Connect with us

technokrata

Teszt: WayteQ xTAB 8X Quad – internet bárhol

Tablet tesztek

Teszt: WayteQ xTAB 8X Quad – internet bárhol

Ha szeretnék egy tabletet, manapság könnyű dolgunk van. De ha szeretnénk, hogy legyen benne 3G mobilinternet és legyen legalább 8 colos képernyője, az már egy kicsit fogósabb kérdés. És ha ehhez a kívánságlistához hozzávesszük, hogy legyen olcsó – mondjuk úgy 40 magyar ezres alatt -, akkor már csak néhány készülék marad a listán. És ha végül azt is szeretnénk, hogy magyarországi garanciával, biztonságos háttérrel tudjuk megvásárolni, akkor gyakorlatilag csak a tesztünk tárgyát képező WayteQ xTAB 8X Quad marad egymaga. Az már csak hab a tortán, hogy még jó is…

Én magam nem vagyok tabletpárti. Volt tabletem és szerettem is, de amikor a mobiltelefonok képernyője – szerencsére – megnövekedett úgy 5 col fölé, a tabletemből és a mobiltelefonomból egy eszközt csináltam. Azóta ilyen “phabletekkel” mászkálok, a frászt hozva azokra, akik nem számítanak rá, hogy egy 5,5 colos szörnyet fogok előhúzni a zsebemből. A phabletezésnek van előnye, de ezzel együtt teljesen megértem azokat, akik napközben inkább egy normál méretű (maximum 4 colos) okostelefonon élik a digitális életüket és kiegészítőnek tabletet használnak a kényelmesebb internetezéshez, szórakozáshoz. Az viszont biztos, hogy ha tabletet vásárolnék valaha, csak 8 colosat vennék. Se kisebbet, se nagyobbat.

DSC09342_resize

Aztán az is biztos, hogy nem vásárolnék olyan tabletet, amiben nincs SIM-kártyának hely. Mégpedig azért biztos ez, mert a mobilinternet nélküli mobil eszköz olyan, mint a motor nélküli luxuskocsi. Ki lehet tolni a ház elé, hogy a szomszédok lássák, le lehet mosni minden vasárnap, bele lehet ülni zenét hallgatni sőt lehet tologatni az utcában vagy le lehet vele gurulni egy dombon, de a luxusautó nem erre való. A luxuskocsi arra van, hogy száguldjunk vele, ahogyan a mobil internetes eszközök – és ide tartoznak a tabletek is – arra vannak, hogy bárhol internetezni tudjunk velük. Aki tehát internetezni akar, annak tökéletes eszköz erre egy hagyományos pécé – vagy laptop – és nem mellesleg kényelmesebb és kompromisszummentesebb is.

DSC09344_resize

Tabletet tehát akkor vegyünk, ha a pécénél kényelmesebb, bárhol előrántható megoldást keresünk. A hangsúly a bárhol és az előrántható szavakon van. Az előrántható azt jelenti, hogy előveszem, megnyomok egy gombot és egy másodperc múlva már ott is vagyok a nekem érdekes tartalmak között. A bárhol pedig azt jelenti, hogy ne kelljen wifitől-wifiig ugrálnom és az életemet az ingyenes hotspotok keresésével tölteni, hanem a készülék előbb vázolt előrántása után azonnal legyen ott az internet, sőt az internetről érkező tartalmak mindig, késedelem nélkül jöjjenek meg a készülékemre. Erre a mobiltelefon-szolgáltatók rá is álltak és ezért a mobilinternetes kártyák – amelyeken beszélni nem tudunk, de netezni igen – jelenleg negyedébe kerülnek, mint a beszédes kártyák. Helyesebben ugyanazon pénzért négyszer annyi mobilnetet kapunk, mint amazoknál. Így én azt vallom, hogy ha tabletet veszünk, vegyünk bele mobilnetet is, mert akkor kezd el élni a kezünkben.

DSC09350_resize

Így hát ha a kedves olvasó az előbb leírt nézeteimet elfogadja, csak olyan tabletet fog keresni, amelyik tudja a 3G-t, azaz a szélessávú mobilinternetet. Ha pedig ilyesmire vágyunk, akkor a tabletek közül a nagyon olcsók – a húszezer forint körüli kategória – kiesnek. Böngészgetve az árukereső oldalakat azt fogjuk látni, hogy 40 ezres alatt csak 7 colos és/vagy nagyon gyengén felszerelt készülékek vannak – gyenge processzor, kevés RAM és/vagy belsőtár – és ezeket a tableteket én nem is javaslom. Azért nem, mert nem az a cél, hogy agyonvágjuk az élményt, hiszen ha erre törekszünk, meg is fogjuk kapni valami akadós, semmire nem alkalmas vacak formájában, miközben ha rátennénk mondjuk 5 ezrest a vásárlásra szánt összegre, máris elérjük azt a kategóriát, amelyikhez a WayteQ xTAB 8X Quad is tartozik. Mégpedig az élvezhető teljesítményű, magyar garanciával – és szervizháttérrel – rendelkező tabletek szegmensét. Ezek között pedig a mai napon a legolcsóbb a teszt tárgyát képező csoda.

DSC09351_resize

Ha sikerült az előző bekezdésekben leírtak alapján irányba állni, nézzük, mit érünk el ebben az irányban haladva és a WayteQ xTAB 8X Quadhoz megérkezve. Az unalmas számokból most is csak azokat írom le, amelyek lényegesek. Aki szeretné a készülék specifikációját megnézni, az a teszt melletti oldalsávban is megteheti, de ellátogathat a WayteQ weboldalára, ide kattintva találjuk meg az xTAB 8X Quad gyári adatait. Szóval elsőként azt emelném ki, hogy ezt a tabletet egy MediaTek M8382 processzor hajtja, ezt más gyártók is beleteszik a tabletjeikbe (Alcatel, Hewlett-Packard, Prestigio). Négymagos, magonként 1,3 GHz-en pörgő SOC-ról van szó, amelyet egy Mali-400 egymagos grafikus egység támogat. A négy magból az esetek nagy többségében kettő-három pihen, így a rendszer fogyasztása nagyon kedvező. Ennek ellenére a tesztek bizonysága szerint jó néhány magasabb órajelű Qualcomm, Samsung vagy Rockchip procit megver. Ennek örülünk.

DSC09357_resize

Aminek viszont nem örülünk, az az, hogy futtatásra csak 1 GB memóriát kapunk (RAM). Ez egy kicsit behatárolja az egyszerre futtatható alkalmazások számát, bár a legtöbb felhasználónak soha fel sem fog tűnni, mert az Android elég jól kezeli a párhuzamos processzeket. A szoftverek telepítésére 2 GB áll rendelkezésre, ez bőven elégséges és a tárolt adatoknak megmarad 6 GB, aminek pedig azért örülünk, mert nem kell azonnal külső SD kártyát vásárolni. Ha nagyobb mennyiségű adatot (filmet, zenét) szeretnénk tárolni, akkor tehetünk belé 32 GB-ig microSDHC kártyát, erre 40-45 egész estés film vagy 10000 átlagos hosszúságú MP3-as zeneszám fér fel. A beépített hangszóró nagyon hangos, így tökéletesen alkalmas arra, hogy a lejátszott tartalmak hangját is jól halljuk.

DSC09343_resize

Ha már a filmeket és a zenéket emlegettem, a nagy és jól látható képernyő miatt a WayteQ xTAB 8X Quad tökéletesen alkalmas filmnézésre. Saját akkumulátoráról – egy feltöltéssel – 2 film megnézhető (vagy például egyszer az Avatar, ami ugyebár elég hosszú), azaz 4-4,5 órát videózhatunk vele. Ha levesszük a fényerőt (mert mondjuk sötétebb helyiségben vagyunk), ez 6 óráig is növelhető. Zenehallgatásra offline, azaz felmásolt tartalmakból ~10-12 óráig volt képes, online zenehallgatásnál (Google Play Zene) wifin ~8 órát, 3G hálózaton keresztül 6 órt sikerült elérnem vele. Az internetet böngészve 4-5 óra alatt merült le 3G-vel, de majdnem 7 órát bírta wifivel. A beépített 4500 mAh-s akkumulátor tehát jól teljesít, de a tableteknek az az előnye megvan, hogy a nagy testbe nagy akksi fér. A gyári dobozban nem jár füles (tabletekhez ritkán adnak) így én a saját füleseimmel nyúztam. A hangja vezetékes fülesnél is tökéletes és Bluetooth fülesnél is.

DSC09346_resize

A tabletben van beépített GPS, így navigálásra is tökéletesen használható. A GPS nem tud orosz (GLONASS) műholdakat, “csak” a hagyományos amerikai GPS rendszerre csatlakozik, viszont ezekkel még rossz vételi viszonyok között (például belvárosban vagy tetőtérben) is biztosan hozza a pontos helymeghatározást. Mivel a tabletben van 3G modem is, Magyarországon gyakorlatilag ingyen navigálhatunk akár a Google Maps alkalmazással (ide kattintva letölthető), vagy a manapság egyre népszerűbb Waze (ejtsd: véz, ide kattintva letölthető) közösségi navigációval. Aki offline (a készülékre előre letöltött térképekkel rendelkező) navigációra vágyik annak melegen ajánlom a Sygic-ot (ide kattintva elérhető) amely jelenleg az egyik legolcsóbb, mégis pontos térképekkel rendelkező navigáció, ráadásul nem is nyúzza az eszközt. A tabletet ráadásul meg lehet venni Sygic Truck szettel is, amiben benne van az autós tartó és a Sygic szoftvere is.

Screenshot_2015-03-29-09-27-42_resize

Kialakítását tekintve ez a tablet a kényelmes kategóriába tartozik. A méretei miatt öltöny belső zsebben vagy kabát zsebben még elhordható, így nem feltétlenül kell táskát vinnünk magunkkal. A használatnál nagyon kényelmes, hogy elfektetve van két hüvelykujjnyi sáv oldalt, ahol meg tudjuk fogni. Kicsi negatívum, hogy a hátlapi kamera mellé nem került villanófény és egyébként is csak 2 megapixeles, így fotózásra és videózásra nem teljes értékűen használható. Az előlapi kamera pedig csak videotelefonálásra alkalmas.

Screenshot_2015-03-29-09-53-41_resize

Azt is szerethetjük benne, hogy a forgalmazó tud hozzá adni bőrtokot is (ide kattintva megnézhető), amellyel az asztalra letéve ki is tudjuk támasztani a videózásnál. Tudunk hozzá vásárolni autós készletet is (ide kattintva elérhető), amelyben autós töltő és tartó is van. A tartó amúgy 7-10 colig állítható, így szinte bármilyen tablettel használható. Ha pedig nem szeretnénk mindig cipelni a töltőt, vehetünk hozzá még egy-kettő 2A-os hálózati töltőt pluszban (ide kattintva elérhető), így például a munkahelyünkön is tarthatunk egyet.

Screenshot_2015-03-29-09-53-00_resize

Kiknek és mire is ajánlanám a WayteQ xTAB 8X Quad tabletet? Elsősorban azoknak, akik 40 ezres alatt szeretnének 3G-s tabletet. Aztán azoknak is, akik egy kellemes méretű, de mégis nagy és jó képernyővel rendelkező készüléket szeretnének. Azoknak is, akik szeretnének navigálni, és ehhez extra nagy képernyőt akarnak. Tökéletes szórakozásra is, videózni, zenét hallgatni vagy játszani. A készüléket a WayteQ Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönjük.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

WayteQ xTAB 8X Quad

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - olcsó, jó képernyő, erős GPS, 3G mobilinternet
 
  Kontra:  
  - kevés RAM
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 8"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS, 5 pontos kapacitív multi-touch"
  • eszköz mérete: 220 x 123 x 9,5 mm
  • tömeg: 360 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MTK 8382 Cortex-A7 Quad-Core 1.3 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC 32 GB-ig
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850/900/1800/1900 MHz, 3G/WCDMA 2100 MHz
  • WiFi: 802.11 b/g/n, Miracast képernyő megosztás, WiFi hotspot, WiFi Direct
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4500 mAH
  • tapasztalat: 2 nap
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Kütyük

A Candy mikrohullámú sütőivel élmény lesz a főzés

2024. szeptember 5. csütörtök
dreame robotporszívó
fotónyomtatás otthon

Kütyük

Milyen nyomtatót válassz otthonra?

2024. augusztus 28. szerda

Office

Érkezik a PaperOffice az ASUSTOR NAS-ra

2024. augusztus 26. hétfő
bluetooth hangprojektor sound bar

Kütyük

Milyen hangszórót válasszunk?

2024. augusztus 24. szombat

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés