Connect with us

technokrata

Nehezen megy a nyilvános beszéd? Próbáld ki az alábbi tippeket!

nyilvános beszéd

LifeStyle

Nehezen megy a nyilvános beszéd? Próbáld ki az alábbi tippeket!

Nehezen megy a nyilvános beszéd? Próbáld ki az alábbi tippeket!

Az emberek többségét már attól a gondolattól is kirázza a hideg, hogy ki kell állnia az emberek elé beszédet tartani, és az adott helyiségben mindenki őt figyeli majd. Pedig manapság sok szakmában ez már elkerülhetetlen, hiszen az üzleti találkozók, workshopok, előadások és online tanfolyamok világát éljük.

Lehet, hogy számodra is felér egy rémálommal, hogy sok ember előtt kell beszédet tartanod, és már előre olyan gondolatok támadnak a fejedben, hogy majd biztosan elfelejted a mondanivalódat, hebegni-habogni fogsz, netán leblokkolsz egy váratlanul érkező kérdés miatt.

De nyugalom! Mint mindent, a nyilvános szereplést is meg lehet tanulni, és abban, hogy már eleve másképp állj az egész szituációhoz, sokat segít, ha megismerkedsz az Access Consciousness filozófiájával, amiről A végtelenbe és tovább blogjában olvashatsz többet, Kántás Kata tollából.

Most pedig megosztunk veled 3 tippet, ami segít, hogy sikeresebben vedd ezt az akadályt.

1. A megfelelő öltözködés már fél siker

Azt talán nem kell külön részleteznünk, hogy mennyit számít az első benyomás. A cél, hogy ennek segítségével megnyerd a hallgatóságod szimpátiáját azelőtt, hogy egyáltalán megszólaltál volna.

A dress code persze nagyban függ attól, milyen eseményről van szó, így abban nem tudunk konkrét tanácsot adni, hogy kosztümöt viselj-e, vagy elég egy laza farmer-póló összeállítás.

De íme, egy kis iránymutatás: keress vagy csak képzelj el egy olyan előadót, aki szerinted megnyerő, sikeres és magabiztos. Indulj ki abból, hogy ő hogyan öltözik, és ezt vesd össze a saját stílusoddal. Érdemes akár otthon többféle szettet is felpróbálnod, és gyakorolnod a beszédet a tükör előtt, közben figyeld, melyikben érzed magad a legjobban.

Ami nagyon fontos: bármit is viselj, kényelmes legyen! Nincs annál rosszabb, mint amikor az egész beszéded alatt csak arra tudsz gondolni, hogy töri a sarkadat a cipő vagy szorít a nadrágod dereka.

2. Légy jelen és maradj kapcsolatban a hallgatóságoddal

Amikor anno az iskolában közönség előtt szerepelned kellett, neked is biztosan azt tanácsolták, hogy ne nézz senkire, szemelj ki egy pontot a szemben lévő falon, fókuszálj arra, és közben képzeld azt, hogy senki más nincs jelen.

Nos, ez a gyermekkori lámpaláz ellen valóban jó taktika, de egy felnőtt előadónál hatalmas hiba. Így ugyanis nem tudsz kapcsolódni a hallgatóságoddal, ezáltal lankad a figyelmük.

Igenis, légy jelen a pillanatban, ne kalandozzanak el a gondolataid, és húzz egy képzeletbeli energetikai kapcsolatot közéd és a közönséged közé! Figyeld a reakcióikat, nézz az emberek szemébe.

3. Ne akarj mindenáron tökéletes lenni

Leginkább azért utálsz nyilvánosan szerepelni, mert félsz attól, hogy hibázol? Engedd el ezeket az aggodalmakat! Beleakad a nyelved egy-egy szóba, rád jön a tüsszentés, vagy leejtesz egy papír a kezedből? Na és, nem történt tragédia!

Kezeld lazán a helyzetet, kérj elnézést és folytasd tovább. Ilyesmik még a legrutinosabb előadókkal is megesnek, de ők sem csinálnak nagy ügyet belőle.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés