Connect with us

technokrata

Aljzat készítése esztrich betonnal könnyebb

esztrich beton szárazbeton

LifeStyle

Aljzat készítése esztrich betonnal könnyebb

Aljzat készítése esztrich betonnal könnyebb

Az aljzat fontos része az épületnek, ez tartja szilárdan a padozatot, ez fedi le a padlófűtést, ez ad kemény felületet bútoraink alá, ezen járunk. Az aljzatnak kiváló minőségűnek kell lenni, hogy ezt a szerepet sokáig betöltse.

A beton aljzat készítése hagyományos módszerekkel időigényes és kényes feladat volt. Csak a jó kőművesek tudták eltalálni a cement, a sóder és a víz tökéletes arányát, a betont pedig a megkötéséig rendszeresen locsolni kellett.

Ma már sokkal hatékonyabb megoldások állnak rendelkezésre, például az esztrich betonozás, ami gyors és praktikus, az eredmény pedig kiváló. Az esztrich beton olyan speciális aljzatbeton, amely tökéletes és sík felületet biztosít különféle burkolatok, mint például járólapok, parketta, padlószőnyeg vagy PVC számára.

Mi is az esztrich?

Az esztrich egy olyan speciális aljzat, ami házak esetében az alap és a burkolat között helyezkedik el. Legfőbb tulajdonsága, hogy míg a hagyományos betonnál a tömörség és a nyomószilárdság a jellemző, az esztrichnél a stabilitás, a jó hővezető képesség, az egyenletes felületet. A zsákos kiszerelésben kapható esztrich már előre belevert komponenseket tartalmaz; használata könnyű, az előírásnak megfelelő vízmennyiség és gépi keverés után már felhordható.

Sík felület, rövid száradási idő

Az önterülő gipszesztrich olyan korszerű építőanyag, amellyel egyszerűen és hatékonyan végezhetjük el az aljzatbetonozást és a felület kiegyenlítését egy műveletben, vagy kész aljzatbeton fölé a padlókiegyenlítést.

Önterülő anyag, a betonozás gyorsan végezhető. A rövid száradási idő és a kapott tükörsima felület miatt az esztrich beton kedvelt építőanyag. Egy 8 centiméteres hagyományos aljzatnak egy-másfél hónap kell ahhoz, hogy elkezdődhessen a burkolás, de például egy önterülő, legfeljebb 2 cm vastagságú aljzatkiegyenlítőnek elég a 7 nap száradási idő is.

Népszerűsége további előnyös tulajdonságaiban rejlik: kivitelezése olcsóbb, mert kevesebb munkával jár, nem szükséges utókezelés, ha nem akarjuk jelentősen emelni az aljzat szintjén, vékony rétegben is eredményes.

Padlófűtés fölé önterülő esztrich

Padlófűtés fölé kiváló az úsztatott esztrich. A vízzel történő bekeverés után közvetlenül, folyamatosan adagolva terítjük el az anyagot. A csövek stabilitása érdekében két rétegben készíthető, de fontos, hogy a második réteget még aznap fel kell hordani. A légbuborékokat mindkét réteg után bedolgozó kerettel távolítjuk el.

Az önterülő esztrich beton kedvelt megoldás padlófűtéssel kombinálva, mert teljesen körülveszi a csöveket, így jobb lesz a fűtés hatásfoka.

Gyors száradású esztrich beton

Jó hír, hogy akár 1-3 nap múlva burkolható felületet is kaphatunk gyors száradású vagy gyorskötésű esztrich használatával. Ezekhez a keverékekhez lényegesen kevesebb víz szükséges, így a száradási idő is lerövidül.

Ezek a gyorskötésű esztrich típusok, kiválóan alkalmasak olyan építkezésen, a határidőket pontosan be kell tartani, vagy ahova a hagyományos építőanyagok szállítása körülményes, bekeverése nehézkes.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés