Connect with us

technokrata

Elkészült az első 100 dolláros laptop

Laptop

Elkészült az első 100 dolláros laptop

A következő 900 darabot megpróbálják tönkretenni.

Többször beszámoltunk már Nicholas Negroponte nevével fémjelzett Egy Laptop Gyermekenként Szervezet (One Laptop per Child Organisation, OLPC) kezdeményezéséről (legutóbbi cikkünk). Legfrissebb hír a készülékkel kapcsolatban, hogy elkészült az első 10 prototípus, mely már a végleges eszköz kinézetét mutatja. Minderről Mark Foster, az OLPC egyik vezetője nyilatkozott a minap, s egyben arról is beszámolt, hogy hamarosan 900 újabb egység legyártására is sor kerül.

Az első 10 darabbal egyelőre alapvető vizsgálatokat végeznek: rendszerintegrációs teszteket, a gyártási eljárás megbízhatóságát stb. Walter Bender, a kezdeményezés szoftveres és tartalmi programozásért felelős részlegének vezetője közölte, hogy a következő 900 darab úgynevezett destruktív tesztelés végett készül majd el, azaz a fizikai, mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóságot fogják majd vizsgálni. Minderre még idén sor kerül, mondta Bender.

A projekt egyébként halad a maga útján: a nigériai és a thaiföldi kormányzatok már rendeltek 1-1 millió példányt az eszközből. Eredetileg India is igényelt volna, ám a teheneket istenként tisztelő nemzet vezetői úgy döntöttek, hogy azt a 130-140 millió dollárt, amit erre költenének, inkább iskolákra és tanárokra fordítják. Mindazonáltal az OLPC szervezet létrehozói bíznak abban, hogy további rendelések érkeznek majd a laptopra, hiszen a világnak sajnos számos más elmaradott térsége is van, ahol a gyerekeknek enélkül a projekt nélkül esélyük sincs megismerkedni a számítástechnikával.

Nézzük át kicsit még egyszer, hogy milyen paraméterekkel bír a kis eszköz! 7,5 colos LCD-vel látták el, mely 1200×900 pixeles felbontás megjelenítésére képes. Az egész eszköz nem „eszik” többet 2 wattnál, melyben szerepet játszik az is, hogy az AMD egyik alacsony feszültségen működő Geode processzorát alkalmazták, amely mindössze 400 MHz-es órajelen ketyeg. Operatív tára 128 MB-nyi, mely alá nem winchester dolgozik, hanem fél gigabyte-nyi úgynevezett SLC NAND flash memória. Minden masina rendelkezik integrált videokamerával, három külső, 2.0-s USB porttal és egy SD-kártyát fogadni képes slottal. Mivel sztereó hangszórókkal és egy beépített mikrofonnal is ellátták, ezért a 2B1 tulajdonképpen VoIP-képes, így a kommunikációs nehézségek áthidalásában is jó szolgálatot tehet.

Részletes hardverbemutató itt olvasható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés