Connect with us

technokrata

Milyen nyomtatót válassz otthonra?

fotónyomtatás otthon

Kütyük

Milyen nyomtatót válassz otthonra?

Milyen nyomtatót válassz otthonra?

Az otthoni nyomtató megvásárlása előtt számos szempontot érdemes mérlegelni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb modellt. Akár dokumentumokat, fotókat, iskolai feladatokat, vagy recepteket szeretnénk nyomtatni, a megfelelő nyomtató kiválasztása hosszú távon pénzt és időt spórolhat meg számunkra. Az otthoni használatra szánt nyomtatók ma már számos különböző funkcióval rendelkeznek, amelyek kielégíthetik az egyszerűbb és a komplexebb igényeket is. Milyen típusú nyomtatók közül érdemes választani otthonra, ha gazdaságosan szeretnénk nyomtatni? Mutatjuk mire érdemes figyelni a döntés során, és hogyan találhatjuk meg azt a készüléket, ami a legjobban illeszkedik a mindennapi igényeinkhez.

Legyen otthon nyomtató (?)

Bár a digitális világban már sok mindent online továbbítunk vagy tárolunk, mégis vannak olyan szituációk, amikor jól jön, ha gyorsan tudunk otthon is nyomtatni. Lehet az egy sürgős dokumentum, amit aláírva kell postázni, mert a digitális aláírást nem fogadják el. Vagy éppen a gyerek iskolai beadandó feladata, digitális oktatás ide vagy oda, ami természetesen másnap reggelre kell, de este 10-kor már sehol sem tudunk nyomtatni. És persze vannak hobbik, amelyek igénylik a nyomtatást, legyen az kreatív tevékenység gyakori fotónyomtatással vagy akár a főzéshez a receptek nyomtatása. Ha pedig otthon működtetünk irodát vagy gyakran dolgozunk otthonról, akkor biztosan szükségünk lesz egy nagyobb kapacitású nyomtatóra.

5 tényező, amit fontos figyelembe venni, ha otthonra vásárolsz nyomtatót!

Az otthoni nyomtató kiválasztása előtt érdemes több szempontot figyelembe venni, hogy megtaláljuk az igényeinknek leginkább megfelelő típust. Összegyűjtöttük azt az öt legfontosabb tényezőt, amit szükséges mérlegelni vásárlás előtt!

1. Nyomtatási igények: mit és mennyit fogtok nyomtatni?

  • Alkalmi nyomtatás: ha ritkán használod a nyomtatót, akkor egy egyszerűbb tintasugaras nyomtató is megfelelhet.
  • Gyakori nyomtatás: ha sokat nyomtatsz, érdemes megfontolni egy lézernyomtatót, ami gyorsabb és gazdaságosabb nagyobb mennyiségek esetén.
  • Színes nyomtatás: ha fontos, hogy színesben is tudj nyomtatni (például fotókat vagy grafikonokat), akkor egy színes tintasugaras vagy lézernyomtató jöhet szóba.
  • Fekete-fehér nyomtatás: ha főként dokumentumokat nyomtatsz, egy fekete-fehér lézernyomtató ideális lehet, mivel olcsóbb és gyorsabb, mint a színes nyomtatók.

gazdaságos otthoni nyomtató

2. Egyszerű vagy multifunkciós legyen a nyomató?

Ez egy közel sem egyszerű kérdés. Akkor is, ha otthonra választasz nyomtatót érdemes átgondolni, mely funkciók praktikusak számodra vagy a család többi tagjának a gyakori használathoz. Lehet, hogy a home office-ban nincs szükséged egy monstrum irodai duplex-re, de a szekennelés, mint funkció jól jöhet. A kisebb, otthoni nyomtatók között is találni már MFP, azaz multifnkcionális nyomtatókat, amelyek szkennelnek és másolnak is. A vezeték nélküli kapcsolat is hasznos funkció, főleg, ha a “céges” laptop mellett használtok még más laptopot, tabletet vagy telefont is. Sokkal egyszerűbb a mobilt Wi-Fi-n keresztül csatlakoztatni és kinyomtatni néhány fotót, mint azt az egy kábelt keresgélni, ami kompatibilis a telefonnal és a nyomtatóval is.

A kétoldalas nyomtatást, mint funkciót azért érdemes jól átgondolni, mert nem csak gazdaságos a papírfelhasználást tekintve, hanem kifejezetten praktikus is. Nem kell órákig ácsorogni a nyomtató mellett és egyesével forgatni a lapokat a nyomtatáshoz vagy szkenneléshez, ami lássuk be, nagyon gyorsan válik idegtépő tevékenységgé. Ha gyakran nyomtattok több oldalas dokumentumokat, amelyeknél nem gond a kétoldalas nyomtatás, akkor érdemes a duplex nyomtatókat is mérlegre tenni a döntés során.

3. Karbantartási költségek

Tintapatron vagy toner: a tintasugaras nyomtatók általában olcsóbbak, de a tintapatronok gyorsabban fogynak és drágább lehet őket pótolni. A lézernyomtatók tonerkazettái drágábbak, de hosszabb távon gazdaságosabb nyomtatást tesznek lehetővé otthon.

A patron utántöltés, bár költségtakarékos megoldásnak tűnhet, mégsem ajánlott! Először is, az utántöltött patronok gyakran nem biztosítanak olyan jó nyomtatási minőséget, mint az eredeti gyártói patronok. Az utántöltött patron fakóbb színeket és gyengébb minőséget eredményezhet. A nem megfelelő utántöltés károsíthatja a nyomtatót, eltömődést vagy szivárgást okozva, ami pedig drága javításokhoz vezethet. Ráadásul a gyártói garancia is érvényét vesztheti, ha nem gyártói patront használsz.

fotónyomtató otthon

4. Nyomtatási minőség

Szöveges dokumentumok esetén a lézernyomtatók jobb minőségű, élesebb szöveget nyomtatnak. A kapacitást érdemes mérlegelni, hiszen még otthoni használat esetén is praktikusabb, ha nem kell percenként utántölteni a papíradagolót. Vagy épp elvenni a már kinyomtatott oldalakat, nehogy feltorlódjanak és összegyűrődjenek.

A tintasugaras nyomtatók jobban teljesítenek fotók nyomtatásakor, különösen ha speciális fotópapírt használsz. Az otthoni fotónyomtatás esetén különösen fontos, hogy a felbontás, színtér és a tinta kérdéskörét is alaposan járd körbe, ha szeretnél színhű és finom színátmenetes, valósághű fotókat.

otthoni nyomtató

5. Méret és dizájn

Gondold át, mennyi hely áll rendelkezésre a nyomtatónak. A multifunkciós nyomtatók általában nagyobbak, így nem biztos, hogy elfér a komód tetején. Azzal is számolj, hogy lehetőleg ne szorítsd be szűk helyre, mert túlmelegedhet az eszköz. Érdemes lehet akár egy hordozható nyomtató lehetőségét is megfontolni, amit könnyen vihettek egyik helyiségből a másikba a lakásban. A vékony, praktikus kivitelnek köszönhetően pedig kis helyen is elfér. Emellett fontos lehet a nyomtató megjelenése is, hiszen ez nem csak egy irodai eszköz lesz, hanem az otthonod része.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés