Connect with us

technokrata

Mit érdemes tudni a lakáspiaci árak alakulásáról?

remax ingatlan lakáspiaci árak alakulása

LifeStyle

Mit érdemes tudni a lakáspiaci árak alakulásáról?

Az elmúlt években mindannyian megfigyelhettük, tapasztalhattuk, hogy a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően számos új megoldás látott napvilágot. Valamennyit közülük pedig akár a saját otthonunkban is használhatunk, gondolunk itt például az automatikusan, távolról vezérelhető hűtésre, fűtésre, világításra, árnyékolásra.

Nem meglepő, ha felmerül bennünk az igény, hogy egy olyan ingatlant szeretnénk megvásárolni, amiben elérhetőek ezek az okosfunkciók. Ez esetben persze magasabb árakkal kell számolnunk, hiszen az ilyen házak vagy lakások sokkal drágábbak, mint azok, amikben ezek a funkciók hiányoznak.

Az ingatlan saját adottságai, technikai megoldásai mellett természetesen más tényezők is befolyásolják, hogy milyen árakra számíthatunk, ha körülnézünk például a RE/MAX eladó ingatlanai között. Érdemes ezekkel is tisztában lennünk és képbe kerülnünk az alapvető tudnivalókkal kapcsolatban.

Mai írásunkban ehhez kívánunk egy kis segítséget, útmutatást adni. Érdemes lesz tehát velünk maradni mindenkinek, aki épp ingatlanvásárlást tervezget.

A kereslet és kínálat befolyásolja az árakat

Az egyik legfontosabb alapvető tudnivaló, hogy a kereslet, illetve a kínálat alakulása jelentős mértékben befolyásolja az ingatlanpiaci árakat.

Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy ha elkezd növekedni valahol a lakások iránti igény, mert egyre többen döntenek a vásárlás mellett, akkor az ingatlanárak jellemzően elkezdenek emelkedni. Ha viszont valamilyen oknál fogva a lakásvásárlási kedv, azaz a kereslet csökkenő tendenciát mutat, akkor az árak is mérséklődni kezdenek.

A kamatláb értéke és az infláció is sokat számít

Sokan hitelből finanszírozzák az ingatlant, ami azt jelenti, hogy kedvező kamatláb esetén többen engedhetik meg maguknak a vásárlást. Ez esetben ugyanis kedvező feltételek mellett tudnak hitelt felvenni.

Mivel az infláció hatására a pénz értéke csökkenni kezd, ezért sokan döntenek amellett, hogy ingatlanba fektetik a rendelkezésükre álló pénzösszeget. Mindkét jelenség növelheti a keresletet, ami az árak emelkedéséhez vezethet.

A gazdaság növekedése is változásokat hoz

Ha a gazdaság növekvő tendenciát mutat és a lakosság jövedelme pozitív irányba kezd változni, akkor egyre többen engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást. Ennek szintén lehet az a hatása, hogy az árak emelkedni kezdenek.

Ezek tehát a legfontosabb, legalapvetőbb tudnivalók, amikkel mindenképp érdemes tisztában lennünk, ha épp ingatlant szeretnénk vásárolni. Ha ugyanis tudjuk, hogy például a kereslet, kínálat vagy az olyan jelenségek, mint az infláció vagy a kamatláb értékének változása hogyan befolyásolja az árakat, akkor sokkal előnyösebb üzletet köthetünk adásvételkor.

Természetesen akkor sem kell aggódnunk, ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, ez esetben ugyanis bátran kérhetjük a RE/MAX ingatlanközvetítő hálózat munkatársainak segítségét. Bármelyik irodájukba is térünk be, magas színvonalú, hozzáértő és segítőkész kiszolgálásra számíthatunk.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés