Connect with us

technokrata

Így füvesítsünk gyorsan és hatékonyan!

fűmag

LifeStyle

Így füvesítsünk gyorsan és hatékonyan!

Így füvesítsünk gyorsan és hatékonyan!

Sokan tartanak attól, hogy egy szép gyep kialakítása rengeteg költséggel és energiával jár, ma azonban már léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével egyáltalán nem kell túl sokat áldoznunk a füvesítésre.

Ha szeretnél a szikrázóan zöld, dús pázsitban gyönyörködni, de bizonytalan vagy az első lépésekben, tarts velünk!

A fűmagkeverék kiválasztása

Mielőtt belekezdenénk kertünk kicsinosításába, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a gyep kialakításának két útja van: a fűmagvetés, illetve a gyeptéglák telepítése. Amennyiben az előbbi technika mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy csak minőségi termékekkel kezdjünk hozzá a projekthez, máskülönben nem érhető el a kívánt eredmény.

A Szentiváni kertcentrum fűmag kínálatában sok neves gyártó termékei megtalálhatóak, legyen szó akár az ICL, DLF vagy a Barenbrug magokról. A magas minőség persze nem az egyetlen tényező, amit szem előtt kell tartanunk a vásárlás során, hiszen a fűmagoknak több változata is megtalálható a piacon, alkalmazkodva a kertek sajátos igényeihez.

Nem mindegy például, hogy mennyi napfényt, illetve csapadékot kap majd a pázsitunk, így ennek megfelelően kell választanunk egy olyan típust, amely kifejezetten az adott környezethez ajánlott. Ezenfelül azt is érdemes átgondolni, hogy pontosan mi lesz a célunk a már létrehozott gyeppel, hiszen léteznek például kifejezetten gyakori taposásokra kifejlesztett sportgyepek, vagy dekoratív jellegű díszgyepek is.

Előkészítés és telepítés

Ha sikeresen kiválasztottuk a megfelelő típusú és minőségű fűmagkeveréket, neki is kezdhetünk az első lépéseknek. Érdemes mindig a talaj előkészítésével indítani a munkálatokat, hiszen ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy esztétikus legyen a végeredmény.

A talaj előkészítése magába foglalja az alapos gyomirtást, a talaj fellazítását, illetve az olyan idegen anyagok eltávolítását, mint például az elpusztított növények maradványai, illetve a kövek, kavicsok.

A talaj lazítását követően ajánlott trágyázást is végezni, ami történhet műtrágya vagy szerves alapú gyeptrágya alkalmazásával is. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően beinduljon a talajélet, illetve hogy biztosítsuk a tápanyagok utánpótlását.

Szükség esetén talajjavítót is használhatunk a munkálatok befejezése előtt, végezetül pedig fontos a megmaradt egyenetlenségek eltüntetése is, amelyben egy gereblye nyújthat hathatós segítséget.

Telepítés és gondozás

A fűmag elszórása során mindig törekedjünk betartani a csomagoláson található utasításokat, különösen a mennyiség tekintetében. Kiszórást követően nincs más dolgunk, mint egyszerűen csak betakarni a magokat, majd végezzünk hengerezést az érintett területen. Ezt követően pedig már csak a gyakori öntözésről kell gondoskodnunk, és várni a növekedés megkezdődését.

Egy gondozott és szépen karbantartott gyep rengeteget javíthat kertünk összhatásán, ráadásul ma már saját magunk is el tudjuk végezni a telepítést. Ha tehát régóta vágyunk arra, hogy végre a puha, zöld pázsiton lépkedjünk, nem érdemes várni!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés