Connect with us

technokrata

Miért érdemes csepegtető öntözésben gondolkodni?

csepegtető öntözés

LifeStyle

Miért érdemes csepegtető öntözésben gondolkodni?

Miért érdemes csepegtető öntözésben gondolkodni?

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy lehetőség szerint próbáljunk meg takarékoskodni a vízzel. A növények öntözése ugyanakkor meglehetősen vízigényes, ám van egy megoldás, amivel hatékonyabb módon lehet gondoskodni a vízutánpótlásukról.

A módszert csepegtető öntözésnek hívják, amely nem egy új technológia, hiszen már régebben is törekedtek az emberek arra, hogy a lehető leghatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló vízkészleteket. Az esőztető és más locsolási módszerekkel szemben pénzügyileg is jobban megéri a csepegtető öntözés kialakítása, hiszen ily módon akár ötven százaléknyi vízmegtakarítást is el lehet érni.

Mik a csepegtető öntözés fő előnyei?

Csepegtető öntözés esetén az alacsonyabb vízszámla annak köszönhető, hogy alacsonyabb a párolgási veszteség. Mindemellett olyan pozitív hozadékokkal is számolhatunk, mint a gyomosodás csökkenése.

Ezzel az öntözési technikával a tápoldat adagolását is meg tudjuk oldani. Érdemes megemlíteni azt is, hogy ily módon a növények egyedi igényeit figyelembe véve precízen akkora adagokat tudunk kijuttatni a tápoldatokból, amennyit valóban szükséges.

Rengeteg időt megspórolhatunk

A kézzel történő locsolással szemben a csepegtető öntözést akár időzíthetjük is. Így mindig az évszaknak megfelelően abban az órában gondoskodhatunk a növények számára a szükséges vízmennyiségről, amikor a lehető legideálisabb ezt megtenni.

Egy forró nyári napon elképesztően nagy lehet a párolgás mértéke, ha a verő fényes napsütésben locsolunk. Az időzítésnek hála nem kell a hajnali órákban felkelnünk, hogy a legkedvezőbb időszakban juttassuk célba az öntözővizet.

Kíméletes és kényelmes megoldás

Aki nem látott még korábban ilyen rendszert, az elsőre azt hihetné, a csepegtető öntözés túlságosan lassú és nem eredményes. Valójában azonban igenis van létjogosultsága ennek az öntözési formának.

Ezzel a technológiával ugyanis meg lehet óvni a talajt a szikesedéstől. A növényeknek közvetlenül a gyökeréhez lehet juttatni a vizet, ennek következtében pedig jobban képes hasznosítani a vizet. A folyamatos adagolásnak köszönhetően a talaj egyenletesen lesz nedves, miközben óránként minimális mennyiségű víz használatával is működik a rendszer.

A párolgás gyakorlatilag nullára redukálható, ami a vízkészletek gazdaságos felhasználását teszi lehetővé. A csepegtető rendszer kialakítását követően hosszú ideig semmilyen beavatkozásra nincs szükség, a növények felügyelet nélkül is szabályozottan kapják a számukra szükséges vizet.

Bár a rendszerhez kétségkívül be kell szerezni jó néhány eszközt, például KPE csövet, csepegtető csövet, idomokat és szűrőt, ezt elég egyszer megtenni. Ezt követően már nem kell folyton újabb és újabb alkatrészeket vásárolni, a jól megtervezett csepegtető rendszer gyakorlatilag karbantartásmentesen ellátja a feladatát.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés