Az almát a tengerentúlon már több, mint száz éve ünneplik: a Nemzeti Almahetet 1904-ben rendezték meg először az Egyesült Államokban, 1996 óta már almahónapokról beszélhetünk: szeptembertől novemberig minden az almáról szól. Az első almanapot 1990. október 30-án rendezték meg a londoni Covent Gardenben, ehhez csatlakozik időzítésében is az Első Magyar Almanapok, amelyet 2014. október 29-30-31-én tartanak Budapesten az Erzsébet téren, valamint október 29-én Győrben (az Arrabona előtt), Szegeden (a Széchenyi téren), Debrecenben (Piac utca – Gambrius köz sarok) és Pécsett (az Árkád előtt). Minden helyszínen almaosztást tartanak, Budapesten az Erzsébet téren pedig felépítik a világ feltehetően legnagyobb méretű ingyenes almaadagoló szerkezetét. A 4 és fél méter magas monstrumban egyszerre mintegy 600 db alma fér el, de folyamatosan utántöltik, hogy mindenkinek jusson belőle.
Magyarország gyümölcstermesztésének felét teszi ki az almatermesztés: hazánkban mintegy 27 000 hektár almaültetvény található. A magyarok egy évben fejenként kb. 12-15 kilogramm almát fogyasztanak, ami összesen 120-150 ezer tonna. Az idei enyhe tavasz rekordtermést hozott, amely megnehezíti a gazdák dolgát: az alma felvásárlási ára csökkent, a fogyasztás pedig nem nőtt. Az Első Magyar Almanapok esemény erre a problémára is igyekszik felhívni a figyelmet, és azt üzeni, hogy ha több almát eszünk, nem csak a gazdáknak, saját egészségünknek is jót teszünk.
20 különleges tény az almáról
- Összesen mintegy 7500 különböző almafajta létezik a Földön, csak az Egyesült Államokban 2 500 különböző almafaj terem
- Az alma zsír- és koleszterintartalma egyaránt 0.
- Egy közepes méretű alma mindössze 80 kalória.
- Az almatermesztéssel foglalkozó tudományág neve pomológia.
- Egy almafa 4-5 év után kezd először teremni.
- Létezik cseresznye és grapefruit méretű alma is.
- Az alma a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger közötti vidéken őshonos.
- Az alma a rózsák rendszertani családjához tartozik.
- Minden idők legnagyobb almája közel két kilót nyomott és a japán Chisato Iwasaki termesztette Hirosaki városában.
- A többnyire vegetáriánus rómaiaknál az étkezés végét jelezte az alma.
- Az almafák más gyümölcsfáknál északabbra is teremnek, mert késő tavasszal virágoznak, ezáltal elkerülik a fagykárokat.
- Egy almának öt magháza van, a magok száma attól is függ, hogy mennyire egészséges a növény.
- A világ legnagyobb almatermesztő országa Kína, amelyet az Egyesült Államok, India, Törökország, Lengyelország és Olaszország követ. Magyarország a 34. a rangsorban.
- Az alma hatszor-tízszer gyorsabban romlik szobahőmérsékleten, mint a hűtőben.
- Az alma rágása erősíti a fogínyt, a gyümölcsben található vitaminok és ásványi anyagok belülről táplálják a szöveteket.
- Az almának magas a foszfor- és vastartalma. A-, B- és egy kevés C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz.
- Régészek bizonyítékot találtak rá, hogy őseink már 6000 évvel ezelőtt is ettek almát.
- Az almában található jótékony hatású antioxidánsok kétharmada a héjában található, így érdemes nem hámozva fogyasztani.
- Az alma jót tesz bélhurut, ételmérgezés, egyéb baktériumos megbetegedésekkel szemben, illetve reuma vagy felső légúti megbetegedések esetén.
- Az emberiség kultúrtörténetének és tudománytörténetének is fontos része az alma, gondoljunk csak az édenkert tiltott gyümölcsére, Newton vagy Tell Vilmos almájára.
Tudta, miért hívják New Yorkot Big Apple-nek, azaz Nagy Almának? Az 1920-as években a Morning Telegraph című napilap sportriportere meghallotta, hogy a New Orleans-i lovászfiúk úgy emlegetik a New York-i versenypályákat, hogy a Nagy Alma, mert alma formájúak. Ezért a lóversenyről szóló rovatnak azt a címet adta, hogy „A Nagy Alma körül” (Around a Big Apple). Így terjedt el a ma is használt elnevezés.