Connect with us

technokrata

Mennyire ismered a fogmentő beavatkozást, a gyökérkezelést?

gyökérkezelés fogászat

LifeStyle

Mennyire ismered a fogmentő beavatkozást, a gyökérkezelést?

Tudtad, hogy gyökérkezelés révén sok esetben megmenthető a problémás fog? Ha esetleg szeretnél még több információt gyűjteni erről a fogmentő technikáról, illetve annak kapcsán is, hogy milyen esetekben jöhet számításba, tarts velünk egy cikk erejéig.

Az Andersen Fogászaton végzett gyökérkezelés során a fogbélüreg gyulladását, fertőzését szüntetik meg, ezt természetesen kizárólag erre a beavatkozásra specializálódott szakorvos végezheti el. Az endodontus igyekszik ezen a módon minél több fogat megmenteni, de sajnos nem minden esetben van rá mód.

Mikor merülhet fel a gyökérkezelés lehetősége?

Fogbélüreg-gyulladás fennállásakor szóba jöhet, amit leginkább súlyosabb szuvasodás váltott ki, esetleg sérülés miatti törés. Szintén megfontolandó, ha éles, több napon keresztül nem múló fájdalom gyötör, illetve a fog érzékeny hidegre-melegre, sőt, még harapásra, rágásra is. Amikor a fájdalomcsillapító hatástalan, erősen ajánlott bejelentkezni egy szakorvosi ellenőrzésre. Hiszen így lehetőség nyílik a problémás fog azonosítására, annak vizsgálatára, és ha lehetséges, akkor a megmentésére.

Még egy esetben indokolttá válhat a gyökérkezelés, mégpedig akkor, ha a huzamosabb ideig tartó fájdalom hirtelen elmúlik. Ez ugyanis jelentheti azt, hogy a fog már elhalt, ami pedig még rosszabb, a fertőzés akár a csontszövetre is továbbterjedhet.

Miért kell elvégezni a fogmentő beavatkozást?

Ahogyan a neve is utal rá, a megmentése érdekében, mivel így helyreállíthatják a foggyökereket, de ami ennél is fontosabb, hogy megszüntessük a gyulladást. Ez ugyanis góc a szervezet számára, ami azt jelenti, hogy a test több pontján is problémát okozhat. Elkezdhet hullani a hajunk, gyakrabban fájhat a fejünk, illetve akár egyéb gyulladások is megjelenhetnek.

Meghosszabbítható a fog élettartama, ha idejében ellátogatunk a szakorvoshoz. Ellenkező esetben viszont elveszíthetjük legértékesebb kincsünket (kincseinket). Noha ma már a fogimplantációs beavatkozások is rengeteget fejlődtek, és egyre korszerűbb technológiákat, műszereket, alapanyagokat alkalmaznak, mégiscsak jobb a saját fogainkat megtartani, amíg csak lehetséges, nem igaz?

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Első lépésben egy röntgenfelvétel segítségével feltérképezik a probléma forrását, ez alapján eldönthető, hogy indokolt-e a kezelés. Ezt követően a szakember érzésteleníti a területet, majd lyukat fúr a “beteg” fog koronáján, ezen a módon feltárhatók a gyökércsatornák.

Amint ez megtörtént, a gyökérkezelő tűkkel elvégzi a “kitisztítást”, vagyis eltávolítja a kritikus, gyulladást kiváltó szöveteket. Utána fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő anyagot juttat a csatornákba.

Először ideiglenes tömés kerül a fogba, és amint letelik az egy hét (panaszmentesen), a páciens megkapja a végleges gyökértömését. Bizonyos esetekben a kezelés folytatódik, amíg teljesen tünetmentessé nem válik a fog.

Megéri megmenteni a fogainkat, de persze még jobb, ha eleve vigyázunk rájuk, amennyire lehet!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés