Connect with us

technokrata

Erre lesz szükséged a harcsa horgászatához

horgászás harcsa horgászfelszerelés

LifeStyle

Erre lesz szükséged a harcsa horgászatához

Képek forrása: Freepik

Erre lesz szükséged a harcsa horgászatához

A harcsa hazánk legnagyobb méretű halfaja, amely nagyon jól horgászható kora tavasszal. Ehhez azonban alaposan fel kell készülni; ez az éjszakai életmódú halfaj ugyanis nem könnyű préda. Óriási méretének és erejének köszönhetően csak a legerősebb felszereléssel érdemes harcsázni, mert a nagyobb példányok gond nélkül letépik magukat a finom vagy közepes erősségű ragadozóhalas felszerelésről. Milyen eszközökkel érdemes nekivágni a harcsázáshoz? Cikkünkben áttekintjük a szükséges felszerelés fő elemeit!

Ne aprózd el a felszerelést!

Harcsára többféle módszerrel lehet horgászni. Leggyakrabban fenekező vagy egy speciális úszós készséggel (stupek) horgásznak harcsára, de a pergetés és a kuttyogatás is népszerű módszer. Akármelyiket is választja az ember, csak a legnagyobb, legerősebb horgászfelszerelés birtokában van esélyünk a bajszos óriások ellen.

Botok

A harcsázáshoz erős, általában 100 g-tól felfelé terjedő dobósúlyú, három méter körüli, keményebb botok használatosak mind fenekezés, mind stupekezés esetén. A pergetéshez ennél némileg lágyabb, kisebb dobósúlyú botok kellenek, ugyanis a műcsali eldobásához több rugalmasságra van szükség. De a harcsás pergető botok esetén is kulcsfontosságú a gerincesség és az erő; hiába lágyabb a spicc környéki rész. A másik kivételt a kuttyogatás jelenti, ahol bár a dobósúly magas, a bot hossza rövidebb, általában 2 méter körül van.

Orsók

Orsóból a nagyobb méretű, minimum 50-es vagy 60-as orsók jöhetnek számításba. Az éjszakai fenekezéshez a nyeletőfékes orsók is sikeresen alkalmazhatók elektromos kapásjelzővel, ez esetben akár szundikálhatunk is kapásra várva (természetesen csak egyenletes fenekű, akadómentes vizek esetén, mert különben hamar megvan a baj). Az orsóknál fontos a robosztusság és a megbízható, stabil és erős fék, ugyanis nagy erőket kell elviselnie károsodás nélkül.

Zsinórok

A harcsázásnál csak a nagyon magas, több tíz kilós szakítószilárdságú monofil vagy fonott zsinórok jöhetnek számításba mind az orsó dobján, mind előkeként. A fonott zsinórok mellett szól az ugyanazon átmérő melletti nagyobb szakítószilárdság, ugyanis monofilből minimum 50-es, de akár 100-as zsinór is kellhet, míg fonottaknál akár a 30-as is elegendő lehet. Ezzel együtt a monofil zsinórok rugalmassága szintén előny, ugyanis amikor a harcsa a farkával rácsap a zsinórra, a minimális nyúlással rendelkező fonott zsinór elszakadhat, vagy kiszakadhat a nem megfelelően megakadt horog.

Horgok

Horogból is csak a legnagyobb méretű és legerősebb egyes-, illetve hármas horgok jöhetnek szóba. A méret függ az alkalmazott csalitól; a kuttyogatáshoz használt nadálycsokorhoz elég lehet akár a 4/0-ás méret, míg egy nagyméretű élő kárászhoz vagy keszeghez akár a 10/0-ás méret is kellhet.

harcsa horgászat

Műcsalik

Akármilyen műcsalit használunk, a méret és a horog mérete mellett nagyon fontos a strapabíróság. Egy könnyebb balsafa wobblerből bizony kiszakadhat a horgot rögzítő drótszál, ahogy a gyengébb minőségű horgok elgörbülésére is van példa. Csak harcsázáshoz is ajánlott műcsalikat és jig fejeket használjunk tehát!

Vágóhorog vagy szorítófogó

A nagyobb méretű harcsák egyszerűen túl nagyok a szákoláshoz, így a partra emelést más eszközzel kell megoldani. A hagyományos megoldás erre a vágóhorog, amely egy nagyméretű, a hal szájába akasztandó, markolattal ellátott szálka nélküli horog. A modernebb és halkímélőbb megoldás pedig a szorítófogó, amelyet sérülés nélkül lehet a hal alsó állkapcsára illeszteni. (Elkelhet még a harcsa gerebenfogaitól védő kesztyű is.)

Nem tudod, milyen harcsázó felszerelést vegyél? Segítünk!

A harcsázáshoz használt horgászfelszerelés kiválasztása nem könnyű; számtalan dolgot kell figyelembe venni. A JADABO horgász webshop ezért nemcsak számos remek harcsás terméket kínál, hanem munkatársaik telefonon és emailen keresztül is szívesen segítenek neked a megfelelő felszerelés kiválasztásában!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés