Connect with us

technokrata

Nyílttá válik a Java

Laptop

Nyílttá válik a Java

A Sun közzéteszi a forráskódot.

A Sun Microsystems, a Java technológia kifejlesztője bejelentette, hogy GNU Public License licenc (GPLv2) keretében nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát. Mostantól hozzáférhetőek a Java platform Standard Edition (Java SE) forráskódcsomagjának első elemei, illetve a Java Micro Edition (Java ME) implementációja. A Sun emellett GPLv2 licenccel adja ki a Java platform Enterprise Edition (Java EE) változatát is. A Java EE eddig a GlassFish projekt keretében CDDL-licenccel (Common Development and Distribution License) volt elérhető.

A mostani az egyik legnagyobb, a GPL licenc keretében biztosított, forráskód-közzététel (a GNU/Linux operációs rendszert ugyanezzel a licenccel terjesztik). A Java platformot támogató mintegy 3,8 milliárd készülék is a technológia fejlődését és mind szélesebb körű elterjedését tükrözi. A Java technológia a különböző termékek, a mobiltelefonoktól kezdve az intelligens kártyákon át a nagyvállalati alkalmazásokig és szuperszámítógépekig terjedő, széles palettájához kínál egységes szoftverfejlesztő platformot. Ezt a technológiát is felhasználták a Mars kutatása során: a Spirit manőverezésében és a Földre visszaérkező képek elemzése során egyaránt.

A Sun három jelentős szoftverkomponenst tesz közzé, amellyel a Java.net közösségben folyamatosan zajló Sun Java SE alapú fejlesztői munkát kívánja támogatni. Ezek: a Java HotSpot technológia, a Java programnyelvi fordító (javac) és a JavaHelp szoftver. Az újrafordításra alkalmas JDK (Java Development Kit) megjelenése a Sun szerint 2007 első felében várható.

A HotSpot technológia a Sun Java virtuális gép (JVM) és a Java futásidejű környezet (JRE) azon alapeleme, amely a Java-programkódot az adott operációs rendszerekhez és processzor architektúrákhoz fordítja le, így a Java-szoftverek minden hardver- és szoftverkörnyezetben zökkenőmentesen futtathatók. A javac fordító ellenőrzi a Java-forráskód helyességét, és a futtatáshoz megfelelő bájtkódot hoz létre. A JavaHelp szoftver a JDK-t kiegészítő dokumentációs rendszer.

Az OpenJDK projekt első két eleme révén a fejlesztők kisebb módosításokat hajthatnak végre a fordítóprogramon, új programnyelvi funkciókkal kísérletezhetnek, tanulmányozhatják a virtuális gép felépítését, hibajavításokat végezhetnek, új memóriakezelési és fordítási algoritmusokat fedezhetnek fel és próbálhatnak ki, valamint a JVM-et új hardverarchitektúrákra és operációs rendszerekre is kidolgozhatják.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés