Connect with us

technokrata

A magyar kötelező a legolcsóbb

Garázs

A magyar kötelező a legolcsóbb

Kelet-közép Európában Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező átlagdíjak.

Egyedi jellemzője a piacnak az évi egyszeri díjhirdetés, illetve az online brókerek kimagasló szerepe; a kötések több mint fele az interneten születik. A környező országok ettől lényegesen eltérő képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyésző az online alkuszi kötések aránya. A legolcsóbbnak számító lengyel átlagdíj (30 ezer forint) is messze meghaladja a hazai szintet (24 ezer forint), különösen a személyautók körében jelentős az eltérés.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon a kötelező biztosítás átlagos éves díja. Szomszédaink két nagyobb csoportra oszthatóak a díjszabásuk alapján: Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia az alsóbb szegmensbe tartozik, itt 30 és 40 ezer forint között mozognak az éves kgfb-díjak. Eközben Horvátországban és Szlovéniában az átlagdíj 60 ezer forint körül mozog. “A díjak összehasonlítása világosan mutatja, hogy a hazai díjak már most irreálisan alacsonyak. Ezért sem számítunk további jelentős csökkenésre az idei kampány során” – mondta Csikós Dániel, a Genertel direktbiztosító vezérigazgatója.

A felmérésben vizsgált hat ország kötelező biztosítási piaca mindenhol teljesen liberalizált. Nem csupán az évközi évfordulókat, hanem a díjhirdetések időpontjait sem kötik egy adott dátumhoz. Bulgáriában egy éven belül átlagosan két-háromszor változtatják díjaikat a biztosítók, Romániában pedig leginkább július és december hónapokra időzítik a tarifaváltásokat. A Genertel szerint a magyarországi kgfb-piac is megérett az évi többszöri díjhirdetésre, hogy más biztosítási termékekhez hasonlóan egészséges piaci verseny érvényesüljön és a biztosítók folyamatosan tudjanak alkalmazkodni a piaci igényekhez.

Annak ellenére, hogy az ügyfelek a kötelező biztosítást döntően az ár alapján választják, ma már itthon és az elemzésben vizsgált országokban is egyre többeknek fontos a kiegészítő szolgáltatások köre. Ezek közül a legnépszerűbbek az autó lerobbanása vagy defekt esetén igénybe vehető azonnali segítségnyújtás, a mini-casco és a kátyúkár-biztosítás, melyek mindegyikére itthon is találunk már példákat.



Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés