-t, és a T. is hibás valahol.
viszont a "válasz" nagyon undorító volt, szvsz felülmúlta B. beszólását.
tehát számomra ez nem példa. én a fentiek miatt teljesen máshogy látom az ügyet.

b.a.z.d.m.e.g.o.l.n.i én is b.a.z.d.m.e.g.o.l.t.a.m már bele az éterbe. talán nem is egyszer. sőt... nem para.

ja, ezt nem kötekedésnek szánom, nehogy félreérts, csak a tisztánlátás végett írtam!

ON

kedd feb. 08, 2005 21:57
arany tag

Hozzászólás 
Még szerencse hogy ma már az fm és urh a divat :)
AM modulálásba aztán lehet "alkotni",meg alacsony frekin közelebb is
esnek a harmonikusok.
Másik dolog hogy ha terjedés van akkor az RH terjed minden fele a világba:)

Nem a "vaker a baj",mert némelyik rádioba amit mondanak és hivatalos
ahoz képest szerintem a vaker elmegy,de egy példa:
xxxxxx hivatalos adoba azt mondták kikellene irtani az összes keresztényt
yyyyyy kaloz rádioba elmondanak 3-4b-a-z-d-m-e-g- -t
Serintetek melyik a durvább?
xxxxx és yyyyy megtörtént.

Volt hogy valakinek csináltam bfr96 al tökjol müködö pici adot,kb. 1hét se
telt el szanaszét elhangolta,beleforasztott és csodálkozik zavar mindent.

kedd feb. 08, 2005 21:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
modellfiu.hu írta:
Mono cucc elég,stereo codert el lehet felejteni.
Üdvözlöm önöket pilóta urak.
Önök a Szabad Rádió adását hallják.
A lemezjátszóknál Dj.Freemusic és a németországi vendég sztár-dj:von Zu Hans.
Szóljon hát a zene.

Kedves utasaink! Itt a kapitány beszél.Kérem dőljenek hátra és adják át magukat e csodálatos zenék varázsának.

Tuc-tuc-tuc...

Lehet hogy az USAban is építettek sztereó kalózrádióadót szept 11én?

Inkább nem mondok semmit. Nem lenne hozzám méltó.

Azért annyit hadd tegyek hozzá, hogy a hiányos műszaki tudással rendelkezők sok bosszúságot (esetenként pénzbeli v. tárgybeli veszteséget) okoznak a tapasztalt, felkészült kalózoknak.
A kalózkodás nem csak egy jó buli, hogy akkor most haverokkal bepattanunk a verdába, nyomatjuk 30W-al a hülyeségeinket, aztán csajok, napsütés, stb... Ez egy illegális tevékenység, amit kulturáltan, diszkréten kell művelni!
Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha minden nagyfiúnak saját kis adója lenne, és nyomnák a vakert másik három nagyfiúnak...
Mielőtt igazán kimegyünk az éterbe, igyekezzünk minél több tudást, tapasztalatot felszedni! Akár több éven keresztül!

Úgy utólag NO COMMENT

kedd feb. 08, 2005 21:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem nem gondolja....pont ez a baj gondol(kodni) kell(ene) előbb aztán írni.

kedd feb. 08, 2005 20:54
arany tag

Hozzászólás 
Szerintem ez nem olyan vicces mint ahogy te gondolod.

kedd feb. 08, 2005 18:53
arany tag

Hozzászólás 
Mono cucc elég,stereo codert el lehet felejteni.
Üdvözlöm önöket pilóta urak.
Önök a Szabad Rádió adását hallják.
A lemezjátszóknál Dj.Freemusic és a németországi vendég sztár-dj:von Zu Hans.
Szóljon hát a zene.

Kedves utasaink! Itt a kapitány beszél.Kérem dőljenek hátra és adják át magukat e csodálatos zenék varázsának.

Tuc-tuc-tuc...

Lehet hogy az USAban is építettek sztereó kalózrádióadót szept 11én?

kedd feb. 08, 2005 18:49
arany tag

Hozzászólás 
modellfiu.hu írta:
"akkor mostmár nem csak poloska, hanem műsoradó is kell?!"
Barátaim!
Mindkettőre szükségem van.
De a rádióadó fontosabb lenne.Autóban is üzemeltethető,nem túl nagy méretű antennával,12V max 20-30w áramfelvétel, néhány km hatótáv.Ne üldözzenek a HIF-esek.Még jobb lenne ha az adóteljesítményt lehetne szabályozni.100Mhz körüli adás.Más frekin lehetleg ne zavarjon senkit és semmit. Vagy esetleg lehet ilyet kapni gyárit is?
Tudom,ne kívánjak lehetetlent.:)

Más.Létezik 100MHz kvarc?Próbaképpen eljátszogatnék a wókitókival.50 mhz helyett 100mhz es cuccot téve bele.Nem valami túlbonyolított a belseje...

Elöbb olvasgatni probálgass,és utána vevö oldalon ismerkedj a rezgökörökkel!
Hidd el hogy tapasztalat nélkül nehéz nagyfrekin "alkotni" és müszerezetség nélkül is,nembeszélve minél kevesebb a müszerezetséged annál több tapasztalatnak kell lenni,hogy épp mivel mit mérj meg.
Gondolom kapásbol a következö dolgok nincsenek neked ami egy
müsorszoro ado épitéséhez "kellene"
-multiméter
-l,r,c mérühid
-analog áram és fesz mérö
-Q mérö
-frekvencia mérö
-wobler+specrumanalyzátor
-legalább 1megás szkkop hogy a stereokodert meglessük
-swr+power mérö,bár egy iránycsatolo méröhid jobb és feszt mérni analog feszmérön
-müterheléls

Tudom nekem sincs minden de azért ami van:
-analog fesz és áram mérök
-multiméter
-ha kell kölcsön lrc mérö
-frekimmérö made in home
-made in home megoldással nagyon érzékeny és szelektiv vevö
bemenetre leosztva rákötök ado jelet és a vevöt megtekerve egyböl
érzem mit csinál.

Gondold el neked még egy profibb vevöd sincs amin megvizsgáld mi jön ki
az adobol,és tegyük fel a stereokoderod 19mhz kvarccal készül el és
a 19mega is kimegy az MPX jelen,egyböl az adod freki+-19mhz ra szolni
fog! és ha 107.9 adsz akkor 107.9+19 -t te lehet a büdös életbe nemnézel
de bizony az légiforgalmi sáv,és nagyon nem a te zenédet szeretnék a
repülök hallgatni.
És még ezer példát irhatnék,hogy legalább szerezz be valamit amivel
biztosan tudod vizsgálni a kimeöspektrumot minimum olyan szinten hogy
milyen frekin vanjel/nincsjel-milye erös.
analog amper és fesz mérö se árt a nagyfreki mellé.
és bizony egy szkop is kell ha nics elég tapasztalatod.
Nekem az RDS koder épités épp ezért szünetel mert szkop nélkül
nem tudok tovább lépni :( és szerintem te szkopnélkül még a stereokodert se tudnád megcsináli.

Az árakat meg leirtam hogy alkatrészárba mennyi egy MEGBIZHATO JO
ADO,és ehez add hozzá a munkadijat hogy épp aki épiti neked mennyit
kér érte.

Kocsiba én tuti blx94-95 párossal csinálnék végfokot,mert 12voltrol 20watt
a blx95 és mivel 800mhz tranyo igy nagyot erösit 100 -n
igaz elég nehéz beszerezni öket és drága.
Olcsobb megoldás lenne csővel,de ide meg dc-dc inverterkell ami megint
nem egyszerü,elég ha benézel a kapcsüzemü tápos topicba hogy nagyfreki
nélkül miket szivnak vele :(

kedd feb. 08, 2005 18:21
arany tag

Hozzászólás 
Ha nemszeretnél PLL -t akkor a következö képpen lehet stabil adot épiteni:
-varicap minimális kapacitáson(DC vel jol megfesziteni)
-1% kodik elenálások,indukcioszegény elenálások
-induktiv uton kicsatolva a jel és egy FETtel(bf245) leválasztva,ez ne
erösitsen akár még "gyengithet is".
-nagyon minimális Ice az oszciba
-minimális Uce
ezekután az egészet jol beárnyékolni,egy árnyékolt dobozba.
Nekem még egész stabil magas hön is van,mert a dobozba van 3db stabic
elsö az oszci+leváálsztofok(bf224,bf245),második a
meghajtofok(bfr91,bfr96),harmadik a végfok(bfw16a)
Végig az összes fok meg A osztályba van a minimális harmonikus miatt.
Az összes fok hangoltkörös nekem.
0-40fok között +-10-15khz t megy el,vagyis ha nagyon befütök és poloba is
izzadok akkor va 87,85-és 87,90közt amugymeg 87,90
Egy termosztát segitségével meg 10khz stabilra megcsinálhato
valami müverösitö és meghajtai egy BD-XXX füteni,és termisztorral meg
egy osztot a müverösitö bemeetére,és egy zenerdiodás referencia feszhez
hasonlitai.

PLL épités se nagy dolog,mostmegmár SMD egy ic komplett pll ic kaphato.

A keverést inkább ne irjátok,mert nem olyan 1szerü mint elméletbe!
éiptetem pár frekire vevö konvertet magamak és hát szivtam is velük,
adás oldalon meg még inkább szivás.
r110 régi DBM -t még pár éve pár ft ért lehetett kapni a HAM bazárba.
De ha nagyon kevergeti akartok a frangepán utcába van elég sok olcso DBM.
De frekistabilitás szerint neméri meg mert 2megán se könnyebb a stabilabb VFO mint 100megán.

kedd feb. 08, 2005 18:04
platina tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Még a memória az én gondom, nagy SRAM kéne a hang tárolásához (pár MB)
SDRAM-ot nem akarok beletenni, elég húzós a vezérlése... Meg akkor nagyon elbonyolódik a kütyü.

Az SRAM-nak meg a fogyasztasa es az ara.
Mi volna, ha flash-t hasznalnal? A sebesseg eleg, a kapacitas is, raadasul nem veszik el a rogzitett anyag, ha lemerul az elem/akku.

kedd feb. 08, 2005 11:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Koszi Rosco. Akkor pll lesz belole)

kedd feb. 08, 2005 2:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
hellclimber: próbáltam kvarcot modulálni, az a gond, hogy csak nagyon kis freki elhúzást enged meg (modjuk n*10Khz-et) ez meg elég kevés. Természetesen NBFM vevővel fogni lehet, de a minőség nem lesz valami jó.
A fázismoduláció sem tud sokkal nagyobb eredő löketet is csinálni, valamint még manipulálnod is kell a bemenő jelet. Ha mindenáron el akarod keülni a pll-t esetleg építs keverő rendzserű adót. A 100MHz-es kvarcoszci mellé keverj egy 2-4MHz körüli jelet, ami egy szélessávúan modulálható LC oszcillátor kell legyen. Igaz ez nem stabil, de a relatív kis frekvencia miatt a kimeneti freki nem mászik annyit. Hátránya, hogy a kimeneten szűrés nélkül a keverésnél az összeg és a különbség is megjeleni.

Neurofire: Kösz, megpróbálom. A jel-zaj viszony növekedést úgy értettem, hogy az A karakterisztika miatt egy "dinamika kompresszió" áll elő digitálisan, ami már önmagában javít a helyzeten. 300-3400Hz elég az átvitelhez, sőt jó ha a cucc nem visz át mást, csak a beszédet.
Még a memória az én gondom, nagy SRAM kéne a hang tárolásához (pár MB)
SDRAM-ot nem akarok beletenni, elég húzós a vezérlése... Meg akkor nagyon elbonyolódik a kütyü.

hétf. feb. 07, 2005 11:45
platina tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
Thx. Annyi lenne tán a kérésem, hogy nekem nem mintában kéne, úgy hogy ha tud valaki lelőhelyet szóljon. Más codec is jöhet. Ez azé' lenne jó mert az "A" karakterisztika miatt a jel-zaj viszonyon is tudnánk egy kicsit segíteni.

Tudtommal a Spoerle a TI magyarorszagi disztributora.
A jel-zaj viszonnyal imho nem nagyon lehet mit csinalni (bar a TP30xx-nek van zajcsokkentovel megaldott valtozata (TP130xx), de ez csak egy noisegate-szeru automute, szoval ebben az esetben tobbet ront, mint hasznal), a logaritmikus 8 bites kvantalas elegge behatarolja a lehetosegeket (viszont ha nagyobb savszelesseg kell, az megoldhato, 2.048MHz helyett lehet neki adni nagyobb frekit, es akkor a 300-3400Hz-es savszelesseg aranyosan eltolodik ill. kibovul, pl. 4.096MHz-es orajel eseten 600-6800Hz lesz, mondjuk ez mar levagja a legtobb ember beszedenek az alapharmonikusat...:).

hétf. feb. 07, 2005 10:24
ezüst tag

Hozzászólás 
Rosco ha az oszcit kristallyal csinalom meg akkor ugye nem tudom az oscinal rakeverni a hf-et? Csinalnom kell utana egy fazismodulatort? Kristallyal stabilabb lesz az ado ezt tudom. A fazismodulacionak viszont elonye van vagy hatranya? Gondolok itt a hangatvitel minosegere. Mas: stereo adas mehet egy egytranyos rf erositon keresztul?

hétf. feb. 07, 2005 6:51
a fórum lelke

Hozzászólás 
Thx. Annyi lenne tán a kérésem, hogy nekem nem mintában kéne, úgy hogy ha tud valaki lelőhelyet szóljon. Más codec is jöhet. Ez azé' lenne jó mert az "A" karakterisztika miatt a jel-zaj viszonyon is tudnánk egy kicsit segíteni.

Már csak azt nem tudom, hogy mi a célszerűbb: tárolni egy adag PCM jelet, és leküldeni nagyobb sávszélességen, vagy folyamatosan küldeni.

A tárolós+távirányítós módszer azért lenne jó, mert gyakorlatilag észrevehetetlen ha ésszel csinálja az ember. (a cucc nem bocsájt ki sugárzást, csak ha mi akarjuk :) És ami nagyon jól jöhet, megkérhetjük, hogy legyen szíves "lassabban' küldje az adatot, mert mondjuk rossz a jel-zaj viszony.

Az a baj hogy még a jelenlegi alkatrészekel sem tudom elképzelni, hogy ilyen kicsiben tudná ezeket bármi. Legfeljebb ha van 1 chipes megoldás :)

hétf. feb. 07, 2005 2:55
platina tag

Hozzászólás 
Ros-Co. írta:
A másik kérdés a hang digitalizálása. Nem tud valaki egy egyszerű PCM kodek IC-t? elég lenne a 300-3400 Hz-es sávot átvinni, sőt ezt kell.

Texas Instruments TCM38C17, TP30xx.
Vanik bennuk kapcsolt kapacitasos szuro (300-3400Hz), meg PCM CODEC. Kell neki +5 (TP30xx-nel +-5V) tap, 2.048MHz-es (vagy 1.536/1.544MHz-es) master orajel (a szuroknek) es 64kHz...2.048MHz orajel (ezzel az orajellel lepteti ki a soros PCM-et), meg kell meg egy idores-kivalaszto jel is, de ha csak egy csatorna van a PCM buszon (es 64k orajelet adsz neki), akkor ezt siman logikai 'H' szintre kell kotni, oszt' csokolom.
Van 2.048Mbps-es es 1.536/1.544Mbps-es (es dual mode is) valtozata, tud A es u karakterisztika szerint kodolni, van aszinkron (a TCM es TP3056 kivetelevel mindegyik) es szinkron. $2-$5-ba kerulnek, de lehet rendelni mintat.
DIP, SOIC, SSOP tokozasok. A TCMxxCxx negycsatornas, a TPxxxx egycsatornas.
TTL szintu jel jon ki belole.

Idézet:
"Poloskáknál csak beszédet kell átvinni? Mennyire fontos a minőség? Mert bizonyos jogi esetekben pl. meg kell állapítani hogy ki beszélt..."
A hanglejtésből és a kifejezéseiből fel lehet ismerni 1 illetőt , de bíróságon
nem számít már mérvadónak a hangfelvétel , hivatkoznak itt a különböző
hangtechnikai editáló szoftverek kiváló minőségére .

Arra is fognak hivatkozni, hogy az erintettek tudta es belegyezese nelkul tilos hangfelvetelt kesziteni (nehany esetet leszamitva), es mar buktad is a 'bizonyitekot', de legalabb gazdagabb lehetsz egy feljelentessel.

Idézet:
Erdekel walakit az orange-os ado 75ohmos waltozata?

Engem igen.

vas. feb. 06, 2005 17:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Sf-2 tekercs wan egy rajzomon. Milyen az? Erdekel walakit az orange-os ado 75ohmos waltozata?

vas. feb. 06, 2005 16:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
modellfiu.hu írta:
Más.Létezik 100MHz kvarc?Próbaképpen eljátszogatnék a wókitókival.50 mhz helyett 100mhz es cuccot téve bele.Nem valami túlbonyolított a belseje...

hagyjad! ez csírájában elhalt ötlet! legalábbis szvsz..

vas. feb. 06, 2005 14:25
arany tag

Hozzászólás 
"akkor mostmár nem csak poloska, hanem műsoradó is kell?!"
Barátaim!
Mindkettőre szükségem van.
De a rádióadó fontosabb lenne.Autóban is üzemeltethető,nem túl nagy méretű antennával,12V max 20-30w áramfelvétel, néhány km hatótáv.Ne üldözzenek a HIF-esek.Még jobb lenne ha az adóteljesítményt lehetne szabályozni.100Mhz körüli adás.Más frekin lehetleg ne zavarjon senkit és semmit. Vagy esetleg lehet ilyet kapni gyárit is?
Tudom,ne kívánjak lehetetlent.:)

vas. feb. 06, 2005 14:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Meglestem ezt a kalóz siteot..hát,nem estem hanyatt. :)
Ez az adó,csak játéknak jó.Az egyik leginstabilabb oszci van benne,ráadásul 50ohm-ra kihangolni minden nélkül sem egyszerű.Mintha utalna is arra egypár dolog,hogy legalább 3gigán gerjed még a cucc.. :twisted: pl ez:

"Ehhez a gyári kapcsoláshoz csak annyi hozzáfüznivalóm van,ha lekötünk közvetlenül a tranyó kolektorálról a földre 20pf-os kerámiát akkor nekem picit nagyobb volt a teljesítményem.Utánhangolásra szükség lesz ha beültetjük a kondit." Naigen..a gyári kapcsolás biztos "rossz" :D :D

Ezért nem jó ilyeneket tepsi panelokra huzal lábakkal rátenni,a mostani félvezetők röhögve mennek több GHz-en,hatalmas Bval,elég egyszerű véletlenül még jópár frekin berezegni...hangfrekis erőlködőm is gerjedt már többszáz megán.
Szerintem tetszőleges mekkora a táp,12Vnál több is lehet,csak a munkapontokat át kell számolni.Hirtelen nincs szimulátorom kéznél,számolni meg lusta vagyok :wink:
Mintha a legtöbb kommersz tranya bőven bírna Ucemax-ra 40v-ot is.

szomb. feb. 05, 2005 20:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
modellfiu.hu írta:
firefoxom alapban google.com on keres. ott valami usa radio jött be.
mi ez a 99es?
Se időm se eszem a rággyóépítéshez.
Egy jó kellene baráti áron ha megoldható :)

mivel nem állítottad magyar nyelvűre a keresést.

akkor mostmár nem csak poloska, hanem műsoradó is kell?!

1999-es RT ÉK-ben (Rádiótechnika Évkönyve) jelent meg egy cikk "Drótnélküli fejhallgató" címmel. Onnan vannak copyzva a rajzok.

szomb. feb. 05, 2005 19:53
arany tag

Hozzászólás 
firefoxom alapban google.com on keres. ott valami usa radio jött be.
mi ez a 99es?
Se időm se eszem a rággyóépítéshez.
Egy jó kellene baráti áron ha megoldható :)

szomb. feb. 05, 2005 19:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
modellfiu.hu írta:
nem talaltam meg

na, ne mond már! :evil:

beírtam a google-ba, hogy "orange fm", és az első link a fenti rádióé... persze magyar nyevre állítva a gugli.

http://orangefm.fw.hu/

ez ugyanaz a rajz, ami a home-rádiós gusztustalan honlapon van, amiről a rádiós topicban beszéltünk.
tehát a 99-es kóder rf része.

12V-nál többet ne adjatok neki! ha valaki nem tudja, hogy miért, az inkább bele se kezdjen ilyesmik építésébe...

bly87-at, ami viszont 24-28V-ra van, nem könnyű beszeezni. ha vki régóta benne van a pirát broadcast dolgokban, annak persze sikerül.
egy bp-i boltban még kapható, szemét leszek, és nem mondom meg, melyikben. bocs.

szomb. feb. 05, 2005 18:04
arany tag

Hozzászólás 
nem talaltam meg

szomb. feb. 05, 2005 17:08
ezüst tag

Hozzászólás 
Rosco wagy cortez! Tizenkettes akku +fesz ketszerezo egyenlo 24wolt ugye? A kerdes az h egy adot lehet e uzemeltetni fesz sokszorozorol?

szomb. feb. 05, 2005 16:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Modellfiu az orange honlapot nezted mar? Walami orange radio wagy orange fm keresoben! A cimet elfelejtettem( wan ott egy kalozrajz eloerositowel osciwal adowal, asszem 28woltrol menne.

szomb. feb. 05, 2005 16:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
> És mielőtt újat nyit valaki olvassa el a többit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> De ezt nem nekem kéne mondani.
Egyetértek, én is mondom eleget, csak legtöbbször azelőtt törlöm a témát
hogy látnátok a nyitónak meg priviben írom meg a kérésemet, szal azért
a háttérben dolgozom az ügyön ! :)

szomb. feb. 05, 2005 12:52
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 195 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő