Connect with us

technokrata

Elektromos rásegítés, hogy mindenkinek élmény legyen a bringázás

elektromos rásegítés kereékpár

LifeStyle

Elektromos rásegítés, hogy mindenkinek élmény legyen a bringázás

Elektromos rásegítés, hogy mindenkinek élmény legyen a bringázás

Az elektromos kerékpárok egyre erőteljesebb térhódításának lehetünk szemtanúi. De sokak fejében merülhet fel a jogos kérdés, akkor vajon már nem is kell tekerni a biciklin? Elég feltölteni az aksit és menni vele, mint egy elektromos rollerrel?

Nos, nem. Az úgynevezett e-bike-ok jó része továbbra is igényli a pedálok általi hajtást. Azzal a jelentős könnyítéssel, hogy itt nagy segítségünkre lesz a kerékpárba épített elektromotor.

Például az Annyira Más Bringabolt elektromos mountain bike kerékpárjai minden terepviszony között garantálják a kényelmes és biztos célba érkezést. Legyen szó egy könnyed családi túrázásról, vagy a keményebb hegyi terepek adrenalinfröccséről.

Nem minden e-bike pedelec, de minden pedelec e-bike

Hogy van ez? Mi az, hogy pedelec?

Pedelecnek nevezzük az elektromos rásegítéses kerékpárokat. Ezek beépített elektromotor segítségével legalább 30, de akár 200 km feletti hatótávval is rendelkeznek, ami alatt a terepviszonyoktól és sebességtől függően tudják segíteni a hajtást. Az elektromotor a pedálok tekerése közben adja le a rásegítő energiát, megkönnyítve nekünk mondjuk az emelkedőn való tekerést.

Persze léteznek full elektromos modellek is, melyek gázkaros indítás után úgy vezethetőek, mint a segédmotor-kerékpárok, viszont ezekre már érvényesek a KRESZ idevonatkozó előírásai is, például a motoros sisak kötelező használata és a jogosítvány.

Ezeknek a gépeknek az összességét illetjük e-bike névvel.

Hogyan működik egy pedelec kerékpár?

Mint említettük a pedálozás közben bekapcsol az elektromotor és a kívánt erősségben segíti a hajtást. Ez a segítség kétféle módon valósulhat. Az egyik a pedálfordulat-érzékelés, itt mindegy milyen erővel, sebességgel tekerünk, a motor az előre beállított erőt fogja leadni pedálfordulatonként.

A másik a nyomatékszenzoros rásegítés, ahol a tekerés erejének függvényében többszörözi meg a motor a bringás teljesítményét. Minél keményebben tapossuk a pedálokat, annál gyorsabban, erőteljesebben fogunk haladni. Nagyobb összhang és élmény társul a kerékpározáshoz.

Mi történik, ha lemerül az aksi?

Semmi különös, ugyanúgy tovább tudsz haladni a biciklivel a hagyományos pedálos tekeréssel. Amire érdemes figyelni, az elektromos bringák nehezebbek hagyományos társaiknál. Ám az aksipara kiváltható egy tartalék akkumulátorral, amit akár menet közben is könnyedén cserélhetsz, ha hosszabb távra mennél.

Egy pedelec által tehát megmarad a kerékpározás eredeti élménye, funkciója, viszont hasznos segítséget kapunk a tölthető akkumulátorok ereje révén. Továbbra is megmarad a biciklizés valódi sportélménye. Ám élményekben gazdag lesz a bringázásunk, ami kellemes fáradtsággal fog társulni, nem pedig kimerítő kínszenvedéssel.

Ha kedvet kaptál egy e-bike kipróbálásához, keresd fel a bringaszaküzleteket Szentendrén vagy a Hegyvidéken, és próbáld ki őket igyenesen, hogy megtalálhasd a Neked legmegfelelőbbet.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés